Röportaj: Tuğba Koçal 

“İç Anadolu’nun Akdeniz’i” diye anılan Sarıcakaya ilçesini ziyaret ederek, Sarıcakaya Belediye Başkanı Faruk Güler ile görüştük. İlçeye yapılan yatırımlar ve yapılması planlanan hizmetler hakkında bilgi veren Güler, sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

Başkanım merhaba, bize Sarıcakaya’nın öne çıkan özelliklerini anlatır mısınız?

“İç Anadolu’nun Akdeniz’i” tabiri ile meşhur olan ilçemize hoşgeldiniz. Burası 1958 yılında ilçe olma hüviyetini kazandı. Başlıca geçim kaynağının tarım olduğu bir ilçeyiz. 200 rakımlı, çevresi yüksek dağlarla çevrili olan ve mikro klima iklim özelliği gösteren şirin bir ilçedir Sarıcakaya. İlçemizin ortasından Sakarya Nehri akmakta. Burası aynı zamanda bir Çukurova özelliği gösteriyor. İlçemizin iklimini vurgulamak amacıyla ilçemizde palmiye ağaçlarını ön plana çıkardık. Çünkü palmiye ağaçları Akdeniz ikliminin sembolüdür. Biz de ilçemizde palmiye ağaçlarını yaygınlaştırırsak, iklimimizi anlatmaya hiç gerek duymadan misafirlerimize bunu anlatabileceğimizi düşündük.

TARIMIN MERKEZİ SARICAKAYA

Sarıcakaya denildiğinde ilk akla gelen tarım oluyor. Sarıcakaya’da hangi sebze ve meyveler yetiştiriliyor? Hangileri ile ilgili Sarıcakaya ön planda?

İlçemizin, “İç Anadolu’nun Akdeniz’i” tabirini almasının sebebi Çukurova iklim özelliği gösteriyor olması. Etrafı dağlarla çevrili, deniz seviyesine çok yakın bir ilçeyiz. Bu sebeple ilçemizin iklimi sıcak, kar ve don olaylarından uzak bir şekilde tarım yapma olanağına sahibiz. Aklınıza gelebilecek tüm sebzeler, marul, roka, maydanoz, dereotu, soğan, salatalık, domates, ıspanak gibi tüm sebzeler ilçemizde yetişiyor. İstanbul ve Ankara’nın sebze ihtiyacının çok büyük bölümünü ilçemiz karşılıyor. Akdeniz ikliminde yetişen zeytin, ilçemizde de yetişmekte. Bize “İç Anadolu’da zeytin yetişir mi” diye soruyorlar. Evet yetişiyor. İlçemizin zeytin ağaçları oldukça önemli bir konumda. Kendi zeytinimizi üretmemizin yanı sıra, bu zeytinleri işleyen 2 fabrikaya da sahibiz. Türkiye’nin yüzde 95’lik ihtiyacını karşılayan kuşkonmaz bitkisinin üretimini de ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Katma değeri çok yüksek olan ve ihraç ürünü olan bu bitki ilçe sınırlarımızda yer alan Laçin mahallemizde üretilmekte. Bu konuda belediye olarak girişimcilere destek veriyoruz, onlara yer kiralıyoruz. Onların bu yetiştiriciliği yapması adına belediyemizin yapabileceği ne varsa tüm imkânları seferber ediyoruz.

TURİZMİ GELİŞTİRMEK İÇİN BİRÇOK PROJE HAYATA GEÇTİ

Siz göreve geldiğinizden itibaren Sarıcakaya’nın adını sadece tarım ile değil, turizmle de duymaya başladık. Turizmle ilgili neler yaptınız, anlatır mısınız?

İlçemiz tabiatıyla ilgi odağı olan ve tarımsal özellikleri ile ön plana çıkan bir yer. Sakarya Nehri ile ayrı bir tabiat güzelliğine sahip olan bu şirin ve güzel ilçeyi turizm konusunda da bu şekilde ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. İlçemizi tarımın dışında da öne çıkarmak ve gelir kaynaklarını çeşitlendirmek adına turizmi, özellikle de eko turizmi ilçemizde popüler kılmaya çalışıyoruz. Belediye olarak bu konuda çok ciddi çaba sarf ediyoruz.

