Söyleşi: Şenay Yıldırım 

Gelecek Parti Eskişehir İl Başkanı Mustafa Başak ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

CHP’nin yerel yönetimlerdeki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Gelecek Parti Eskişehir İl Başkanı Mustafa Başak, “Halkın tercihi her şeyin üstündedir. Bizce 21 yılda daha inovatif daha rasyonel çalışmalar yapılabilirdi. Şehir çok daha iyi noktalarda olabilirdi. Yine de çabaları ve katkıları önemlidir” dedi.

Gelecek partisi tüm ülkede örgütlenmesini sürdürürken, Eskişehir ayağında partinin il başkanlığına Mustafa Başak getirildi. Daha önce siyasi arenadan çok aşina olmadığımız yeni bir isim Mustafa Başak… Gelecek Parti Eskişehir İl Başkanı Mustafa Başak ile Eskişehir’in sorunlarından yerel siyasete, salgın sürecinden, ekonomik problemlere, Z kuşağının beklentilerinden yenidünya düzenine pek çok konuda konuştuk, Başak’a partinin Eskişehir çalışmaları ve hedeflerini de sorduk…

Eskişehir İl Başkanlığı görevi size teklif mi edildi, siz mi talip oldunuz? Sizin il başkanı olma gerekçeleriniz nelerdi?

Sayın Ahmet Davutoğlu; Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlığı döneminden itibaren sempati duyduğum bir bilim ve siyaset adamıydı. Eskişehir ile olan bağlantısı da dikkatimi çekiyordu. Böyle bir teklif gelince de hayır diyemezdim…

Her iyi yetişmiş, kendi özgüveni olan ve topluma fayda sağlamayı ilke edinmiş, prensip sahibi vatandaşın ülkesinin gelişmesinde bir tuğla olma misali katkısı olmalıdır. Siyasete girme nedenim budur. Siyaset hizmet yoludur, memleket sevdasıdır. Ama asla bir meslek değildir. Siyaset, yeri geldiğinde fedakârlık yeri geldiğinde feragat edebilmeyi de gerektirir.

İl başkanlığı öncesinde siyasi bir geçmişiniz var mı, sizce siyaset yapmak neden gerekli?

Gelecek Partisi İl Başkanlığı öncesi herhangi bir siyasi geçmişim olmadı. Genç bir müteşebbis ve iş adamı olarak ekonomi piyasalarını takip ederken iktisadi istikrarın yolunun geçtiği siyaseti de ister, istemez takip ederdim. Daha önceden herhangi bir siyasî oluşum ile ne organik, ne de inorganik bağlantım olmadı. Yaşamın her alanında olduğu gibi, Türk siyasetinin de bir dönüm noktasındayız. Artık siyasetimizin temiz ve şeffaf insanlara ihtiyacı vardır. Yanlış giden şeylerin düzeltilmesi ancak siyaset ile mümkündür.

Eskişehir yerelinde Gelecek Partisi’nin öncelikli hedefi nedir? Kentin temel sorunları konusunda çözüm önerilerinizi anlatır mısınız?

Gelecek Partisi’nin Eskişehir de ki siyasi hedefleri de; milletimize, şehrimize hizmet etmek yoluyla toplumun içinde bulunduğu cendereden kurtulabilme yolunun açılmasını sağlamaktır. Yerel siyasetimizde teşkilatımız ile birlikte, hemşerilerimizi dinleyerek, onlara hedeflerimizi ve el ele vererek nasıl ulaşabileceğimizi anlatmak. Yerelde çözülemeyen sorunlarımıza öncelik vermek ve mevcut işleyişi geliştirmek. İnsan odaklı yaklaşımımız ile vatandaşlarımızı dinlemek, sınıf ayrımı yapmaksızın yardımcı olmaya çalışarak, bu konuları ulusal gündeme taşımaktır. Yerelde şehrimizin sorunları sorusu kapsamlı bir cevap gerektiriyor. Evet Eskişehir bir orta Anadolu kentidir ve geniş bir yelpazeye sahip demografik özellikleri vardır. Eğitim, kültür, turizm, sanat ve sosyal yaşamda birçok şehirden daha ileride bir mega kent merkezidir. Ancak, gerek merkezi hükümetlerin ihmalleri ve yerel yöneticileri desteklememeleri gibi nedenlerle Eskişehir hak ettiği büyümeyi sağlayamamıştır.

Özellikle endüstri ve sanayi alanında ciddi bir yatırım sorunu var… Bakınız, demiryolu bağlantımız var, dolaylı olarak liman bağlantımız da var. Karayolu ulaşımında zaten merkezi noktadayız. Ama biz ihracata dayalı, ciddi bir sanayileşme yapamamışız. Üretim sektörünün en büyük istihdam kaynağı olduğunu hepimiz kabul ederiz, ama bu alana gerekli yatırım konusunda yetersiziz.

