SÖYLEŞİ: TUĞBA KOÇAL

MHP İl Başkanlığı görevinden istifa ederek MHP Milletvekili Aday Adayı olan Kadir Bıyık ile seçim sürecini konuştuk. Eskişehir siyasetini analiz eden Bıyık, Eskişehir seçmeninin partizanlık yaparak değil, adaya göre oy veren bir yapısı olduğunu söyledi.

Kadir Bey merhaba. Sizi yakından tanımayan okuyucularımız için bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

Eskişehir Çifteler doğumluyum. 2004-2006 yılları arasında Çifteler Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptım. Daha sonra üniversite eğitimim için İstanbul’a gittim. İstanbul Aydın Üniversitesi’nde okudum. 2010 yılından itibaren 3 buçuk sene Eskişehir Ülkü Ocakları İl Başkanlığı yaptım. 14 Temmuz 2016 tarihinde, yani hain darbe girişiminden bir gün önce, MHP İl Başkanlığı görevine geldim. Geçtiğimiz hafta ise MHP Eskişehir Milletvekili Aday Adaylığı için görevimden istifa ettim. Ticaretle uğraşıyorum. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde okuyorum.

Milletvekili olmaya nasıl karar verdiniz? Öncesinde böyle bir düşünceniz var mıydı?

Ailem zaten siyasetin içerisinde olduğu için ben de küçük yaşlardan itibaren hep siyasetin içinde yer aldım. Ülkü Ocakları ve MHP’de hep yer aldım. Kendime siyasi bir yol çizmiştim. Böyle bir erken seçim olunca ailem ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımıza danıştım. Böyle bir niyete girdim. Genel Başkanımızdan müsaade isteyerek aday adaylığı yoluna çıkmış oldum.

“ROZETİMİ ÇIKARIP TÜM ŞEHRİN VEKİLİ OLMAK İSTİYORUM”

Milletvekili adayları nasıl bir milletvekili olacakları konusunda vaatlerde bulunuyor. Siz nasıl bir milletvekili olmayı hedefliyorsunuz?

Küçük yaşlardan beri siyasetin içinde yer aldım. Nasip oldu MHP İl Başkanlığı gibi bir görevi üstlendim. İl Başkanı olduğumda Türkiye’nin en genç il başkanıydım. Genelde AK Parti’nin, yerelde de CHP’nin iktidar olmasından kaynaklı Eskişehir’de siyaset hep bir gerilim üzerinde. Hep bir siyasi kavga içinde olunduğunu, şehir için birlik ve beraberlik içinde olmadığını gördük. İl başkanlığı dönemimden bu yana Eskişehir siyasetine nezaketi getirdiğimize inanıyorum. CHP olsun, AK Parti olsun, diğer siyasi partiler olsun, bir iletişim halinde olduk. Allah nasip eder milletvekili de olursam, bu şehrin vekili olmak istiyorum. Bu şehrin sokaklarından çıkmış, siyasetinde tecrübeli olan biri olarak çalışmayı hedefliyorum.

Her milletvekilinin siyasi söylemidir, “Ben vekil olduktan sonra rozetimi çıkaracağım” diye. Ama çoğu partilerinin etkisi altında kalır. Ama ben Eskişehir’in bir çocuğu olarak milletvekili olduğumda partimin rozetini çıkararak, şehrim için, şehrimin yararı için çalışan bir milletvekili olacağım. Bu siyasi kavgalardan arınarak bir siyasi mücadele vereceğim. Şehrimizi ilgilendiren her konuda başrol oynayan, çözüm üreten bir milletvekili olmayı hedefliyorum. Yani partizanlık yapmayı değil, bu şehre bir artı daha katmak için çaba sarf edeceğim.

Seçim çalışmalarına başladınız. Neler yapıyorsunuz, nasıl bir seçim çalışması sürdürüyorsunuz?

