AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan, Gündoğdu’da dönüşüm olabilmesi için yetkinin bakanlıkta olduğunu ifade ederek, “Başkan Kurt gidip yetkiyi bakanlıktan alacak.  Ama ne yazık ki Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 4 sene oldu gidip bakanlıktan yetki alamadı” dedi.

AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Başkan Doğan, Gündoğdu, küçük sanayi sitesi dönüşümü ile TOKİ 2’nci etapta yaşanan sorunlara ve termik santral yapımına değindi.


Gündoğdu mahallesi Afet Riskli Alan ilan edildi. Ancak çalışmalar bir türlü başlamadı. Buradaki sorun nedir?
Gündoğdu’nun meselesi bugünün meselesi değil, şehrin 20 yılının meselesi. 20 yıldır Gündoğdu’da problem var. Odunpazarı’nın belli bölgelerinde sorun var. Bu sorunları Büyükşehir Belediyesi ve alt belediye oturup uzlaşı içerisinde vatandaşın sorununu çözememiş. Bizim dönemimizde de sorunlar olabilir, sıkıntılar olabilir. Büyükşehir Belediyesi’nin de eksikleri olabilir. Sonuç olarak bir yere varamamışız. Meclis üyesi olduğum dönemde ve ilçe başkanlığım döneminde Gündoğdu’nun sıkıntısını çok net yaşadım. Gündoğdu’ya gittik, insanların sıkıntılarını dinledik. İnanın bu şehri 20 yıldır yönetenler gidip oradaki vatandaşların derdini dinleseler o vatandaşın ne şartlarda yaşadığını görseler bunun çözümü için ne yapar ne ederler bir çözüm üretirler. Bunun üzerinden bir siyaset üretme çabası içerisindeler.  Burhan Başkan döneminde Afet Riskli Alan ilan edildikten sonra Kazım Başkanın yapmış olduğu açıklamalar vardı, “Burayı yıkmak için kepçeler gelirse önünde ben yatarım. Burayı yıktırmam burayı dönüştürmem”  diye. Onun üzerine 4 yıl geçti belediye başkanı olalı…  4 yılın sonunda Gündoğdu ile ilgili insanların mağduriyetini gidermek için attığı bir adım yok.  ‘10 yıl Odunpazarı’nı siz yönettiniz ne yaptınız?’ diyorlar. Biz belgelerle konuşuruz. 2009 yılında Gündoğdu için meclis kararı almışız. Gündoğdu gibi imar problemi olan mahallelerle ilgili meclis kararı almışsız. Tam 5 yıl boyunca buna kulak tıkamışlar, görmezden gelmişler. Meclis çoğunluğu onlarda büyükşehir belediyesi onlarda iken.

BAŞKAN KURT GİDİP YETKİYİ BAKANLIKTAN ALACAK
Bugün CHP, Odunpazarı Meclisinde çoğunlukta. Odunpazarı Belediyesi gidecek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olan yetkiyi isteyecek. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt 4 sene oldu gidip bakanlıktan yetki almadı. Oradaki yetkiyi aldıktan sonra bir proje hazırlayacak ve vatandaşın önüne çıkacak. Neden 4 yıldır yetkiyi almadı,vatandaşın karşısına koymadı?Sayın Kurt Gündoğdu meselesinde ‘vatandaş bana yetkiyi vermediği için ben de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkiyi almıyorum. Gündoğdulular gelsin yetkiyi bana versin imza karşılığında gidip yetkiyi alayım’ diyor.  Böyle bir bakışı Türkiye’de iddia ediyorum hiçbir belediye başkanında yoktur.  Bir tarafta Küçük Sanayi Sitesini Afet Riskli alan ilan ettiriyorsun, ‘yetkiyi bakanlık versin’ diyorsun. Kimseden imza istemiyorum. Gündoğdu meselesine gelince imza istiyor.  Gündoğdulular sana ne imzası verecek? Kurt, kendisiyle çelişiyor. 

