Kocamaz İnşaat ve Gayrimenkul Sahibi Murat Kocamaz, Eskişehir emlak sektörü, sorunlar ve beklentilerle, konut alırken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kısaca kendinizden söz ederek, çalışma alanlarınızı anlatır mısınız?

1978 Eskişehir doğumluyum. Uzun yıllar emlak sektöründe çalıştıktan sonra, inşaat sektörüne de atıldım. 2 yıllık bu süreçte de başarılı birçok çalışma gösterdikten sonra, emlak sektörü ile inşaat sektörünü bir arada yürütmeye karar verip, Kocamaz İnşaat ve Gayrimenkul’ü kurdum.

Emlak sektörü her zaman canlı

Eskişehir emlak sektörü sizce ne durumda, sorunlar ve beklentiler nelerdir?

Eskişehir’de emlak sektörü revaçta olan ticaret kollarından biridir. Bunun sebebi ise öğrencilerin en aktif olduğu bölgeler bu mevkide olduğu için hem alım satım hem de kiralık sirkülasyonu şehrimizde gayet hızlı. Yatırım olarak düşünüldüğünde de en kısa sürede satılabilen apartlar bağlar bölgesinde revaçtadır. Bağlar bölgesinde sağlanan sosyal imkânların Tepebaşı’ndaki diğer bölgelerde sağlanamamasından satış ve kiralama bu bölge ile kısıtlanmıştır. Bizim sektör olarak isteğimiz; diğer bölge ve mahallelere de aynı rantın sağlanmasıdır.

Şehrimizde ev sahibi olmak isterken üzücü olaylar yaşayan çok aile var, ev sahibi olurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bunları size maddeler halinde sıralamak isterim.

1)Satın alınacak daire veya işyerinin gerçekten satıcıya ait olup olmadığı ilgili Tapu Müdürlüğü’nden kontrol edilmelidir. Satın alınacak yerle gösterilen yerin aynı yer olup olmadığı konusunda bir kuşku varsa yetkili LİHKAB'a (Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürosu) başvurarak yetkili teknik personel aracılığıyla zeminde tespit yapılmalıdır.

2)Satın alınacak bağımsız bölüm üzerinde herhangi bir kısıtlayıcı ve yasaklayıcı (Haciz, İpotek, Tedbir, Kamulaştırma, İflas vb.) şerhin ya da bir belirtmenin olup olmadığı tapu kütüğündeki "beyanlar" bölümü kontrol edilmelidir.

3) Bağımsız bölümün Tapu Müdürlüğü’nde bulunan Genel İnşaat Projesi incelenmeli, mevcut daireyle projedeki dairenin aynı olup olmadığı incelenmelidir. Çünkü bazen son katlar ilgili kurumlardan izin alınmaksızın mimari projeye aykırı olarak inşa edilebiliyor. Bazen de projedeki konutla alıcıya gösterilen konut farklı olabiliyor. Binada hangi bölümlerin ortak kullanıma ait yerler olduğu, kapıcı dairesinin olup olmadığı varsa yüzölçümü hakkında bilgi alınmalıdır.

4) Satın alınacak bağımsız bölüm bodrum veya zemin katta bir işyeriyse genel inşaat projesine uygun olarak inşa edilip edilmediği kontrol edilmelidir. (Zemin kattaki ortak yerlerin bazı kısımlarının bitişik dükkana ilave edildikleri sıkça karşılaşılan durumlardandır.)

5) Alınacak dairenin, işyerinin hangi kurallara göre yönetileceğinin yazılı bulunduğu, gerek kat irtifakı, gerekse kat mülkiyeti tesisi sırasında Tapu Müdürlüğüne taşınmazın sahibi veya yetkili vekili tarafından verilen Yönetim Planı okunmalı, bağımsız bölümün satın alınması halinde söz konusu yönetim planının onaylı bir örneği alınmalıdır.

6) Belediyeden genel inşaat projesinde söz konusu daireyle ilgili herhangi bir tadilat ve değişiklin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Dairenin yapı kullanma izin belgesinin olup olmadığı tespit edilmeli, varsa belgedeki bilgilerle mevcut dairenin özellikleri karşılaştırılarak aynı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Binanın yapım şekli, hangi tarihte inşa edildiği, dairenin kaç m2 olduğu, deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilip edilmediği de incelenmelidir.