Eskişehir; Sakarya, Bursa, Kocaeli üçgeninin avantajlarına sahiptir, Konya, Gaziantep gibi şehirlerin enerjisinden de fazla bir birikime sahip olmuşken, sanayileşme için gerekli teşvik ve hedeflemelerden yoksun kaldı. Evet bir öğrenci şehriyiz kabul ediyorum 120 bine yakın bir rakam telaffuz ediliyor ama sadece öğrenciden para kazanma ya da daha naif ifade ile öğrenciye hizmet ederek bir ekonomi büyümesi olmaz. Bu perakendeci bir anlayıştır, üniversitelerimizde bulunan özellikle bilişim ve mühendislik birimlerinden, kalifiye personel yetiştirerek ve mezuniyetten sonra istihdam ederek, çağın mesleklerinden döngü sağlayabiliriz.

Trafik; her şehrin en büyük sorunlarından biridir. Ama şehir merkezini dar bir alanda kısıtlı tutmak, kenar bölge ve mahalleleri sadece konut alanı olarak düşünmek, bu günkü trafik keşmekeşini artırmaktadır. Buna ek olarak, tramvayın çok etüd edilmeden dizaynı ve metro yerine hafif raylı sistemi tercih etmemiz trafik çilemizi artırıyor.

Ayrıca şehir içi trafiğine de nefes aldıracak güney çevre yolu projesine de ilgili makamlar tarafından ciddiye alınıp, ivedilikle başlanması ve tamamlanması gerekmektedir.

Tabi ki bunların yanında alt yapı, kentsel dönüşüm, sokak köşelerine bırakılan çöpler, merkezi kimi parkların bakımsızlığı, Seyitgazi – Kırka, Afyon yolları, gibi gibi pek çok konuyu sayabiliriz…

Hep dillendirilen bir Z Kuşağı gerçeği var, sizin partinizin onlara dönük politikası nedir, onlara nasıl hitap edeceksiniz?

Z Kuşağı geleceğimizin sahibidir. Biz de Gelecek Partisi olarak, onları anlayıp, bilgi çağının gereklerine kafa yorup, projelendiriyoruz. Soran sorgulayan, araştıran, klişeleşmiş algıyla hareket etmeyen, ettirilemeyen bir jenerasyonun adıdır Z kuşağı. Bizim genel merkez kurucularımız arasında da bu kuşağın temsilcileri vardır.

Yalnız Gelecek Partisi Z Kuşağının asla bizi bir ve beraber yapan tarihi köklerimizden ve manevi ilkelerimizden toplumsal gelenek ve örflerimizden koparılmasına müsaade etmeyecektir. Bunun yanında müsaade etmeyeceğimiz bir diğer husus ise teknoloji, bilişim, çağın inovatif ve futuristik donanımlarının gerisinde kalınmayacağı konusudur.

Artık yeni bir dönemin içindeyiz ve yeni bir siyasi anlayış da bununla birlikte egemen olmaya başlıyor, siyasetin yeni şekli ne olacak, Gelecek Partisi bu yeni dönemde nasıl yer alacak?

Hedef tam ve ileri demokrasi… Gelecek Partisi olarak çoğunluğun, azınlığa tahakkümüne de karşıyız azınlığın elinde bulundurduğu güç ile azgınlığına da karşıyız. Siyasetteki yeni hedef sorusuna da şöyle diyebiliriz: “Biz Gelecek Partisi olarak Güçlendirilmiş Parlementer Sistem’den yanayız Başkanlık sistemi denen tek adam oligarşisinin ülkeye zarar ve zaman kaybettirdiği düşüncesindeyiz.

Hatırlayın, bu sisteme geçilirken Nisan 2017 de Dolar kuru 3,80 TL’ idi. Resmi geçiş olan 25 Haziran 2018 tarihinde Dolar 4500 TL’yi geçmişti. Bugün itibariyle Merkez Bankası’nda işlem gören Bir Amerikan Doları 7,65 TL’dir. Yani üç yılda yüzde 100’e yakın bir şekilde sanayici, inşaat müteahhidi, esnaf, sanayici, çiftçi yani halk fakirleşti. Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu, 21 ay başbakanlık yaptı. Seçimle gelmiş son başbakan olarak ve yüzde 49,5 gibi oy oranıyla... Sayın Davutoğlu, Dolar kurunu 2,15 TL seviyesinden alıp 2,5 TL’den bıraktı bir istikrar vardı. Bizzat kendisi ekonominin dümeninde bulunuyordu. Şu an gelinen nokta ortada ve biz ülkemizin geleceği için ismi terör ile anılmayan her türlü siyasi parti ile masaya otururuz.

Genel Başkanınız Davutoğlu’nun AK Parti kökenli oluşu partinin siyasi duruşunda etkili oldu mu? Bize partinin siyasete bakış açısından söz eder misiniz?

