Kaynak: Manşet Gazetesi

Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Sivrihisar Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı (SEV) Başkanı Naci Şakar ile Sivrihisar’ın önemini ve SEV’in yaptığı çalışmaları konuştuk.

Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

1941 yılında Sivrihisar’da doğdum. İlk ve ortaokulu Sivrihisar’da okudum. Liseyi Ankara Demiryolu Meslek Lisesi’nde okudum. 1959 senesinden itibaren demiryollarının çok değişik birimlerinde çalıştım. 1977’den bu yana demiryolculuk konusunda eğitime ağırlık verdim. Meslek lisesi ve eğitim merkezlerinde öğretmenlik ve idarecilik yaptım. Ankara İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi’ni bitirdim. Demiryollarını çok seviyorum. Eskişehir demiryolları bakımından Osmanlı döneminden itibaren hep liderliğini korumuş, bir kavşak istasyonu olmuştur. Bu şehrimiz için de bir şanstır. Demiryolcular olarak bizim bir isteğimiz var. Hızlı tren nedeniyle tren yolunun yer altına alınması ile oluşan bulvara Behiç Erkin’in isminin verilmesini istiyoruz.

Peki, SEV ne zaman kuruldu ve sizin SEV ile birlikteliğiniz ne zaman başladı?

Eskişehir’de gerek ticari alanda gerek nüfus yoğunluğu olarak Sivrihisarlılar olarak bir ağırlığa sahibiz. Yaklaşık 135 - 140 bin Sivrihisarlı Eskişehir’de yaşamakta. Böylesine ağırlığı olan bir ilçenin mutlaka bir sivil toplum kuruluşu olması gerekiyordu. 1991 yılında dönemin Sivrihisar sevdalısı dostlarımız tarafından SEV kuruldu. Ben de o dönemlerde kuruluş aşamasında da yer aldım. 2006 yılından beri de SEV’de başkanlık görevini sürdürüyorum.

SEV eğitim konusunda adından sıkça söz ettiriyor. Biraz bu konudan konuşalım mı?

Tabi, Sivrihisar ezelden beri eğitime büyük önem veren bir ilçedir. Son yapılan araştırmalarda okuryazarlık oranı yüzde 98,5 olmuştur. Bu Türkiye genelinde çok büyük bir rakamdır. İlçemizde şu anda 8 lisemiz var. Osmangazi Üniversitesi Meslek Yüksek Okulumuz var. Nüfusumuzun yarısı eğitimle ilgili kişilerdir. Ya öğrencidir ya öğrenci ailesidir ya öğretmendir ya öğretmen ailesidir. Sivrihisar bir bütün olarak eğitim gönüllülerinin bulunduğu bir ilçedir.

SEV 1991’de kurulduktan sonra 1992 yılında Sivrihisar’da ismimizi taşıyan SEV Anadolu Lisesi’ni hayata geçirdik. Binanın fiziki yetersizliği nedeniyle 1996 senesinde 24 derslikli yeni binamızı hizmete soktuk. SEV Muzaffer Demir Anadolu Lisesi olarak lisemiz eğitime devam etmektedir. Bizim kurucu üyelerimizden, hayır sahibi, vefalı bir hemşerimiz olan Muzaffer Demir’in katkıları ile bu lise ilçemizde eğitime hizmet etmektedir. Bu okulumuzun ihtiyacı olan yurdun yapılması konusunda da yine vakfımızın kurucularından olan Atışkan ailesi destek sağladı. 1 yıl gibi kısa sürede 300 yataklı yurdu ilçemize kazandırdılar.

Biz de öğrencilerimize her konuda destek vermeye çalışıyoruz. Okullardan talep edilen her türlü ihtiyacı temin ediyoruz. Sağlık konusunda ihtiyaç sahibi öğrencilerimiz ile Sivrihisarlı doktor ve diş hekimlerimizin iletişim kurmalarını sağlıyoruz. İhtiyaç sahibi öğrencilerimiz işitme cihazı, gözlük gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu konularda bize çok büyük desteklerinden dolayı hemşerimize olan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a çok teşekkür ediyorum.

