İlk dönem 22 aday arasından sıyrılıp seçilen ve 2 dönemdir muhtarlık görevini başarıyla yürüten Birsen Canbaz, “O zamanlar çok yeni bir mahalleydik ve çok eksiğimiz vardı, buraya bir kadın eli, anne eli değsin istedim ve bu nedenle muhtar oldum” diyerek o süreci ve mahalledeki değişimi anlattı.  

RÖPORTAJ: GÖKHAN KOÇAL 

Ihlamurkent’in 2009 yılında mahalle statüsüne geçmesiyle birlikte gerçekleşen ilk seçimde muhtarlık koltuğuna oturan ve 2 dönemdir bu görevi başarıyla yürüten Birsen Canbaz ile mahalledeki değişimi konuştuk. Muhtar Canbaz, TOKİ tarafından inşa edilen Ihlamurkent’in son yıllarda özel sektörün yatırımıyla kabuk değiştirdiğini aktararak, “Bu yatırımlarla beraber Ihlamurkent gelişti, büyüdü” dedi. 

Ihlamurkent Mahallesi’ndeki değişimi özetler misiniz? 
Mahalleyi TOKİ kurdu. Mahallemiz TOKİ binalarında ibaretti. 2 yıl Çankaya Mahallesi’ne bağlı kaldı, daha sonra muhtarlık oluştu. Daha sonra özel firmalar mahallemize gelip, özellikle Ankaralı firmalar yatırım yaptılar. Lüks konutlar inşa ettiler. Bu yatırımlarla beraber Ihlamurkent gelişti, büyüdü. İlk dönem çok sıkıntılıydı. TOKİ sadece binaları yapıp bırakmıştı. Asfalt yoktu, aydınlatma yeterli değildi. Otobüsler yeterli değildi. Geçmiş dönem Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ile ortak bir çalışma yaparak eksikliklerimizi çok çabuk tamamladık. Kalanı ise Kazım Kurt zamanında yapmaya devam ediyoruz.


Ihlamurkent’in ilk muhtarısınız. 2 dönemdir de muhtarlık görevini yürütüyorsunuz. Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz? 
Bir gün eşim ‘mahalle muhtarlık seçimi olacak, aday olmayı düşünür müsün?’ dedi. Eşime ‘sitenin içini bırakmadılar ki muhtarlığı bıraksınlar’ dedim. ‘Bence çıkmalısın’ dedi. Çok büyük desteği oldu. Hâlâ da çok büyük desteği vardır. Aday olduğumda 25 aday vardı. Apartmanlarda pusula dağıtırken birbirimizle çarpışıyorduk. Sandık başında 22 aday kaldı. 22 adayla yarıştım. Mahalle beni tercih etti. 2 dönemdir de muhtarlık görevimi yürütüyorum. İyi ki de muhtar olmuşum. Mahallemi çok seviyorum.  Mahallemde dil, din, ırk, mezhep ayrımı yapmadan tamamını kucaklıyorum. Siyasi görüşü benim için hiç önemli değil. Muhtarlık kapım herkese açık. Anne duası kadar içten ve samimi seviyorum mahallemi. O yüzden işimi severek yapıyorum. 

Bu iki dönemde mahalle adına ne tür çalışmalar yaptınız? 
Belediyemizin mahallemize kazandırdığı halk merkezi çatısı altıda görev yapıyoruz. Bundan önce muhtarlık binamız müstakildi. Kendi çabalarımla o binada çocuklara bağlama, gitar kursları açtım. Bunun dışında halk eğitim merkezinden eğitmenler gelip, hanımlara kuaförlük eğitimi veriyordu. Bu 6 yıl boyunca devam etti. Kuaförlük kursundan mezun olanları kuaförlere gönderdik. İstihdam oluşturduk. Belediyelerin tiyatro gösterilerine ve gezilerine katıldık. Bunları tek başıma yapıyordum. Şimdi bu etkinlikleri belediyemiz, halk merkezimizde kurslar açarak gerçekleştiriyor, bu kurslar ve sosyal etkinlikler ve binamız için belediyeye mahallem adına teşekkür ederim. 


Yeni bir mahalle. Göç alan bir mahalle, nüfusunuz şuan nedir? 
11 bine yakın nüfusumuz var. Memur kesim daha çok mahallemizi tercih ediyor.  Havasından dolayı astım hastaları da tercih ediyor. Huzurlu, sakin bir mahalle. Bir olay olmaz burada. Eskiden sadece TOKİ vardı. Sorun daha çoktu. İnsanlar birbirine alışamamıştı. İlk başlarda uyum çatışması yaşadık. Ama sonrasında yaptığımız etkinliklerle bu uyum sürecini aşmaya çalıştık. Mahalle bilinci oluşturduk. Bunu da başardık. Şimdi insanlarımız daha uyumlu. 


