Röportaj: Gökhan Koçal 

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge, Eskişehir’e sağlık alanında çok önemli yatırımlar yapıldığını söyledi. En önemli yatırımların Şehir Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi olduğunu aktaran Bilge, “İkisinin toplam yatırım bedeli 1,3 milyar TL civarında. Bu iki yatırım Eskişehir’i sağlık alanında kalkındıracaktır” dedi.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge, sağlık alanında yapılan çalışmalar konusunda Manşet Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Bilge 57 kara ambulansı ve 475 personel ile acil sağlık hizmeti sunduklarını söyleyerek, “İl genelinde merkezde 4 adet doktorlu, 9 adet paramedikli, periferde 14 adet paramedikli olmak üzere 27 adet Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ve bir adet komuta kontrol merkezi ile hizmet vermekteyiz. Eskişehir ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabiliyoruz” dedi. Bilge inşaatı devam eden Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Şehir Hastanesi ilgili ilgili ise bu yıl içerisinde iki hastanenin faaliyete geçmesini beklediklerini aktardı.

ACİL HİZMETLERDE İYİ BİR YERDEYİZ

Kaç personelle Eskişehir’e sağlık alanında hizmet veriyorsunuz? Ambulans sayısı nedir?

27 adet Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ve toplamda 55 ambulansımız vardı. Yeni katılan ambulans ile birlikte 57 ambulansımız oldu. 3 ambulansın daha sözünü aldık bakanlıktan. Bu yıl içerisinde teslim edilmesini bekliyoruz. Acil hizmetlerde Eskişehir olarak iyi bir yerdeyiz. 10 dakika içerisinde çağrıya cevap verip, olay yerine ulaşabiliyoruz. Trafik sıkışıkları gibi nedenlerle bazen gecikmeler olabiliyor. Yüzde 90 üzerinde 10 dakikanın altında gidebildiğimiz yere gidebiliyoruz. Sürücülerin bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz. Gerçekten hızlı şekilde hareket ediyor arkadaşlarımız ama maalesef trafiğe takılıyorlar. Olay yerine geç intikal etmiş oluyorlar. Bu bizim için önemli bir problem.

Eskişehir 112 il ambulans servisi olarak 2 adet motosiklet ambulans, 2 adet paletli Pajero amsulans, bir adet obez-yoğun bakım ambulansı, bir adet dört yataklı ambulansı da içinde barındıran 57 kara ambulansı ve 475 personel ile acil sağlık hizmeti sunuyoruz. İl genelinde merkezde 4 adet doktorlu, 9 adet paramedikli, periferde 14 adet paramedikli olmak üzere 27 adet Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ve bir adet komuta kontrol merkezi ile hizmet vermekteyiz. Eskişehir ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabiliyoruz.

DOKTOR SAYISI 2 KATINA ÇIKMALI

Eskişehir’de doktor sıkıntısı var mı?

Doktor sıkıntılarımız özellikle bazı branşlarda var. Özellikle yan dallarda sıkıntımız var. Çocuk ve iç hastalıkları üzerine olan yan dallarda bu sorunu yaşıyoruz. Çocuk yoğun bakım, erişkin yoğun bakımda ihtiyacımız var. Kulak, burun, boğaz gibi, göğüs hastalıkları bölümlerde de doktor sıkıntımız var. Türkiye’nin nüfusa oranla doktor sayısı Avrupa ülkeleri ve ABD’ye oranla gerisinde. Bunun 2023 hedefiyle birlikte aşılacağını düşünüyoruz. Mevcut doktor sayısını 2 veya 3 katına çıkartmamız lazım ki daha iyi hizmet verebilelim.

Aynı zamanda aile hekimliklerinde de bir yoğunluk var. Bizim aile hekimi sayısını da artırmamız gerekiyor. Onların baktıkları hasta sayısı azalsın, poliklinik hizmetlerindeki sayı düşsün istiyoruz. Bizim amacımız; doktorların daha az hasta bakarak, gelirinde bir azalma olmadan hastaya daha fazla zaman ayırmaları. Ancak bu şekilde daha iyi sağlık politikaları üretebiliriz. Eskişehir’de hasta bakımının iyi olduğunu düşünüyorum. Yapmış olduğumuz anketlerde yüzde 75’in üzerinde bir memnuniyet oranı var ki; bizim amacımız bunu daha da ileriye taşımak. Eskişehir sağlık konusunda diğer illere göre daha iyi olduğunu düşünüyorum. Hekimlerimiz özveriyle çalışıyorlar.

Organ bağışı konusu çok önemli. Organ bağışına dikkat çekmek bakanlık tarafından bir takım çalışmalar yapılıyor, kamu spotları hazırlanıyor. Eskişehir bu konuda duyarlı mı?

Eskişehir duyarlı bir kent. Sağlık Bakanlığı 2017 yılında organ bağışı konusunda 2 hastanemize teşekkür belgesi gönderdi. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde transplantasyon yapılmaya başlandı. Bana iletilen sayı 5 idi. Karaciğer ve böbrek nakilleri de yapılıyor, şehrimizde. Bunun çok büyük kazanım olduğunu düşünüyorum. Çünkü yıllardır bu nakiller Eskişehir’de yapılmıyordu. ESOGÜ Tıp Fakültesi’ne gelen yeni ekiple birlikte organ bağışı konusunda bu tür gelişmelerin olması şehrimiz adına sevindirici.

Eskişehir’de hayata geçen ve yapılacak olan projeler nelerdir?

