KOSGEB İl Müdürü Kadir Er’den KOSGEB çalışmaları hakkında bilgi aldık. KOSGEB desteğinden yararlanmak isteyenler için tüm soruları yanıtlayan Er, “Bana çıkmaz diye düşünmeyin, kriterleri sağlayan herkese destek veriyoruz” dedi.

Eskişehir’de göreve yeni başladınız, öncelikle hayırlı olsun. Göreve geldiğinizden itibaren Eskişehir’de neler yaptınız?

15 Ağustos’tan bu yana Eskişehir’de il müdürlüğünü vekaleten yürütmekteyim. Asil olarak KOSGEB Bilecik İl Müdürlüğü görevim ise halen devam ediyor. Öncelikli olarak girişimcilerimizin ve işletmecilerimizin bekleyen dosyalarını tamamlamaya çalıştık. Kısa sürede toplam 5 kez girişimcilik kurulunu topladık. Bu sürede 120’ye yakın girişimcimizin dosyasını onayladık.

KOSGEB nedir bize anlatır mısınız?

KOSGEB kendine ait özel bir yasa ile 1990 yılında kurulmuş bir kamu kurumudur. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kurumudur. Doğrudan merkeze bağlı bir kurumuz. KOSGEB, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Desteklemeyi amaçlamaktadır.

KOSGEB’DEN DESTEK ALMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Peki, KOSGEB’den destek almak isteyen bir kişi hangi adımları izlemeli?

İşletmelerimizin öncelikle www.kosgeb.gov.tr adresine girerek başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurudan sonra mail adreslerine otomatik bir şifre gönderiliyor. O şifre ile sisteme giriş yapılıyor. Sistem onlardan bazı bilgiler istiyor. KOBİ beyannamesinde bu bilgileri doldurmaları ve imzalayıp kaşeleyerek bize göndermeleri gerekiyor. KOSGEB’den destek almak için ilk yapılması gereken adım bu. “Bana çıkmaz, bana destek vermezler” düşüncesinde olanlar böyle düşünmesinler. Biz kriterleri sağlayan herkese destek veriyoruz.

Destek programlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Çok farklı destek programlarımız var. Genel destek programı en çok kullanılan destek programı. Herhangi bir proje hazırlamadan kullanabilecekleri bir destek programı. Bu programda, nitelikli eleman desteği, fuar desteği, tanıtım desteği gibi birçok ayrı kalemde destek sağlıyoruz. Örneğin işletmesinde 4 yıllık üniversite mezunu çalıştırmak isteyen işletme bu desteğe başvuruyor. Aylık en fazla 2 bin 500 liraya kadar personel maaşına destek alabiliyor. En fazla iki kişi için bu destekten yararlanabiliyor. Fuarlara katıldığında bunun belli bir miktarına destek olabiliyoruz. Marka tescil belgesi varsa tanıtımına yönelik destek olabiliyoruz.

Ar-Ge desteklerimizi üniversiteler ile yaptığımız işbirliği protokolleri kapsamında yürütüyoruz. İş Birliği- Güç Birliği destek programımız var. Belli sektördeki firmaların bir araya gelip ortak sorunlarına ortak çözüm bulma isteklerine destek veriyoruz. Piyasada en çok bilinen desteğimiz, kredi faiz desteğimiz var. Esnaf ve tüccarlarımız faizsiz kredi kullanıyorlar. Eskişehir’de Ar-Ge potansiyeli olan işletmelerimize yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. KOSGEB artık daha çok proje tabanlı destekler üzerinde çalışmak istiyor. İşletmelerimizin proje kültürünün geliştirilmesini, planlı harcama yapmalarını istiyoruz. Biz desteklerimizi projeleri olan, ne yapacağını bilen, parayı nereye harcayacağını bilen, katma değer kazanacağını bildiğimiz işletmelere vermek istiyoruz. Yeni başlattığımız imalatçılara yönelik “KOBİ Gel” programımız var. Bu proje kapsamında imalat yapan işletmelere 300 bin lira hibe, 700 bin lira da geri ödemeli olmak üzere 1 milyona kadar destek veriyoruz.

En popüler destek programınız da girişimcilik desteği. Bu destek programınızdan da söz eder misiniz?

Kendi işini kurmak isteyen kişilere girişimcilik desteği veriyoruz. Bunda da 50 bin liraya kadar hibe, 100 bin liraya kadar geri ödemeli destek sağlıyoruz. Girişimcilerimizin işini kurabilmeleri için 4 gün boyunca bizim girişimcilik kursumuza katılarak sertifika almaları gerekiyor. Bu destek programımızda bir iş planı formatımız var. İş planında yapacakları işin 6 aylık, 1 yıllık planlamasını yaparak hangi sürede ne yapacaklar, işletmesini ne kadar sürede nereye taşımayı planlıyorlar, piyasa durumu nedir, sermaye durumları nedir, hangi ayda kâra geçecekler bunların hepsinin planlamalarını yapıyorlar. Böylece hem kendileri kafalarındaki işi yapabilirler mi, hangi aşamalarda sıkıntı çekerler bunları planlamış oluyorlar.

KADIN GİRİŞİMCİYE POZİTİF AYRIMCILIK

Kadın girişimcilere pozitif ayrımcılığınız oluyor mu?

