Kaynak: Manşet Gazetesi

Söyleşi: Tuğba KOÇAL

MHP İl Başkanı Kadir Bıyık ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide hem parti çalışmalarını hem de şehir gündeminde yer alan sorunları konuştuk. 2019 seçimleri ile ilgili çalışmalarını hızla sürdürdüklerini söyleyen Bıyık, 8 ilçede belediye başkan adaylarını belirlediklerini, Büyükşehir Belediyesi için ise 2 aday arasında olduklarını belirtti.

Milliyetçi Hareket Partisi olarak parti çalışmalarınızdan söz eder misiniz?

MHP Eskişehir il teşkilatı olarak kongre sürecimizi tamamladık. Önceki dönemlerde mahalle temsilcilerimiz yoktu. Mahallelerimizin yüzde 90’ının mahalle temsilcilerini belirledik. İl yöneticilerimizle beraber kurduğumuz Yerel Yönetimler Birimimiz var. İlçe ilçe, mahalle mahalle sorunlar tespit edilip projeler üretiliyor.

Milletvekilliği seçimlerinde aday belirleme partimizin genel merkezi ve genel başkanımızın söylemlerine göre oluyor. Bizim il başkanlığı olarak birinci sorumluluğumuz yerel seçimlerde başarı göstermektir.

8 İLÇENİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI BELLİ OLDU

Bizim şu anda Eskişehir’de bir belediyemiz yok. CHP’nin 5, AK Parti’nin 10 belediyesi var. Onlar bizden önde durumdalar. Bu açığı kapatmak için onlar bir çalışıyorsa, biz üç çalışıyoruz. Bunu da sürdüreceğiz. Bu anlamda belediyeler ile ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. 12 ilçemizin 8 tanesinde belediye başkan adaylarımızı belirledik. Bu adaylarımız, ilçe başkanlarımız ile ilçelerde çalışmalarını yapıyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aklımızda 2 isim var. Kalan ilçelerimiz için adaylarımızı da belirledikten sonra aday tanıtımımızı yapacağız. Belediye başkan adaylarımızı çok erken bir vakitte açıklayacağız. Seçime son 1 ay kala aday belirle, sahaya çıkar, partiye oy topla şeklinde bir çalışma yapmayacağız. Bizim bunu yapmamız lazım. En az 1 sene öncesinden adayımızı tanıtıp, projelerimizi halka anlatmamız gerekiyor. Belediye başkan adaylarımız aslında şu an sahada çalışıyor ancak henüz aday isimlerini açıklayıp tanıtımını yapmadık. Aslında biz Aralık ayında bir program ile 2019 seçimleri için belediye başkan adaylarımızı tanıtmayı planladık. Genel merkezimiz biraz daha beklememizi söyledi. Bunu biraz daha öteledik.

Yerelde üretken belediyecilik politikası uygulayacağız. Biz bu şehirde yaşıyoruz, bu şehrin sorunlarını biliyoruz. Hangi mahallede ne sorun var, biz onlar için nasıl bir proje üretmeliyiz, onlara neyi taahhüt edeceğiz bunu biliyoruz. Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerimiz her gün bir program yapıyor. İlçe ve köyleri geziyorlar. Biz de il teşkilatı olarak 1 yıldır en uzak köylerden başlayan bir program dahilinde ziyaretlerimizi sürdürüyoruz. Bir taraftan da sandık başkanlarımızı yazmaya başladık. Olası bir erken seçime hazırlıksız yakalanmamak için her türlü alt yapı çalışmasını yapıyoruz.

Partinizden son dönemde ayrılan kişi sayısı nedir? Buna karşın partinize yeni üye olan kişi sayısı nedir?

Partimizde son 1 yıl içinde ise 54 kişi istifa etti. Yine son 1 senede 850 kişi partimize yeni üye oldu. Partimize yeni üye olan arkadaşlarımıza da yakın zamanda toplu rozet takma töreni gerçekleştireceğiz.

MHP olarak seçim çalışmalarına ve projelere başladığınızı söylediniz. Sizce bu şehrin temel sorunları nelerdir? Hangi sorunları öncelikli olarak çözmeyi hedefliyorsunuz?

Şehrimizde ciddi problemler var. İmar, ulaşım ve trafik sorunu, yeşil alanların az oluşu, yağışlı havalarda ortaya çıkan altyapı problemlerimiz gibi pek çok sorun var. Ayrıca şehrimizde turizmin daha fazla arttırılması için yeni adımlar atılması gerekiyor. Rahatsız olduğumuz bir belediyecilik mantığı var. Sadece şehrin merkezinde, Köprübaşı’nda, 3-5 mahaller güzelleştirilerek, kenar mahallelerin terk edilmiş bir hali var. Yol, yapılaşma, temizlik, yeşil alan gibi pek çok konu kenar mahallelerde yapılmıyor. Örneğin, Odunpazarı evleri bölgesinden 3-5 kilometre içeri girdiğinizde Huzur Mahallesi’nde viran bir görüntü var. Bir şeyleri hep seçime yakın zamanda yapmayı planlıyorlar. ‘Biz bunu yaptık’ diyerek reklamını yapmayı amaçlıyorlar. Ama seçime kadar geçen 3-4 sene içinde vatandaş çok mağdur oluyor.

