51 yıllık yaşamı boyunca futboldan bir an olsun bağımsız hareket etmeyen ve spora olan tutkusunu sanatla da taçlandıran Eskişehir’in ilk ve tek kadın Amatör Futbol Kulübü Başkanı olan Berna Kafkas ile sıra dışı yaşantısını, futbola olan aşkını ve yöneticiliğini yaptığı Göztepespor’daki hedeflerini konuştuk.

Eskişehir’deki en büyük hedefinin, kente Türkiye Futbol Federasyonu şubesi kazandırmak olduğunun altını çizen Berna Kafkas, “ Bugüne kadar kendime her zaman güvendim. Ve istediğim her şeyi de başardım” sözleri ile de bu konuda da şimdiden başarı göstereceğinin sinyalini verdi.

FUTBOLLA YOĞURULAN BİR HAYAT

Öncelikle Sizi Biraz Daha Yakndan Tanıyabilir Miyiz? Berna Kafkas Kimdir?

Trabzonluyum. Babam Trabzonspor’un kurucularındandır ve aynı zamanda eski futbolcudur. Benim hayatım futbolun sporunun  içinde geçti. Büyüklerim ile birlikte yıllarca Trabzonda sporun içindeydik. Futbola Trabzonspor aşkı diyerek başladım. İki yaşımdayken babam Tarık Kafkas arkadaşı İbrahim Cevahir ile Trabzon Sporu 1966 yılında kırmızı-beyaz renklerle ilk kuran kişiydi. Amcam Teknik Direktör Turgut Kafkas olunca da evde futbolla büyüyen bir çocuk oldum. Trabzonsporluyduk ama kardeşim Zeyyat Kafkas’la amcamın çalıştırdığı her takıma sempati duyduğumuzdan, sonunda Amcamsporluyuz demeye başladık. Evimiz Trabzonspor Kulübü’nün bitişiğindeydi ve çocukluğum Trabzonspor’un ve alt yapısının idmanlarını izlemekle geçti. Her gün kulüp bahçesindeydik. Efsane takım (Faruk N.Özak,Şenol Güneş,Hüseyin Tok, Ali Kemal, Necmi Perekli, Dozer Cemil…..) ağabeylerimin yanında büyüdüm. 1974-1977 yılları arasında Trabzonspor’un maskotuydum.Yedek kulübesinde şampiyonluklar yaşadım.Bu spor aşkı daha sonra 12 yıl basketbol oynayarak devam ettirdim. Daha sonra kızımı okutmak için Eskişehir’e geldim. Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda görev verdiler bana. Sahne Amiri olarak çalışıyorum. Ancak ben sporsuz yapamıyorum. Onun için de arkadaşlarla birlikte 2 yıl önce Göztepe Spor Kulübü’nü(Dorlion-Sanat Spor) aldık. Bu sezon itibariyle de kulüpte başkanlık görevine getirildim.

BEN HİÇ KİMLİKLE YAŞAMADIM

Türkiye’de kadınların, özelikle yönetici kademesinde futbola karşı uzak olduğunu gözönüne alırsak, bir kadın gözüyle futbolu nasıl görüyorsunuz?

Ben Tarık Kafkas’ın en büyük çocuğuyum,2 de erkek kardeşim var. Babam beni bir kız çocuğu olarak değil de, futbolun ve basketbolun içinde bir sporcu insan olarak yetiştirdi. Ben hiç kimlikle yaşamadım. Evet nüfus kağıdımız pembe olabilir ama ben insan olarak bakıyorum  hayata. 20 yıl boyunca İstanbul’da iç mimar olarak çalıştm. Şantiyelerde geçti hep zamanım. Bakıldığında o da bir erkek egemen işi gibi duruyor ama ben yaşamımda aldığım görevleri dürüstçe paylaşımlarla çok çalışarak insanca yerine getirmeyi hedef edindim.

İLK ZAMANLAR YADIRGANDIM

Bildiğim kadar ile Eskişehir’de bir spor kulübünün başına ilk defa bir kadın geliyor.Eskişehir’de spor camiası sizi nasıl karşıladı?

Eskişehir’de tabi ki ilk zamanlar biraz yadırgandım garipsendim. Ama Trabzon’da böyle bir yadırgama yok.  Bendeki spora bir aşk. Hayatımın hiçbir dönemi spordan uzak geçmedi. Hep iç içeydim. Hala da öyleyim. O dönemlerde siyaset çok hareketli idi. Babam da bize bir sporcu kimliği verdi.  Bizler sağcı ya da solcu olarak değil sporcu olarak yetiştik.

