SÖYLEŞİ: GÖKHAN KOÇAL

Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, Eskişehir eğitiminde yaşanan sorunları sıraladı. Liseye girişte yaşanan sistem değişikliği nedeniyle bazı köklü okullarda yığılmaların olduğunu aktaran Alkan, “Fatih Anadolu Lisesi, Kılıçoğlu Anadolu Lisesi gibi köklü okullarımızda 40 kişilik ortalama sınıfları doğurdu. Diğer yandan başta imam hatipler olmak üzere meslek liselerinde boş sınıflarla karşı karşıya kaldık” dedi. Bazı köy okullarında ödeneksizlikten dolayı öğretmenlerin okullarda tadilat yaptığını ifade eden Alkan, “İsmet Paşa İlkokulu ve ortaokulunda ziyarette gittiğimizde öğretmen arkadaşlar ellerinde kürek harç karıp sınıfın zemini döşüyorlardı. Yine benzer durum Kaymaz İlkokulu ve ortaokulu için de geçerli. Laminat parke döşedikleri öğretmenler odasını gösterdiler” şeklinde konuştu.

Eskişehir özelinden bakacak olursak eğitimdeki temel sorunları hangi başlıklarda toplayabilirsiniz?

2018-2019 eğitim ve öğretim yılına ülke genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de sorunlarla başladık. Bu sorunları iki ana başlıkta toplamak mümkün. İlk başlıkta kronikleşen ve çözüm konusunda MEB’ in değişen bakan ve bürokratik yapısından dolayı bir türlü çözülemeyen sorunlardır. Diğer başlıkta ise değişkenlik gösteren salt ilimizin eğitim ortamına özgü sorunsallardır.

KÖKLÜ OKULLARDA SINIFLAR 40 KİŞİLİK

İlk başlıktaki sorunları kısaca özetler misiniz?

MEB mevcut politikalarının sonucu olan sınavlar ve yerleştirme sistemidir. Liseye girişte yaşadığımız bu sistem değişikliği ilimizde öğrencilerin en yakın okulda okuması sonucunu doğurmadı. Servislere olan talebi eskisinden daha fazla arttırdı. Bunun yanında belki de en önemlisi Fatih Anadolu Lisesi, Kılıçoğlu Anadolu Lisesi gibi köklü okullarımızda 40 kişilik ortalama sınıfları doğurdu. Bu da eğitimin niteliğini tartışılır hale getirdi. Diğer yandan başta imam hatipler olmak üzere meslek liselerinde boş sınıflarla karşı karşıya kaldık. Atatürk EML öğrenci bulabilirken Turgut Reis, Yunus Emre ve diğer meslek liselerine kayıt az oldu.

BEYLİKOVA FEN LİSESİNDE ÖĞRETMEN AÇIĞI GİDERİLMEDİ

İlçelerde ise durum daha farklı gerçekleşti. Örneğin Beylikova Fen Lisesi proje okulu olmasına rağmen öğretmen açığı giderilemedi temel branşlarda 5 tane ücretli öğretmen çalışmaktadır. Beklediğini bulamayanlar da özel okullara geçmeye başladı. Sınavla yerleşemeyen öğrenciler zorunlu olarak Sarıcakaya ve Mihalgazi’ de olduğu gibi meslek liselerine kayıt yaptırdılar. Kısacası LGS’ nin sonuçları ilimizde özel okulların doluluk oranını artırırken kamusal eğitim sekteye uğrattı.

LGS neticesinde ilimizde istediği okula yerleşemeyen öğrenci var mı?

3 öğrenci istediği okul olmadığı için yerleşmedi. Diğer bir merkezi politikanın olumsuz yansıması okul öncesi eğitimde yaşanmaktadır. Yetersiz okullaşma özel kreş ve anaokullarına yönelim sağlamıştır.

Eskişehir’de okul öncesi eğitimde özel okullarda dahil ne kadar öğrenci bulunmaktadır?

İlimizde devlet ve özel anaokulu sayısı 76’dır. Öğrenci sayısı ise 6 bin 894. Bu okullara ilaveten anasınıflarında okuyan öğrencilerle ki sayıları 9 bin 390 olup toplamda 16 bin 284 okul öncesi eğitim almaktadır.

İkinci başlığa geçecek olursak neler söylemek mümkün?

Hemen en yakıcı sorunla başlayalım, o da sayıları neredeyse bin 300’e dayanan norm fazlası öğretmenler. Bu durum Eskişehir’de başta sınıf öğretmenleri olmak üzere bütün branşlardaki arkadaşları etkilemektedir. Bu durum da aslında MEB’in merkezi yapısından kaynaklı. Tam güne geçen Kılıçaslan, Meseret İnel gibi okullarda bu çok önemli sorunlar doğurdu. Aynı zamanda sınıfları da kalabalıklaştırdı. İlçelerdeki arkadaşlarımız yüksek hizmet puanlarına rağmen merkeze gelememektedirler.

