Haber Kaynağı Manşet Gazetesi

Haber: Arzu Dumlu

Sağlık Çalışanları Derneği Başkanı Nurcan Öcal derneğin çalışmalarını anlatarak, “Sağlık alanındaki her meslek grubunun öncelikle iş tanımının doğru olarak yapılması gerekiyor. Sağlık çalışanlarının iş yükü azaltılmalı, personel alımı arttırılmalı” dedi.

Derneğiniz kısa bir süre önce kuruldu yaptığınız etkinlikler ile sesinizi duyurmaya başladınız. Yaptığınız projelerden ve etkinliklerden bahseder misiniz?

Derneğimiz Temmuz 2018 yılında kuruldu aktif faaliyetlerine son 6 aydır devam ediyor. Derneğimizin vizyonu mesleki birlik, beraberlik içerisinde tüm sağlık çalışanlarını bir çatı altında toplayarak multidisipliner ve transdisipliner yaklaşım ile araştırmaya geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmak, sosyo kültürel etkinliklerle sağlık çalışanlarını bir araya getirmektir. Hem şehir halkı için hem de çalışan tüm sağlık çalışanlar için yapmaya planladığımız hedeflediğimiz çok güzel projelerimiz var. Bazıları Avrupa Birliği proje kapsamında olduğu için bahsedemeyeceğim ama genel projelerimizden bahsedebilirim.

KÖK HÜCRE ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK

Kök hücre ile geçtiğimiz dönemde bir proje yapmıştık kök hücreyi sağlık çalışanların dahi içinde olup bilmediğini fark ettik ve bununla ilgili toplumsal eğitimler düzenledik. Bu eğitimlerimizi biraz daha artıracağız kök hücre farkındalık projemize biraz daha ağırlık vereceğiz.

Organ naklinin hem halka hem de sağlık çalışanlarına biraz daha duyurulması için bir eğitim programımız var. Bunun haricinde koro çalışmalarımız devam ediyor, tiyatro çalışmalarımız olacak ilerleyen dönemlerde, bir futbol takımı kurmaya düşünüyoruz sağlık çalışanlarını keyifle bir araya getirebilmek için.

Son dönemlerde biliyorsunuz toplumsal şiddet arttı, bundan ne yazık ki sağlık çalışanları da nasibini almış durumda. Sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesi için hem şehir halkına hem de sağlık çalışanlarına eğitimler düzenlemeyi düşünüyoruz. Sağlık çalışanlarına şiddeti önlemek için Kent Konseyi ile, Belediyelerimiz ile, İl Sağlık Müdürlüğü ile hazırlamayı düşündüğümüz bir kamu spotumuz var.

Hastanelerimizde kütüphane kurmak gibi bir projemiz var. Bunun dışında Çocuk Esirgeme Kurumu’yla yaptığımız bir proje var, Çocuk Esirgeme Kurumu’ndaki çocukların ruhsal sağlıklarını geliştirmek, onlara toplum olarak destek sağlamak amacıyla bir projemiz var yakın zamanda inşallah bunları da sizinle paylaşacağız.

Sağlık çalışanlarının derneğinize ilgisi nasıl buluyorsunuz?

İlgi beklediğimizden çok daha yüksek, insanların buna ihtiyacı olduğunu biz de işin içine girince fark ettik. Bu kadar yüksek bir potansiyele sahip olduğunu biz de bilmiyorduk. Bu nedenle çok hızlı bir gelişim mevcut derneğimizde, bu bizi hem umutlandırıyor hem de mutlu ediyor hem de aynı zamanda dernek olarak sorumluluğumuzu artırdığı için “yetebilir miyiz” diye düşüncemiz ister istemez oluyor.

Derneğin hedef kitlesini nasıl tanımlıyorsunuz?

Hedefimiz tüm sağlık çalışanları doktoru, hemşiresi, ambulans şoförü, röntgen teknisyeni, medikali, eczanesi, aile hekimleri, sekreteri, güvenliği gibi çok geniş bir kitleye sahibiz. Tüm meslek alanlarında sağlık çalışanlarının hem mesleki anlamda gelişimlerini sağlayabilmek, hem de onları sosyal kültürel anlamda düzenleyeceğimiz sosyal etkinlikler ile bir araya getirebilmek istiyoruz. Onlara biraz moral, motivasyon olsun istiyoruz.

Sağlık çalışanlarının sorunları ve derneğinizin bu sorunlara yönelik çözümleri nelerdir?

Sağlık çalışanlarının sorunlarının en başında iş yükünün fazla olması ve hâlâ kanunlarda mesleki tanımlarımızın yer almaması geliyor. Mesleki tanımlarımızın net olarak yer alması için bir her daim meclise bununla ilgili çalışmalar gönderiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımlarına uyan gerçekten de işini etkin yapmak isteyen sağlık alanındaki her meslek grubunun öncelikle iş tanımının doğru olarak yapılması gerekiyor bunu bizler de istiyoruz Bakanlıktan en büyük taleplerimizden biri bu.

