Söyleşi: Nevin Bulut Atak

Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı(İHH İnsani Yardım Vakfı) 1992 yılından bu yana faaliyetlerine devam ediyor. Bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın her hangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış, savaş, tabi afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, evsiz kalmış tüm insanlara insani yardım ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere 1992 yılından bu yana çalışmalarına devam eden vakıf bugün çok daha geniş kesimlere hizmet veriyor. İHH Eskişehir Temsilcisi Musa Karadaş, vakfın misyonu, vizyonu, çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

İHH İnsani Yardım Vakfı çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Misyonumuz, yeryüzünde adaletin ve iyiliğin hakim olması için evrensel kardeşlik bilinciyle nerede olursa olsun muhtaç ve mazlum tüm insanlara ihtiyaç duydukları insani yardımı ulaştırarak onurlu bir yaşam sunmaktır. Vizyonumuz ise, savaş ve doğal afetlerin sebep olduğu olumsuzluklar giderilerek bireylere ve toplumlara kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için destek olmaktır. Şu anda yüzün üzerinde ülkede insani yardım, insan hakları ve insani diplomasi alanlarında faaliyet gösteren uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur İHH ve Bosna Savaşı’nda mağdur olan Müslümanlara yardım etmek için 1992'de gönüllü faaliyetlerle başlayan insani yardım çalışmalarının, 1995 yılında vakıf olarak yapılanması ile İstanbul’da faaliyetleri başlamıştır. Vakıf olarak birçok ülkede başta gıda olmak üzere eğitim ve sağlık alanlarında yardım faaliyetleri gerçekleştirmekteyiz ve yetimhane, su kuyusu, okul, hastane, cami, kültür merkezi gibi kalıcı eserler inşa edilmesi için çalışmaktayız.

Gerçekleştirilen faaliyetler hakkında ve vakfın bünyesinde olan yetim evi hakkında detaylı bilgi paylaşır mısınız?

Türkiye genelinde ve dünya coğrafyasında çok büyük faaliyetleri var. Vakfımız aş, ekmek, ev yapıyor. Bütün bunlar ülkemizin öz kaynakları ile yapılmaya gayret ediliyor. Bizler de kendi şehrimizde bu iyilik hareketini sürdürüyoruz.  Bizler Eskişehir gönüllüleriyiz. Çok çeşitli faaliyetlerimiz var. Öğrenci, yetim birimi, teşkilatlanma, tanıtım, bayan kolları gibi çeşitli birimimiz var.  Atıl bir binanın çocuklarımız için bakımını gerçekleştirdik. Yetimlere ulaşmada bir bina gerekliydi ve bunu sağladık. Yetim ailelerimizle buluşma dertlerini dinleme onlarla sosyalleşme alanımız oldu. Yetim dayanışma günlerimizde yetimlerimize yönelik çalışmalarımız daha fazla bir ivme kazanır. Yardımı alacak kişi ile yardımı yapan kişiyi buluşturan bir ev burası. Pazar günleri evimizde öğrencilerimiz buraya gelip etüt eğitimleri alabiliyor. Salı günleri mantı yapılıyor ve bu mantılar gönüllülerimiz tarafından yapılıyor, satılıyor ve geliri yetim çocuklarımızın ihtiyaçları için harcanıyor. Çocuklarımızı pikniğe götürüyoruz, şehrimizdeki gezilecek yerlere götürüyoruz, müzeler gibi yerler de dahil. Bizim dahi gitmediğimiz yerlere yetimlerimizin ulaşması bizim için önemli. Bu giderler hayırseverlerin bağışları tarafından karşılanıyor. Bayram önceleri çocuklarımız her yıl muhakkak giydirilir. Okul dönemleri forma, kırtasiye masrafları giderilir. Sağlık sorunları olanlar için gerekli makamlarla görüşülür ve yol gösterilir. Yaklaşık yüz bin yetime 100 TL desteği söz konusu vakfımızın. Eskişehir’de de kırk yetim bu uygulamadan yararlanabiliyor. Bu bağışlar resmi kayıtlar tutularak yapılıyor. İHH amacı sadece para toplamak değil. insanlara paylaşamaya ve vermeye alıştırmak ve gelir dağılımı adaletini sağlamak.

Okullarda yapılan bağış kampanyanız ve bu duruma gelen tepkilerle ilgili neler söylemek istersiniz?