2015 yılında ATV, paintball ve safari merkezi projesi için BEBKA’dan hibe aldık. 20 kişilik paintball takımları, 10 adet ATV aldı. Son turistik atılım olarak da kanolar satın aldık. Sakarya Nehri üzerinde kano sporu ile ilgili bir atılım başlattık ve ilçemize kanolar kazandırdık. Kano Federasyonu ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kano ile ilgilenen sporcular ve bu işi hobi olarak yapmak, denemek isteyenler için burada kano etkinlikleri tertip ediyoruz. ATV turu yapmak isteyen misafirlerimiz için de ATV turları düzenliyoruz. Misafirlerimiz, bu konularda belediyemizin Beyaz Masa birimi ile irtibata geçerek bu etkinlikler ile ilgili planlama yapabilirler.

SAKARYA NEHRİ KENARINDAKİ 30 DÖNÜMLÜK ALAN YAŞAM ALANINA DÖNÜŞTÜ

2014 yılında göreve geldiğimizde Sakarya Nehri kenarında bulunan 30 dönümlük atıl bir alan vardı. Biz burayı farklı projelerle canlandırmak için çok çaba sarf ettik. Burayı bedelsiz olarak Eskişehirspor’a vermek istedik. Ama maalesef 2 yıl bekledik ve burasıyla ilgili bir çalışma yapamadılar. Sonrasında burayı özel sektöre devrettik. Özel sektör burada 15 adet bungalov tipi ev ile konaklama imkânı oluşturdu. Bunun yanı sıra aqua parklı bir açık yüzme havuzu yapıldı. Kısa zamanda bu havuzumuzun açılışını yapacağız. 3 katlı bir restoran yapıldı, organik tarım uygulamaları ile ilgili gelen yerli ve yabancı turistlere bu lezzetler sunulmakta. Olta balıkçılığı için bir buçuk dönüm üzerine kurulu yapay suni havuz var. Bu havuzda hem balık yetiştiriliyor, hem de ördek, kaz gibi hayvanlar yetiştiriyorlar. Bu arazi üzerine bir go-kart pisti yapıldı. Yürüyüş yolları, marinası, kano indirme- bindirme terminalleri var. Terapi merkezi olarak inşa edilen tuz ve saman odaları var. Yine mini hayvanat bahçesi yapımı sürüyor. Yani bu 30 dönüm alan içinde dolu dolu her şeyin olduğu bir yaşam alanına dönüşmüş durumda. Yerli ve yabancı turistlere eko turizmin bütün özelliklerini göstermeyi hedefliyorlar.

MAĞARA TURİZMİ DE ÖN PLANA ÇIKIYOR

İnsanlar turizm noktasında çok farklı alternatif arayışında. Mağara turizmi de bunlardan bir tanesi. İlçemiz Beyyayla mahallesi sınırlarında bulunan Düden Mağarası, bizim belediye başkanlığı dönemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil ettirildi. 425 metre derinliğe sahip bu mağaranın yerli ve yabancı turistlere tanıtımını yapacağız. Buraya özel turlar düzenleyeceğiz. O bölgede yine turistlere köy kahvaltısı hizmeti veriyoruz.

Yöresel ürünlerimizin üretimini ve satışını yapmak adına Kadınlar Kooperatifi’ne tam destek veriyoruz. Onlara bir dükkân ve imalathane tahsis ettik. Kadınlarımız yöresel lezzetlerini üreterek satma ve ilçemizi tanıtma imkanı yakalıyorlar. Geleneksel tatlarımız olan salça, turşu, konserve, komposto gibi ürünleri yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyoruz.

Gerek Eskişehir halkını, gerekse il dışından gelecek meraklı turistleri Sarıcakaya’ya davet ediyorum.

SARICAKAYA YATIRIMA DOYACAK

İlçeye sizin yaptığınız ve hükümet tarafından yapılan yatırımlar hakkında da bilgi verir misiniz?