En önemli projelerimizden bir tanesi hastalığa özel poliklinik açmamız. Bir diyabet hastalığı polikliniği, hipertansiyon ve kalp yetmezliği polikliniği açtık. Bu tür polikliniklerle hasta kendi polikliniğini biliyor, tek bir poliklinikte hizmet alıyor. En büyük artılarımızdan bir tanesi diyabet polikliniğinde hastanın kendi hemşiresi var, kendi diyetisyeni var, ayak muayenesine kadar hepsi yapılıyor. Sonrasında doktor muayenesine gidiliyor. Doktor elindeki forma göre tedavi yapıyor. Bu çok önemli bir uygulama. Yeni başladık ve zamanla çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Bunun dışında obezite okulunu açtık. Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) işbirliğiyle gebelik okulu ve menopoz okulları açacağız. Gebelik öncesi danışmanlık hizmeti vermeyi düşünüyoruz. TÜGVA ile bir protokol yaptık. Çocuklar hastaneden korkuyorlar. Bu korkuyu yenmek için dünyada da yapılan bir uygulamayı kendimize uyarladık. Yerel kahramanlarımızın figürlerini hastane duvarlarına resmedip, 3 günden fazla yatışı olan çocuklara masallar okuyarak hastane stresini yenmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.

Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Şehir Hastanesi inşaatında son durum nedir?

İki hastanemizi bu yıl içerisinde açmayı planlıyoruz. Yunus Emre Devlet Hastanemizin inşaatının yüzde 95’i bitti. Erken kabul muayenesi yapıldı son onaylarını bekliyoruz. Yol sıkıntısı var. Hastanenin açılması için yol sorununun giderilmesi bekliyoruz. Projesi hazırlandı. Yolun nereden geçeceğine karar verildi. Binanın içinde de yapılması gereken işler var. Yol nedeniyle biraz bekleyeceğiz gibi. Şehir Hastanesi yapım aşaması yüzde 90’ın üzerinde. Yüzde 95’i tamamlandığı zaman erken kabul muayenesi istenecek.

Yeni yol nerede yapılacak?

Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne yol, çevre yolundan kanalın üzerinden bir gidiş bir geliş şeklinde bir geçiş planlanıyor. Bir göbek yapılacak. Oradan hastane giriş ve çıkışları sağlanacak. İki hastanenin açılması bizim açımızdan önemi. Mevcut binalarımız eskidi artık. Poliklinik sayımız, hasta sayımız arttı. Gelişmeyle birlikte hastaların beklentileri de arttı. Sağlıkta dönüşümle birlikte bizim en önemli amaçlarımızdan bir tanesi hastalarımızın nitelikli yataklara kavuşması. Hastalarımız bir veya iki kişilik odalarda içerisinde banyo ve tuvalet olacak şekilde hizmet alacak. Bu iki hastanemizle birlikte Eskişehir’deki nitelikli yatak sorunu çözülmüş olacak. Her iki hastanenin donanımı yenilenecek. Çalışanlarımız daha ferah ortamlarda çalışacak.

Şehir Hastanesi’nde de yol sorunu var. Şu an nasıl bir çalışma yapılıyor?

Büyükşehir Belediyesi ile görüştüğümüzde tramvay hattını uzatmaya başladıklarını söylediler bize. Bekliyoruz.

Yeni yatırımlar var mı?

Acil istasyonları, aile hekimleri merkezleri gibi çeşitli yatırımlar var. Ama bizim en önemli yatırımımız Şehir Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi. İkisinin toplam yatırım bedeli cihazlar da dahil 1 milyar 300 milyon TL civarında. Çok ciddi bir yatırım. Eskişehir’i kalkındıracak bir yatırım.

Yeşil Alan Uygulaması nasıl işliyor?

Yeşil Alan Uygulaması Devlet Hastanesi’nde faaliyet gösteriyor. Bu uygulama başladıktan sonra hastanemizi ziyaret ettim. Gerçekten halkımızda bir memnuniyet uyandırmış. Bir talep artışı söz konusu. Uygulamanın devamını istiyorlar.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Şehir Hastanesi ile ilgili çok sayıda bilinmez var. Kafaları çok meşgul ediyor. Orası bir özel hastane kalitesinde olacak ama ödeme şeklinde ve hizmet anlamında bir değişiklik olmayacak. Şöyle bir yanlış anlama var, sanki sağlık hizmeti de özelleştiriliyormuş gibi. Sağlık hizmetiniz yine biz vereceğiz. Devlet Hastanesi’nde bir hasta mali anlamda nasıl hizmet alıyorsa Şehir Hastanesi’nde de aynı şekilde hizmet alacak. Ek ücret istenmeyecek, odalar için de hizmet için de geçerli bu. Hastanenin yeri ile ilgili olarak ise Eskişehir olarak referans bir şehiriz. Bu hastane için beklenen çevre illerden de hastaların gelmesi. Çevre yolunda olması Eskişehir ve bu illerden gelecek olan hastalar içinde çok önemli.

KUTU:

UĞUR BİLGE KİMDİR?

1978 Ankara doğumlu Uğur Bilge, ilk, ortaokul, lise ve üniversiteyi Ankara’da okudu. Uzmanlık, yardımcı doçentlik ve doçentlik unvanını Eskişehir’de alan Bilge,. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başhekim yardımcısı olarak çalıştı. Bilge, Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı görevini yürütürken, bakanlıkça Eskişehir İl Sağlık Müdürü olarak atandı.

Editör: TE Bilişim