Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Eskişehir Sanayi Odasında uzun yıllar görev yapan ve ESO Başkan Adaylığını açıklayan iş adamı Nadir Küpeli ile söyleşi gerçekleştirdik. Seçim çalışmalarını sürdüren Küpeli, daha başkan seçilmeden vaat ettiği projeleri gerçekleştirmeye başladığını söyledi.

Öncelikle sizi yakından tanıyalım. İş hayatına ne zaman ve nasıl girdiniz?

8 Aralık 1966’da Eskişehir’in Çifteler ilçesinde doğdum. Çocukluğumdan beri iş hayatının içinde olan biriyim. 11 yaşımda sokakta simit satardım, elma satardım. İş hayatıma ilk böyle başladım. 15 yaşımdan beri ise vergi mükellefi olarak çalışmaktayım. 1981 yılında neredeyse sıfır sermaye ile başladık bu işe. O günden beri bütün işlerimizi analiz ederek basamakları tırmandık. 1981 yılından bugüne kadar aralıksız Eskişehir sanayisinde çalışmaktayım. Vergilerimizin tamamını Eskişehir’de ödüyoruz. Şu anda sahip olduğumuz şirketlerin hiçbirisi Eskişehir dışında herhangi bir vergi dairesine kayıtlı değildir. Bütün kazancımızı Eskişehir’de vergilendiriyoruz. Kâr edemediğimiz, bize katkı sağlamayacak işlerde faaliyetlerimizi sürdürmedik. Başarılı olduğumuz sektörde ilerliyoruz. Hükümetimize çok güvendik. Geleceğe hep pozitif baktık.

Bize gelen yüksek kârlı işleri eğer bize ileriye dönük fayda sağlamayacaksa elimizin tersiyle hep ittik. Ödül büyük, yol kısa ise biz buna inanmıyoruz. Bu nedenle bu tip işlere temkinli yaklaştık. Az kârlı olsun ama kesin iş olsun istiyoruz. Kısa vadede çok para kazandıracakmış gibi vaat edilen işlerinin hiçbirinde yer almadık. Emin adımlarla küçük kârlarla ilerlemeyi tercih ettik. Akşam başımızı yastığa koyduğumuzda kafamızda soru işareti olsun istemedik. Bunun mükafatını da görüyoruz. Çok şükür işimizi düzgün yaptığımız için bunun karşılığını da alıyoruz.

Size göre başarının sırrı nedir?

Dürüst olmak ve çok çalışmak en önemli iki kriter. İşini ciddiye almak başarıyı getirir. Söylediklerinin arkasında olmak, verdiğiniz sözü mutlaka yerine getirmek gerekiyor. Hem tedarikçilerimize hem çalışanlarımıza hem de müşterilerimize karşı her zaman dürüst olduk. Bizim şirketlerimizin hiçbirisinde karşımızdaki bir kimsenin gafletinden istifade ederek onun aleyhine bir iş yapmaz.

Eskişehir sanayisini ve sanayicisini nasıl buluyorsunuz?

Eskişehirli firmaların son derece temiz, başarılı, itibarlı firmalar olduğunu düşünüyorum. Herkes işinde gücünde, bu şehre katkı sağlamayı amaç edinmiş ve bunu başarıyor.

“ESKİŞEHİR’DE TEKNOLOJİYİ ÜRETMELİYİZ”

Eskişehir sanayisi hangi alanlarda büyümeli?

Özellikle makine sanayi Eskişehir’de oldukça gelişmiş. Havacılık ve raylı sistemler sanayisi son dönemde büyük gelişim kaydeden ve gelecek vaat eden alanlar. Bunların yanında savunma sanayine ait fabrikalar gelişiyor. Bundan sonra da teknoloji yatırımı yapan, özellikle endüstri 4.0’ı bölgemize, şehrimize getirmeye çalışan firmaların artması bundan sonrası için en büyük arzumdur. Bu bölgeye teknolojiyi getirecek, teknolojinin üretimini burada yapacak firmaları teşvik etmek amacıyla onlara ücretsiz arazi bile vermeyi düşünüyoruz.

“8 YIL BOYUNCA BU İŞTE PİŞTİM”

Eskişehir Sanayi Odası Başkan Adaylığınıza gelirsek, buna nasıl karar verdiniz?

