Kaynak: Manşet Gazetesi

Söyleşi: Tuğba KOÇAL

MHP Tepebaşı İlçe Başkanı Uğur Yüceses ile seçim çalışmaları ve 2019 seçimleri için hedeflerini konuştuk. Yerel siyasetin ihmal edildiğini söyleyen Yüceses, “MHP Eskişehir’de belediye alamaz algısını yıkmaya çalışıyoruz” dedi.

MHP Tepebaşı İlçe Başkanlığı olarak çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

MHP Tepebaşı İlçe Başkanlığı olarak 11 Mart 2017 tarihinde güven tazeleyerek göreve geldik. Bölgemizde 91 mahallemiz var. Bunların 34 tanesi merkez, 57 tanesi Büyükşehir Yasası ile mahalle statüsü kazanan köylerimiz. Göreve geldiğimizde önceliğimiz teşkilatlanma çalışması idi. Mahalle temsilciliğimiz olmayan yerlerde mahalle temsilcilerinin atamasını yaptık. Özellikle büyük mahallelerde mahalle temsilcisi sayımızı arttırdık. Her mahallemizde kadın kolları teşkilatımızı da kurduk. Şu anda 300 mahalle temsilcimiz var.

Mahalle ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Mahallerde yüzde 80 oranında şikayet; imar yasası ve kat artırımı ile ilgili sorunlar... Vatandaş, iktidar partisi ile muhalefet partisinin yapmış olduğu siyasi çekişmeden şikâyetçi. Büyükşehir Yasası’ndan sonra köylerde hizmet anlayışı çok sıkıntılı. Trafik, otopark, altyapı sorunları şehrin genelinde gün yüzüne çıkmış sorunlar. Mahallelerde sorunları hemşerilerimizden dinleyerek, bunları il başkanlığımız tarafından kurulan Yerel Hizmet Komisyonu’na iletiyoruz. Bir meclis üyemiz vasıtasıyla bunları hızlandırmaya çalışıyoruz.

“YEREL SİYASETTE VATANDAŞIMIZI İHMAL ETMİŞİZ”

Ziyaret ettiğiniz mahallelerde, vatandaştan nasıl tepkiler ve geri dönüşler alıyorsunuz?

MHP denildiğinde insanların aklına ilk gelen “MHP ülkenin sigortasıdır.” MHP, ülke güvenliği konusunda vazgeçilmez bir yapı ve görüşe sahip. MHP’ye sadece güvenlik açısından bakılmış. Ama bizim sağlık, ekonomi, eğitim politikalarımız da var. Bunun yanı sıra belki bir özeleştiri olacak ancak, insanlara sadece seçim zamanı gidilmiş. Bunu kıralım istedik ve mahallelerde sık sık ziyaretler yaptık. İnsanlar şaşırdı, bize “erken seçim mi var” diye sordular. 49 yıllık bir siyasi parti olarak her zaman devletimiz ve milletimizin yanında olduk. Ama yerel siyasette vatandaşımızı ihmal etmişiz. Bunu kaldırmak istedik. Onlar önce şaşırdı, sonra bu duruma alıştılar. “MHP Eskişehir’de belediye alamaz” algısını yıkmaya çalışıyoruz. Genel seçimlerde aldığımız oy belli, bunu yerele de yansıtmaya çalışıyoruz. Tepebaşı ilçe başkanlığı olarak şimdiden 40 projemiz şu anda hazır. Akılda kalıcı, altyapısı sağlam, çiftçiden, öğrenciye, kadından, işçiye her kesimi ilgilendirecek elzem projelerle vatandaşımızın karşısına çıkacağız. Çalışmalarımız bundan sonra da aynı tempoda devam edecek.

Tepebaşı belediye başkan adayınız ile ilgili çalışmalarınız ne durumda?

Tepebaşı belediye başkan adaylığı için bize 3 başvuru var. Meclis üyeliği ile ilgili de yoğun bir talep var. Şu ana kadar 120’ye yakın meclis üyesi başvuru oldu. Seçimlere yakın bir zamanda değil, çok daha öncesinde belediye başkan adayımızı belirlemek istiyoruz. Önümüzdeki ay, genel merkezimizin ve il başkanlığımızın onayı ile adayımızı açıklayacağız. Adayımız seçim çalışmalarına seçime uzun aylar varken başlayacak. Adayımızla gittiğimiz bir yere daha fazla kez gideceğiz. Seçime son 1 ay kala tüm ziyaretlerimizi bitirmiş olarak, hemşerilerimizin çayını içmeye gideceğiz.

KAYBETTİĞİMİZ VEKİLİ GERİ ALACAĞIZ

Peki, hedefiniz nedir?

