Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Dr. S. Sırrı Kabadayı ile söyleşi gerçekleştirdik. Kabadayı, Sabiha Gökçen’in başarılarını ve Türkiye’deki konumunu anlatarak, okulun bugünkü durumunun Eskişehir adına gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Eskişehir’de eğitim alanında adını sıkça duyduğumuz Sırrı Kabadayı’yı yakından tanımak isteriz…

1961 yılında Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde doğdum. İlkokulu Seyitgazi’de, ortaokulu Eskişehir’de okudum. Eskişehir Motor Teknik Lisesi’nden 1979 yılında mezun olduktan sonra 1983 yılında Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’ni bitirdim. Aynı yıl Elazığ Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümünde öğretmenliğe başladım. 1987 yılında Eskişehir Motor Meslek ve Teknik Lisesi’ne atandım. Burada açılan uçak motorları bölümünde önce öğretmenlik daha sonra da bölüm şefliği görevlerini yürüttüm. 1998 ve 1999 yıllarında Eskişehir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak görev yaptım. Türkiye’de 1999 yılında ilk defa yapılan okul müdürlüğü sınavında Türkiye birincisi oldum. 2000 yılında Eskişehir’in ilk mesleki ve teknik lisesi olan Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne okul müdürü olarak atandım. Bu görevi 10 yıl boyunca yürüttüm. Halen 2010 yılında atandığım Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü görevime devam ediyorum.

OKULUN 5 UÇAĞI VAR, İKİ TANESİ YOLDA.

Okulunuz yeni bir kampüse taşındı. Yeni okulunuzdaki imkanlar nedir, bunları anlatır mısınız?

Aşağısöğütönü mahallesindeki yeni okulumuzun projesi 4 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırım programına alındı. Yaklaşık 18 milyon liraya yaptırılan, Türkiye’nin en modern uçak bakım ve bilişim teknolojileri alanı atölye ve laboratuarlarına sahip okulumuzda 24 derslikli öğretim binası, spor salonu ve 225 kişilik pansiyon bulunuyor. Son iki yıl içinde Bakanlığımızdan sağlanan 3 milyon liralık ödenek ile donatım yönünden eksiksiz bir okul haline geldik. Türkiye’nin tek ve örnek uçak bakım alanına sahibiz. Uçak bakım alanımız 4 bin 800 metrekarelik bir kapalı alana sahip ve içinde uçak hangarı bulunmakta. Şu anda 4’ü eğitim, biri savaş uçağı olmak üzere 5 uçağımız var. Önümüzdeki aylarda 2 uçağımız daha gelecek. Türkiye’de uçak bakım alanında eğitim veren 13 resmi meslek lisesi var. Bunların arasında en köklü ve en iyi donatımlı okul bizim okulumuz. Bu okulun varlığı, sadece bizim için değil, tüm Eskişehirliler için gurur kaynağı.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ 1. SIRADA, SABİHA GÖKÇEN MTAL 2.

2 yıl önce okulumuza çok önemli bir belge kazandırdık. Bu belge “Tanınan Okul Onay Sertifikası”dır. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türkiye’de havacılık alanında eğitim, üretim, bakım hizmetlerini yerine getiren kurumların denetimini yapan ve onaylarını veren otoritedir. 3 yıl önce uçak bakım alanında verdiğimiz eğitimleri uluslararası standartlara uygun hale getirmek ve akredite olmak amacıyla SHGM’ye başvuruda bulunduk. Daha önceki yıllarda akreditasyon sürecinde yaptığımız çalışmalarla okulumuzun B1.1 ve B2 kategorilerinde standartlara uygun eğitim verdiğini belgelendirdik. Uçak bakım alanında orta ve yüksek öğretim düzeyinde eğitim veren 44 okul arasında Anadolu Üniversitesi’nden sonra nitelikli eğitim veren ikinci okul konumuna geldik.

Bu kadar özellikli ve adını duyurmuş bir lise olarak pek çok şehirden de öğrencinin tercih ettiği bir okulsunuz…

Evet, Türkiye’nin 32 ayrı şehrinden öğrencimiz var. Bunların içinde İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerden gelen öğrenciler olduğu gibi, farklı bölgelerdeki bir çok şehirden gelen öğrencilerimiz var.