7) Özellikle bodrum ve zemin katlardaki birden fazla işyeri birleştirilerek kullanılabildiği için alıcı kullanılan yerle Tapu Müdürlüğünde korunan inşaat projesindeki yerin aynı olup olmadığının karşılaştırmalı incelemesini yapmalıdır.

8) Konutun bulunduğu ildeki Jeoloji veya Jeofizik Mühendisleri Odası Şubelerinden konutun inşa edildiği arsanın taşıdığı deprem riski ve zemin yapısı hakkında bilgi alınmalıdır.

9) Alıcının inşaatın yapım şekli hakkında yeterli bilgisi yoksa İnşaat Mühendisleri Odasının bilirkişi olarak görev yapan bir inşaat mühendisinden konut ya da işyeri inşaatının yapım şekli, kullanılan inşaat malzemesi, deprem yönünden dayanaklığı vb. konularında bilgi alınması yararlı olacaktır.

10) Ayrıca, konutun inşa edildiği arsanın imarı durumu hakkında belediyeden bilgi alınmalıdır. Arsanın planda hangi amaca ayrıldığı, planda herhangi bir değişiklik olup olmadığı öğrenilmelidir.

11) Alıcı satın alacağı konutun değeri hakkında yeterli bir bilgiye sahip değilse ekonomik açıdan herhangi bir zarara uğramamak için satın alacağı konutun değerini bir Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanına tespit ettirmesi yararına olacaktır.

12) Tapudaki satış bedeli, taşınmazın Belediyede kayıtlı emlak beyan değerinden düşük olmamalıdır. Bunun için taşınmazın emlak beyan değerini gösterir bir belge Belediyeden alınarak Tapu Müdürlüğüne verilmelidir.

13) Satış işlemi için Tapuda düzenlenen satış resmi senedi taraflarca mutlaka okunmalı, düşülen tereddütler hakkında ilgili personelden bilgi alındıktan sonra imzalanmalıdır.

Yeni eğitim sistemi emlak sektörünü canlandıracak

Yeni eğitim sistemine göre öğrenciler adreslerine en yakın okula yerleştirilecek, bu sistem sizin işlerinizi etkiledi mi?

Sistem yürürlüğe yeni girdiği için daha pek bir değişim sağlamadı. Fakat çocuğunun daha iyi bir eğitim almasını isteyen aileler bu tip satın alım ve kiralama gibi değişimler düşünecektir. Tabii ki biz de bu değişimde ailelerimize yardımcı olmaya çalışacağız.

Eskişehirli vatandaşlar genellikle hangi mahallelerde oturmayı tercih ediyorlar?

Genellikle halkımız ulaşım sorunu yaşamayacağı merkezi konumda öğrenciden uzak sakin muhitleri tercih etmektedir. Çünkü bağlar bölgesinde sosyal yaşam ve aktivite ağır basmaktadır.

Bir zamanlar çok fazla tercih edilen 1+1 apart daireler halen ilgi görüyor mu ?

Kiralama bakımından en çok tercih edilen daireler olduğu için alım - satımda da en çok revaçta olan daire tiplerinden biridir. Özellikle bağlar bölgesinde öğrencilerin en çok tercih ettiği daire tipleri 1+1 ve 1+0(Stüdyo) dairelerdir.

Güven çok önemli

Ev sahibi olmak isteyenlere önerileriniz nelerdir ?

Kocamaz İnşaat & Gayrimenkul Ofisi, güven, kalite ve çağdaş iş anlayışı ilkelerinden asla ödün vermemiştir. Daire sahibi olmak isteyen müşterilerimiz kesinlikle güvenilir bir firma aracılığıyla en doğru daireyi tercih etmek amacıyla profesyonel yardım almalıdır. İletişime geçmek ve daha fazla bilgi almak isteyenleri Yenibağlar Mah. Hacı Hüsnü Sk. No:8 Daire:3’deki adresimize bekliyoruz. İletişim bilgilerimiz ise:0 554 979 60 97 ve 0222 700 00 55

Editör: TE Bilişim