Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Nakliyat İş Şube Başkanı Ali Özçelik ile sendikal çalışmalarını ve üyelerinin sorunlarını konuştuk. Özçelik, üyelerinin bilinçlenmesini çok önemsediklerini söyleyerek, işçilerin profesyonel işçi olmaları için çaba gösterdiklerini söyledi.

Sendikal çalışmalara ne zaman başladınız? Yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. Mezun olduktan sonra Konya’da özel sektörde çalışmaya başladım. Konya nakliyat ambarlarının örgütlenmesinde aktif görev aldım. Taşımacılık iş kolunda çeşitli örgütlenmelerde bulundum. 2008’de işyeri temsilcisi seçildim. 2008’in sonunda Konya bölge temsilciliği görevine başladım. 2009’da DİSK Konya İl Temsilcisi oldum. 2016 yılına kadar bu görevimi sürdürdüm. Türkiye genelinde ve yakın illerde örgütlenmede görev aldım. 2013 yılında Eskişehir’de Sarp Havacılık Lojistik’te örgütlenme faaliyetimiz yaşandı. Uzun süren bir mücadeleden sonra, 2016 yılında ilk toplu sözleşmemizi yaptık. Bu örgütlenmeyi yaparken Tepebaşı Belediyesi’nde örgütlenmemiz başladı. Orada da toplu sözleşmemizi yaptık. Böylece buraya şube açma gerekliliği doğdu. Genel merkezimiz 2016’da Eskişehir Anadolu Şubesi’ni kurdu. Ben de kurucu şube başkanı olarak göreve başladım. Şu anda Eskişehir il sınırları içerisinde yaklaşık 900 üyemiz var. Eskişehir Anadolu Şubesi olduğumuz için Eskişehir’in doğusunda kalan tüm illerin örgütlenmelerinden de biz sorumluyuz. Van’a, Mardin’e kadar 50’ye yakın il bize bağlı.

Son dönemde Eskişehir’de yeni bir işyeri örgütlenmemiz oldu. Araç Muayene İstasyonları Reysaş Tüv-Türk örgütlenmemiz sonuçlandı. 5 il 8 istasyonu kapsayan bir örgütlenme süreci idi. Örgütlenme sürecinde 8’i Eskişehir’de olmak üzere toplam 14 işçi, işten atılan arkadaşlarımız vardı. 40 günlük direniş sonucunda onlar da tekrar işlerine dönerek işbaşı yaptılar.

İŞÇİLER SENDİKAL ÖRGÜTLENMEDEN KORKUYOR

Üyelerinizin yaşadığı sorunlar nelerdir?

Taşımacılık işkolunda çalışan işçi arkadaşlarımız, sosyal ve ekonomik anlamda ciddi sorunlar yaşıyor. Ekonomik kriz olduğunu görüyoruz. İşverenler bütün krizlerin faturasını çalışanlara çıkarıyor. Maliyeti oradan kısmayı düşünüyorlar. İnsanlar işsizlik ve pahalılık cehennemine düşmekten korkuyor. Sendikal örgütlenme Anayasal hakları olmasına rağmen, bu hak hem Anayasa’da, hem Ceza Kanunu’nda hem de İş Kanunu’nda güvenceleri olmasına rağmen örgütlenme konusunda, herhangi bir sendikaya üye olma konusunda endişe duyuyorlar.

Sarı sendikacılık kavramı ne yazık ki var. Bir müdür aracılığı ile örgütlenme yapan, üst düzey bürokrat yalakalığı ile örgütlenme yapan ve hazıra konan sendikacılar maalesef çoğunlukta. İcazetle gelen icazetle gidiyor. Bu sendikaların, örgütlediği üyelerin hakkını aramak gibi bir gayreti olmuyor. Biz sarı sendikacılığa karşı da mücadele veriyoruz. Tabandan işçi iradesi ile örgütlenmeyi model alıyoruz, hedefliyoruz. Hiçbir sendikada olmayan bir şey bizim tüzüğümüzde yer alıyor. Genel başkanımız başta olmak üzere hiçbir sendika yöneticisi ortalama işçi ücretinden fazla maaş almıyor. Bu bizim temel prensibimiz. DİSK’e bağlı bir sendikayız. DİSK’in kuruluş amacını, gerekçelerini, mücadele geleneğini uygulamaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. Doğru olduğuna inandığımız bu yolda mücadeleye devam ediyoruz.

Bizim üyemiz olmayan işçilerle ilgili de mücadele veriyoruz. Örneğin Real Market işçileri için mücadele veriyoruz. 1700 işçi, kıdem ve ihbar tazminatlarını alamadan işten çıkarıldı. Türk-İş’e bağlı Tez Koop İş Sendikası’na üye olmalarına rağmen, sendikaları haklarını savunamadı. Sendika mücadele etmedi, sahip çıkmadı. Biz onlara sahip çıktık, onlar için mücadele ediyoruz. Üyemiz olsun, olmasın herhangi bir haksızlık varsa, her türlü mücadeleyi vereceğiz.

HER KESİM ÖRGÜTLÜ OLMALI

Sendika olarak öncelikli amacınız ve hedefiniz nedir?

Üyelerimizin bilinçlenmesini çok önemsiyoruz. Hukuki anlamda, toplu sözleşme konularında bilinçlenmelerini istiyoruz. Biz işçilerin profesyonel işçi olmalarını istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız var. Bunun yanında örgütlenme çalışmalarımız hem Eskişehir’de hem de Türkiye genelinde devam ediyor. Yüzde 250 oranında üye sayısını arttıran bir sendikayız. Bütün sendikaların üye sayıları her geçen gün düşüyor. Türkiye bir taşeron cehennemine döndü. Çalışan işçilerin sendikalı olma oranları çok düşük durumda. İşçi sınıfı davasına inanıyoruz. Birçok şeyin bilinçli işçilerle değişeceğine inanıyoruz. Örgütlü toplumdan yanayız. Tüm Türkiye halklarının, esnafından, köylüsüne, aydınından öğrencisine kadar örgütlü olmasını istiyoruz. Çabamız bu yönde.

Editör: TE Bilişim