Siyasi parti il başkanı olduğum için zaten rutin bir çalışma temposu içindeydik. Yönetim olarak “yarın seçim olsa hazır” bir konumda çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyorduk. Düğünlere, cenazelere, yağmur dualarına katılıyorduk. İl başkanlığını bıraktıktan sonra da milletvekili aday adayı kimliği ile teşkilatımızın programlarına eşlik etmeye devam ettik. Yani çalışmalarımızda bir kesinti olmadı. Aday olalım ya da olmayalım, teşkilatımızın emrinde çalışmalarımız her zaman devam edecek.

SİYASETTE GENÇLERİN VE KADINLARIN ÖNÜ AÇILMALIDIR

İnsanlardan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Genç bir siyasetçi olduğum için bu yönden insanlardan olumlu tepkiler alıyorum. Genç bir aday olarak takdir topluyorum. Özellikle ülkücü milliyetçi hareket bir gençlik hareketidir. Bence siyasette gençlerin ve kadınların önü açılmalıdır. Sima olarak az çok bilindiğimiz için de olumlu tepkiler alıyorum, destek görüyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor.

Gençlerin siyasette yer alması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Siyaset artık yaşamımızın bir parçası. Her gün her yerde, işte, evde, kahvede, yolda siyaset konuşuluyor. Medyada siyaset en üst sırada. Gençlerin bence siyasette yer alması gerekiyor. Bu ülkenin çocukları, kendini bu işe adayarak ülkesi için bir şeyler yapmalı. Ben de genç bir aday olarak onlara yol gösterici olayım istiyorum. Gençlerin heyecanı, umudu, hayalleri var. Bu ülkenin geleceği için genç fikirlere ihtiyaç var.

“MHP TAKDİR TOPLUYOR”

Cumhurbaşkanlığı seçiminde de bir Cumhur İttifakınız söz konusu. Buna yönelik sahada nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Vatandaşın kafasında Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli ile ilgili şöyle bir kanı oluştu. Vatandaş sayın Bahçeli için “Bir bildiği vardır” diye düşünüyor. 15 Temmuz öncesinde AK Parti ile siyasi rakiptik. Mecliste grubu bulunan bir muhalefet partisi idik. Referandum sürecinde iki parti arasında bir yakınlaşma oldu. Arkasından da sayın genel başkanımızın erken seçim çağrısı oldu. Vatandaş referandumda oyladığımız yeni cumhurbaşkanlığı sisteminin artık hayata geçmesini bekliyor. Genel Başkanımız daha ortada seçim yokken “Bizim cumhurbaşkanı adayımız Recep Tayyip Erdoğan’dır” işaretinden sonra tabanda da bu kabul gördü.

AK Partili yöneticilerle, seçmenlerle de bir araya geldiğimizde MHP çok takdir topluyor. Bu takdir ve tebrik şahsımıza değil, genel başkanımıza yönelik. MHP’ye çok büyük bir teveccüh var. Bu birlikteliğin güzel olacağı söylenirken, karşı blok için çok da olumlu bir algı yok.

Yerel seçimlerde bir ittifak olacak mı konusunda da sorular geliyor. Önümüzde 8-10 gibi bir süre var. O gün neyi getirir bilemiyoruz.

“ESKİŞEHİR SEÇMENİ PARTİZANLIK YAPMIYOR, PARTİYE DE ADAYA GÖRE OY VERİYOR”

Bu anlamda milletvekilliği seçimlerinde AK Parti’den MHP’ye ya da MHP’den AK Parti’ye oy kayması yaşanır mı?