Küçük sanayisi sitesi kentsel dönüşüm projesinde Başkan Kurt ‘yetkiyi versinler çiviyi çakalım’ diyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bu zaman kadar bir şey yapmadın, şimdi ‘yetkiyi versinler çiviyi çakalım’ diyor. Gündoğdu’da yetkiyi istedi mi? İstemedi. Küçük Sanayi sitesini Afet Riskli Alan ilan ediyorum yetkiyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderiyorum bunu onaylayın diyen kim?Odunpazarı Belediye Başkanı…Şimdi burada “Bizim yapacak bir şeyimiz yok” diyor. Orayı Afet Riskli Alan ilan ettiren kendisi. Bakanlığa başvuran kendisi, Bakanlar Kurulu’ndan kararı çıkartan kendisi. İkna edip alacak olan da kendisi.  Versinler yetkiyi çivi çak da 4 yıldır aklın nerede? Siz belediye başkanlığını kazanıyorsunuz, bir yılın sonunda küçük sanayi esnafı ile oturursunuz onların tek tek taleplerini dinlersiniz nasıl bir dönüşüm istiyorlar bunu konuşursunuz. Bunu yapmadı. İkinci yılın sonunda meclise boş bir plan getirdi. Bu boş planı AK Partili meclis üyelerinin onayına sundu. Beceremedi. Çünkü yöntemi yanlış…  Burayı rant projesi olarak gördüler. “Rant projesini AK Partililer onaylarsa iyi, onaylamazlarsa ortalığı ayağa kaldırırız” dediler. Boş senede kimse imza atmaz. Hele Başkan Kazım Kurt’a güvenip kimse imza atmaz. Eğer AK Parti bunu onaylamış olsaydı, üzerine istediğini yapacaktı ve sonrada kamuoyunun da şunu diyecekti ‘AK Partililerde bu plana onay verdi.’ AK Partililerin hiçbir şey bilmediği projeye imza atmasını beklemesinler.  Küçük sanayi sitesi dönüşümüyle ilgili bu işlerin nasıl olması gerektiğini tek tek anlattım.  Bizim söylediklerimizin bir kısmını aldı, bir kısmını almadı. Gitti, bu bölgeyi bilmeyen, tanımayan aynı Hamamyolu’nda yaptığı gibi hiçbir bu şehirle ilgisi olmayan insanlara bir plan çizdirdi. Sonra bunun lansmanını yaptı. O zaman madem çok güzel bir proje, hayata geçir.  Ne bakanlığa ne de büyükşehir belediyesine ihtiyacın var.
 

O projeyi nasıl buldunuz?
Uygulanabilir, üzerinde uzlaşılabilir bir proje olarak görmedim.  Buradaki ihtiyaçları karşılamıyor.  Sadece bir tasarım projesi. Bu projenin Odunpazarı’nın ihtiyaçlarını gidermesi imkânsız. Küçük sanayi sitesinin dönüştürülmesi de imkânsız. Burada asıl olması gereken şey şuydu; hemşerilerimizle, şehrin mimarlarıyla, üniversitedeki bu konuda uzmanları ve şehrin bütün dinamikleriyle istişare edip doğru bir projeyi yapacaktı. Eğer dönüşümün nasıl olacağını anlatmış olsaydı AK Partililer bunu reddetmezdi.

