Eskişehir Berberler Kuaförler Güzellik ve Dövmecilik Salonu İşletmeleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Fethi Özkara Manşet Gazetesi Köşe Yazarı Şaban Bağcı’nın sorularını yanıtladı.

Eskişehir Kuaförler ve Berberler Odası olarak kaç tane üyeniz var? Çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Bizim üye sayımız 1200’ü geçti ve bunun içerisinde berberler, kuaförler, güzellik salonları, dövmeciler ve farklı meslek dalları da var. Bizim mesleğimiz ile ilgili Türkiye deki Kuaförler ve Berberler Odası 122 tane meslek odası ve bir tane federasyonumuz olmak üzere üst kuruluşumuz birlik ve federasyonla beraber Türkiye’de genel bir çalışma başlattık. Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlülüğümüzle beraber bizim Antalya Berberler Odası ve Antalya Birlik Başkanımızın Adnan Dil’in öncülüğüyle beraber 26-27 Şubat’ta çok güzel bir Sayıştay gerçekleştirdik.

Odamızın çalışma öznesi ilk önce meslektaşlarımızın sorun ve sıkıntılarını dile getirebilme, değer ve değer yargılarını koruyabilme, meslekteki ilerleme çalışmalarını sağlamayı ön planda tutmaya çalışıyoruz. Çünkü sosyal ve kültürel çalışmalarımızı artık belli bir düzeye oturttuğumuz için bu kanuni açıdan da olması gerekenleri bakanlıklara anlatma yönünde çalışmalarımız var, bu Çalıştay’ın ana teması da bu zaten. Türkiye genelinde mesleğimizde bir gerileme var… Bir gün tatilinden tutunda mesleki eğitim merkezlerine gittiklerinde çocuklarımızın sağlık sigortasının olmamasına, burada gerçek sigortası başlamadığından dolayı çalıştığı zamanlar emekliliğe sayılmıyor, bunların konuşulduğu çok güzel bir Sayıştay oldu. Yine bu Sayıştay’da, tamamen mesleki derslere dönüş olması gerekirse derslerin iki saat daha fazla olması ama teorideki ve pratikteki ana mesleki derslerin ön planda olması gerektiğini ifade ettik. Burada gerçekten çok değerli hocalarımız, meslek eğitim merkezi müdürlerimiz, meslek lisesi öğretmenlerimiz, müdürlerimiz destek verdiler onun için bu dönem bizim için çok önemli.

Sorunlarınızdan söz eder misiniz biraz da?

Mesleki sanatkârlık, sanatkârlık ile esnaflığın birleştiği noktada bizim sıkıntımız yok. Esnaflığın içerisinden sanatkârlık biriminin ayrıştırılması ve o ayrıştırıldıktan sonraki değer yargılarının oturması sanatın da berberlik, kuaförlük meslek dalının eczacılar gibi ayrı bir dal olması gerektiğine inanıyorum. Esnaflık yapmakta bir sıkıntımız yok ama sanat kavramında insana hizmet eden bir sektörün artık farklı bir yapıya gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz makineyle uğraşmıyoruz biz canlı bir yapıyla uğraşıyoruz. Canlı bir varlığa vermiş olduğumuz hizmetlerin hijyeninden tutun, her konumda verilen hizmetlerin karşılığında da beklenilen bir şeyler var bunun da sağlıklı olması için müşteriye karşı hizmette bir kusur olmaması için veya yapıda değer yargılarının korunması için bazı şeyler gerekiyor. Prensip diyoruz, disiplin diyoruz, ahlâki davranışlar, esnaflık vecibelerinin yerine gelmesi açısından davranış ve kişisel özveride bulunarak, değerlerin korunması ile ilgili bir takım kanunların da yine mesleki konuda oturmasını istiyoruz.

İçişleri Bakanlığı’na, Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, Ticaret Bakanlığı’na, Yüksek Öğretim Kurulu’na, Türkiye Esnaflar ve Sanatkârlar Fon Federasyonu, Türkiye Odalar Birliği, Borsalar Birliği’ne, Mesleki Yeterlilik Kurumu’na, Özel Öğrenim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne, Eğitim Politikalar Genel Başkanlığı’na, Milli Eğitim Bakanlığımızın Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz tarafından dağıtım yerlerine bu konular parça parça dosyalarımızın hepsi önemsendiği için gitmiştir.

BU SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE BİR SAÇI

500 LİRAYA KESECEĞİZ İLERDE

Bu dosyada hangi sorunlardan söz ediyorsunuz biraz açar mısınız başlıklar halinde…

Bu bizim için çok önemli içeriklerini izah etmem gerekirse başlık olarak ifade edeyim:

Mahallenin nüfus oranına göre işyeri sayılarının düzenleneceği ve yeni açılacak işletmeler için mesafelerin dikkate alınması.

