Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Tuğba Koçal

Tornacılar ve Oto Tamircileri Odasının 35 yıllık başkanı Halil Kılıç ile Küçük Sanayi Sitesinin geleceğini konuştuk. “40 sene Küçük Sanayi kalkıyordu, kalkmıyordu diye geçti” diyen Kılıç, Odunpazarı Belediyesi’nin projesini de değerlendirdi. Bu projede esnafın rantına rant katılması gerektiğini savunan Kılıç, projenin kaderinin, 2019 yerel seçimlerinden sonra belli olacağını söyledi.
Bu mesleğe ne zaman ve nasıl başladınız?
Bu mesleğe 10 yaşımda ilkokula giderken başladım. Öğleden sonraları okul çıkışlarında sanayiye gelerek başladım. O zamanlar aileler “eti senin kemiği benim” diyerek sanayiye çocuklarını çırak olarak verirlerdi. Biz de öyle başladık. Yaklaşık 40 yıldan beri sanayi çarşısında kaporta, boya, mekanik işleri üzerine çalışıyoruz.
Peki, Tornacılar ve Oto Tamircileri Odası Başkanlığı görevine ne zaman geldiniz?
Oda başkanlığına 1982 yılında geldim. O günden beri 35 yıldır bu görevi sürdürüyorum.  5 bine yakın üyemize hizmet ediyoruz. Oda olarak kurtarıcı hizmetler veriyoruz, ambulans hizmetleri veriyoruz. Sosyal tesislerimiz var. Düğün salonumuz, kafeteryamız var. Fuar gezileri yapıyoruz. Şehir dışındaki meslek seminerlerine katılıyoruz. Bunların yanı sıra 4 bine yakın işyeri yaptık, inşaatı halen devam edenler var. Yavaş yavaş onları teslim ediyoruz.
Küçük Sanayi Sitesi’nin taşınması konusuna gelirsek, Odunpazarı Belediyesi tarafından hazırlanan projeyi nasıl buldunuz?
Eskişehir’de sanayinin şehir merkezinde kalmasından dolayı ‘sanayi kalkıyordu, kalkmıyordu’ derken yaklaşık 40 yıldır bu konuşuluyor. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un bu konuda girişimleri oldu. Proje şu anda beklemede. Bakanlığın yetkiyi verip vermeyeceği belirsiz. Şu anda bakanlık belediyeye yetki vermeyecek gibi duruyor.
Belediye esnaflarla birebir iletişim kuruyor mu?
Görüştükleri esnaflar var. Ama buradaki esnafların yüzde 90’ı ile biz görüştük. Bu görüşmelerimizi belediye yetkililerine sunduk. Dediğim gibi tek bir üyemizin dahi mağdur olmaması bizim tek şartımız.
ESNAFIN RANTINA RANT KATILMALI
Siz oda yönetimi ve esnaflar olarak proje hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bizim çalıştığımız 8-10 mühendis arkadaş da burası için proje yaptı. Biz bunu TOKİ ile yapmaktan yanayız. TOKİ ile görüştük. Bizim projemiz ile onlarınki birbirine uyum sağladı. Burada 2 bine yakın mülk sahibi var. Bir o kadar da kiracı var. TOKİ ile iş yapmak çok daha mantıklı.
