Seyyar Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası Başkanı Ali Safa Şen ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide esnafın sorunlarını ve oda çalışmalarını konuştuk. Şen, “Yöresel el dokumaları projemiz ile kadınların el emeği ürünlerini esnafımız satacak, böylece hem esnaf hem de evine katkı sunmak isteyen kadınlar kazanacak” dedi.

Seyyar Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası üyesi kaç üyeniz var? Üyelerinizin ne gibi sorunları var?

Seyyar Tuhafiyeciler ve İşportacılar Odası Başkanlığı görevine 17 Ocak 2010 tarihinde geldim. Bizim üye sayımız 700’ün üzerindeydi. Ancak pazara çıkan esnafımızın kanun gereği pazarcılar odasına verilmesi nedeniyle şu anda 500’ün üzerinde üyeye sahibiz. Göreve geldiğimde öncelikle esnafımızın sorunlarını masaya yatırdık. Bunlara yönelik çalışmalara hemen başladık. Bugüne baktığımızda esnafımızın birtakım sorunları hala var. Bunlarla ilgili her türlü çözüm yolunun arayışı içindeyiz. Bulduğumuz çözümlerle esnafımızın rahat ticaret yapabilecekleri ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Ticaretlerinde kolaylık sağlamaya çalışıyoruz.

Peki, nedir bu sorunlar biraz anlatır mısınız?

Esnafımızın vergilendirme konusunda ciddi sıkıntıları var. Bizde genelde küçük esnaflar var. Günlük geçimlerini temin eden kişiler bunlar. Bunların vergilendirilmeleriyle ilgili sıkıntıları hep var. Bu sebeple basit usulde vergi veya götürü vergi ile vergilendirilmelerini istiyoruz. Belediyelerle ilgili bazı sorunları oluyor, kredilendirme konusunda bankalarla sorunları oluyor. Esnafımızın her zaman ziyaretlerine gidiyoruz. Onlar da sıkıntı yaşadıklarında odamızı arayarak bunu iletiyorlar. Her türlü sorunlarında onların yanlarında oluyoruz. Üyelerimizin her zaman yanındayız.

Projelerinizden de söz eder misiniz?

Esnafımıza ve halkımıza faydalı olacak projeler yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Geçen dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na meslek kolumuzu ilgilendiren yöresel el dokumaları ile ilgili bir proje sunduk. Projemiz bakanlık tarafından kabul edildi. Bu bizim için çok önemliydi. Fakat maddi hibe desteği yönünden istediğimiz desteği alamadığımızdan bunu şu anda gerçekleştiremiyoruz. Yine Yöresel el dokumaları alanında TANAP’a da çok ciddi bir proje teslim ettik. İnşallah bu projemizin kabul edilmesini bekliyoruz. Bu proje ile üreteceğimiz ürünlerin esnafımız tarafından satılmasını sağlayacağız. Ev bütçesine katkıda bulunmak isteyen kadınlarımıza da iş sahası sağlamış olacağız. Yani projemiz iki taraflı. Hem esnafımız için hem de kadınlarımıza bütçe sağlamak açısından önemli bir proje olacak.

Hem projelerin gerçekleştirilmesi hem de sorunların çözülmesi noktasında kurum ve kuruluşlarla ilişkiler büyük önem taşıyor. Bu konuda oda başkanı olarak nasıl bir yol izliyorsunuz?

Odunpazarı, Tepebaşı ve Büyükşehir belediyelerimize gittiğimizde gerek başkanlar ile gerekse başkan yardımcıları veya müdürler ile görüştüğümüzde makul ve mantıklı çözüm önerileri ile gittiğimizde mutlaka olumlu yanıtlar alıyoruz. Esnafımızın çözülebilir ancak şu ana kadar çözülememiş sorunları çözülüyor. Yine Valilik ve kurum müdürlükleri ile de görüşüldüğünde tüm sorunlar çözülüyor. Ben 8 senelik başkanlığım süresince gittiğim önerilerin hiçbirinde geri çevrilmedim. Esnafımızın olabilecek her işini gördüler. Belediye başkanlarımız da her görüştüğümüzde, ‘Esnaf iyi mi, bir sorun var mı’ diye soruyor, çözüm önerilerini bizden bekliyor. Ya da esnafla ilgili bir sorun varsa bize ileterek bunu çözmemizi rica ediyorlar.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Hükümetimiz, esnafımızın sorunlarını gidermek amacıyla, esnafımızın ticaretini kolaylaştırmak amacıyla birtakım kanunlar, yönetmelikler çıkarıyor. Ya da Esnaf Kefalet Kooperatifimiz ödemelerde yapılandırmalar yapıyor. Bankalarımızın kredi imkanları oluyor. Biz bunları esnafımıza mesaj atarak duyuruyoruz. Esnafımız odamızdan gelen veya odamızın internet sitesinden yayınlanan her türlü mesajı dikkatli okusunlar. Esnaflarımızda benim de odamızın da telefon numaraları mevcut. Takıldıkları noktada onlara her türlü detayı ve bilgiyi veriyoruz.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Editör: TE Bilişim