Söyleşi: Ramazan Çaylak

CHP Gençlik Kolları Başkanı Deniz Demirbilek sizler için yaptığımız söyleşide partisinin gençlik kollarında ki yeni yapılanma ve faaliyetleri hakkında bilgiler aktardı. Demirbilek söyleşide saha çalışmaları sonrasında, “Seçim zamanı dostlarımızın oylarını isteyeceğiz” dedi.

Partiniz çatısı altında çalışmalarınıza nasıl başladınız?

Siyaset hayatıma 2009 yılında başladım. Daha sonra gençlik kolları faaliyetlerine yeterince yer verilmediğini gördük. Zorlu bir süreçte Cumhuriyet Halk Partisi çatısında çalışmalar yapmaya başladık. 2016 yılında yapılan kongrede başkanlığa aday oldum sonrasında CHP Gençlik Kolları ekibi olarak yoğun bir çalışma içine girdik. Eskişehir’de iki tane marka olmuş üniversitemiz bulunuyor. Özellikle burada faaliyet sürdürmek istedik. Gençlik yapılanmasının  buralarda zayıf olduğunu anladık bunun için çalışmalar yapmaya başladık.

Gençlik kolları faaliyetlerinizin en önemlilerinden bahseder misiniz?

Örneğin 2016 yılında Eskişehir otogar ve tren garında stantlar açarak kente üniversite okumak için gelen öğrencileri karşıladık. Gelen öğrencileri sadece karşılama konusunda adım atmadık. Gideceği üniversitede kayıt konusunda, kalacakları yerine kadar yardımcı olmak için çalışmalar yaptık. Burada anlaştığımız yurtlarla indirim yapılması konusunda girişimlerimiz oldu. Bununla yetinmedik gelen arkadaşlarımıza önünde 4 – 5 yıl yaşayacakları kentin tanıtımını yaptık. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitelerinden araçlarla kent turu yaptırdık. Yaşadıkları kentte fikir edinsinler ve aileleri kente ziyarete geldiğinde ‘Evladım yaşadığın yer nasıl bir yer dediğinde’ tanıtıp gezdirebilmelerini sağladık. İki yıldır bunu yapıyoruz. Bir anlamda bunu geleneksel hale getirmiş olduk. Bunu yaptıktan sonra Üniversitelerimizde hiç olmayan yapılanmamızı 30 kişiye çıkardık.

Ayrıca faaliyetlerimizde hep alanda olduk ve sadece kent merkezinde değil, aktif bir şekilde gitmediğimiz köy ve ilçe kalmadı. Hatta bizi karşılarında görenler ‘Hayırdır seçim mi var? Neden geldiniz?’ diyordu. Halkımızda hep bu fikir yerleşmiş, siyasi çalışmalar seçim zamanı yapılır anlayışı hakimdi. Biz yaptığımız çalışmalarla insanlara bir anlamda dokunduk, dost olduk ve sorunlarını dinledik çözüm için çalıştık. Seçim zamanı dostlarımızın oylarını isteyeceğiz. Seçim zamanı bu ziyaretleri yapanlar bir seçmenden, bir bireyden oy isterken bizler dostlarımızdan oy istemiş olacağız.

Siyaset yaparken neye dikkat ediyorsunuz?

Gençlik kolları olarak siyaseti yaparken biz genç ya da yaşlı diye ayırt etmiyoruz. Her kesime dokunmaya onlarla ilgilenmeye gayret gösteriyoruz. İlçelerimizde ki faaliyetlerimizde yeni dostlar edindik. Oralarda genç arkadaşlar edindik ve önümüzde ki dönemlerde oralarda da gençlik kolları yapılanmamızı sağlayacağımızı düşünüyorum. Çünkü oradaki insanlara dokunduğunuzda birlikte bir şeyler yaptığınızda bizler söylemeden, ‘ben partinize üye olmak istiyorum’ diyor.

Gençlerin partinize üye sayısını yeterli buluyor musunuz?

Yeterli bulmuyorum. Bunun nedeni olarak da yapılan baskılar nedeniyle olduğunu düşünüyorum. İnsanları siyasetten soğuttuklarını söyleyebiliriz. Hatta buna 80’li yıllarda yaşanan olaylardan kaynaklanıyor da diyebiliriz. Burada kendisi siyaset nedeni  ile mağdur olan ailelerin çocuklarını siyasetten uzak yetiştirmesi nedeniyle bu tür bir algı oluşmuş. İşte bu dönemi yaşayanlar; ‘Aman siyasete bulaşma başına bir iş gelir. Siyasi olaylardan dolayı hapse girersin. Biz zor günler geçirdik.’ gibi uzaklaştırmalardan kaynaklanıyor.

Gençlerin politik ve toplumsal olaylarda etkili olduğunu düşünüyor musunuz?

Cumhuriyet Halk Partili gençler toplumun her sorunu ile yakından ilgilidir. Gezi olayları sürecinde de aynı hassasiyeti gösterdiler. Bununla birlikte partiye üye olmayan gençlikte bu hassasiyeti gösterdi. Burada yaşanan olayların ağacın ve yeşilin korunmasını sağlamaktı. Ve toplumsal olayla birlikte gençlerin oldukça politik bir davranış sergilediğini ifade edebiliriz. Gezi olayları sürecinde Eskişehir’de de bu konuya duyarlı olundu. Yalnız burada çok sevdiğimiz Ali İsmail Korkmaz kardeşimizi kaybettik. Onunla ilgili de farklı bir çalışma yapmak istedik. Onun doğum gününü kutlamak istedik. O dönemde Can DÜNDAR ve Erdem GÜL hapisten yeni çıkmıştı ve bizde Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi ile organize ederek onları davet ettik. Ancak organizasyonun yapıldığı sırada Ankara’da bir patlama meydana geldi ve patlamadan Can DÜNDAR’ı sorumlu tutanlar oldu. Kendisini tehdit edenler oldu. Hayati tehlikesi bulunduğu için organizasyon parti genel merkezimiz tarafından iptal edilmesi istendi. Anlayacağınız zor günler yaşandı.