“ARALARINDAKİ KAVGA ŞEHRİ BİR ADIM İLERİ GÖTÜRMÜYOR

Yerelde CHP’li belediyelerin, genelde de AK Parti iktidarının gücü birbirlerinin arasındaki kavgaya dönüştürüyor. Bu kavga da şehri bir adım öteye götürmüyor. Bunun bir an önce diyaloglarla çözülmesi gerekiyor. Siyasette nezaket gerekiyor. Bir şeylere karşı olabilirsiniz, beğenmeyebilirsiniz. Ama MHP, AK Parti ve CHP’nin bu şehirde ortak paydaları, ortak değerleri var. Biri yerelde iktidar partisi, birisi genelde iktidar partisi, biz mecliste grubu olan bir siyasi partiyiz. Bir şeyleri diyalog içinde uyum halinde bu şehre bir şeyler katmalıyız. Ayrılık olduğu sürece hiçbir şey olamaz. Örneğin 3. üniversite konusunda siyasi lobiyi yapabilsek, o üniversite şehre gelecekti. Ya da yerli otomobil üretimi ile ilgili bir araya gelebilsek, birlik olabilsek o araba burada üretilebilir.

KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALE NET BİR ŞEKİLDE KARŞIYIZ

Şehre yapılması planlanan kömürlü termik santral konusunda MHP olarak fikrinizi açıklamıştınız. Bu konudaki düşünceleriniz hakkında daha geniş bilgi verir misiniz?

Evet, bu konuda görüşümüzü açıkça belirttik. Tavrımız nettir, biz bunun şehrimize yararlı olacağını düşünmüyoruz. İnşallah şehrimize termik santral yapılmaz. Termik santrale karşı çalışan gruplarla bir araya geliyoruz. Çevre ve Yaşam Platformu’na bir arkadaşımızı temsilci olarak gönderdik. Buna sadece karşı olmak için karşı değiliz. Araştırarak böyle bir karar verdik. Kömürlü termik santral bulunan yerlerde sağlık ve tarım yönünden sonuçları görüyoruz. En verimli tarım arazilerimizin bulunduğu Alpu Ovası’na bunun zarar vereceğini düşünüyoruz. Avrupa ülkeleri kömürlü termik santrallerden kurtulmaya çalışırken, bizim geri bir teknoloji olan bunu kurmamız doğru değil. Hava kirliliği yaratacak, insanların sağlığı bozulacak, suyumuz, toprağımız kirlenecek. Bu konuya, ‘Çocuğum işe girecek, tarlam değerlenecek’ diye bakmamak lazım. Her şeyin başı sağlık. Sağlığımız her şeyden önemli. Bizden sonraki nesle temiz bir şehir bırakmalıyız.

Alternatif yöntemler uygulanabilir. Mihalççık’ta Adularya diye bir termik santralimiz var. Burası tekrar canlandırılabilir, Alpu’dan çıkan kömür oraya taşınabilir. Yeni bir santral kurmaktan daha düşük bir maliyetle bu sorun çözülebilir.

“GENEL BAŞKANIMIZ ‘ÖNCE MİLLETİM’ DİYEREK FEDAKÂRLIK YAPTI”

Sayın Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili AK Parti ittifakı açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu karar parti tabanında nasıl bir yankı uyandırdı?

Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmayacağını, Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olması durumunda kendisini destekleyeceğini söyledi. Bir cumhur ittifakı olarak bunu adlandırdı. Bunun temel sebeplerinden biri 15 Temmuz hain darbe girişimidir. O gün nelerin yaşandığını hepimiz gördük. 1 buçuk senedir bu terör örgütünün temizlenmesi için ciddi mücadele veriliyor. Böyle bir dönemde şahsi parti çıkarlarından ziyade ülke ve memleket çıkarlarını gözetmeliyiz. Genel Başkanımız bu anlamda çok önemli bir inisiyatif alarak fedakarlık yaparak memleketi ayakta tutmak için böyle bir adım atmıştır. Bu, Yenikapı’daki milli birlik ruhunun devamı niteliğindedir. Artık hükümet ile önceki dönemlere göre daha iyi diyaloglarımız var, istişare halindeyiz. Bu birliktelik ülkeyi de olumlu etkiliyor.

Biz bu ittifakı olumsuz görmüyoruz. 50 yıllık bir siyasi partinin, 20 yıllık bir siyasi liderin mutlaka bildiği bir şey vardır. Biz önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben deriz. CHP’li arkadaşlar soruyor, “Partiniz neden aday çıkarmıyor, neden AK Parti ile ittifak yapıyorsunuz” diye. Hemşerim, bir önceki seçimlerde de siz aday çıkarmadınız, biz Ekmeleddin İhsanoğlu’nu çıkardık ve bizi desteklediniz. Ne farkı var? Siz dönün ve kendi bloğunuzda yer alan CHP, İyi Parti, HDP bloğuna bir bakın.

Editör: TE Bilişim