Sizce Odunpazarı iyi yönetiliyor mu?
Odunpazarı Belediye Başkanı, 4 yıl içerisinde Odunpazarı’nda öncelikli olan hiçbir hizmeti yapmadı. Odunpazarı’nın çok öncelikli hizmetleri ve ihtiyaçları var.  Odunpazarı’nın bu kadar büyük bütçesini halkın önceliklerine göre değil, kendi önceliklerine göre yanındaki ekibin vizyonuna göre harcadı. Sayın Kazım Kurt’un belediye başkanlığının ilk yıllarında dedim ki, “Odunpazarı’nda büyük bir keşmekeşlik var. Odunpazarı Belediye Başkanı konu mankeni” diye. 3 -4 senedir her yerde de bunu söylüyorum. Odunpazarı Belediye Başkanının 4 senedir ortaya koyduğu performans ortada. Odunpazarı’nda kötü bir yönetim modeli sergiliyor.Küçük sanayiyi dönüştüreceğim dedi, dönüştüremedi. TOKİ’yi Karapınar’a sokmam dedi, sokmadı bölge perişan durumda. 4 yıldır TOKİ ve devlet kurumlarıyla kavga etmesinden dolayı 2’inci etap başlayamadı.  Bunlar bizi ‘engelliyorlar’a bağlanmaz.  Odunpazarı Belediye Başkanı, belediye başkanlığı yapmayı beceremiyor. Devletin kurumlarıyla kavga ederek, devletle ve kurumlarla mücadele ederek ve vatandaşa hizmet üretmek niyetinde olmayan hiç kimse bu dönüşümleri yapamaz. Ortaya bir dönüşüm iradesi koymuyor. Kurumlarla, vatandaşlarla kavga ediyor. Vatandaş Kazım Kurt’a güvenmiyor.

HAMAMYOLU PROJESİNİ HİÇ ELEŞTİRMEDİM
Hamamyolu Projesi büyük ölçüde ortaya çıktı. Hamamyolu’nun yeni halini nasıl buldunuz?

Hamamyolu Projesine 20 milyon liraya yakın para harcandı. Hamamyolu’nda herkes projeyi tartışıyor. Ben ilk ağaçların söküldüğü ve Hamamyolu’nun yeşilinin bittiği günlerde bu konudaki kaygılarımı söyledim.  Şunu asla yapmadım. Proje şöyleydi, böyleydi… Beni bir yıl içerisinde Hamamyolu Projesi’yle ilgili esnafın kaygılarını dile getirirken görürsünüz. Ben Hamamyolu’nu hiç eleştirmedim. Hamamyolu projesiyle ilgili hiçbir şey söylemedim. Tamamen vatandaşa bıraktık. Ortada bir şey yapılıyordu sonucunu görmek gerekiyordu. Gittiğim geldiğim yerlerde bir görelim, dedim. Yine eleştirmeyeceğim bu projeyi. Çocukluğundan beri Hamamyolu’nda yaşayan, ticaret yapan, yıllarını Hamamyolu’nda  geçirmiş bir Odunpazarılı olarak söylüyorum Hamamyolu’ndaki  yapılacak her bir düzenleme en çok beni mutlu eder. Hamamyolu’na çakılacak her bir çivi beni mutlu eder. Çünkü Hamamyolu’nun kıymetini geçmişini, ruhunu toplum için Eskişehirli için Odunpazarlı için ne ifade ettiğini Kazım Kurt’tan çok daha iyi biliyorum. Bu şehirde en iyi bilenlerdenim. Çünkü benim hayatım Hamamyolu’ydu.

ÖNCELİK HAMAYOLU DEĞİLDİ
Ancak, Odunpazarı’nın çözülmesi gereken sorunları varken,  Hamamyolu’na 20 milyon lira harcanmasını doğru bulmuyorum. Eskişehir’in, Odunpazarı’nın önceliği Hamamyolu değildi. 20 milyon lira ile 20 mahallenin ihtiyacı karşılanabilirdi. Hamamyolu’na 20 milyon Tliralık bir bütçe gömüldü. Bu proje çok iyi de, çok kötü de olabilir. Göreceli, buna hemşerilerimiz karar verecek.  Hamamyolu. Eskişehir merkezde bu kadar yoğun yapının olduğu noktada tam bir nefes alınacak yerdir. Bu 50 yıl 100 yıl öncede böyleydi. Şimdi diyorlar ‘Hamamyolu’nda ağaçlar sökülmedi’ diye Hatta ‘ıhlamur kokacak’ dediler. Ama Odunpazarı Belediye Başkanı o kadar radikal iş yaptı ki,Odunpazarı’nı tanımayan, Eskişehir’i bilmeyen, dokusuna hâkim olmayan birine proje yaptırdı. Yeşili yok edip bu bölgeye inanılmaz bir beton yığını döküldü. Hiçbir işe yaramayan zorlama bir köprü yapıldı.   Kazım Kurt’un bu projeye onay vermesi onun vizyonunu ortaya koyuyor. Şehri ne kadar bildiğini ortaya koyuyor.  Benim en çok eleştirdiğim konu Odunpazarı’nın önceliği Hamamyolu’na 20 milyon liraya yapılacak bir köprü ve düzenleme değildi. 20 milyona çok daha güzel işler yapılabilirdi.