Kongre süreciniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Önümüzde gençlik kollarımızın kongreleri olacak önce ilçe kongreleri gerçekleşecek. Ardından OCAK ayında İl kongremiz gerçekleştirilmesi planlanıyor ve ardından da Şubat aylarında yapılacak Genel Merkez Kongresi ile süreci tamamlayacağız.

Başkanlık için aday olacak mısınız?

Bu konuda tek başıma bir şey söylemem doğru olmaz. Ancak, İl ve İlçe Başkanlarımız var. Çok değerli başkanlarımız var, onların görüşleri doğrultusunda Parti içinde verilecek her türlü görevi de yerine getiririm. Bana denirse, ‘Gençlik Kolları Başkanlığı görevini sürdüreceksin’ onu da yerine getiririm. Ben başkan adayı olurum, daha yapılması gereken çok iş var. Ama dediğim gibi parti içinde üzerimize ne görev düşerse onu da yaparım. Bildiğiniz gibi önümüzde 2019 yılında önemli bir seçim dönemi var. Burada hem Milletvekili, hem Belediye Başkanlığı, hem de Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi çok önemli ve tarihi bir seçim yapılacak. Bunun için yoğun bir şekilde çalışacağız.

Ana başlıkları ile gençlerin sorunları neler sizce?

Bana göre gençliğin en büyük ve temel sorunu işsizlik. Bu konuda hükümetin yaptıkları mantıksız geliyor. AK Parti hükümeti birçok ile yeni üniversite açtı. Mesele üniversite açmak değil, onlarca, yüzlerce hatta binlerce öğrenci yetiştiriyorsunuz ve mezun ediyorsunuz. Mezun olan öğrenciler ya mezun oldukları mesleği yapamıyor, ya işsizlik ordusuna katılıyorlar, ya da kendi branşlarından farklı işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Mademki üniversite açtılar mezun olanlar için neden istihdam alanları oluşturmadılar? Bununla ilgili çalışmalar yapmadılar. Birde en büyük sorun eğitim. Ben okuldan mezun olduğumdan bu yana 4 kez eğitimde liseye alımlar değişti. Eğitim sistemi tam anlamı ile çökmüş vaziyette. Bu ülkede Cumhurbaşkanı bir gün ‘Eğitim sistemi yanlış’ diyor. Milli Eğitim Bakanı ertesi gün çıkıp ‘Biz eğitim sistemini değiştiriyoruz’ diyor. Böyle bir anlayış olabilir mi? Yeni sistemde de yanlışlıklar var. Şimdi ne yapılacak herkes oturduğu yerde hangi lise varsa oraya gidecek. Benim evimin yakınında Anadolu Lisesi var ise oraya gideceğim. Peki, benim Anadolu Lisesi’nde okuyabilme kapasitem var mı? Ya da normal lise varsa yakında ve kapasitemin altında kalıyorsa bu okulda okumam doğru mu? Birbirinden çok alakasız işler oluyor. Yani anlaşılacağı gibi eğitim sistemi bir çıkmazın içine girdi.

Kent gündeminde ki olayları takip ediyor musunuz? Termik Santral konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamayı komik buluyorum. Çünkü yüzlerce yıl öncesinin teknolojisi. Diğer ülkeler kömürlü santraller yerine Güneş Enerjisini kullanıyor ve bu teknolojiden vazgeçiyorlar. Kömürlü santrallerden dolayı oluşacak kirlilik zarar verecektir ve buna kesinlikle karşıyız. Bu konuda Alpu Belediye Başkanı’nın söylemleri ise tam bir saçmalıktır. Bu yaptığı açıklamalara ancak gülmek gerekiyor. Konu hakkında bilgisi olmayan Kömürlü Termik Santralin büyük bir nimet olduğunu düşünebilir. Ancak bizler ne olduğunu neden kullanılmaması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Hani bunu anlatıyor bari savunduğu şeyi doğru savunsa iyi yönlerini anlatmaya çalışsa, fakat iyi bir yönü de yok. Tepebaşı bölgesinde yapılacak ve Eskişehir’in hemen yakınında. Burada 800 milyon insan yaşıyor. Örnekleri var insanların kanser olduklarını görüyoruz. Bu mesele siyaset meselesi değil, particilik meselesi değil. Bun insan sağlığı ile ilgili. Eskişehirli Sivil Toplum Kuruluşları bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. Bizde üzerimize düşen neyse yapacağız.

Sayın Cumhurbaşkanının söylediklerine karşı çıkan herkes terörist ilan ediliyor. Bir şeye karşıysanız teröristsiniz, bunu Gezi olaylarında da gördük yaşadık. Biz CHP olarak buna alışığız. Ama AK Partili değilseniz bir karşı duruş varsa teröristsiniz. Burada da Termik santrale karşı çıkıyoruz. Yine belirtiyorum burada siyasi ya da ideolojik bir durum söz konusu değil. İnsan sağlığını tehdit edecek bir konu var ortada bundan vazgeçilmesi gerekiyor. Eskişehir’de bunun yapılmaması için ne gerekiyorsa yapacağız. Eylem gerekiyorsa, diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte eylem içinde hazırız.

Editör: TE Bilişim