Genel Başkanımız Bir Bilim insanıdır. Dış Politika Uzmanı olarak Abdullah Gül'ün Başbakanlığı dönemimde siyasi danışman sıfatıyla AK Parti’nin bürokratı olarak katkı sunmaya başlamış, 2009’da dışardan Dışişleri Bakanı olarak atanmış, 2014’te Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan olmuştur. Sayın Davutoğlu’nu oraya getiren bilgisi, birikimi, bürokratik başarısı ve halktaki karşılığıdır… O gün AK Parti içinde onca yetişmiş siyasetçi ve devlet adamı arasında kendisinin tercih edilmesi asla tesadüf değildir. Siyasete bakış açısı ve siyaset yapma şekli; milli ve manevi değerlerimize sahip çıkıp, dünya ile entegre ve barışık bir devlet yönetimi biçimidir. Daha müreffeh daha yaşam kalitesi yüksek ve daha da üretken bir toplum hedeflemekteyiz.

Yerel seçimlere dönük çalışmalara başladınız, mı? Yerelde bir CHP iktidarı var, siz Eskişehirli seçmene ne vaad ediyorsunuz, yerelde hedefiniz nedir?

Yerel seçimlerle ilgili olarak düşüncemi sordunuz; biliyorsunuz ki 2023’te Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel secimi var. Tabi bir erken seçim olmaz ise, yerel seçimler ise 2024 yılının ilk çeyreğinde bundan dolayı evvela gündemimizde genel seçimler var ve Güçlendirilmiş Parlementer Sisteme geri dönüşü sağlayacak bu seçime odaklandık. Yereldeki CHP’li belediyeler ile ilgili çözüm odaklı eleştirilerimizi sıklıkla Twitter hesabından halkımızla paylaşıyoruz.

Yerelde AK Parti doğru bir muhalefet yürütebiliyor mu?

Biz şu an bir muhalefet partisiyiz. Hem genelde, hem de yerelde şehir insanımızın mahrum bırakıldığı hizmetlerin takipçisiyiz. Başka bir partinin muhalefet eksiği nedir, doğrusu bununla ilgilenmiyoruz

CHP’nin yerel yönetimlerdeki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Halkın tercihi her şeyin üstündedir. Bizce 21 yılda daha inovatif daha rasyonel çalışmalar yapılabilirdi. Şehir çok daha iyi noktalarda olabilirdi. Yine de çabaları ve katkıları önemlidir.

Sizce Covid 19 Salgını genelde ve yerelde nasıl yürütüldü, iyi bir sınav verildi mi?

Tüm dünyanın ilk defa karşılaştığı bir salgın ve zor bir süreç. Tüm sağlık çalışanları can siperane ve destansı bir mücadele örneği verdiler, veriyorlar… Ama idari süreçte, sağlık bürokrasisi, çalışanların hızına yetişemedi.

Covid salgınıyla mücadele de özellikle Mayıs ayı sonundan itibaren durumun Eskişehir’de de laçka bir hal aldığını ve önlemlerin göstermelik olduğunu Filyasyon çalışmalarının ve tedbirlerinde bir gevşeklik olduğunu gözlemlemekteyim.

Bir iş insanı olarak salgın sonrasında ekonominin toparlanabilmesi için öncelikle neler yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Covid salgınının ekonomik boyutları da ciddi bir şekilde vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Daha ilk salgın döneminde çıkıp Iban numarası paylaşanlar, toplum katmanlarını sahipsiz bıraktı… Şehrimizde belki yüzlerce işyeri kapandı. Birçok sektör can çekişiyor…

Vatandaşlara belli bir süre temel bir gelir desteği sağlanmalıdır.

Avrupa ülkeleri GSYH’nin yüzde 15 ile 28’ine denk gelen bir teşvik paketleri uygularken. Türkiye ise sadece GSYH’nın yüzde 2’sine denk gelen bir paket uyguladı. Ekonomik krizden kurtulmak için hükümetin, her sektörde daha büyük bir teşvik paketi uygulaması gerekmektedir.

Birçok masrafı devletin üstlenmesi gerekmektedir, şirketlere kaynak aktarılmalıdır.

Birtakım ödemelerinizi, faiz ödemenizi erteledik; ama faiz işlemeye devam edecek. Şunu hatırlamak lazım, Türkiye'deki şirketlerin çoğu, günlük geliri ile günlük giderini karşılayan müesseseler. Günlük gelirini karşılayamadığı anda da sallanmaya başlıyorlar.

O yüzden şu an ihtiyaç duyulan şey bu şirketlere kredi vermek, borç vermek değil. Şirketlere doğrudan kaynak aktarmak. Sermayelerini eritmelerini engellemek gerekmektedir.

Eskişehirliler neden Gelecek Partisi’ne gelmeli ve güvenmeli onlara nasıl seslenmek istersiniz?

Aslında bu sorunun cevaplarını yukarıda izah ettim ama; çoğulcu bir demokrasi, tüm sivil toplum örgütlerinin temsil edildiği, herkesin baktığında ayna misali kendini gördüğü bir siyasi yapılanmayız.

Kapımız, "Kendisi, ailesi ve sevdikleri için; özgür, adil, demokratik, refah içinde bir gelecek hayal eden herkese açıktır.” Kurucu Genel Başkanımızın ve kurucu kadromuzun güven veren siyasi duruşları, parti programımızın evrenselliği ve kapsayıcılığı tüm Türkiye’de olduğu gibi, Eskişehir’de de karşılığını bulmaktadır.

Editör: TE Bilişim