SÖYLEŞİ: TUĞBA KOÇAL
Yaş Sebze, Meyve, Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, Manşet Gazetesine özel açıklamalarda bulunarak, pazarcı esnafının istek ve taleplerini dile getirdi.

Son dönemde yaşanan ekonomik krizin pazarcı esnafını da olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Çiçek, “Yaşanan ekonomik kriz, halkımızın pazar alışverişlerini de etkiledi. Artık vatandaş sebzesini meyvesini bolca yiyemiyor. Doğalgaza, elektriğe çok büyük zamlar geldi. Vatandaşlarımız önceden giyim kuşam alışverişinden kısardı ama yeme içmeye yine para ayırabilirdi. Artık insanlar yeme içmeye bile kısıtlı para ayırabiliyor, yettiremiyor” dedi.

“Pazarlarda sebze ve meyve ucuz ama vatandaşın alım gücü zayıfladı” diyen Çiçek, “Önceden insanlar 50 liraya pazar alışverişini yapabiliyordu. Şimdi 50 liraya ne alabilecek? Şu anda mandalina fiyatlar 1 buçuk ile 3 lira arasında. 3 kilo mandalina alsa 9 lira, patatesi, soğanı, akşam yemeğini yapacağı sebzesi, yeşilliği var. 50 liraya hangi birini alabilir” diye sordu.

PAZAR, MARKETİN YARI FİYATI

Vatandaşların artık market yerine pazarı tercih etmeye başladığına dikkat çeken Çiçek, şunları söyledi: “Marketlerde sebze meyveler 10 gün o tezgahta bekliyor. Ama pazarcının ürünü her gün taze değişir. Ayrıca pazarda fiyatlar çok daha ucuz. Markette 150 lira tutan sebze meyve alışverişi, pazarlarımızda 75 lira tutuyor. Pazardaki ürünler hem yüzde 50 ucuz hem de kaliteli ve taze. Vatandaş markette aldığı sebzenin fiyatını dahi bilmiyor. Kredi kartı ile ödemek kolay geliyor, seçme imkanı var diye. Ama artık insanlarımız bunun farkına vardı. Artık insanlar kredi kartını ödeyemeyecek hale geldiler. Cebinde parası varsa gelip pazardan uygun fiyata tazesini alıyor.”

YILDIZTEPE PAZARININ YERİ ACİLEN DEĞİŞMELİ

Eskişehir’de pazarcı esnafının gündeminde Yıldıztepe’de kurulan pazartesi pazarı olduğunu söyleyen Çiçek, “Yıldıztepe Mahallemizde kurulan pazartesi pazarının yeri ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Yerinin değiştirilmesi için 7-8 senedir çaba veriyoruz ve bir sonuca ulaşamıyoruz. Buradaki sorunumuz pazarın dağınık şekilde olması, 6-7 ayrı sokağa pazarın yayılmış olması. Pazarcı esnafımızın yüzde 70’i gelip tezgahını kuramıyor. Esnafımızın ancak yüzde 30’u pazara çıkıyor. Trafik sorunu var, araçlar kilitleniyor. Bir vatandaş hastalansa ambulans girecek yer yok. Gerçekten çok sıkıntılı bir yer” dedi.

Pazarın taşınması için yaklaşık 8 senedir uğraş verdiklerini söyleyen Çiçek, “Biz pazarımızın Cemevi arkasındaki boş araziye taşımak istedik, olmadı. Ali Çetinkaya Caddesine açmak istedik, Büyükşehir Belediyesi izin vermedi. Şimdi ise bu pazarımızın Millet Caddesinin yarısı ile Yenişen Sokağın olduğu alanda kurulmasını istiyoruz. Bizim istediğimiz pazarın dağınık değil düzenli bir yerde olması. Vatandaşımızın pazara girdiğinde tek bir cadde üzerinde alışverişini rahatça yapabilmesi” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE İLE ESNAFI KARŞI KARŞIYA GETİRMEK İSTEMİYORUZ

Çiçek, Büyükşehir Belediyesinden onay beklediklerini kaydederek, “Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt burası için ‘tamam’ dedi ama Büyükşehir Belediye Başkanımız buna izin vermiyor. Bu konunun çözülmesini istiyoruz. Biz belediye ile esnafı karşı karşıya getirmek istemiyoruz. Esnafımız evine ekmek parası götürmek istiyor. Esnafımızın önünü açmasını istiyoruz. Vatandaşımız da aynı şekilde mağdur” dedi.

KURTULUŞ PAZARI PAZARCILAR ODASINA DEVREDİLSİN

Kurtuluş Pazarı’nda yaşanan sorunlara da değinen Çiçek, “Kurtuluş Pazarı 20 yıl önce açıldı, açıldığı günden beri mağduriyet yaşıyoruz” dedi. Yaşanan sorunlara değinen Çiçek, “Pazarımızın otoparkı kullanılamayacak halde. Pazarın bir kısmı kapalı, atıl durumda. Pazarın zemini su, çatısından su akıyor, aydınlatma sorunu var, kapıları bozuk. Dışarıdan bakıldığında yarı açık cezaevi görünümünde bir yer. Hem esnaf hem vatandaş mağdur” diye konuştu.

Kurtuluş Pazarının, Pazarcılar Odasına devredilmesini istediklerini söyleyen Çiçek, şunları söyledi: “Kurtuluş Pazarı için ihale açtılar, ‘Pazarcılar Odası olarak size tahsil edelim’ dediler ama sonra iptal ettiler. Şu anda Büyükşehir Belediyesi şirketi çalıştırıyor. Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olmasına rağmen 20 senedir bir tane bile çivi çakmıyorlar. Pazarcı esnafına hor gözle bakan bir belediye başkanımız var. Biz bu şehrin küçük esnafıyız, biz bu şehrin vatandaşlarına hizmet ediyoruz. Kurtuluş Pazarı Eskişehir’e yakışmıyor. Proje değişikliği istiyoruz. UKOME kararı ile Kurtuluş Pazarı etrafının ve otoparkın ilk yarım saat ücretsiz, sonrası için ücretli olmasını istiyoruz. Kurtuluş Pazarı ile böyle ilgilenmeyeceklerse Pazarcılar Odası olarak bize devretsinler, baksınlar bakalım biz orayı nasıl güzel şekilde işletiyoruz. Bize devretsinler o pazarı Eskişehir’e yakışır hale getireceğiz.”

Editör: TE Bilişim