Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) seçimlerinden galip çıkan ve 4 Nisan’da yapılacak Eskişehir Sanayi Odası (ESO) seçimleri için çalışmalarını sürdüren Nadir Küpeli ile görüştük. EOSB seçimlerini değerlendiren Küpeli, bundan sonraki süreç ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

“KAZANAN ESKİŞEHİR OLDU”

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) seçimlerini geride bıraktık. EOSB seçimlerini değerlendirir misiniz?

Çok şeffaf, demokratik bir seçim oldu. Seçimin sonucunda Eskişehir kazandı.  Seçimi geride bıraktık artık bundan sonra seçmenin hangi yönde oy verdiği bizim için hiç önemli değil. Sadece hizmet odaklı çalışıyoruz. Bize oy vermeyenlerle ilgili kusuru kendimizde görüyoruz. Demek ki biz kendimizi onlara iyi anlatamamışız diyoruz.

“BEKLEDİĞİMİZDEN DAHA AZ OY ALDIK”

Beklediğimizden daha az oy aldık. Son dönemde özellikle elektrik üzerinden yapılan eleştiriler doğru değildi. Böyle bir algı yaratıldı. Sanayicilerimizin bir kısmı buna inandı. Beklediğimiz oyu alamama sebebimiz bu oldu. Söylendiği gibi bedava elektrik mümkün değil. Sanayiciye elektrik faturası göstermişler, ‘OSB’nin burada yüzde 5 kârı var’ demişler. Hiç böyle bir şey yok.  O faturada iletim, dağıtım bedeli gibi kalemler, OSB’nin kârı gibi anlatılmış. Bunların bizle alakası yok, devletin aldığı bedellerdir. Evde kullandığımız elektrikte de var bunlar. Herhangi bir faturaya bakın, ‘iletim, dağıtım bedeli, TRT payı, belediye payı’ vardır. Kullandığınız elektrik 10 lira ama fatura 15-16 lira. Bu durumda ben 10 lira elektrik aldık diyemezsiniz. Orada sadece çok küçük bir rakam sayaç okuma parası kesiliyor. Bu da çok komik bir rakam. Bununla ilgili de uzaktan okuma ile ilgili bir sistem kurmaya çalışıyoruz.

OSB’nin elektrik konusunda herhangi bir kâr amacı gütmediğini sanayicimize anlatmalıyız. OSB’de sanayicimiz, en ucuz elektrik ve suyu kullanıyor. Çok büyük enerji tüketimi olan firmalar bile elektriği daha ucuz olduğu için OSB’den alıyor.

“GEREKLİ OLAN BİR SEÇİMİ YAPMAMAK DA GEREKLİ OLMAYAN BİR SEÇİMİ YAPMAK DA SUÇTUR”

Seçimin tekrarlanması ile ilgili kamuoyunda sizin aleyhinize bir algı oluşturuldu. Seçimde beklediğinizden az oy almanızda ve az bir farkla kazanmanızda bunun etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Seçimin tekrarlanması, yenilenmesi diye bir şey hiçbir zaman söz konusu olmadı. Bilerek ve isteyerek böyle bir konu seçim stratejisi olarak benimsendi. Bu konuda yanlış bir algı oluşturularak kullanıldı. Seçmen yanıltılmaya çalışıldı. Belki beklediğimiz oyu alamamamızda bu da etkili olmuştur.

7 Şubat’ta yapılan EOSB seçimlerinin bu söylenenlerle hiçbir ilgisi yoktu. 26 Temmuz’da meclisin yaptığı seçim, o günkü yasa gereği yönetim kurulunun görev süresinin dolmasından kaynaklı idi. Çünkü 2 yıllığına seçilmişlerdi. Bizim OSB’deki işyeri açma ve çalışma ruhsatı almış olan parsellerin sayısının toplam parsele olan oranı 3’te 2’den yüzde 50’ye düşürüldü. Bu durumda da ağustos ayında bölgenin genel kurul yapması yönünde bir tebligat aldık. Yani biz bakanlıktan bu tebligatı biz yaptığımız seçimden daha sonra aldık. ‘6 ay içinde seçimi yapmalısınız çünkü genel kurula gitmek için gerekli şartlar şu an itibari ile oluşmuştur’ amir hükmü vardı. Bakanlığa bazı sorular sorduk. Bu yasa 1 Temmuz’da çıktı ama biz 12 Ocak’ta yani 7-8 ay önce bakanlığa 166 tane daha parsel göndermiştik. Temmuz ayına kadar onlar onaylanmış olsaydı, genel kurula gitmeyecektik. Çünkü bunlar birbirine bağlı. Gerekli olan bir seçimi yapmamak suçtur, gerekli olmayan bir seçimi yapmak da suçtur. Ben karşımızdaki kişi gibi akşamdan sabaha karar veremem. Benim üzerimde bir yükümlülük var. Bunun gereği gerekli araştırma ve yazışmaları yaptık.