Ben ilk defa 2009 yılında ESO’da meclis üyesi seçildim. 4 yıl boyunca mecliste başkan vekilliği yaptım. Yavuz Zeytinoğlu gibi Türkiye’nin, dünyanın bildiği bir ismin yardımcılığını yaptım. Bu benim için bir okuldu. 2013 yılında yine meclis üyesi seçildim. Bu sefer Organize Sanayi Bölgesinde yönetim kurulu başkan vekilliği görevini devraldım. Bu da benim için çok iyi bir okuldu. Bir 4 yıl da burada eğitim gördüm diyebilirim. Bölgeyi, işleri, projeleri tanıdım. Yapılan işlerin ciddi bir kısmında emeğim vardır. Tabiri caizse bu 8 yıllık görev süremde piştim.

Savaş Bey’in Sanayi Odasına yeniden aday olmayacağını açıklamasından sonra arkadaşlarımla istişareler yaptım. Onlar da benim bu işe çok uygun olduğumu dile getirdiler. Yine aynı şekilde ailemle istişareler yaptım. Onların da desteği ile ESO Başkan Adayı olmaya karar verdim.

“SAVAŞ BEY BAŞARACAĞIMA İNANMASA BENİ DESTEKLEMEZDİ”

Savaş Özaydemir gibi bir ismin sizi destekliyor olması da büyük bir avantaj… Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Savaş Bey canlı bir ansiklopedi. Organize Sanayi Bölgesinin hafızası. Çok akıllı ve tecrübeli bir sanayici. İyi bir önder. Biz Savaş Bey’in bundan sonraki süreçte tecrübelerinden istifade edeceğiz. Tek bir akıl ile iş yapmak değil, katılımcı bir yönetim modeliyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Savaş Bey’in fikirlerinden istifade edeceğiz. Savaş Bey çok tecrübeli bir isim olarak, benim bu işi başarabileceğimi bildiği için destek veriyor. Ben eminim ki beni yeterli görmeseydi, başaracağıma inanmasaydı destek olmazdı. Savaş Bey gibi birisinin güvenini kazanmak bence büyük gurur.

Adaylığınızı açıklamanızın ardından çalışmalara başladınız. Nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Konuştuğumuz, görüştüğümüz insanların çok büyük bir kısmı, ‘zaten siz adaylık açıklamasını yaptığınız gün bu işi bitirdiniz’ diyorlar. Diğer başkan adayı arkadaşımız bize yönelik açıklamalar yapıyor. Ben kesinlikle böyle bir şey yapmadan bu süreci sürdüreceğim. Biz çekişme ile vakit kaybetmeyeceğiz. Sadece işimize bakıyoruz.

 “SEÇİMLERİ BEKLEMEDEN PROJELERİ UYGULAMAYA BAŞLADIK”

Birçok önemli projeniz var. Bunlar içinde sizi en çok heyecanlandıran, en çok önem verdiğiniz projeniz hangisi?

Hepsi benim için birbirinden önemli projeler. Bir tanesini bile diğerinden ayıramam. 1. projemizden 36. projemize kadar hangisini elinize alırsanız, hepsi sanayici için düşünülmüş, işini kolaylaştıracak, gelecekte katkı sağlayacak projelerdir. Hepsi beni heyecanlandıran projeler.

Peki, hedefiniz nedir?

26 tane vizyon projemiz var. Bunlar alt başlıkları ile birlikte 36’ya ulaşıyor. İlk hedefimiz bunları gerçekleştirmek. Hatta ESO seçimlerini beklemeden bu projeleri uygulamaya başladık diyebilirim. Savaş Bey’in aday olmaması sonucunda gerçekleşen seçimde, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı seçildim. Bu projelerin çok ciddi bir kısmı zaten OSB’yi ilgilendiren projeler olduğu için biz işe çoktan koyulduk.

Temel hedeflerimiz Eskişehir sanayisini geleceğe hazırlamak, Eskişehir sanayisi için vizyon üretmek ve kentin gelirini arttırmak, daha önce elde edilen deneyim ve donanımla somut sonuçlar elde etmek, kentin gelişmesi ve refahının artması için çalışmak, sanayicinin refahını arttırmaktır.