Ama proje ödül aldı?
O projelerin nasıl ödül aldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Ödülü veren, çizen Hamamyolu’nu bilmiyor. Bu projenin nasıl bir tahribata yol açtığını bilmiyor. Ya da hiçbir akıl sahibi böyle bir yeşili yok etmeye yerine bu kadar büyük bir beton yığını dökmeye ödül veriyorsa bunu ancak belli çıkarlar, belli menfaatler uğruna yapar. Biz bu ödüllerin nasıl alındığını, o plaketler için kaç para ödenmesi gerektiğini biliyoruz. Bu proje için bir şey söylemiyorum ama bazı projeler için bunlar yapılıyor.  Umarım belediye başkanı projeye ödül aldırmak için birilerine belli menfaatler sağlamamıştır. Akli selim hiçbir insan bu beton yığınına ödül verilmez. Asıl ödülün vatandaş tarafından verilmesi gerektiğini düşünüyorum.  Bu projeyi beğenip beğenmeyecek, ödül verecek olan değerli hemşerilerimizdir. Hemşerilerimiz bu projenin başarılı olup olmadığını 2019 yılında ortaya koyacaktır. Ne çakma ödüllerle ne de bundan sonraki bir yıllık bahanelerle Odunpazarı Belediye Başkanı 5 yıllık sırtındaki küfeden kurtulamaz.  Harcadığı paraların ve yaptığı işlerin hesabını 2019 yılında sandıkta hesabını vatandaşımız soracaktır.

Seçimi kazanırsanız, Hamamyolu’nda bir değişiklik yapar mısınız?
AK Parti olarak bu konuda en rasyonel en mantıklı çözümü bulacağız.  Vatandaşlarımızın ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda hareket edeceğiz. Hemşerilerimizin önceliklerini biliyoruz. Acil bir eylem planı ortaya koyacağız. Bizim için Hamamyolu projesi mi öncelik yoksa küçük sanayi sitesinin dönüşümü mü?  Bir önceliği varsa bütçelere bakılır, vatandaşa sorulur yapılır. Hamamyolu’nun bu saatten sonra bir öncelik olduğunu düşünmüyorum. Belediyeyi kazandığımız zaman yeni bir vizyonla hareket edeceğiz. Odunpazarı’nda çok iyi işler yapabilecek kadrolarıyla ortaya bir vizyon koyacak. 10 yılda AK belediyecilik vardı. 5 yılda da CHP’li bir belediye başkanının yaptıklarını hemşerilerimiz gördü.  Odunpazarı’nın 5 yılda kaybettiklerinin kazanılması adına aranın kapanması adına Odunpazarı AK belediyecilikle yeniden buluşacaktır.

“NE GÖREV VERİLİRSE ONU YAPARIZ”
Yerel seçim çalışmalarına başladınız. Kamuoyunda Volkan Doğan’ın Odunpazarı Belediye Başkan adayı olacağı yönünde bir algı var. 2019’da böyle bir hedefiniz var mı?
AK Parti kurumsal bir parti. AK Parti’nin gerekli kurulları ve organları var. Zamanı geldiğinde kimin belediye başkan adayı olacağı o kurullarda belirlenir. Bizim asla şahsi durumumuz olmaz. Bize ne görev verilirse onu yaparız. İlçe başkanı ol dediler, ilçe başkanı oldum.  Büyüklerimiz istişare ederler, hemşerilerimiz buna layık görür biz gelir bu işi en iyi şekilde yapmak için gayret ederiz. Yarın derler ki,“Sandığın başında duracak adam yok. Volkan başkan sen şu sandığın başında dur oylara sahip çık” oylara sahip çıkarız.  Bizim partimizin ilkesi, duruşu bellidir. İstişare merci var. İstişareler neticesinde bir aday belli olur o adayın arkasında tek vücut olarak çalışırız. Önümüzdeki süreçte ne takdir edilirse bizim başımızın üzerine.  O konuda kaygımız yok.