 Okullarımızda yetim sponsorluğu çalışması söz konusu. Bunlar resmi bir şekilde yapılıyor. Okullara kumbaralar dağıtılıyor ve sınıftaki öğrencilerimiz ne kadar isterlerse kumbaraya atıyor, toplanan para öğretmenlerimiz tarafından kayıt altına alınıyor. Buradan elde edilen gelir maddi durumu iyi olmayan yetim çocuklarımıza dağıtılıyor. Ve çocuklarımız küçük yaşta paylaşmayı öğreniyorlar. Bazı iyi niyetli olmayanlar çocukların paralarını alıyorsunuz gibi yaklaşımda bulundular. Çocuklarımızın bu yaşta paylaşmayı öğrenmesi kadar güzel bir şey olabilir mi? Ve bu açıklamayı yapanlar bizlerle görüşmüş değiller. Çocuklarımızın yaşadığı o güzelliği onlar görmüyorlar. Bu kirli bir propagandadır. Burası Anadolu ve paylaşmayı seven insanlar böyle şeylere prim vermezler. Biz yetim çocuklarımıza ağaçlar diktiriyoruz. Onlar için orman oluşturduk.

Şehrimizdeki mülteciler hakkında görüşünüz nedir?

Şehrimizde Suriyeli vatandaşlar var ancak Eskişehir’de Iraklı daha çok. Çeşitli sebeplerden şehrimize ülkemize gelenler var. Onlara sahip çıkıldı ve çıkılmaya da devam edecek. Biz herkesi kucaklamalıyız. Mazlumun dini sorulmaz. Farklı dinlerden olan insanlara da kucak açtık hiç sormadık, yardım etmek boynumuzun borcu.

Türkiye dışından gelen öğrencilerle ilgili ne gibi çalışmalarınız bulunuyor?

Öğrenciler Türkiye’ye geldikten sonra sorunları ile ilgilenmezsek Türkiye’ye küserek gidiyorlar. Biz bunu önlemeye çalışıyoruz. Ülkesine dönemeyenler oluyor. Ancak örneğin Afrikalıların mutlaka dönmelerini sağlıyoruz. Çünkü Afrika’nın kalkınması gerekiyor. Ancak savaş bölgesinden gelip burada tıp eğitimi alanlar dahi gidemiyor. Çünkü ortam onların dönmesi için müsait değil. Gençlerimizle ülke tanıtımları yapıyoruz. Her hafta bir öğrenci A’dan Z’ye ülkesini tanıtıyor, oralara gitmiş gibi oluyoruz, oluyorlar.

Şehrimiz iş adamlarının vakfa katkıları ne durumda?

Bizim vakfımıza yardım edenlerin bize hiçbir faydası olmaz, kendilerine yatırım yapmış olurlar, hayatta iyi bir izleri olur. Bizler ek ücret almadığımız gibi Allah’a şükür bizden de gidiyor. Allah için vermek güzeldir insanı mutlu eder. Verebilmek için sadece karar almak gerekli. Biz bu tadı tadıyoruz. Paylaştıkça mutluluğumuz artıyor. Bu nedenle ulaşabildiğimiz kişilere ulaşıyoruz ancak gönüllü olarak bizlerle iletişime geçmeleri bizim için çok daha güzel olur.

Teşkilatlanma biriminiz bulunuyor bu çalışmalarınız nasıl ilerliyor?

Eskişehir sadece şehir merkezinden ibaret değil, ilçelerimiz var ve İHH’ya gönül verenler var. Onlara danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Kırka’da teşkilatlanmalarımızı tamamladık. İnönü ve Çifteler’de de hızlı bir şekilde devam ediyor çalışmalarımız. Yetim birimi, mülteci birimi, öğrenci birimi gibi daha pek çok birimin karşılaştığı sorunları çözmek bu birimimizin görevi. Derdimiz kalıcı çözümler üretmek. İnsanların bu hareketi duymasını istiyoruz. Bu şehrin manevi kalkanıyız. Paha biçilemez eserler ve işler yapıyoruz.

Ödüller

İHH’nın 1995 yılından bu yana gerçekleştirdiği çalışmalar yetkili merciler ve otoriteler tarafından da takdirle karşılanmaktadır. İHH’nın çalışmalarının başarısı aldığı çok sayıda ödülle pekiştirilmiştir.

Son yıllarda alınan birkaç ödül:

  Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Kaynaklarını amaçları doğrultusunda en iyi kullanan vakıf” ödülü (2005)

  Aşiyana Yetimhanesi (PAKİSTAN) - Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Gerçekleştirilmiş en iyi proje” ödülü (2006)

 Kadın Eğitim Enstitüsü (SOMALİ) - Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Gerçekleştirilmiş en iyi proje” ödülü (2006)

 Mobil Hastane (IRAK) - Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen “Gerçekleştirilmiş en iyi proje” ödülü (2006)

TBMM Üstün Hizmet Ödülü (2007)

  Uluslararası Karma Kültür Gençlik Konseyi (COJEP) İnsan Hakları Ödülü (2010)

Editör: TE Bilişim