Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi

Atletizmin pek çok branşında sayısını hatırlayamadığı kadar çok madalya kazanmış Ayşe Bağbül, yazarımız Nilüfer Kurumehmetoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Ayşe Bağbül kimdir?

Eskişehir’de yaşayan memur bir ailenin çocuğuyum. Spora ilkokul 4’üncü sınıfta başladım, beni spora teşvik eden Beden Eğitimi Öğretmeni Ülkü öğretmenime çok teşekkür ediyorum. Beni ilkokulda atletizm müsabakalarında o keşfetti branşım da 100 metre engelli oldu. Daha sonra gülle atmaya başladım, beni kuvvetli olarak gördüler, ilk Bolu’da kampa davet edildik, orada bir ay kaldık daha sonra başarılı sporcuları keşfettiler. Bu zamana kadar aşkla, şevkle bu günlere geldim.

Çok sayıda madalyanız, başarı belgeniz ve plâketleriniz var. Bu süreç uzun yıllar sürdü ve hâlâ devam ediyorsunuz. Bize en son katıldığınız yarışmadan söz eder misiniz?

En son 26-27 Ocak’ta İstanbul Ataköy’de Olimpiyat Evi’nde Türkiye Şampiyonası vardı. Ben bu şampiyonada yüksek atladım ve kendi yaş grubumda rekor kırdım, gülle attım 2’nci oldum, 200 metre bayrak yarışında hem rekor, hem birincilik geldi. Böyle başarılı bir şekilde devam ediyorum. Eskişehir’de benim dışımda Atletizm dalında yarışan bir sporcu yok, ne kadın, ne erkek, ben tekim. Odunpazarı Kent Konseyi’nde spor meclisi üyesi olarak görev yapıyorum. Sporun ve okumanın yaşı yoktur diyorum ben her yaşta herkes spor yapabilir. Spor yaparken çok mutlu oluyorum, herkesin de spor yaparak mutlu olmasını tavsiye ediyorum. Spor yapmak için illa ki bir spor salonuna üye olmanız gerekmiyor, evinizde koltuklarınızı çekin, telefonunuza ya da bilgisayarınıza leslie yazın orada gösterilen hareketleri yapın işte size spor.

Eskişehir’de bağlı olduğunuz bir kulüp ya da dernek var mı?

Eskişehir’de Master Derneği olmadığı için İzmir Masterlar Derneği’ne üye oldum ve onlarla birlikte çalışıyorum. Keşke bu büyük ve kocaman şehirde de Masterlar Derneğimiz olsaydı herkesi oraya kaydetseydik. Buradan bütün yetkililere duyurmak istiyorum Eskişehir’de bir Masterlar Derneğimiz yok ve ben başka bir şehrin sporcusu olarak çalışıyorum, niye bizim şehrimizde de olmasın bizim çok fazla sporcumuz var onlara da yardımcı olmak amacıyla bu dernek kurulsun, ben de gönüllü olarak bu dernekte çalışırım.

YARIŞMALAR GİTMEK İÇİN KREDİ ÇEKİYORUM

Yarışmalara davet ediliyorsunuz, yarışmalara giderken bu ihtiyaçlarınızı nasıl karşılıyorsunuz?

Ben devlet memuruyum Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde görev yapıyorum. Ben yarışmalara giderken kendi maaş aldığım bankadan kredi çekiyorum ve öyle gidip - geliyorum, ihtiyaçlarımı böyle karşılıyorum. Eskişehir’de bu konuda kaç tane kurum ve kuruluşa gittim maalesef sponsorluk konusuyla hiçbir alakaları yok. Bunu nasıl çözeriz bilmiyorum sonuçta ben; ülkemi temsil ediyorum, şehrimi temsil ediyorum, bunun için yarışmalara katılıyorum, bir şekilde ihtiyaçlarımı karşılamak zorundayım. Ben ülkeme başarı getirmek için her öğlen spor yapıyorum, herkes eğlenirken ben sporla eğleniyorum.

Benim Spor Bilimleri Fakültesi’nde olmam bir avantaj, buradan başta dekanım olmak üzere tüm hocalarıma teşekkür ederim, çünkü dekanımız, bize tesisi açıyor bizim faydalanmamızı sağlıyor.

Eskişehir’de atletizmin durumunu nasıl buluyorsunuz? Atletizm olması gereken yerde mi?

Şimdi bu imkânsızlıklar dâhilinde iyi değil. Mesela benim ortaokul ve lise dönemimde iken biz Eskişehir’den otobüslerle giderdik, şimdi ise bunlar yok nedeni okullarda yarışmalara katıldığınız zaman Atletizm Federasyonu veya Milli Eğitim Bakanlığı çok ödemesini geç yapıyor, ödeneklerden kaynaklanıyor, onun için herkes yapmak istemiyor.

KAZIM KURTA’A TEŞEKKÜR

Şehrin Şampiyon Çocukları Gecesi nasıl ortaya çıktı?

Şehrin Şampiyon Çocukları Gecesi çıkma noktası da şöyle oldu; burada Futbol dışında Atletizm, boks, judo, güreş, oryantiring, masa tenisi gibi branşlardaki başarılı çocuklarımızı bu şehre tanıtmak için bu geceyi düzenlemeye başladık. Biz bu yıl 4’üncü olan geceyle yaklaşık 500 sporcuya ulaşmışız. Bize bu imkânı sunan yapmamıza vesile olan Odunpazarı Belediyesi’ne ve Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a çok teşekkür ediyoruz.

Daha önce Balkan Şampiyonası’nda rekorlarınız ve dereceleriniz var bahseder misiniz?

Geçen yıl Balkan Şampiyonası’nda Bulgaristan’da idik o zaman Gülle’de birinci oldum, engelde birinci oldum, bayrak yarışında birinci oldum, üç adım atlamada birinci oldum. Ben bu başarılarımı hem Türkiyem, hem de Türk sporu için yapıyorum. İnşallah sesimizi duyarlar, sizin sayenizde bir başlangıç olur benim gibi tüm sporculara.

Sizin kaç tane madalyanız var?

Sayısını bilmiyorum dersem abartır mıyım acaba. Benim için çok değeri var her madalyanın ve ömrüm oldukça yüzlerce, binlerce almak istiyorum. Önce devlet memuru olduğum için şanslıyım başta kredi çekmek için tabi bu işin espirisi, her öğlen güzel bir okulda çalışıyorum orada sporumu yapıyorum, sonra gidiyorum yarışıyorum, başarı elde ediyorum, madalyalarımı alıyorum ve çektiğim kredileri ödüyorum bu benim için bir hobi haline geldi desem yeri var. Aldığım madalyaların hem manevi, hem de maddi değeri var diyebilirim.

Biz de buradan sizin adınıza seslenelim o zaman, buradan tüm iş adamlarına, kurum ve kuruluşlara sesleniyoruz, Ayşe hanım, Mart ayında bir Balkan Şampiyonası’na gidecek. Eskişehir’de bu işi yapan tek sporcumuz ve -kadın olmasından dolayı da gurur duyuyorum- lütfen Ayşe hanımın sesini duyalım ve ona yardımcı olalım.

Editör: TE Bilişim