Göreve geldiğimizden beri 4 yıldır büyük bir özveri ile çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Belediyeciliğin birtakım görevleri var. Bu görevleri, halkımıza karşı sorumluluğumuz gereği yerine getiriyoruz. 30 yılda yapılamayan işleri başardık. Örneğin bordürle beraber 245 bin metrekare kilitli taş yapımını ilçemizde ve mahallelerimizde gerçekleştirmiş durumdayız. Halkımıza şu duyuruyu yapmak istiyorum. 2018’in sonuna kadar inşallah ilçe ve mahallelerimizdeki kilitli taş döşemelerinin yüzde 95’ini bitirmiş olacağız. Vatandaşımız evinden çıktığında toprağa değil, kilitli taşa basacak, çamur derdi çekmeyecek. Bir diğer önemli hizmetimiz; ilçemize 3 yemekhane kazandırdık. Bunlara yemekhane diyoruz ama bunlar aslında düğün salonu. Bu düğün salonlarına ek olarak bir tane de Sarıkaya mahallesinde yapacağız.

İlçemize yaptığımız yatırım ve hizmetleri anlatırken, özellikle Sayın Bakanımız Prof. Dr. Nabi Avcı’dan söz etmeden geçmek istemiyorum. Kendisinin hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı dönemlerinde ilçemize çok hizmeti oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan hibeler aldık, sokak iyileştirmelerini kendileri sayesinde yaptık. İlçemize 2 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip Halk Eğitim Merkezi’nin inşaatı yine kendisinin sayesinde başladı. Kapalı spor salonu, İmam Hatip Lisesi ve ortaokulu ek binası, anaokulu, kültür evi ve gençlik merkezi ilçemize yapılan diğer önemli yatırımlar. Sayın Bakanımızın yanı sıra tüm milletvekillerimize, Harun Karacan ve Prof. Dr. Emine Nur Günay’a şükranlarımızı sunuyorum. Sağ olsunlar bize bir telefon kadar uzaktalar. İlçemize hizmetleri için kendilerine de teşekkür ediyorum.

SARICAKAYA’YA MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son Eskişehir ziyaretinde Sarıcakaya ile ilgili müjdeler verdi. Bu müjdelerin detaylarını anlatır mısınız?

Ramazan ayında Eskişehir’de düzenlenen bir iftar yemeğine katılan Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sarıcakayamız ile ilgili de müjdeler verdi. Sarıcakaya’da tarımsal sulamaya özellikle çok ihtiyaç var. Bu ihtiyacı giderebilmek için şu anda pompaj sulamalarını kullanıyoruz. Bu da büyük bir enerji maliyetine sebep oluyor. Sulama Birlikleri bu enerji maliyetlerini halktan talep etmek zorunda kalıyor. 58 metre yüksekliğinde ve 8 buçuk milyon metreküplük su tutma hacmiyle Çatak Göleti aslında gerçek manada bir baraj özelliğinde. Bu barajın yapımına başlanacak. Laçin Göleti’nin de yapımına başlandı. Yüzde 70’lik kısmı bitirildi. O da inşallah önümüzdeki sezon tamamlanmış olacak. Bunların yanı sıra Dağküplü Göleti’nin yapılacağını da bakanımız müjdeledi. İlçe adına yine büyük bir önem taşıyan konu ise, Beyköy, Düzköy ve Laçin Mahallelerini kapsayacak büyük bir köprünün yapılacağı müjdesini de bakanımız verdi. İnşallah bunları 2019’a yetiştirmeye çalışacağız.

CUMHURBAŞKANIMIZ SON SÖZÜ SÖYLEDİ

Uzun zamandır konuşulan Sarıcakaya yolu ile ilgili son durum nedir?

Bir yılan hikâyesine dönen Sarıcakaya yolu yapımı, bizim insanımız tarafından tepki çekmekte. Bu konuyu bakanımıza, milletvekillerimize ve Ulaştırma Bakanımıza iletiyoruz. Yolumuzun ihalesi yapıldı, yolu yapacak firma belli oldu. 42 kilometre uzunluğunda olan, bunun 25 kilometresi duble yol olacak, kalan kısımların da en az 3 şerit olacağı ve üzerinde ekolojik köprülerin olduğu bir yol yapılacak.