SAĞCI-SOLCU DEĞİL  SPORCU

Bu babanızın sizleri siyasetten uzak tutmak için özellikle seçtiği bir yol olabilir mi?

Sanmıyorum. Babam kendisi de futbolcuydu,Amcam milli takımda çalıştırmış Teknik direktördü. Bilemiyorum siyasetten uzaklaştırmak belki onun düşüncesi olabilir. Ama ben zaten hiçbir zaman siyaseteçok sıcak bakmadım. İlgilenmedim de. Ben ve kardeşlerim spor ve sanat ile büyüdük. Bir erkek kardeşim sanatın içerisinde. Bir diğeri Trabzon’da sporcuydu, kulüp başkanlığı yaptı,TS geçmiş dönemlerde  yöneticilik yaptı ,Ailece sporun içindeydik kısaca. Ben de Sanata ve Spora emeği  bir arada yürütüyorum.

TFF ŞUBESİ AÇILMASI İLK HEDEFİM

Bu göreve geldiğinizde Ekişehir’de amatör sporda sizi zorlayan en başlı sorunlar neler oldu?

Bana göre Eskişehirdeki en büyük eksiklik futbol federasyonunun bir şubesinin olmaması. Buradaki futbolcularımızın lisans başvurusu için başka kentlere gitmek zorunda kalması çok komik bir durum. Bu beni çok şaşırtmıştı. Esişehir 81 il içerisinde benim içn çok özel  bir kenttir. Kızım mezun olduktan sonra gitti ama ben burada kaldım. Burayı çok sevdim,Bana her yer Trabzon diyerek burada kaldım.Eskişehir’de kaldığım sürece en büyük hedefim bu kentteTFF nunun Şubesinin açılmasına önayak olmaktır. Bunun yanında benim memeketimde amatörspor kulüplerine çok önem verilir yani benim zamanımda öyleydi, A takımının altyapısı misyonundadır. Burada amatör futbola kaşı hiçbir özen yok. Amatörspor Kulüpleri futbolcularının idmanlarını yapmak için saha bulamıyoruz. Amatör kulüplere gereken önem ve destek verilmiyor. Bir diğer hedefim de kulübe bir kız basketbol takımı kazandırmak. En büyük sıkıntılardan biri de Eskişehir’de antrenör kıtlığı var, bulamıyorsunuz. Bölge açmayı başarabilirsek Teknik adam ve tesis konularında da Amatörspor güçlenir diye düşünüyoruz.

EN BÜYÜK DESTEK TRABZON’DAN

Buhedeflerinizi hayata geçirirken destekisteyecek misiniz?

Ben Trabzon’dan destek sözünü aldım. Trabzonda çok sevdiğim büyüklerim arkadaşlarım var. Hepsini tek tek aradım. Hedeflerimi anlattım. Bana destek sözü verdiler. Eskişehir’de böyle bir adım attığımı söylediğimde takdir ettiler. Bu güzel bir durum.

FUTBOLCU OYUNCULAR!

Kulübünüzün yaşadığı sorunlar nelerdir?

Kulübümüz Göztepe Mahallei’nin bir futbol kulübüydü. Onların varolan futbolcularının bir çoğu ayrıldı. Kimisi askere gitti. Çocuklar arasında br kaynaşma yoktu. Bazı sorunlar yaşandı. Eskilerden kimsemiz kalmadı. Bu sene bambaşka bir kimlikle ve isimle  çıkıyoruz. Yeni bir kadro  yeni bir yönetimle  başlıyoruz. Oyncu Korel Cezayirli bizi kulübün doğmasına sebep olmuş babasıdır. Aynı zamanda bizim futbolcumuzdur. Bu bizlerin bir gönül işi. Seviyorum futbolu.

KULÜBÜN İSMİ DEĞİŞİYOR!

Bir nevi sanat ie futbolu aynı sahada buluşturmuşsunuz diyebiliriz o zaman.

Evet. Hatta şunu söylemek gerekirse dilekçemizi vedik. Bu sezon içinde ismimiz Dorlion -Sanat Spor Kulübü olarak değişti.Eskişehir’in ilk ismi ile sanatı birleştirelim istedik. Hem de bu yeni yönetim ile Eskişehir Amatör Spora bir katkı sağlamak ,gençlere yön vermek amacı ile yola çıktık.gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak sağlıklı yaşamalarını sağlamak için mücadele edeceğim,sonuçta ben de bir ANNEyim.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim