Haber Kaynağı:Manşet Gazetesi

Söyleşi: Tuğba Koçal

Beylikova ve Köyleri Sosyal Kültür Dayanışma Derneği’nin genç ve idealist Başkanı Tolga Savaş ile hedeflerini konuştuk. En büyük hedefinin; “Eskişehir’de güçlü bir Beylikova lobisi oluşturmak” olduğunu söyleyen Savaş, bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle anlattı: “Bunu Emirdağlılar yapıyor, Mihalıççıklılar yapıyor, Sivrihisarlılar yapıyor. Beylikovalılar neden yapmasın?”

Beylikova ve Köyleri Sosyal Kültür Dayanışma Dernek Başkanı Tolga Savaş kimdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?

1978 Eskişehir doğumluyum. Evli ve iki çocuk babasıyım. İlkokulu Gökçeayva mahallesinde, orta ve lise eğitimimi Beylikova Avdan Lisesi’nde tamamladım. 2 yıllık Süleyman Demirel Üniversitesi Keçiborlu MYO ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat bölümünü bitirdim. Şu anda da Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji bölümünde okuyorum. Aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sivil Toplum ve Katılımcılık üzerine eğitim aldım. Eskişehir’de özel bir bankada yönetici pozisyonunda çalışmaktayım. Eskişehirspor kongre üyesiyim. Eskişehirspor’u Koruma Derneği’nin üyesiyim. Daha önce birçok sivil toplum kuruluşunda yöneticilik yaptım. Artık tüm enerjimi Beylikova ve Köyleri Sosyal Kültür Dayanışma Derneği’ne harcıyorum.

Bey- Der’in çalışmalarından söz eder misiniz?

Beylikovalılar Derneği 1992 yılında Beylikova’da kurulmuş. Belli bir dönem sadece Beylikova’da faaliyet göstermiş. 2012 yılında ise Eskişehir’de taşınarak faaliyetlerine başlamış. Eskişehir’e geldikten sonra burada yaşayan Beylikovalıları bir araya getirmek, birleştirmek amacıyla etkin çalışmalar yapılmış ve derneğimiz belli bir seviyeye gelmiş durumda. Biz de derneğin artık gençleşmesi ve daha kurumsal bir yönetime kavuşması gerektiği düşüncesi ile yönetime arkadaşlarımla birlikte talip olduk. Beylikova’nın hep çocukluk, gençlik yıllarımızdaki hallerini hayal ediyoruz. Beylikova’nın geleceği için de hayallerimiz var. Aralık ayında yaptığımız kongre ile Yönetim Kurulu olarak göreve geldik. Genç, dinamik ve fikir üreten koşan bir ekip oluşturduk. Yönetimimiz gençlerden, kadınlardan ve farklı sivil toplum kuruluşlarında görev yapan isimlerden oluşuyor. Beylikovamız 25 mahalleden oluşuyor ve mahalle muhtarlarımızın da yönetimde yer alması gerektiğini düşünerek 2 mahalle muhtarımızı da yönetime aldık. Kadınlar kolumuzu daha aktif ve dinamik bir hale getirdik. Ayrıca Ar-Ge ve Proje ve Kültür Sanat Spor kurullarını da oluşturacağız. Derneğimizde eğitim- gelişim seminer ve faaliyetlerine başlayacağız. Hem Beylikova’da hem Eskişehir’de birlik beraberlik ve dayanışma geceleri düzenleyeceğiz. Eğitim bizim için önemli, Beylikova’daki okullarımıza destek olacağız, üniversite kazanan kardeşlerimizi takip edeceğiz burs ve yurt konusunda destek olmak istiyoruz.

1 SENE SONRA DAHA ETKİN VE GÜÇLÜ OLACAĞIZ

Şu an bir taraftan da mevcut üyelerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Tanımadığımız üyelerle tanışıyoruz. Beylikovalı iş adamları ve esnaflarımızı ziyaret ediyoruz. Referanslar topluyoruz. Sık sık Beylikova’ya gidiyoruz. Beylikova Belediye Başkanımız, Kaymakamımız ve kurumlarımızla iyi ve güçlü bir iletişim içindeyiz. Beylikova, mahalleler ve Eskişehir arasında güçlü bir köprü olarak Beylikovalılık bilincini güçlendirmeye çalışıyoruz. Eskişehirspor, Eskişehir Basket, Selkaspor ve Beylikova Belediye Spor’u yakından takip ediyoruz. Eskişehir’in dinamikleri içerisinde her alanda Beylikova’yı en iyi şekilde temsil ediyoruz. Aynı zamanda dernek olarak Eskişehir İlçeleri Sivil Toplum Platformu (ESİP) üyesiyiz. Panel, konferans, etkinlik gibi her türlü sosyal faaliyette aktif yer almaya çalışıyoruz. Şu anda emekleme döneminde olan bir yönetimiz. Bir sene sonra çok daha etkin ve güçlü bir dernek olacağız.

BEYLİKOVA MARKA OLMASI GEREKEN BİR İLÇE

Peki, hedefiniz nedir?

Yönetim kurulundaki arkadaşlarımla birlikte bu göreve talip olma sebebimiz, Beylikova’nın bir marka olmasına katkı sağlamaktır. Beylikova marka olması gereken büyüyen ve gelişen bir ilçe. Bizim bir diğer büyük hedefimiz Eskişehir’de yaklaşık 18 bin Beylikovalı hemşerimizi tek çatı altında toplamak. Eskişehir’de güçlü bir Beylikova lobisi oluşturmak istiyoruz. Bunu Emirdağlılar yapıyor, Mihalıççıklılar yapıyor, Sivrihisarlılar yapıyor. Beylikovalılar neden yapmasın? Neden bizim bir milletvekilimiz yok? Neden kurumlarda üst düzey yönetici konumunda ve bürokrat seviyesinde Beylikovalı hemşerilerimiz yok? Biz güçlü bir Beylikovalılar lobisi oluşturarak, Beylikova’nın ismini her alanda ve platformda öne çıkarmak istiyoruz.

Beylikova’nın marka olması gerektiğini söylediniz. Beylikova hangi konuda marka olabilir?

Beylikova halkı tarım ve hayvancılık ile geçiniyor. Beylikova’ya yapılmakta olan Besi Organize Sanayi Bölgesi yatırımı var. Bu Beylikova’nın gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Proje ilerliyor ve önümüzdeki günlerde yatırımcılar faaliyetlerine başlayacak. Bu projenin ilçeye tarım ve hayvancılık anlamında ciddi bir fayda sağlayacak hem de istihdam yaratacaktır.

Bunun yanında eğitim konusunda da iyi yatırımlar yapıldı ve ilçe olarak gelişme gösteriyoruz. Oldukça iyi ve başarılı okullarımız var. Beylikova Fen Lisesi Eskişehir’deki liseler sıralamasında 13’üncü sırada yer alıyor. Eğitim konusunda da tarım ve hayvancılıkta da yapılan yatırımlar şehre göçü bir nebze de olsa engellemiş durumda. Nüfusu artan ilçelerden biriyiz. Beylikova olarak marka olabilecek bir ilçeyiz.

Editör: TE Bilişim