24. ve 25. Dönem AK Parti Milletvekilliği yapan ve bu dönem yeniden milletvekili aday adaylığı başvurusu yapan Salih Koca ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Koca, aday adayı olmaya kendisine gelen bir mesajda yazılanlar nedeniyle karar verdiğini söyledi. Ayrı kaldığı dönemde Eskişehir siyasetine hiç karışmadığını ve uzak durduğunu söyleyen Koca, bunun bir küslük değil, etik sebeplerden olduğunu ifade etti.

AK Parti ile ne zaman ve nasıl tanıştınız? Bu sürece kadar hangi görevlerde yer aldınız?

Benim siyasi hayatım AK Parti ile birlikte başladı. AK Parti kurulmadan önce yapılan Abant toplantısına Eskişehir’den davet edilenler arasındaydım. AK Parti’nin kuruluşu ile ilgili fikirlerimi orada paylaşmıştım. AK Parti kurulduktan sonra partimizin her kademesinde görev aldım. Ekonomik İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı, Yerel Yönetimler, Seçim İşleri, Siyasi Hukuk, İl Sekreterliği, SKM Başkanlığı görevlerinde bulundum. 2008-2011 yılları arasında Eskişehir İl Başkanlığı görevini üstlendim. 24. ve 25. dönem Eskişehir Milletvekili olarak görev yaptım. Milletvekilliğim döneminde 4 sene Plan ve Bütçe Komisyonunda görev yaptım. Son 3 yıldır da AK Parti Genel Merkez’de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyorum. Bu süre içerisinde Ege Bölgesi, Güney Marmara ve İç Anadolu bölgesinin bir kısmındaki yaklaşık 200’e yakın belediye ile birebir çalışma yaptık. Yani özetle siyasi hayatım AK Parti ile başladı, AK Parti ile devam ediyor ve devam edecek.

ADAY OLMAYA, GENEL MERKEZİN VE SEÇMENLERİMİZİN TALEPLERİ SONUCUNDA KARAR VERDİM

Yeniden milletvekili adayı olmaya nasıl karar verdiniz?

Açıkçası bu dönem süreci akışına bırakmak istiyordum. Genel merkezde görev yapan genel başkan yardımcıları ile Partiden arkadaşlarımın talepleri sonucunda, ailemve çevremdeki insanlarla yaptığım istişareler sonucunda, aday adaylığı için başvurmaya karar verdim. Bana gelen mesajlarda, içinde bulunduğumuz süreçte hem şehrimiz hem de ülkemiz adına daha fazla hizmet için sorumluluk almam gerektiği, bu sorumluluktan kaçmamam gerektiği, bunun üzerimde bir vebal olduğu yazılıydı. Bu değerlendirmeler, beni fazlasıyla etkiledi ve aday adaylık başvurumu yaptım, bu yola çıktım. Adaylık olur ya da olmaz, bu genel merkezimizin takdirinde. Ama aday olsak da olmasak da biz partimiz ve davamız için çalışacağız.

ESKİŞEHİR’İN HER YERİNİ KARIŞ KARIŞ BİLİYORUM

Peki, neden Eskişehir? Eskişehir’de uzun yıllar görev yapmış bir isim olmanıza karşın son yıllarda Ankara’da ve genel merkezde çalışmalarınızı sürdürdünüz? Ankara’dan aday olmayı hiç düşünmediniz mi?

Ak Parti’nin kuruluşunda yer aldığım için partimiz, Eskişehir’de bizim çocuğumuz gibi büyüdü. 2002’den bu yana kendi çocuklarımızla beraber, her kademesinde yer aldığımız bu partinin büyümesi için de çabaladık. Benim her şeyim burada. İşim, ailem, arkadaşlarım, evim burada. Genel Merkezde görevim de var ancak, siyasete burada başladım ve burada devam etmeyi arzuluyorum. Eskişehir’i karış karış biliyorum. En uzak ilçeye dahi, defalarca gittiğimi biliyorum. Bu şehrin insanlarını, bu şehrin sokaklarını, ilçelerini, mahallelerini adım adım biliyorum. Şehirle ilgili sorunları yakından takip eden ve bunlara hakim olan biriyim. Bu şehrin hafızasını, geçmişini, bu şehre yapılan her bir hizmetin, her bir yatırımın, tüm detaylarını biliyorum. Örneğin, stadyumun temelinde kaç tane direk var, ben bunu biliyorum. Yani özetle ben şehri biliyorum, şehir de beni biliyor.

Amaç milletvekili olmak değil, ben zaten milletvekili olarak görev yaptım. Amaç kendi adımıza bir katkı sağlamak değil. Amaç, bugüne kadar elde ettiğimiz tecrübelerimizi, birikimlerimizi, bu milletin bize yüklemiş olduğu misyonu, en iyi şekilde yerine getirmek. Öte yandan son 3 yıldır Ankara’daki görevimiz hasebiyle Ankara’yı, Ankara bürokrasisini çok iyi biliyorum. Ankara’daki kurum ve kuruluşlarla özel dostluklarımız oluştu. Elde ettiğimiz birikimi bu dönemde şehrimize hizmet etmek için kullanmak istiyorum. Bunun için yola çıktık. Eskişehir’e hizmet etmeye kaldığım yerden devam etmek istiyorum.