Biraz da aile hayatınızdan ve hobilerinizden söz edelim istiyorum.

Eşimle 1988 yılında evlendik. 3 çocuk babasıyım. Aile olarak birbirine çok bağlı, çok mutlu bir aileyiz. Fırsat bulduğum her an aileme vakit ayırmayı çok seviyorum. Seyahat etmeyi, özellikle ailemle birlikte seyahat etmeyi çok severim. Yürüyüş yapmayı severim. Bu süreçte onların bana inanılmaz bir desteği var.

“26 Vizyon Proje” başlığı altında gelecek için toplam 36 dönüşüm projesi:

Gelecek İçin Katma Değer Artırma Projeleri

1. Tren ve Raylı Sistemler Üretiminde Teknoloji Üssü: Eskişehir  

2.  Motor Üretim Merkezi: Eskişehir   

Gelecek İçin İhracat Projeleri

3. Uluslararası E-İhracat ve Dış Ticaret Portalı: Esoexpo.com

4. Yeni İletişim Ofislerinin Açılması

4.1 ESO İhracat Ofisleri

4.2 ESO Vize Ofisleri

4.3 ESO Teşvik ve Destek Ankara Ofisi

5. Fuar ve Kongre Merkezi’nde Sektörel Fuarlarda Öncülük ve Liderlik

6. Kümelenme Çalışmalarının Yeniden Yapılandırılması

6.1 Mevcut Kümelerin Etkinliğinin Artmasına Destek

6.2 Yeni Kümelerin Oluşturulması ve Sektörel Odak Noktalarına Ağırlık Verilmesi

7. Yeni Küresel Yatırımcılar İçin Uluslararası Girişimler

Gelecek İçin Ulaşım ve Altyapı Projeleri

8. Bağlantı Ulaşım Projeleri

8.1 İmişehir-OSB Bağlantı Yolu

8.2 Hasanbey Lojistik Merkezi-OSB Trenyolu Yapımı ve Demir Yolu İşletmeciliği

Şirketinin Kurulması

9. Yeni KOBİ OSB

10. Katma Değeri Yüksek Yatırımlar   

10.1 2 Milyon m2 Arsa Üretimi            

10.2 GYO Şirketinin Kurulması                  

11. Atık Yakma Tesisi                

Gelecek İçin Teknoloji ve Dönüşüm Projeleri

12. ESO Gelecek İçin Sanayi Enstitüsü

13. ÜSİGEM ve Tasarım Merkezlerinin Etkinliğinin Artırılması

14. Teknoloji Transfer Ofisleri ve Teknopark Koordinasyonu ile İnovasyon Üretimi

15. ATAP içinde 4.0 Prototip Bir Fabrika Kurulması ve İnovasyon Merkezi Kurulması

16. ESO-Dijital

17. Dijital Kütüphane

Gelecek İçin Enerji Projeleri

18. Rüzgar Enerji Santrali Yapılması

19. Mevcutta Yapılmış Olan Güneş Enerji Santralinin Kapasitesinin Artırılması    

Gelecek İçin İnsan Kaynağı Projeleri

20. Yeni Eğitim Yapılarının Kazandırılması

20.1 Ara Eleman Yetiştirecek Meslek Lisesi

20.2 Meslek Kazandırma ve Geliştirme Merkezi

20.3 ESO Meslek Yüksekokulu’nun Sanayi 4.0 Vizyonu İle Geliştirilmesi

20.4 ESO Akademi – İkinci Kuşaklar için Executive MBA

21. İnsan Kaynakları Yönetimi ve Geliştirme Merkezi   

Gelecek İçin Sosyal Projeler

22. ESOPark Business Club     

23. ESO Akıllı Üye Kartı            

24. OSB Bünyesinde 7/24 Mobil Güvenlik Hizmeti

Gelecek İçin Katılımcı Yönetim Projeleri

25. Eskişehir Sanayi Odası’nda Katılımcılık

25.1 ESO Genç Meclisinin Kurulması

25.2 TOBB Gençlik ve Kadın Girişimciler Kurulu ile Entegrasyon

25.3 Üye İlişkileri Ofisi

25.4  İhtisas Komisyonları

26. Sanayi Koordinasyon Kurulu

Editör: TE Bilişim