Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi  

Önder Dil Eğitim Kurumları Kurucu Müdürü Mustafa Köksal, dil öğrenirken hata yapmaktan korkmamak gerektiğini ifade ederek; “Hata yapıyorsan o dili konuşuyorsun” demektir” dedi.

Mustafa Köksal, son dönemlerde internet ve sosyal medya üzerinden, hatta cep telefonları programları ile verildiği iddia edilen dil eğitiminin yüz yüze verilen eğitimlerle kıyaslanamayacağını en etkili öğrenmenin yüz yüze etkileşimli eğitim olduğunu belirtti. 41 yıllık İngilizce Öğretmeni ve Önder Dil’in Kurucu Müdürü Köksal ile hızlı ve kolay dil eğitimi nasıl olur, dil öğrenmenin püf noktalarını konuştuk.

İngilizce’nin yanı sıra ikinci dillerde hangileri öne çıkıyor?

İngilizce’nin yanı sıra Almanca, Fransızca, Rusça, İtalyanca, Japonca, İspanyolca, Arapça ve Çince. Milli Eğitimden izin alarak veriyoruz bu kursları ve aynı zamanda yabancılara da Türkçe kursları veriyoruz. Örneğin makine mühendislerine İngilizce’nin yanı sıra Almanca, inşaat mühendislerine Rusça tavsiye ediyorum; bu diller kendi sektörleri için onları bir adım öne taşıyacaktır. Tekstil ve maden mühendislerine ise İtalyanca tavsiye ediyoruz. Kısacası Mesleklere göre ikinci dil tavsiyelerimiz oluyor.

Dil eğitimini kolaylaştırmak için, eğitimde özel yöntemleriniz var mı?

İnternet, sosyal medya vs her ne kadar gelişmiş olsa da hiçbir zaman yüz yüze eğitimin yerini alamaz, yüz yüze eğitimde de Türk öğretmen kadar yabancı öğretmenler de çok fonksiyonel oluyor. 30 senedir biz hep takım çalışması yaptık, bu takım çalışmasında; yabancı hoca telaffuz ve pratik üzerinde dururken, Türk hoca, gramer, çeviri ve kelimeler üzerinde duruyor. Böylece dil öğrenirken öğrenciler kendilerini zorlayarak, kaşını gözünü yarıp konuşmaya çabalıyor.

Akıllı Telefon programları ya da internette dolaşan bazı programlar ile dil öğrenmek münkün mü peki?

Dil Öğreniminde kulak dolgunluğu önemli, çok yoğunsanız, kursa gitmeye vaktiniz yoksa bu tür programlar bir derece faydalı olabilir, ancak hangisi daha verimli olur derseniz ben canlı, dokunabileceğiniz, etkileşimli eğitimin daha faydalı olacağını söylerim. Sadece dinleyerek, kısa sürede ya da uykuda dil öğrenmek gibi reklamlar var, bunlar hikayedir, doğru değildir. Dil öğreniminde o dille çok muhatap olmak, o dile çok maruz kalmak önemlidir, bu anlamda dinlemek de faydalıdır. Dil eğitimini alırken hiç devamsızlık yapmamalı, önyargılı olmamalı; ben öğrenemem çok zor dememeli ve en önemlisi kişi bunu isteyecek, bir amacı olacak ve hedefe kilitlenecektir. Önyargıları kırmak ve alıcı olmak lazımdır. Derste iyi bir dinleyici, gözlemci ve katılımcı olunmalı, evde mutlaka tekrar yapılmalı, dil eğitimi eve, sokağa taşınmalı ve en önemlisi de bizdeki konuşma kulüpleridir, yabancı öğretmenlerle konuşma kulüplerinde pratik yapılmalı.

Siz nelere dikkat ediyorsunuz dil eğitiminde?

41 senelik İngilizce öğretmeniyim ve ben öğretmeni seçerek alıyorum, deneyimlerime güveniyorum, konuşturuyorum onu, telaffuzuna, alan bilgisine ve tecrübesine bakıyorum. En önemlisi de marketing özelliğine bakıyorum, yani öğretmenlerimde sahip olduğu bilgiyi aktarabilme özelliğine çok önem veriyorum; öğretmen çok üst düzeyde bilgi sahibi olabilir, ancak karşısındakine bunu aktaramaz, öğrencinin seviyesine inemez ise bilgisi hiç bir işe yaramaz, bu çok önemli. Bir diğer önemli konu da iletişimdir, öğretmenin iletişimi de güçlü olmalıdır.

HATA YAPIYORSAN O DİLİ KONUŞUYORSUN DEMEKTİR!

Bizdeki dil eğitiminin sorunları nelerdir?

Bizdeki en büyük sorun pratik tabanlı değil, gramer tabanlı eğitim verilmesi, bunu bazı kolejlerde bile beceremiyoruz, bu okullardan dil eğitimi için öğrenciler yine bize geliyorlar. Ama maalesef Türkiye’de yabancı öğretmenden biraz korku var, utanma var, hata yaparsam bana gülerler mi düşüncesi var, oysaki hata yapıyorsan o dili konuşuyorsun demektir. Dolayısıyla kaşını gözünü yararak böyle öğrenirsin dili.

İngilizce öğrendiğimizi nasıl anlarız peki, rüyamızda İngilizce konuşursak İngilizce öğrenmişiz demek midir?

Tabi bu bir hurafe olmakla birlikte, rüyamızda dahi İngilizce konuşuyorsak, bu dil bizim yaşantımıza girmiş ve öğrenmek için önemli bir adım atmışız demektir. Burada kastedilen ne kadar çok maruz kalırsan yabancı dile onun senin ruhuna o kadar işlemesi demektir.

Hangi yaş gruplarına eğitim veriyorsunuz?

7’den 70’e her yaş için gruplarımız var, öğrenciler ve çalışanlar için gruplarımız var. Bir amaç için ya da sırf kendini geliştirmek için gelenler oluyor, 74 yaşında bir kursiyerimiz dahi vardı. TOEFL ve IELTS kursunu herkes veremez, biz bu konuda çok iddialıyız. Eskişehir’in ilk ve tek TOEFL IBT Test Merkeziyiz, bu sınavlarda dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerileri sorgulanıyor; bu sınavlara yönelik kurslarımız var, bunun yanı sıra liselerdeki dil bölümlerinde okuyanlara yönelik özel gruplarımız ve özel dil kurslarımız var; her sene Boğaziçi, Bilkent, ODTÜ gibi okullara yerleştirdiğimiz öğrencilerimiz var. Yani Üniversite sınavına dilden gireceklere de müthiş yardımlarımız oluyor.

Editör: TE Bilişim