ŞEHRİN YAŞANABİLİR KENT OLMASINDA YÜZDE 90 HÜKÜMET YATIRIMLARI ETKİLİ

Eskişehir’e yapılan birçok projede emeğiniz oldu. Biraz da bunlardan söz edelim istiyorum.

Tüm bu süreçte takip ettiğimiz pek çok proje oldu. Bugüne kadar yapılan ve yapılmakta olan projelerin tamamında imzamız oldu. Bu projelerin takibi konusunda mücadele ve gayretlerimiz oldu. Çok şükür hem il başkanlığı hem de milletvekilliği dönemimde taahhüt ettiğimiz projelerin birçoğunu gerçekleştirdik. Bunlardan en önemlileri Eskişehirspor Stadyumuydu. Eskişehirspor’umuza yakışan bir stadyumumuzu bu şehre kazandırdık. Mevcut stadyum alanının kent meydanı yapılması ile ilgili büyük mücadelelerimiz oldu, şehrimize bunu kazandırdık. Bir diğer önemli proje tren yolunun yer altına alınması idi. Eskişehir’de kangren haline gelmiş olan trafiği rahatlatacak bir proje idi. Bağlar, Sakarya, Muttalıp geçitlerinde hemzemin geçitler ortadan kalktı. Eskişehir’de yeni üniversite kurulması konusunda taahhütlerimiz vardı. O dönemde bunun altyapılarını oluşturmuştuk. O da bu döneme nasip oldu. Bir başka önemli proje 800 yataklı Yunus Emre Devlet Hastanesi tamamlanmak üzere. Burasının bir ihtisas hastanesi olması konusunda çalışmalarımız var. Hasan Bey Lojistik Köy Merkezini tamamladık. Adalet Sarayı, Vergi Dairesi, Emniyet Binası gibi projeleri şehrimize kazandırdık. Çevre yolunun 3 şeride çıkarılması ile üst ve alt geçitlerin yapılmasıyla ilgili çalışmalarımız oldu. Çevre yolu üzerinde 10’a yakın alt ve üst geçit var ama toplamda Eskişehir’in tamamına 22 adet alt ve üst geçit köprülü kavşak çalışmasını tamamladık. Sivrihisar- Eskişehir arasına duble yol çalışmamız tamamlandı.

Tüm bunların yanında Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile pek çok kalıcı eser kazandırdık. Dede Korkut Parkı, Bilim Kültür Merkezi, Şeyh Şücaeddin-i Veli Külliyesi, Seyit Battal Gazi Türbesi ve birçok caminin restorasyon çalışmaları yapıldı. Her ilçeye duble yollar, alt yapı çalışmaları, hükümet konakları, lojmanlar gibi pek çok yatırım yapıldı. Her bir ilçemize yaklaşık 20 kalemde hizmet yapıldı. Bunlar saymakla bitmez çünkü, AK Parti hükümeti döneminde, Eskişehir’imize 500 kalemin üzerinde ve yaklaşık, 18 milyar liralık yatırım yapıldı.

Bir şehrin gelişmesinin en önemli temel taşları ulaşılabilir olması, insan kaynağı yönünden zengin olmasıdır. Şehrimiz sağlıkta, eğitimde, sanayide ön plandayız. Şehrimizin önü açık. Çok iyi noktalara gelecek. Şehrimiz yaşanabilir kentler arasında ilk 3 sırada yer alıyor. Bunun kriterleri vardır. Bunlar; şehrin sanayisi, ulaşılabilirliği, ekonomisi, hastane sayısı, eğitim kurumları sayısı, kişi başına düşen yatak sayısı, derslik sayısı ile ilgili kriterlerdir. Bu şehri yaşanabilir kentler arasına sokan temel kriterlerin yüzde 90’ı hükümetimiz tarafından yapılan hizmetlerdir. Biz de bu hizmetlerin şehrimize kazandırılması noktasında çalışmalarımızı yaptık.

Peki, aklınızda yarım kalan bir proje var mı?

Yarım kalan demeyelim ama eksik kalanlar elbette var. Verdiğimiz sözler neticesinde devamını sağlayacağımız yatırımlarımız elbette var. Şehir Hastanesi ile ilgili çok uğraş verdik, yeri konusunda, arazi tahsisi konusunda çok çalışmalar yaptık. Bugün Şehir Hastanesi hayata geçiyor. Bu hizmet ile bu şehrin 50 yıllık sağlık sorunu çözülecek. Milletvekilliği dönemimizde konuştuğumuz projeler vardı. İnşallah önümüzdeki dönem bu projeleri yakından takip edeceğiz. Bunlar güney çevre yolu projesi, hızlı tren terminali, Kızılinler Termal Projesi, Hasan Bey Lojistik Köy Merkezi ile OSB arasında raylı sistemler projesi, Gemlik arasına raylı ulaşım projesi, Sivrihisar- İnegöl arası otoban projesi gibi şehrin geleceği için çok önemli projeler. Bu şehri daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek ve gelecek nesillere daha güzel bir şehir bırakmak hepimizin boynunun borcu.