Rakibiniz tarafından oluşturulan bu algı sebebiyle hiç kaybetme endişesi yaşadınız mı?

Hayır, hiç yaşamadım. Doğrusunu anlatma çabam oldu sadece.

ESO VE OSB’Yİ KESİNLİKLE AYNI EKİP YÖNETMELİ

Seçimden sonra verdiğiniz birlik mesajları takdir topladı. Bundan sonraki süreçte, diyelim ki ESO seçimlerini Celalettin Kesikbaş kazandı. Böyle bir durumda sistem nasıl olacak? Bu, Eskişehir sanayisi için bir dezavantaj olur mu?

Türkiye bunun örneklerini çok gördü. Maalesef farklı kurumların birbirleri ile fikir ayrılıkları oluyor. Çekişmeler oluyor. Herkesin fikri farklıdır. Herkes Eskişehir için bir şeyler yapmak isteyebilir ama sizin fikriniz ile benim fikrim uyuşmayabilir. Türkiye bundan çok çekti. Çoğu yerde bunun örneklerini gördük. Bunu siyasette de görüyoruz. İktidar partisi farklı, belediye başkanı farklı partiden olduğunda da aralarında hep bir husumet oldu. Ama bundan zarar gören hep vatandaş oldu. Biz Eskişehir sanayisinde böyle bir şey olsun istemiyoruz. Organize sanayi bölgesinde ve sanayi odasında bu ayrışmanın olmaması gerekiyor.

Sanayi odaları proje de üretir ama ağırlıklı olarak bunun finans yükünü organize sanayi bölgesi çeker. Bu iki kurumun ayrışmadan aynı mantıkla yönetilmesi çok önemli. Bu, Eskişehir’in kazanımları için çok önemli. ESO ve OSB’yi kesinlikle aynı ekip yönetmeli. Sanayiciler de böyle düşünüyor. Görüştüğüm, bu konuda fikrini beyan eden sanayicilerin de fikrinin bu yönde olduğunu görüyorum. ‘Sanayi odası ile organize sanayi bölgesini aynı kişi tarafından yönetilmesi, buradaki işlerin iyi yürümesi, Eskişehir sanayisinin kazanması için gereklidir’ diye ciddi bir algı var.

“ZOR OLAN OSB SEÇİMLERİ İDİ”

OSB seçimlerinin, ESO seçimleri için bir ön gösterge olduğunu düşünüyor musunuz?

Eve gerçekten öyle oldu. ESO seçimlerinin provasını biz OSB seçimlerinde yaptık. ESO seçimlerinin OSB seçimleri ile bağlantısı her zaman vardır. OSB seçimlerini kazanmak aslında zor olandı. ESO seçimleri bize göre daha kolay olmalı. Çünkü kazanmış bir ekip var, tecrübelenmiş bir ekip var. Seçim konusunda da tecrübeli bir ekip var. Seçim günü, “İlim ve bilim tercüme ile olmuyor, tecrübe ile oluyor” demiştim. Gerçekten öyle, tecrübe gerekiyor. Bu anlamda OSB ve ESO seçimlerinin muhakkak birbiri ile bağlantısı var.

SEÇİM VAATLERİ ŞİMDİDEN HAYATA GEÇMEYE BAŞLADI

Seçim tarihiniz belli oldu. ESO seçimlerine 1 ay gibi kısa bir süre kaldı. Çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

4 Nisan Çarşamba günü seçimimizi yapacağız. Bu sürede kendimizi daha iyi anlatmak istiyoruz. Sanayicilerimizi ziyaret etmeye devam ediyoruz. Neler planladığımızı anlatıyoruz. Öncelikle sanayicinin doğru bilgilendirilmesi çok önemli.  Projelerimiz hakkında bilgi veriyoruz. Seçim vaatlerimiz arasından hayata geçirmeye başladığımız projeler var, bunları da anlatıyoruz.

