Söyleşi: Erdoğan Ekiner

--Çok sayıda ülke, kent gezdiniz sanırım. Hangi ülkeler?

BERKANT YELKEN: Mesleki nedenler ve her fırsata gezme planlarım yapmam nedeniyle sıklıkla yurt dışında bulundum. 40 kadar ülke, 70-80 kadar şehir de bulundum . Avrupa, Asya, Amerika ve Avustralya kıtasında bulundum . Avrupa’da hemen hemen bütün ülkelere gittim. ABD’de üç ay çalıştım. Iskandinav ülkelerini de gördüm.. Kısa bir süre önce Yunanistan’da beş gün kaldım.. Bu şehirlerde, ülkelerde fotoğraf da çektim. İnsanların davranışlarını ve kültürlerini de gözlemledim.

--Peki bu ülkeler arasında size en ilginç gelenler?

BERKANT Y: Özellikle Nepal (Katmandu) ve Küba.. Küba çok farklı bir ülkede. İnsanlar dar gelirli ama mutlu insanlar.. Ambargo altında biliyorsunuz. Ama buna karşın mutlular. Müzik yapıyorlar, şarkı söylüyorlar. Suç oranı çok düşük. Gece yarısından sonra, karanlık bir ara sokakta rahatlıkla tek başınıza gezebiliyorsunuz. Amerikan kültürü ile Ispanyol kültürünün karışımı bir yer. Diğeri Nepal (Katmandu) 50- 60’lı yılları yaşıyorsunuz burada. Maymunlar insanlarla yan yana, onlarla barışık yaşıyorlar.. Bir de Iskandinav ülkeleri: Norveç, İsveç, Danimarka, Finlandiya.. Burada ise refahta eşitlik var. Son derece dingin bir hayat var. Sokaklarda, caddelerde bisiklet yolları var, insanlar bisikleti sadece spor değil ulaşım amaçlı kullanıyor. Bisiklet yollara gelişmişliğin bir göstergesi. Yalnız alkol tüketimi fazla..

--Spora yönelik ilginiz?

BERKANT Y: Yurt dışında bile 15-20 km'e kadar yürürüm. Arabam var, ama pek kullanmıyorum, şehir içinde her mesafeyi yürümeye çalışıyorum. Dağcılık ve dragon sporlarında lisasım var. Hafta sonları doğa yürüyüşleri yapıyorum. EOS adıyla bir grubumuz var. Trakcing yapıyoruz.Yanı sıra uygun havalarda bisiklet kullanıyorum. Eskiden basketbol da oynadım.

--Mesleğinize gelirsek. Psikiyatri doktorsunuz. Son yıllarda ülkemizde insanlar bunalımda mı?

BERKANT Y: Aslında psikiyatriye yönelmek insanlar tarafından doğal karşılanır oldu.. Özellikle deprem sonrası bu durum daha da doğallaştı. Bunun etkisi var. Yanı sıra çok sayıda psikiyatri doktoru, psikolog olunca, onlara ulaşma şansı da arttı. İnsanlar psikiyatriye başvurmayı yani psikolojik desteği doğal karşılanmaya başladı. Tabii işsizlik, dikey yapılaşma da psikolojik sorunları arttırıyor, bu da bir gerçek. İşsizliğin yanı sıra belirsizlik, gelecek korkusu gibi etkenler de psikolojik sorunların, bunalımların nedeni olabiliyor..

--Gençlik de bundan etkileniyor sanırım..

BERKANT Y: Evet, alkol ve uyuşturucu kullanımında artış var. Psikiyatri servisleri ve cezalar ile bu sorun çözümlenemez. Gençler spora ve sanata yöneltilmeli... Yanı sıra gençlerin bireysel becerilerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılabilir. İnsanların kendilerini önemli, değerli bulabilmeleri, beceriler kazanmaları sağlanmalı.

--Söyleşi için teşekkür ederiz.

Editör: TE Bilişim