Güzellik ve saç bakım hizmetlerinin mesleğine yönelik meslek standartlarının düzenlenmesi.

Taban ve tavan fiyatlarının belirlenmemesi sebebiyle haksız rekabet ortamının oluşması.

Tatil günlerinin standart olmaması sebebiyle müşterilerin mağdur olması.

Ustalık belgesi olmayanların işyeri açmaması ile ilgili, işyeri açılırken ihtisas odalarına verilmesi gereken yetkilerin belirlenmesi.

Çıraklık eğitim sürecince yapılan sosyal güvenlik priminin emekliklere sayılmaması.

Ticaret odalarına tacir olmayanların esnaf odaları birliğine yönlendirilmemesi.

Mesleki ders sayısının yetersizliği.

Mesleki Eğitim Merkezi mezunu olan öğrencilerin lise mezunu haklarından mahrum olmaması.

Mesleki eğitim sınav komisyonlarında oda temsilcilerine ağırlık verilmesi, sınavlarda usta öğretici olarak görev olarak oda temsilcileri standarda bağlanması.

Güzellik ve saç bakım alanında kadın ve erkek kuaförü ile cilt bakımı ve makyaj öğretmenliği fakültelerinin de kurulmasını istedik.

Mesleki eğitime katılımın artırılması amacıyla tanıtım yönlendirme faaliyetlerinin yetersizliği.

Meslek lisesi öğrencilerine yönelik işletmede mesleki eğitimin yetersiz olması.

Ustalık belgesine sahip olmayan işyerleri ile ilgili sorunlar.

Güzellik ve saç bakım alanında bazı hizmetlerin alan olarak tanımlanması.

Denklikten istenilen belgelerin E-devlet sisteminde erişime açık olmaması.

Kalfalık ve ustalık belgelerinin yetkili makamlarca imzalanmasında oda veya birlik başkanının imza föyünün olmaması

Bu konular yetkili makamlara sunuldu, buradaki sorunlarımızın dışında diğer taraftan SSK, Bağ - Kur primlerinin yüksek olmasından da esnafımız zaten bir mağduriyet yaşıyor.

Bizim valiliğimizden istediğimiz bu sorunların çözümünde bizimle birlikte olup, bize destek olmaları. Zaten bizim belediyelerimiz ile herhangi bir sorunumuz sıkıntımız olduğunda yerel olarak çok net bir şekilde çözüyoruz Allah razı olsun bütün kurumlar bize önem veriyor destek gösteriyor sadece bizim kanunlar çerçevesinde bu meslek grubunu rahatlatmamız lazım. Biz bu meslek grubunu rahatlatmazsak çırak yetiştiremezsek inanın şurada 5-10 sene sonra bir saçı 500 liraya kestirmeye başlayacaksınız.

Sizce halk kuaförlerden ne istiyor?

Halkımız geçmiş yıllarda değerlendirdiğinde meslektaşımız bir hata yaptığında müşteri bu hayatı kapatır hatta meslektaşımız üzüldüğünde üzülme diye teskin ederdi şimdi ise tam tersi oldu en ufak bir hatada meslektaşı şikâyet durumu fazlalaştı, müthiş bir şekilde şikâyet unsuru fazlalaştı. Saçın kökü sende iyisiyle kötüsüyle her türlü hizmette bir hata olmuyor mu, oluyor önemli olan hataları telafi edebilmektir.

Berberler ve kuaförler odası olarak sosyal etkinliklerinizden söz eder misiniz?

Sosyal ve kültürel çalışmalarımız içerisinde ihtiyacı olan kurumlarımızın her zaman yanında olmaya çalışıyoruz. Yakın bir zamanda Olgunlaşma Enstitüsü’nün çalışması vardı mankenlerin saçları yapıldı, ondan önce ihtiyacı olan yaşlılarımızın yaşlılar evinde, engellilerimizin, rahatsız olanların saçlarını, bakımlarını yaptık. Zaten bu konuda meslektaşlarımız çok duyarlı, o yüzden ben buradan sizlerin aracılığıyla da meslektaşlarıma canı gönülden teşekkür ediyorum, hepsini yürekten öpüyorum. Benim meslektaşım çok değerli, çok güçlü, sanatına önem veren insanlar, hepsi değerlerini ön plana çıkartan insanlardır.

Yarışmalarımız da devam ediyor, bizim nasıl bir sanatçı sahne tozunu yutuyorsa, bizim değerli sanatkârlarımız da bu şov ve yarışmaları ile podyum tozunu yuttuklarında sanatlarını geliştirme aşkları gelişiyor. Sanat aşkı bizim için yürekten gelen bir şeydir, kendini geliştirmek kendileriyle tanışmak ve farkındalık yaratmaktır.

Editör: TE Bilişim