Seçim vaatlerinizi şimdiden hayata geçirmeye başladığınızı söylediniz. Nedir bunlar?

Seçimleri beklemeden biz projelerimizi gerçekleştirmeye başladık. Kaybedecek zamanımız yok. ‘ESO seçimlerini görelim, sonra yaparız’ deme lüksümüz yok. Zaman çok kıymetli ve zamanı kaybetmemeliyiz.

Üyelerimiz için bir indirim kartı projemiz vardı. Onun basımına başladık. 735 adet bu indirim kartı şu an hazırlanıyor. 900 küsur firmayla anlaşma yaptık. Bunun içinde benzin istasyonları, yeme-içme ve giyim mağazaları, oteller gibi pek çok firma var. Üyelerimiz bu kart ile 900’den fazla firmada yüzde 5 ile yüzde 20 arasında indirimli alışveriş imkanı sağlanacak. Sadece patronlara da değil, çalışanlara da bu kartlardan vereceğiz. Bu indirimlerden yararlanabilecekler. Vizyon toplantıları yapacağız demiştik, bunlara başladık. Kreş ve sosyal yaşam alanları projemiz vardı. Bununla ilgili arkadaşlarımızı görevlendirdik. Çalışmalar hızla başladı. Projeleri çizilmeye başladı. Bunun gibi birçok projemiz için seçimi beklemeden adım atmış durumdayız.

YERLİ OTOMOBİL ESKİŞEHİR’DE ÜRETİLMELİ

Yerli otomobil konusundaki çalışmalarınız ne durumda?

Yerli otomobilin Eskişehir’de yapılması için büyük gayret gösteriyoruz. Bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Bakanlık, Valilik ve bu işe soyunan Baba Yiğitlere müracaatlarımızı yaptık. Bu firmalardan henüz yer seçimi noktasında olmadıkları yönünde bilgi aldık.  Bu safhaya geldiklerinde tekliflerimizi değerlendireceklerdir. Bu konuda geri adım atmıyoruz. Bununla ilgili Eskişehir Yerli Otomobil Platformunu kurduk. Bunu yakından takip ediyoruz. Yerli otomobilin Eskişehir’de üretilmesi için çabamız devam ediyor.

Bununla ilgili bir tasarım başladı yönünde?

Organize Sanayi Bölgesi olarak bir otomobil tasarımına başladık. Henüz hayata geçmedi. Eğer başarabilirsek kendimiz 2 adet prototip araç üretmeyi planlıyoruz. Böyle bir düşüncemiz var. Elektrikli bir araç olacak. 50 ile 80 bin lira arasında bir fiyatta satılması planlanıyor.

BÜYÜK YATIRIMCILARA TEŞVİK

Peki, Organize Sanayi Bölgesinde şu anda doluluk oranı nedir? Şehir dışı ve yurt dışından yatırımlar geliyor mu?

Yurt içi ve yurt dışından yeni yatırımlar olsun diye gayret ediyoruz. Eskişehir OSB 32 milyon metrekarelik bir alana sahip. Bunun 17 milyon 500 bin metrekaresi tahsis edilmiş gözüküyor. Demek ki 14 milyon 500 bin metrekare civarında bir alanımız boş. Fiyatlar gayet uygun. Metrekaresi 80 liradan arsa tahsisi yapıyoruz. Büyük yatırımcıların şehrimize gelmesi için gayret ediyoruz. Eskişehir’e gelmeleri için istişare içinde olduğumuz ve teşvik sunduğumuz yatırımcılar da var.

“KARŞIMIZDA BİR RAKİP YOK, OLSA DA FARK ETMEZ!”

Son olarak ne söylemek istersiniz?

İnşallah ESO seçimleri herkes için hayırlı olur. Bundan sonraki süreci de çok şeffaf bir şekilde sürdüreceğiz. 617 kişi oy kullanacak. Bütün sanayicilerin demokratik haklarını kullanacakları bir seçim olmasını arzu ediyorum. Şu anda karşımızda bir rakip yok. Henüz karşı tarafın bir adaylık açıklaması yok. Karşımızda bir rakip olsa da olmasa da fark etmez. Biz rakip var diye çalışmıyoruz. Ama biz karşımızda bir adayın olacağından eminiz. Bizim sevdamız Eskişehir. Bu doğrultuda bütün çalışmalarımız şimdi de devam ediyor, 4 Nisan’dan sonra da devam edecek.

Editör: TE Bilişim