Belediyenin projesi kağıt üzerinde güzel. Ama kişinin malı üzerinde bakınca güzel değil. Ama burada 60 senelik esnaf arkadaşlarımız var onların mağdur olmaması gerekiyor. Biz üyelerimizin mağdur olmamasından yanayız. Bu insanların yerlerine karşılık ne verilecek o belli değil. Yuvarlak kelimelerle bunlar geçiştiriliyor. Üyelerimizin 100 metrekarelik yerine karışık kaç metrekare yer verilecek bu belli değil. Kazım Bey’in düşüncesi, 100 metrekarelik dükkanı olana 50-60 metrekarelik yer verilmesi şeklinde. Bunu tabi ki kimse kabul etmez. Esnafların talepleri yerine getirilerek, her biri ile helalleşilerek ilerlenmesi gerekiyor. Bir kişi bile mağdur olmamalı. Burada dükkan sayısı çok fazla. İnsanlarla anlaşmak çok zor. İnsanların rantına rant katılırsa anlaşmak kolay olur. 100 metrekare yeri olan esnafa, 130- 140 metrekare dükkan verirlerse, menfaati olursa anlaşma olur.
Bizim Organize Sanayi Bölgesinde dükkan inşaatlarımız var. 3 bin 600 tanesi teslim edildi. O dükkanlarda bilfiil çalışılıyor.  2 seneye kadar toplam 4 bin 200 dükkan teslim edilmiş olacak. Sadece bu sanayiye değil, şehir merkezindeki sanayi sektöründe iş yapanların tamamına yetecek kadar dükkan üretildi. Dükkan sıkıntısı yok. Belediye tarafından mülk sahiplerine kira yardımı yapılarak çözüme kavuşturulmalı.
SİYASİ ÇEKİŞME ESKİŞEHİR’E ZARAR VERİYOR
Siz yakın zamanda bu projenin gerçekleşmeyeceğini mi düşünüyorsunuz?
Bu sanayi buradan kalkar mı derseniz pek kalkacak gibi durmuyor. Bu 2019’daki belediye seçimlerine bağlı. Belediye seçimlerinden sonra Odunpazarı Belediyesini AK Partili bir başkan alırsa iş hızlanır. Ama başka bir parti alırsa çok zor. Kazım Bey diyor ki “Ben TOKİ ile çalışmam” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ “CHP’li belediye ile çalışmayız” diyor. 2019 seçimlerini bu proje kesin bekler. Hatta o zamanı da geçer.
Eskişehir’de yatırımlar konusunda birlik ve beraberlik olmuyor. Belediye başkanları birbiri ile küs, siyasetçiler birbiri ile küs. Bir araya gelip şehre yapılacak yatırımların önünü açmıyorlar. Eskişehir’de bu kısır döndü devam edip gidiyor. Bu yüzden Eskişehir bir adım ileri gitmiyor. Siyasi çekişmelerden dolayı Eskişehir halkı her zaman zarar görüyor. Bu konuda da bunu yaşıyoruz.
İŞ ÇOK AMA İŞ BEĞENMİYORLAR
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Sanayide yaşadığımız en büyük sorun, çalışacak çırak ve kalfa bulunamaması. Burada 3 bine yakın esnaf var. Eğitim sisteminin 4+4+4 olması ile artık çırak bulunamıyor. Sanayimizde bin kişinin üzerinde çalıştırılacak adam ihtiyacı var. Ama eleman bulamıyoruz. Aslında piyasada işsiz çok. Ama sanayide çalışmak istemiyorlar. Herkes masa başı iş istiyor. Artık insanlara iş beğendiremiyoruz.
Türkiye çapında nüfusuna göre en çok otomobil Eskişehir’de var. 3,1 kişiye bir otomobil düşüyor. İstanbul’da 12 kişiye bir araba düşüyor. Eskişehir’in gelir seviyesi yüksek. Bu sektör Eskişehir’de gerçekten canlı bir sektör. Bu sektörde iş bitmez. Ama sanayiye baktığınızda genç çalışan görmeniz nerdeyse imkansız. Yeni yetişen eleman ne yazık ki yok…
 
“KÜÇÜK SANAYİ BÖLGESİNİN ARSASINI ALİ AĞAOĞLU İSTİYOR”
Küçük Sanayi’nin olduğu bu alanı 5-6 yıldır Ali Ağaoğlu almak istiyor. Burası 650 dönümlük dev bir alan. Şehir merkezinin ortasında kalan, değeri çok yüksek olan bir yer. Buraya konut, ticaret merkezi ve otel yapmak istiyor.
 
 
Editör: TE Bilişim