Hedefimiz Tepebaşı’nda belediyeyi almak. Daha önce Tepebaşı Belediyesi’nde iki siyasi parti de vatandaş tarafından denenmiş. Ama Eskişehir merkez ilçelerde ve büyükşehirde MHP’nin belediyeciliğini hiç denemedi. Eskişehir halkının MHP belediyeciliği ile tanışmasını istiyoruz. Bunun yanında genel seçimlerde de kaybettiğimiz 1 milletvekilini geri alacağız, 2’nciyi almak için çaba sarf edeceğiz.

BİZE “ATAÇ MHP’DEN Mİ ADAY OLACAK” DİYORLAR

Tepebaşı Belediyesi’nde Ahmet Ataç gibi güçlü bir rakibiniz var. Bunun sizi zorlayacağını düşünüyor musunuz?

Ahmet Beyi severim, görevinde başarılı bir belediye başkanıdır. Halkta da karşılığı olan biridir. Herkesin bir siyasi anlayışı ve çalışma metodu vardır. Ataç’ın ismi, partisinin de önüne geçmiş durumda. Ama eksik olan yönleri yok mu, tabi ki var. Bunları vatandaşlarımızı ziyaret ettiğimizde duyuyoruz, görüyoruz. Biz “Ahmet Bey’den daha iyi belediyecilik yapacağız” diyoruz, bu konuda iddialıyız. Sayın Ataç bir yere gidiyorsa, biz MHP olarak iki yere üç yere gitmeliyiz, daha fazla enerji sarf etmeliyiz. Vatandaşa, Tepebaşı’nda iddialı olduğumuzu söylediğimizde, “Sayın Ataç MHP’den aday mı olacak” sorusu ile karşılaşıyoruz. Böyle bir şey söz konusu değil.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde partinizin AK Parti ile bir ittifakı söz konusu. Bu ittifak yerelde de olur mu?

Siyasette ülkenin elinin daha güçlü olması adına parti olarak hükümete destek sağlıyoruz. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli, Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olması durumunda kendisini destekleyeceğini açıkladı. Yerelle ilgili bir ittifak söz konusu değil.

Termik santral konusunda ne söylemek istersiniz?

Bu konuda ilk açıklamayı yapan siyasi parti bizi. Tabi ki ülkemizin enerjiye ihtiyacı var. Türk milliyetçiliğini savunan bir siyasi partinin dışa bağımlı bir enerji politikasına karşı olduğunu herkes biliyor. Ama yer altı ve yerüstü su kaynaklarının biteceği, 1 sene önce teşvik alan ve verimli tarım bölgesi olan Alpu Ovası’nın zarar göreceği, ilerleyen dönemde de sağlık sorunları yaratacağı konusunda uzmanlardan bilgiler aldık. Bu konuda toplantılara katıldık, Çevre ve Yaşam Platformu’na bir üye verdik. Vatandaşlarımıza yaptığımız ziyaretlerde bu konuda konuşuyoruz, bir kamuoyu oluşturulması anlamında vatandaşı bilgilendiriyoruz. Ama bu konuda önce ülke sonra bölge menfaati gözetilmeli. Geçtiğimiz haftalarda, CHP genel başkan yardımcılarının, Eskişehir’den siyasi parti ve STK’lar katıldığı bir yürüyüş yapıldı. Farklı gruplar o yürüyüşe destek verdi. Polisle çatışma noktasına gelindi. Biz MHP olarak termik santrale karşıyız ama o yürüyüşe katılmadık. Bu konuda hassasız. Terör sevicileri ile bir arada olmamız asla söz konusu değil. Türkiye’de ikinci bir gezi parkı olayı yaşansın istemiyoruz. Bu süreçten uzak duruyoruz. Biz demokratik olarak hakkımızı arıyoruz, halkımızı bilgilendiriyoruz.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Şehrimizin turizm noktasında geri kaldığını düşünüyorum. Sazova, Kent Park gibi büyük parklarımız, Balmumu Müzesi, Kurtuluş Müzesi gibi müzelerimiz var. Ama Eskişehir bunların yanı sıra kültürel bir mirasa da sahip. Sıcak sularımız var, Balıklı Dam, Pesinus Tapınağı, Yazılıkaya, Gürleyik Şelalesi, Sakarbaşı, Battal Gazi Türbesi gibi tarihi yerlerimiz, Yunus Emre ve Nasreddin Hoca gibi önemli büyüklerimiz var. Eskişehir bu konuda çok şanslı. Bunların da turizme kazandırılması gerekiyor. Bu konuda herkese görev düşüyor.

Editör: TE Bilişim