LİYAKAT KONUSUNDA SIKINTILAR VAR

İş yükümüz fazla, hastanedeki personelimiz yetersiz, bu nedenle çok fazla yoruluyoruz, bir taraftan ailemizin sorunlarından geri kalıyoruz, sağlık alanında çalışan herkes vicdanıyla, merhametiyle, öncelikle sevgisiyle iş yapıyor, bunun için iş yükünün azaltılmasını istiyoruz, personel alımlarının artırılmasını istiyoruz. Liyakat konusunda sıkıntılarımız var, Eskişehir bu konuda biraz daha bilinçli bir yer ama toplumsal olarak baktığımızda ülke genelinde ne yazık ki liyakat yok. İnsanlar, belli yerlere getirilirken onlara belli sorumluluklar verilirken bunun liyakat dahilinde yapılması bizleri de mutlu edecektir. O zaman biz de işimizi daha güvenli daha bilen bir ekip ile yapmış olacağız.

EĞİTİM SORUNU

Bunun haricinde sağlık çalışanların yine en büyük sorunlarından bir tanesi mesleki gelişim projelerinde sağlık çalışanlarına yeteri kadar yer verilmemesi, eğitimlerin yeteri kadar duyurulmaması ya da olmaması. Bununla ilgili hem Bakanlıktan hem de birlikte çalıştığımız kurumlardan destek istiyoruz. Ne kadar çok eğitim, ne kadar çok bilinçlendirme, o kadar iyi bir ekip, o kadar iyi müdahil olabilen sağlık çalışanları demek, bu nedenle idarecilerimizden desteklerini bekliyoruz.

İLETİŞİM KOPUK

Başka bir sorunumuz da kurumlar arası iletişim sorunu, sağlık alanında çalışıyoruz yan servisteki arkadaşımızı tanımıyoruz, çünkü yalnızca iş alanlarımızda kısıtlıyız, halbuki sosyal ilişkilerimizin artması, insanların birbirini tanıması iş yükünü de azaltır, çalışırken biraz daha sempatik bir ortam sağlar amaçlarımızdan biri de bunu sağlamak.

ŞİDDET BİTMEYEN SORUN

Başka bir problemimiz de şiddet, sağlık çalışanlarına şiddet son zamanlar da çok fazla arttı, bundan tüm çalışanlar olarak özellikle acil servis ekibi, yoğun bakım ekibi, polikliniklerde çalışan arkadaşlarım, 112 ekibi ciddi anlamda mağdur. Bunların önüne geçebilmek için cezai hukuk müeyyidelerinin artırılmasını istiyoruz, bu konuyla ilgili Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü caydırıcı kanun çalışmalarının hızlandırılmasını istiyoruz. Bilinçlendirme eğitimleri ile toplumun eğitilmesini ve bu sorunun önüne geçilmesini ve sağlık çalışanlarına biraz daha saygılı olunmasını istiyoruz. İnsanların bizim de birer anne baba olduğumuzun, birer evlat olduğumuzun farkında olmalarını istiyoruz. Yapılan her şiddet içeren davranışın; bizlerin yaşam ve çalışma hakkına saldırı olduğu gibi başka hastaların da tedavi hakkına gasp olduğunun unutulmamasını istiyoruz.

DÖNER SERMAYE PROBLEMİ

Başka bir sorun döner sermaye problemi, döner sermaye artık ne yazık ki dönmüyor ve çok eski yıllara dayanan bir Döner Sermaye Kanunu hastanelerimizde hüküm sürüyor. Bu konuyla ilgili Bakanlığımızın çalışmaları var yakından takip ediyoruz, bu çalışmaların hızlandırılarak artık tamamen kaldırılmasını ve bunun maaşlarımıza yansıtılmasını istiyoruz.

EMEKLİLİK…

Emeklilik konusunda sağlık çalışanlarının sıkıntısı var ne yazık ki birçoğumuz yaşa takıldık, bunun yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Çünkü bu kadar aktif çalışarak 65 yaşında hâlâ aynı desteği aynı çalışmayı vatandaşımıza verebilir miyiz bilemiyoruz, bu konuda da düzenlemeler istiyoruz.

TOPLU ULAŞIMDA İNDİRİMLİ TARİFE

Sağlık çalışanlarına diğer meslek guruplarında olduğu gibi ulaşımda indirim kampanyası düzenledik, bununla ilgili beklentilerimiz var, bunu yerel belediyelerimize duyurduk, güzel dönüşümler aldık, bunu ülke bazına yayıp, toplu ulaşımlarda tüm sağlık çalışanları için bu hakkı almak istiyoruz.

Editör: TE Bilişim