SABİHA GÖKÇEN’DEN MEZUN OLAN İŞSİZ KALMIYOR

Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi verdiği eğitimin yanında mezunlarının işsiz kalmadığı bir okul olarak da biliniyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Okulumuzun en özel yanı bu alanda verdiği eğitimleri standartlara uygun şekilde veriyor olması. Öğrencilerimiz, başta Hava İkmal Bakım Merkezi, THY Teknik A.Ş, TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. gibi havacılık kuruluşlarında ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlarda öncelikli olarak istihdam edilmektedir. Özellikle hem sivil hem de askeri havacılık kuruluşlarında İngilizce işe girişte en önemli kriter. İşe girecek teknisyenlerin A2 seviyesinde İngilizce dil yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor. Öğrencilerimizin sadece okulda gördükleri İngilizce eğitimi ile yetinmemeleri ve bu konuda özel bir çalışma yapmaları şart. Mesleki yönden çok iyi yetişmiş, yabancı dilini geliştirmiş mezunlarımız sektörde kolaylıkla iş bulabilmekte ve yüksek ücretlerle çalışabilmektedir. Ayrıca okulda sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere verdiğimiz önem ile öğrencilerimizi sağlıklı ve kişilikli bireyler olarak yetiştirmeye çalışıyor, yüksek öğrenime devam edebilmeleri için destek veriyoruz.

EN FAZLA TERCİH EDİLEN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Okulunuza kayıt olmak isteyen öğrenciler için sormak istiyorum. Okulun giriş puanları nedir?

2015 ve 2016 yıllarında Türkiye’de en fazla tercih edilen ve en yüksek TEOG puanı ile öğrenci alan mesleki ve teknik anadolu lisesi olduk. Bu yıl da bu başarıyı tekrarladık. Bu yılki taban puanımız 437,5’tir.8. sınıf sonrasında TEOG puanı ile doğrudan alanlara kayıt yapılması durumunda uçak bakım alanının giriş puanının 480 puanın üzerinde olacağını düşünüyorum.

Havacılık sektörüne yönelik gerçekleştirdiğiniz önemli bir AB hibe projesi var. Biraz bu projeden söz eder misiniz?

“Türk Havacılık Sektörüne Üst Düzey Nitelikli Teknik Eleman Yetiştirilmesi” isimli projemiz çok büyük gurur duyduğumuz proje. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın “Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında gerçekleştirilen 56 projeden biri olan projemizi bir sömestr tatilimde yaptığım çok yoğun bir çalışma ile hazırlamıştım. Bu proje, Bursa, Eskişehir, Bilecik(TR 41) bölgesinde desteklenmeye değer bulunan tek proje oldu. 380 bin Avroluk projemizin genel hedefi, genç işsizlere verilecek eğitimlerle istihdam edilmelerini sağlamaktı. İşgücü piyasası analizi ile gelişen ve sürekli büyüyen havacılık sektörümüzün 4 alanda nitelikli teknik elemanlara ihtiyaç duyduğunu tespit ettik. Bu alanlar, uçak bakım, tahribatsız muayene, kalite kontrol ve 3 boyutlu ölçme ve CNC idi. Havacılık sektörü içerisinde üretim ve bakım hizmeti yürüten firmalara bu alanlarda ihtiyaç duydukları elemanları, istedikleri eğitim programı ile sunmaya çalıştık. AB fonları ile desteklenen bu projemiz 1 Mart 2016 tarihinde başladı ve geçtiğimiz ay sona erdi.

Peki, projenin başarı oranı nedir?

AB Komisyonu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üst düzey yöneticilerinin yaptıkları ziyaretlerde projemiz, 56 proje içinde örnek gösterilen en özel proje oldu. Projemiz yüzde 95’lik oran ile en yüksek istihdam oranı sağladı. Yaklaşık 6 ay süreyle eğitim verdiğimiz 100 genç işsizin 95’ini işe yerleştirdik. Proje yararlanıcısı kursiyerlerin yarısı Türk Hava Yolları’nda, geri kalanların büyük çoğunluğu Eskişehir’de TUSAŞ’ta ve Alp Havacılık’ta işe girdi.

Bu proje sayesinde tahribatsız muayene laboratuarımızı güçlendirdik. Tahribatsız muayene, kalite kontrol ve 3 boyutlu ölçme alanlarında öğretim programı hazırladık. Böyle projeler ile sektör ile işbirliğimizi geliştirme fırsatı buluyor, sektörün istediği elemanları en iyi biçimde yetiştirme şansı yakalayabiliyoruz.

Editör: TE Bilişim