SEV, TEGV’DEN SONRA 2. SIRADA YER ALIYOR

Eğitim denilince akla ilk gelen çalışmanız, üniversite öğrencilerine sağladığınız burs. Bu çalışmanızdan söz eder misiniz?

Vakfımız Eskişehir’de bulunan 44 vakıf arasında ilk 5’in içerisinde. Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’ndan sonra burs konusunda en iyi durumda olan kuruluşuz. 2006 yılından beri Sivrihisarlı ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerimize burs vermekteyiz. Her yıl yaklaşık 140 öğrencimize burs vermekteyiz. Şu ana kadar bin 402 öğrencimize burs verdik. Bu burs imkânını öğrencilerimize hemşerilerimiz sağlıyor. Yine burs verdiğimiz öğrencilerimizin iş bulmaları konusunda destek oluyoruz. Yine bizden burs alarak okuyan ve iş edinen hemşerilerimiz bugün başka öğrencilere burs veren konumdalar. Bu bizim için çok özel. Burs veren kişiler, öğrencilerimiz ve onların aileleri ile çok güzel bir aile ilişkimiz var. Burs alan öğrencilerimizden dördünü evlendirdik.

SİVRİHİSAR TARİH, KÜLTÜR VE EVLİYALAR DİYARI

SEV olarak başka ne gibi çalışmalarda bulunuyorsunuz?

Sivrihisar tarih, kültür ve evliyalar diyarı. Her konuda çok zengin bir geçmişe sahibiz. İlçemizde yetişen alim, ulema ve devlet adamları ile övünmekteyiz. Çok eski tarihlerden günümüze kadar onlarca ismi kapsamaktadır. Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Hızır Bey Çelebi, Aziz Mahmut Hüdai Hazretleri bizim topraklarımızda yetişen, Sivrihisar’daki mevcut medreselerde eğitimlerini tamamlamış değerli büyüklerimizdir. Biz her sene Ramazan ayında Sivrihisar’da yetişmiş bu büyüklerimizden birini tema olarak işleriz. Onunla ilgili kaynakları, kitapları dostlarımıza dağıtırız. İftar programlarımızda o zatı anlatır, geniş bilgiler veririz. Şimdiye kadar Hızır Bey Çelebi, Aziz Mahmut Hüdai Hazretleri, Sinan Paşa gibi zatları işledik.

“KAHRAMAN ORDUMUZA UÇAK ARMAĞAN ETTİK”

Fedakâr ve cefakâr Sivrihisar halkı aralarında topladıkları 4000 TL ile bir uçak satın alıp kahraman ordumuza armağan etmişler. Bu uçak Sivrihisar halkına teşekkürlerini içeren bir pusulayı 27 Eylül 1921 günü Sivrihisar semalarından halkımıza armağan etmişlerdir. Biz bu pusulanın bir örneğine ulaştık.

SEV olarak Sivrihisar’ın tanıtımına yönelik önemli bir kaynak hazırladınız. Bunun içeriği hakkında bilgi verir misiniz?

Vakfımızın 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle İstanbul’da bulunan Başbakanlığa bağlı Osmanlı Arşivleri Müdürlüğü ile istişare ederek Osmanlı döneminde Sivrihisar’ın yeri ve önemini gün yüzüne çıkartan bir eser hazırladık. Bu muhteşem bir çalışma oldu. Okuyan, inceleyen herkes tarafından büyük beğeni aldı. Dostlarımıza bu kaynağı ilettiğimizde Sivrihisar’ın önemini ispatlamış oluyoruz. SEV kaynaklarından hazırladığımız kitap paketini Sivrihisarlı olan Ordu Valisi Seddar Yavuz, Muş Valisi Aziz Yıldırım, İstanbul Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Mustafa Solak gönderdik. Bu tür konularda araştırma ve kaynak temini konusunda İç Denetim Kurul Başkanı Ziya Kandilci büyük destek sağlıyor. Kendisine ayrıca çok teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilişim