Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Çocukluğu sokaklarda erkeklerle ve babasıyla futbol oynayarak geçen İrem Kaya, henüz 12 yaşında iken futbola Eskişehirspor altyapısında başladı. Milli futbolcu olma başarısını gösteren İrem’in hayali, daha büyük başarılara imza atmak.

Merhaba İrem öncelikle seni tanıyalım. Futbola ne zaman ve nasıl başladın anlatır mısın?

Ben İrem Kaya, 18 yaşındayım. Eskişehir Anadolu Üniversitesinde Beden Eğitimi Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisiyim. Küçüklüğümden beri hareketli biriydim. Benim çok fazla kız arkadaşım yoktu. Genelde erkeklerle ya da babamla futbol oynamak isterdim. Sokakta erkeklerle maç yapan bir kız çocuğu olarak başladığım bu yolda devam ediyorum.

Ortaokuldaki beden eğitimi öğretmenim tarafından keşfedildim. 6. sınıfta iken Eskişehirspor’da futbola başladım. 2011 yılından beri futbol ile ilgilenmeye devam ediyorum. Son 3 yıldır Çamlıca Spor Kulübünde oynuyorum.

Kadınlar arasında çok yaygın olmayan bir spor futbol. Bu anlamda çevrenden ne gibi yorumlar aldın?

Çevremde çok şaşıran kişiler oldu. Seçtiğim sporun futbol olmasına karşı bir şaşkınlık vardı. İnsanların hep ‘kızlar futbol mu oynar’ diye bir önyargıları var. Ben futbol oynadığımı söyleyince ‘Aaa kızlar futbol oynuyor mu, kızların futbol ligi var mı’ diyorlar. Çoğu kişinin kızlarında futbol oynadığından, kadın futbol takımları olduğundan, bir ligimizin olduğundan haberi yok. Kızlara ilk sorulan soru ‘Madem futbolla ilgileniyorsun o zaman ofsayt nedir anlat’ sorusudur. Gerçekten cümleye dökmesi zor ofsaytı. Ben de ofsaytı biliyordum ama belki cümleye dökemiyordum. Ama futbolun içine girince tamamen öğrendim. Futbol kadınlar arasında da git gide yaygınlaşıyor ve zamanla daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum.

“AİLEM EN BÜYÜK DESTEKÇİM”

Peki, ailenin bu konudaki desteği nasıl?

Benim en büyük destekçim ailem oldu. Babam her maçıma mutlaka gelir. Ben zaten babamla oynayarak futbola başlamıştım.

“BEN DE ÖĞRENCİLERİMİN HAYATINI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM”

Sen de öğretmen olacaksın. Öğrencilerini spora yönlendirmeyi düşünüyor musun?

Bence bir insanın hayatına etki eden en önemli öğretmenlerden biri beden eğitimi öğretmenleridir. Benim de böyle oldu. Bugün futbol oynuyorsam, birtakım başarılar elde ediyorsam, milli sporcu olmuşsam bu beden eğitimi öğretmenin sayesinde oldu. Ben de öğretmen olduğumda öğrencilerim arasında bu ışığı gördüklerime destek olmak, onların hayatını değiştirmek isterim.

Aynı zamanda milli bir sporcusun. Biraz da bundan söz eder misin?

İki defa kadın futbol milli takımına seçildim. Futbola başladıktan 3 yıl sonra 2014 yılında ilk defa milli oldum. Daha sonra 2016’da yine milli takıma seçildim.

“MİLLİ SPORCU OLMAK TARİFSİZ BİR DUYGU”

Milli sporcu olmak nasıl bir duygu?

Milli sporcu olmak çok ayrı bir duygu. Gerçekten tarif edilemez bir şey. Türkiye içinden seçilmiş bir kişi oluyorsun, ülkeni temsil ediyorsun. Tarif edilemez bir duygu.

Başka sporla ilgileniyor musun?

Aslında spora ilk olarak atletizm ile başlamıştım. Futbola başladıktan sonra sadece futbol üzerine yoğunlaştım. Şu anda futbol dışında ilgilendiğim bir spor yok. Tüm enerjimi futbola ve futbolda başarılı olmaya harcıyorum.

Bundan sonrası için hedefin nedir?

Daha yolun çok başındayım. Kendimi en iyi şekilde göstererek futbola devam etmek ve milli takımda başarı ile yer almak istiyorum.

Editör: TE Bilişim