Yolumuz Araç Muayene İstasyonu’na kadar duble yol şeklinde tamamlandı. Kalan kısmında bir çalışma yapılmıyor. Halkımız da “Bu yol çalışmaları ne zaman başlayacak, yol ile ilgili bir problem mi var” diye soruyorlar. Onlara da çok hak veriyorum. Çünkü insanımız 100 yıllık rüyasının gerçekleşmesini bekliyor. Bu rüyanın gerçekleşmesi için son aşamaya gelindiğini görüyor ve sabırsızlanıyor. Dedelerimizin hayalini kurduğu, çocuklarının gerçekleştirmek için çaba gösterdiği, ancak torunlarımızın görebileceği bu yolun bir an önce bitmesini arzuluyoruz. Ve geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Eskişehir mitinginde Sarıcakayalılara müjdeyi verdi. Yolumuzun en kısa sürede biteceğini açıkladı. Bu zamana kadar Cumhurbaşkanımızın hangi bir sözü yerine getirmediği görülmüştür. Bu açıklama ile Cumhurbaşkanımız Sarıcakayalı hemşerilerinin yüreğine su serpmiştir. Kesinlikle bu yol yapılacak.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Belediyecilik zaten hizmet demektir. Hizmete susayan halkımız, AK Parti belediyeciliği ile gerekli, olması gereken hizmetleri görmüştür, görmeye devam ediyor. Asıl mesela, insanların gönlüne girebilmektir. Gönlüne giremezsek yapmış olduğumuz hizmetlerin bir anlamı kalmıyor. Asıl önemli olan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın da söylediği gibi, “Asıl mesele bir şehir bünyat etmek değildir, asıl mesele reaya kalbin abâd etmektir.” Dolayısıyla bir garibin, bir mazlumun, bir çocuğun başlını okşayabildiysek, eğer onların taleplerini yerine getirebildiysek, belediyemizi 7/24 ulaşılabilir olan, halkın içinde bir belediye haline getirebildiysek işte asıl başarı ve asıl belediyecilik budur. Asıl başarımız da buradan yola çıkmış olmamızdan kaynaklanıyor. Elbette ki hizmet birinci esas, elbette hizmet edeceğiz. Ama hizmetle beraber vatandaşımızın ulaşılabilir, halkın içinde, alçak gönüllü bir belediye başkanı arzusunu yerine getirmek de çok önem taşıyor.

 

Merhaba Kadriye Hanım, Kadın Kooperatifi ne zaman ve hangi amaçla kuruldu, anlatır mısınız?

Kadın Kooperatifimiz 2004 yılında kuruldu. Ben 2014 yılında göreve geldim. Kooperatifimizde yaklaşık 370 üyemiz var. Kooperatifimizin kurulduğu dönemde seracılık çok bilinmiyordu. Sera kurmak amacıyla Kadın Kooperatifimiz kuruldu. Bakanlık bize hibe ve desteklemelerde bulunabileceklerini söylediler. Bu sayede seralar da alındı.

Kooperatifimizde bulunan tüm ürünler Sarıcakayamızda yetişen kendi ürünlerimiz. Salça, reçel, turşu, komposto, konsantre meyve suları var. Sarıcakaya Mayıslar mahallesinde üretilen zeytinyağımızın satışını yapıyoruz. Laçin mahallemizde üretilen kuşkonmazlarımız var. Ekşi mayalı köy ekmeği üretimimiz ve satışımız var. Ürünlerimizin hiçbirinde katkı maddesi yok. Hepsi evlerimizde yaptığımız ürünler gibi katkısız ve doğal ürünler. Yaptığımız ürünleri koyduğumuz kavanozlara Sarıcakayamızın etiketlerini yapıştırdık. Kavanoz kapaklarını süsledik. Böylece görsel de bir güzellik oluşturarak yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başardık.

Bu konuda sağ olsun Sarıcakaya Belediye Başkanımız Faruk Güler çok destek oldu. Satış mağazamızın açılmasında çok destek oldu.

RAMAZANDA BOYUNCA 100 İHTİYAÇ SAHİBİ AİLEYE SICAK YEMEK

Satış dükkanımızın üst katında üretim yaptığımız imalathanemiz de mevcut. Bu yemekhanede de Ramazan ayı boyunca yaklaşık 100 ihtiyaç sahibi aileye sıcak yemek üretimi yapıldı. Pişirilen yemekler, tatlısı, meyvesi, yoğurdu belediye personeli ile ihtiyaç sahiplerinin kapısına kadar götürüldü.

Editör: TE Bilişim