Mahalle olarak başıboş atlarla başınız dertte. Nasıl çözüm buldunuz?
Atlar aslında 71 Evler Mahallesi’nin. Onlar her sene atlarını bizim mahallemize doğru salıyorlar.  Her sene geliyorlar buraya. Geçenlerde at kovaladığımızda ‘bizim orada yeşillik yok o yüzden sizin mahallenize geliyor atlar’ demişlerdi. Gidip baktım, gerçekten o taraf bozkır gibi. Atlar haklı bizde taze taze ıhlamurlar var. Yeşil bir mahalle. Direkt buraya geliyorlar. 15 gün burada kaldılar. Belediyelere bildirdik. Odunpazarı Belediyesi topu Büyükşehir Belediyesi’ne attı. Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi alsın atları dedi. Hiçbiri gelip ilgilenmedi. Biz atları kovaladık, onlar geri geldi. Belediyenin geldiği gün atlar kaçtı. Sonra atları sahiplerine teslim ettik. İnşallah bir daha gelmezler. 


Mahalle olarak şikâyetiniz, beklentiniz nedir? 
Biz kurumlar arası iletişimsizlikten şikayetçiyiz. Büyükşehir, Odunpazarı Belediyesi, ESKİ, DSİ ve OEDAŞ birbirleriyle uyum halinde çalışmıyor. Bu, mahallerde sıkıntıya yol açıyor. Özellikle kazılan yolların sebebi bu iletişimsizlik. Bu sorun muhtarları çok fazla rahatsız ediyor. Yetkimiz olmadığı için müdahale edemiyoruz. En son topun atıldığı yer muhtar ve belediye oluyor. Kurumlar arası iletişimsizlik bizi yoruyor. 


186 İNSANLARIN GAZINI ALMAK İÇİN VAR
OEDAŞ ile bütün mahallerin yaşadığı sorunları yaşıyorum.  186’yı arıza bildirimi arıyoruz. Bize mesaj geliyor arıza bildiriminiz sonuçlanmıştır. Ama yapılan bir şey yok. 186 sadece insanların gazını almak için açılmış gibi. Dinliyorlar sizi hemen yapıyoruz diyorlar, yapılan bir şey yok.  Ben mahalledeki sokak lambalarını tamamen ikili ilişkilerimle tamir ettirmeye çalışıyorum. Nazımızı geçtiğini kişileri arıyoruz öyle yaptırıyoruz. Ama bu şekilde olmamalı. Ekiplerle beraber çıkıyorum, beraber aydınlatmaların hepsini dolaşıyoruz. Gözümle görüyorum yapıldığını, tamir edildiğini ondan sonra evime giriyorum. Buna aslında gerek yok. 


5 YILDIR PARK YAPILSIN DİYE BEKLİYORUZ 
Gökçeada sokağımız var. Çok dar bir sokak. O sokakta bir aile sağlığı merkezimiz var. Bu sokağın hemen yanında bir engebeli arazi bulunuyor.  10 yıldır buraya park yapılmasını bekliyoruz. 2 bin küsur hane oturuyor orada bunun 250 hanesinin balkonu yok. Çoğu yaşlı ve hasta. 250 hane yaklaşık bin kişi oturuyor orada. Bu insanlar evinden çıktığı zaman şu ağacın altında dinleneyim, vaktimi geçireceğim diyecek bir yer parkları yok.  2 bin 500 kişi o sokakta ikamet ediyor ve bunların oturup dinlenebileceği bir parkları yok, balkonları dahi yok. Yeşil alan olmasını istiyoruz ama maalesef belediyemiz oraya el atmış değil. Ben söylemekten bıktım usandım. Acilen yapılması gerekiyor. 

ESGAZ FATURA MASRAFIMI KARŞILAMAZ DİYOR 
Mamuca tarafında Bahçeyurt sitemiz var. 50 hanelik bir yer. Çevresinde müstakil evlerde var.  Oraya doğalgaz yapılması için ESGAZ’a başvuruda bulunduk. ESGAZ malum ticaret yapan bir şirket. 50 haneye yapacağım masraf onlardan alacağım fatura ile karşılanmaz, diyor. Böyle olduğu için oradaki vatandaşlar halen kömür kazanlı kalorifer kullanıyor. Başvuru sonucu Ocak ayında belli olur dediler ama ümitsiziz. 

Trafik sorunu yaşıyor musunuz? 
Mahallemizde trafik sorunu sadece Seyitgazi yolu üzeri Kalabak tesislerinin önünde var. Trafik sinyalizasyon ne yazık ki orada yok. Oranın yazışmalarını yaptık. İlk önce kabul ettiler sonra reddettiler. Yol genişletme çalışması yapılacakmış. 
 

Editör: TE Bilişim