Eskişehirspor konusunda ne söylemek istersiniz?

Eskişehirspor Süper Lig’e çok yakışacak” demiştik, bu sloganla yola çıktık. Rahmetli Kemal Unakıtan’ın da katkılarıyla Eskişehirspor’umuz Süper Lig’e çıktı. Birtakım şanssızlıklar yaşıyoruz. Eskişehirspor bizim değerimiz. Bu şehrin en önemli değerlerinden, markalarından biri. Eskişehirspor’a en büyük katkıları verip elimizden gelen çabalar ile Es Es’in hak ettiği yerde olması için çalışmamız lazım. Bu dönem bu sloganı tekrar söylüyorum, Eskişehirspor’un yeri Süper Lig’dir, Eskişehirspor Süper Lig’e çok yakışacak…

“MÜMKÜN OLDUĞU KADAR ESKİŞEHİR SİYASETİNE KARIŞMAMAYA VE UZAK DURMAYA ÇALIŞTIM”

Eskişehir’den görev anlamında bir süre ayrı kaldınız. Bu süreçte Eskişehir siyasetini iyi bilen biri olarak mevcut durumu nasıl izlediniz, nasıl gördünüz?

Son 3 yıldır siyaseti Ankara’da Genel Merkez’de ve 200’e yakın belediye ile yaptım. Mümkün olduğu kadar Eskişehir siyasetine karışmamaya ve uzak durmaya çalıştım. Bu küsüp de uzak durmak demek değil. Teşkilatlarımızın yaptıkları programlara davet edildiğim takdirde her zaman katıldım. Günlük Eskişehir siyasetine karışmadım. İl başkanımız, mevcut milletvekillerimiz var. Onların sorumluluğunda olan alandan uzak durmaya çalıştım. Ama bir yandan da teşkilatlarımızla iç içe oldum. Aday adayı olduktan sonra gelen telefonlardan, desteklerden bunu görüyorum ki teşkilatta inanılmaz bir özlem ve muhabbet var. Çünkü yıllarca aynı yolda yürümüş, aynı mücadeleyi vermiş olduğumuz kişiler. Eskişehir’den hiç uzak kalmadım, Eskişehir ile ilgili pek çok yatırımda destek verdim, katkı verdim. Belediye farkı gözetmeksizin katkı sağladım. Yeri geldi AK Partili belediyelere destek oldum, yeri geldi diğer belediye başkanları ile görüştüm, onlara destek olmaya çalıştım. Şehrimizin faydasına olan ne varsa çaba gösterdim. Günlük siyasetten mümkün olduğunca uzak kalmaya çalıştım.

Seçime yönelik tahmininiz nedir?

Ben hiçbir seçimde tahminde bulunmadım. Bize düşen görev elimizden gelen çalışmaları yapmak, kendimizi iyi anlatmak, onların takdirine rıza göstermek… Bu seçimde de elbette gönül 7 vekilin tamamı AK Partili olsun. Ama hemşerilerimiz neyi teveccüh gösterirse onun da başımızın üstünde yer var.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir tereddüt yaşamıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımız ilk turda gerekli oyu alarak seçilecek. Bu ülkemizin istikrarı için çok önemli. İnşallah milletimiz, Cumhurbaşkanımız ile uyum içinde çalışacak, ona destek verecek, arkasında dimdik duracak ve ülkemizin önünü açacak bir meclis yapısını da bu dönemde oluşturacaktır. Takdir milletin, millet ne derse başımızın üstünde yeri var.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben bu süreçte siyasetten ve Eskişehir’den hiç kopmadım. Şehrimizle ilgili her konuda katkı sağlamaya çalıştık. Ciddi bir birikim ve tecrübemiz var. İnşallah bu tecrübe ve ikili ilişkilerimizin şehrimize katkı sağlayacağına inanıyorum. 6 Mayıs Cumartesi günü partimizin temayül yoklaması var. Bu temayül yoklamasında tüm teşkilat mensubu arkadaşlarımız tercihlerini ortaya koyacak. Birbirinden kıymetli 40 arkadaşımız şu anda AK Parti’den milletvekili adayı olmak üzere başvurdu. Her bir başvurunun ayrı önemi var. Bu, milletin teveccühünü gösteriyor. Temayül yoklamasında teşkilatımızın bu şehre katkı sağlayacak, en iyi hizmeti yapacak ve gönüllerini fetheden adaylara destek vereceklerine inanıyorum. Kazanan Eskişehir olsun, kazanan Türkiye olsun…

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Editör: TE Bilişim