“Eskişehir’in en önemli potansiyeli olan termal turizminin halâ hak ettiği yerlere gelememesi, bizim oturup düşünmemiz gereken büyük bir sorun” diye konuşan TÜMSİAD Eskişehir Şube Başkanı Ali Engiz ile Eskişehir ekonomisini, Türkiye’de referandum sonrası ekonomik tabloyu konuştuk.

TÜMSİAD ne zaman kuruldu, sizi dernek ile kesişmeniz nasıl oldu?

TÜMSİAD Eskişehir Şubesi 2006 yılında kuruldu. Ben de o tarihten bu yana Kurucu Başkanlık ve 6 dönemdir de Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmaktayım. Ayrıca Eskişehir İmam Hatip Mezunları Derneği (ESİMDER) Yönetim Kurulu üyeliği, Eskişehir Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti üyeliği, Beşir Derneği İl Temsilciliği gönüllü üyeliği de yapmaktayım.

Peki nasıl bir iş adamısınız?

Genelde işadamlarının ailesine yeterli zaman ayırmadığı, zamanının çoğunu ofisinde geçirdiği konuşulur. Ben olması gereken dengeyi kurduğuna inanan birisi olarak 2 çocuk babasıyım, ailemle etkin zaman paylaşımına riayet ediyorum. Çocuklarımın algı frekansına inerek hem ben iş stresini atıyorum, hem de çocuklarım benimle oynamaktan mutlu olarak tatmin oluyorlar. Bu hayat bir şekilde geçiyor. Biz insanlığa ne kadar hizmet edersek, kendimizi o kadar bahtiyar görüyoruz. Şu an insanlık ve medeniyet, zulüm ve zillet ile imtihan olunmakta. Biz karınca misali sırtımızda bir damla suyla yanan fitne ateşini söndürebilme gayreti içindeyiz. Tevfik Allah’tandır.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği(TÜMSİAD), kuruluş amacı, çalışmaları, misyonu ve vizyonu nedir, anlatır mısınız?

Tabii. TÜMSİAD, 2005 yılından bu yana milli ve manevi değerlerimizi esas alarak; hak ve adaleti insan, toplum ve çevre açısından üstün tutan bir anlayışı özümsemiş, serbest piyasa ekonomisinin temel prensipleri çerçevesinde iş ahlâkına sahip müteşebbisler aracılığıyla sürdürülebilir iktisadî kalkınmaya destek vermek, bireysel ve toplumsal huzurun geliştirilmesine hizmet etmek için kuruldu. Ulusal ve uluslararası iş dünyasında erdem sahibi üyelerin oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşuyuz. Dünyada emin, adil ve güler yüzlü ticaretin öncüsü olmak gibi bir vizyona sahibiz. Usulümüz istişareye dayalı, yeniliğe açık, girişimci bir seyirle yol almaktır. Bu değerler doğrultusunda sektör komiteleri oluşturarak sinerjik gücümüzü ortaya çıkarmak, üniversite ve diğer derneklerle ortak projeler geliştirmek; hareket planımız içinde yer alıyor. Yine dikkat ettiğimiz bir husus da, ticareti olması gerektiği gibi İslâmi kurallara uyarak icra etmektir. Bir de sosyal yönümüzü atlamamak gerekir. Sosyal sorumluluk projelerimizle özellikle Afrika kıtasında su kuyularının açılmasında hizmet ettik, ülkemizde yardıma muhtaç ailelere ve eğitimini sürdürmekte zorluk çeken öğrencilere omuz veren projelere imza attık. Dini bayramlarda çocuk giydirme kampanyalarına aktif destek verdik. TÜMSİAD Eskişehir Şubesi hatıra ormanımız var, geleceğe emanet ve armağan ettik.

Hükümetin istihdam konusundaki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz ve TÜMSİAD olarak sizce bu konuda neler yapılabilir?