“ENGELLENMİYOR, BECEREMİYOR”
AK Parti olarak CHP’yi engelliyor musunuz?

Odunpazarı’nda belediye başkanlığı engellenmesinden çok belediye başkanlığı beceriksizliği var. Odunpazarı Belediye Başkanı engellenmiyor. Odunpazarı Belediye Başkanı beceriksiz, bu çok net. Ne Odunpazarı Belediye Başkanının vizyonu, ne onun ekip kadrosunun vizyonu Odunpazarı ilçesini dönüştürmeye yetmiyor. Büyükşehir Belediyesi sende, Odunpazarı Belediyesi sende buyurun dönüştürün.  Konunun bizimle, AK Parti siyasetiyle ilgisi yok. Bunun faturasını vatandaş çekiyor.  

Başkan Kazım Kurt’un; ‘AK Parti’de patron değişti’ sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Olaya bir belediye başkanı gibi değilde,CHP il başkanı mantığıyla bakıyor. AK Parti’de çatışma olmaz, bayrak değişimi, görev değişimi olur. Büyükşehir Belediye Başkanı ile Tepebaşı Belediye Başkanı arasında yaşananlar gibi bir olay AK Parti’de yaşanmaz. Bizim partimizde patron işçi ilişkisi yok. Öyle bir dünyada yok. Partinin kurumsal bir düzeni var. Bizim partimizde herkesin sözü aynı derecede önemlidir. Kurt, AK Parti’yi  kendi partisiyle karıştırıyor.
Termik santral yapımı gündemde. Bu konuda sessiz kaldığınız yönünde eleştiriler var. Ne söylemek istersiniz?
Termik santral meselesi gerçekten milli bir konudur. Enerji manasında dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak lazım.  Çok önemli bir proje.  Yüzde 2 buçuğu buradaki rezervden karşılanacağı söyleniyor.  Odunpazarlı hemşerilerimiz vatanına, milletine, bayrağına ve değerlerine bağlı insanlardır. Bu milli projeyi vicdanlarıyla değerlendireceklerdir.  Termik santral gerçekten milli bir konudur. Doğru zeminde tartışılmalıdır. Genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz ve il başkanımız olsun biz bu konuda biraz sessiz kalıp siyasi zemine çekilmesinin önüne geçilmesini istiyoruz. Termik santral siyasi bir mesele değildir.  CHP’li vekiller ve Belediye başkanları bu konuyu siyasi ortamda tartışmaya itiyorlar. Çok daha önemli konular varken, kendi yapmadıkları pek çok konu varken termik santrali bu kadar çok ön plan çıkarmalarının sebebi bazı şeylerin üstünü örtmeyle ilgili. Gerçek olmayan, anlamsız şeyler de konuşuluyor. Görünce hepimiz şaşırıyoruz. Termik santral doğru zeminde tartışılmaya başlandığında söylenecek çok sözümüz var. Şu an sağlıklı bir ortam yok.

Termik santral Eskişehir’e yapılırsa AK Parti Eskişehir’de kaybeder düşüncesi hâkim. Buna katılıyor musunuz?
Her seçim öncesi “AK Parti bir daha kazanamaz, AK Parti bu sefer bitti“ sözleri oldu.   Termik santral, bir seçimi kazanmaya ve kaybetmeye tek başına etkili değildir.

Editör: TE Bilişim