Her siyasi partiden birbirine oy kaymaları muhakkak oluyor. Özellikle bizim şehrimizde bu çok sık yaşanan durum. Çünkü Eskişehir seçmeni partizanlıkla oy vermiyor, adaya göre oy veriyor. Eskişehirli partiye değil adaya oy veren bir şehir. Türkiye’nin diğer şehirlerinde partiye göre oy verilirken, Eskişehir’de kişiye göre oy kaymaları çok sık yaşanıyor. Bu anlamda partilerin listeleri, adayların konumu etkili olacaktır. Eskişehir’de siyasi partiler arasında oy kaymaları çok fazla yaşanıyor. Biz de bu anlamda herkesin oyuna talibiz. Seçimlerden sonra AK Parti’den MHP’ye ne kadar oy kaymış, MHP’den AK Parti’ye kaymış mı, CHP’den gelmiş mi bunları göreceğiz. Biz partimizi temsilen söylemlerimiz, projelerimiz ve duruşumuzla bir propaganda yapıyoruz. Muhakkak AK Parti içinden de bize oy verenler olacaktır, bizim içimizden de AK Parti’ye adayına göre destekleyecek MHP'liler de olacaktır.

“KAYBETTİĞİMİZ VEKİLİ ALIP, 2. MİLLETVEKİLİNİ DE ZORLAYACAĞIZ”

MHP bu seçimlerde Eskişehir’de kaç milletvekili alacaktık? Bu konudaki sizin kişisel tahmininiz nedir?

Bizim şu anda Eskişehir’de milletvekilimiz yok. İlk önce kaybettiğimiz milletvekilini almalı, üzerine ne kadar koyabiliyorsak o kadar eklemeliyiz. Tabi ki gönül 7’de 7’yi almak ister. Eskişehir’de 1 milletvekilini geri alıp, 2. milletvekilini de ciddi manada zorlayacağımızı düşünüyorum. Bu çıtayı her seçimde kat be kat üstüne çıkararak yükselteceğiz.

Yerel seçimler ile genel seçimler arasında çok uzun bir süre olmayacak. Genel seçimlerin yerelde belediye kazanmak için bir adım olduğunu düşünüyor musunuz?

İl başkanlığım döneminde yerel seçimlere yönelik ciddi çalışmalar yapmış, adaylarımızın birçoğunu belirlemiştik. Genel seçimler erkene alındığı için, bu seçimlerden sonra kaldığımız yerden devam edeceğiz. Sahada vatandaşın taleplerini göreceğiz, ölçme değerlendirme yapacağız. Sahada vatandaşların yerel yönetimler konusundaki beklentilerini de dinleyeceğiz. Bir söylem, bir propaganda geliştireceğiz. Genel seçimler yerel seçimler için de bir ölçme- değerlendirme olacak. Sandıklara ne kadar hakimiz göreceğiz. Yerel seçimlerde hangi ilçelere yoğunlaşmamız gerektiğini de göreceğiz.Siyasette üstüne koya koya gidersin.Ülke genelinde MHP’nin oyunun yükseleceğini düşünüyorum. Ama Eskişehir’de genel seçimlerde alacağımız başarıya yerel seçimlerde üstüne de koyarak Eskişehir’de belediyeleri alacağımızı düşünüyorum.

“ŞEHRİN BİR KİMLİĞİNİN OLMASI GEREKİYOR”

Eskişehir’in gündeminde yer alan pek çok sorun var. Siz milletvekili olduğunuzda öncelikli olarak hangi sorunlara eğilmeyi düşünüyorsunuz?

Şehrimizde termik santral konusu var. Ne oldu, olacak mı, olmayacak mı bekliyor. Şeker fabrikaları ile alakalı özelleştirmeler başladı, Eskişehir de bu anlamda bir tehdit altında. Şehrimizin merkezi güzel ama kenar mahallelerde bir belediyecilik görmüyoruz. Sanayimizin güçlendirilmesi gerekiyor. Turizm şehri miyiz, değil miyiz bu konuda bir belirsizlik var. Öğrenci şehriyiz diyoruz ama bu anlamda bir çalışma yok. Şehrin bir kimliğinin olması gerekiyor. Bu ve bunlar gibi pek çok sorunda problem yaratan bir siyasi anlayışla değil, sorunları çözen bir anlayışla hareket edeceğiz. Şehirde tüm aktörlerin birlik ve beraberlik içinde olması, şehre bu şekilde katma değer sağlanması veya sorunların çözülmesi gerektiğini düşünüyorum.

Editör: TE Bilişim