Hükümetimizin yürürlüğe koyduğu istihdam paketi gayet olumlu. Özellikle 15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimi, akabinde spekülatif dolar hareketleri; piyasalarımıza ulusal bazda yüzde 20’ye varan zayiat vermiştir. Bu perspektifte anında tepki veren hükümetimiz; hibe, teşvik ve desteklerle piyasaları canlı tutmuş, güçlü ve dinamik bir duruş sergilemiştir. Özellikle doğu ve güneydoğu illerini kapsayan Cazibe Merkezi Programı ile ticarî ve sosyal dengesizlik bertaraf edilecektir. Yıllardır terör belasından çok çeken halkımız, şimdi üretmek ve kazanmak istemektedir. 2016 yılı Kasım ayında yürürlüğe giren program, kurumuş topraklarla birlikte unutulmuş ve kırılmış gönülleri de yeşertecektir. Kalkınma Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’nın projelerini samimi, cesur ve gerçekçi buluyorum. Bu projeler; 2023 hedeflerine ulaşmamızda lokomotif rol oynayacak; genç ve bayan girişimci gücümüzle de topyekün bir seferberlik ortaya çıkacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız “Seferberlik” deyince, bazı çevreler kişilik çatışması içinde konuyu farklı yönlere çekmek istediler. Biz bu kaos planlarını çok gördük, hepsi de beyhude idi.

Şehrimizde ticaretin evrensel kurallar çerçevesinde yapıldığını düşünüyor musunuz?

Şehrimizde ticaret deyince, bu göreceli bir kavram. Ama yapılması gerekenler yapılıyor mu derseniz bence hayır. Özellikle Eskişehirimizin en önemli potansiyeli olan termal turizminin halâ hak ettiği yerlere gelememesi, bizim oturup düşünmemiz gereken büyük bir sorun. Evrensel kurallara göre yapılabilmesi için ise bir araya gelinip sorun tespit çalışmaları ve çözüm odaklı projelerin masaya yatırılması lazım. Bunun için de en başta birlik-beraberlik içinde fikir ve güç birliğine varılması lazım…

Ülkemizde 16 Nisan referandum süreci tamamlandı ve EVET sonucu çıktı, sizce bu süreçten sonra ülke ve şehir ekonomisini neler bekliyor?

Öncelikle TÜMSİAD olarak devletimizin bekâsı için ister 15 Temmuz sonrasında, ister referandum sürecinde devletimizin yanında yer aldık. Bu millet, özellikle son 1 yılda gösterdiği şecaat ile yıkılmayacağını ve diz çökmeyeceğini iç ve dış düşmanlara göstermiştir. Ülke ekonomisine gelirsek, pozitif bir ivme söz konusu. Piyasalar da zaten referandum sonucuna odaklıydı. Beklenen oldu, şimdi kalkınma hamleleri sırayla hayata geçiyor. Bundan sonra çok daha güçlü girişimlerin sinyalleri geliyor. Özellikle terörün belinin kırılması ile tıkanmış damarlarımız açılacak, insanların güven ve motivasyonu sağlanacaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 62 milyar TL’lik bir yatırım ve 120 fabrika hedefi var. Tabii ki Cazibe Merkezi Programı’nın başarısını girişimcilerin azmi ve girişimci ruhu belirleyecektir.

Eskişehir yeniliklere çabuk tepki verir

Eskişehir’e bakarsak, referandum sonrası piyasalar anî bir tepki gösterdi. İnşaat sektörü başta olmak üzere hareketliliğin sadece yaz mevsiminde değil, tüm zamanlarda kendini göstereceğini düşünüyorum. Son 15 yıl, son 5 yıl ve son 1 yıla bakacak olursak ilginç olaylar vuku buldu. Bundan sonra milletimiz, devletimizin yanında olacak; fedakâr ve yiğit duruşunu çalışma hayatında da gösterecektir. Bu Eskişehir’de de böyle olacaktır, umudumuz bu yöndedir. Sanayimiz ve kentin sosyal yaşam alanları da sürekli gelişmektedir. Şehrimizin yeniliklere hızlı tepki veren bir yapısı var. Bunun şehre olumlu yansıyacağını düşünüyorum.

Şehrimize yapılan yatırımları yeterli buluyor musunuz?

Hiçbir girişime yeterli gözüyle bakmam. Milletimiz en iyisine layıktır. Bizlere durmak yok. Bununla birlikte gönlümden geçen ise, ikinci bir programda Eskişehirimizin de cazibe merkezi olarak tespit edilmesi. Bizde bu potansiyel var. İnşallah olur.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Editör: TE Bilişim