Evet, kadın girişimcilere pozitif ayrımcılığımız oluyor. Zaman zaman sadece kadınlara yönelik girişimcilik eğitimleri açılıyor. Kadınlara destekleme konusunda yüzde 20 oranında daha fazla destek oluyoruz. Yani bir erkek girişimci 100 liralık bir gider için bizden 60 liralık destek alıyorsa, kadın girişimci 80 lira destek alıyor.

Peki, kurul bir işletmeye destek verilip verilmeyeceğine nasıl karar veriyor?

Girişimci 3 kişilik bir kurula giriyor. İş planları değerlendiriliyor. Bu işletmeci girişimci vasıflarına sahip mi, tabiri caizse tuttuğunu koparacak biri mi, açacağı dükkan konum itibariyle bu işe uygun mu, piyasa koşullarına göre bu işi yürütebilir mi, sıkıntı çekse bunu kaldıracak sermayesi var mı bunları değerlendiriyoruz. Girişimcimiz ile konuşarak bu bilgileri ediniyoruz.

Girişimcilik desteğinde ödemeler nasıl yapılıyor?

Girişimci işini kurduğunda KOSGEB tarafından 2 bin lira veriliyor. Daha sonra işletmecinin alacağı ofis donanımı gibi giderlerinin bir kısmı fatura karşılığında veriliyor. Kira ve personel maaşını her ay gelerek bizden alıyor. 50 bin lira dolduğunda bu desteği tamamlanmıştır. Ellerine nakit 50 bin lira vermiyoruz. Harcadıkça buradan o miktarı alıyor. Az önce dediğim gibi örneğin 100 liralık bir harcama yaptıysa bunun 60 lira gibi bir miktarını bizden alabiliyor.

Peki, girişimci 100 bin liraya kadar olan geri ödemeli destekten faydalandıysa bunun geri ödemesini ne zaman başlıyor?

Girişimci işini kurduğunda 2 yıl boyunca destekleniyor. 2 yıl bittikten sonra 6 ay da bir ödemesiz dönem veriyoruz. Daha sonra kullanmış olduğu geri ödemeli desteği 24 ayda 3’er aylık 8 taksit halinde ödüyor. Diyelim ki işletmemiz bizden 100 bin lira geri ödemeli destek kredisi kullandı. 2 buçuk yıl ödemesiz dönemi oluyor. Daha sonra 3’er ay şeklinde 2 yılda bu miktarı ödeyecek. Hiçbir faiz ödemeden bu ödemeyi yapıyor.

ESKİŞEHİR’İN GELİŞİME AÇIK YÖNLERİ ÇOK FAZLA

Bilecik İl Müdürlüğü görevini de halen sürdüren biri olarak Eskişehir için neler söylersiniz?

Bilecik nüfus olarak küçük bir yer. Sanayi yapısı farklı. Eskişehir’e göre farklı bir sanayi profili var. zamanında büyük yatırımlar almış bir şehir. Türkiye’deki seramik üretiminin yüzde 70’i Bilecik’ten çıkıyor. Fakat yan sanayisi olmayan bir şehir. Eskişehir’de ise durum tam tersi. Oldukça kuvvetli bir yan sanayi var. Gelişmeye açık yönleri Eskişehir’in çok daha fazla. Özellikle havacılık ve raylı sistemler kümeleri çok önemli. Eskişehir’in çok düzenli bir OSB yapısının olması önemli bir avantaj. Küçük sanayi sitelerinin olması yine bir avantaj. Burada Ar-Ge potansiyeli olan çok fazla işletmemiz var. 2 tane üniversitemiz var. Bunlar, Türkiye’nin köklü üniversiteleri. Teknopark’ımız var. Bizim de üniversiteler ile işbirliğimiz var. Ar-Ge projeleri için üniversitelere danışmanlık hizmeti veriyoruz.

2017’NİN İLK 9 AYINDA 6 MİLYON 351 BİN KOSGEB DESTEĞİ

Eskişehir’de bu yıl kaç işletmeye ne kadar KOSGEB desteği sağlandı?

2017 yılında Ağustos ayına kadar toplamda 481 işletmeye 6 milyon 351 bin 208 TL KOSGEB desteği sağlandı. 200 girişimciye ise 2 milyon 822 bin 206 TL destek sağlandı. Bunların 106’sı ise kadın girişimci. Kadın girişimci sayımız her geçen yıl artmakta. Bunu rakamlarla anlatacak olursak 2016 yılında toplam 89 kadın girişimci bizden destek almışken, bu yıl ağustos ayına kadar KOSGEB’den destek alan kadın girişimcisi sayısı 106’ya ulaştı.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Biz KOSGEB olarak verdiğimiz destekler için herhangi bir ücret almamaktayız. Bize başvuru yapmak isteyenlerin herhangi bir yere para yatırması gerekmiyor. Son zamanlarda KOSGEB adı kullanılarak çeşitli dolandırıcılık yöntemleri yapılıyor. “Şuraya, şu kadar para yatırırsanız size KOSGEB kredisi çıkartacağız” gibi dolandırıcılıklar yapılıyor. Vatandaşlarımızın dikkat etmesini özellikle söylemek istiyorum. İşletmelerimiz bu tür şeylere karşı dikkatli olsunlar.

Editör: TE Bilişim