KÖY OKULLARI YOKLUK İÇİNDE KIVRANMAKTA

Diğer yandan okullara yeterli derecede ödenek olmadığı için eğitimde olumsuzluklar yaşanmaktadır. Merkezi okullar bu durumu kayıt paralarıyla çözerken ilçe ve köy okulları ise adeta yokluklar içinde kıvranmaktadır. Örneğin İsmet Paşa İlkokulu ve Ortaokulunu ziyarete gittiğimizde öğretmen arkadaşlar ellerinde kürek, harç karıp sınıfın zemini döşüyorlardı. Yine benzer durum Kaymaz İlkokulu ve Ortaokulu içinde geçerli. Laminat parke döşedikleri öğretmenler odasını gösterdiler. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün.

TÜRK TELEKOM ANADOLU MESLEK LİSESİ

ÖĞRENCİLERİ OKULLARINI TEMİZLİYORLAR

Ödenek eksikliği yardımcı personel konusunda kendini göstermiştir. İşkur üzerinden alınan kadrolar geç işe başlatılmış bu da okullarda temizlik ve hijyen sorununu gündeme getirmiştir. Bu durum merkezi okullarda örneğin Türk Telekom Anadolu Meslek Lisesi gibi öğrencilere temizlik yaptırma durumunu doğurmuştur.

İMRENİLECEK OKULLARIMIZ DA VAR

Güzel örneklere de tanık olduğumuz oldu. Mesela Sevinç Behiç Akaydın ilkokulu, Kireç Sedat Buhuma İlkokulu gibi Mihalıççık Hürriyet İlkokulu merkezdeki birçok okuldan temiz ve hijyen açısından imrenilecek örnekler olarak karşımıza çıktı.

ŞEHİT MEHMET ŞENGÜL FEN LİSESİNDE ÇEVRESEL SORUN VAR

Yeri gelmişken Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi’nin çimento fabrikasından kaynaklanan çevresel bir kirlenmeyle boğuştuğunu söylemek lazım. Arkasında yer alan sanayi kuruluşları, servisler arasında kalan bu okulumuzun yeri acil değiştirilmelidir.

İnşaatı devam eden okulların son durumu nedir?

Şu anda Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu bitme aşamasında. Kılıçoğlu Anadolu Lisesi keza devam ediyor. Yunus Emre Meslek Lisesi bir türlü çözümlenemedi. Yine 23 Nisan İlkokulu da aynen kaldı. Çifteler Atatürk Ortaokulu’nda inşaat durumu da çözülme aşamasında gibi.

KAYMAZ’DA ALTIN ARAMA ŞİRKETİ SERVİS SAĞLIYOR

Taşımalı okullarda sistem sorunlu devam etmekte. Artan maliyetlerden kaynaklı ihaleye giren, şartları taşıyan araç az olunca, sorunlar arttı. Sarıcakaya’dan Çifteler’e kadar öğrenciler, veliler ve öğretmenler idareciler zor şartlarda eğitime devam etmekteler. Bize velilerden, muhtarlardan ve öğretmenlerden birçok sorun iletilmektedir. Gördüğümüz sorunsuz taşıma işi Kaymaz’da o da altın arama şirketi servis sağlıyor, dışında yok. Diğer yerlerde ilkokul 1. sınıftaki öğrenci güzergâh üzerindeki lise öğrencisini ez 1 saat veya daha fazla beklemekte. Bu sistemde kanunen hiçbir sorumluluğu olmayan öğretmen arkadaşlar da -ki çoğu gidiş geliş yapmaktadırlar.- İdareler tarafından şoför arkadaşlarla karşı karşıya bırakılmaktadır. Bu durumu Çifteler Fatih İlkokulu’nda gördük.

ÇOCUKLARDA ADAPTASYON VE DİL SORUNU

Sorunlarımız çok fazla, yalnız son olarak artık bir gerçekliğimiz olan sığınmacıların çocuklarının durumuna değinmek gerek. Biliyorsunuz 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü konusunda kamuoyu ile birçok veri paylaştık Eğitim Sen olarak. Eskişehir’de ilçe okulları ve merkezdeki okullarda okuyan çocukların birçok temel haktan mahrum olduğunu gördük. Koruyucu sağlık hizmetlerinin her ne kadar Sağlık Müdürlüğü tarafından verildiği iddia edilse de bazı hastalıkları okullarımızda görmekteyiz. Veliler başta olmak üzere maalesef yabancı düşmanlığına giden örneklere tanık olduk. Gündoğdu Mahallesi’nde Afganistan kökenli birçok öğrenci var. Kırka’da aynı şekilde. Kendi anadilleri dışında eğitim aldıklarından her ne kadar halk eğitimler Türkçe dersler verse de travmatik sonuçlar doğmaktadır. Lise açısından Süleyman Çakır Kız Lisesi’nde okuyanlarda gözlemlediğimiz adaptasyon ve dil sorunu aşıldığında başarılı oldukları yönünde. Evrensel hukuk kuralları gözetilerek bu öğrencilere yönelik programlar geliştirilmeli.

Editör: TE Bilişim