Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Kaynak: Manşet Gazetesi 

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide, çalışmaları hakkında bilgi aldık. Bir yandan ETO seçimlerine de hazırlanan Güler, Seçim odaklı ve vaat merkezli değil; hizmet ve vizyon odaklı anlayışlarının olduğunu belirtti.

Göreve geldiğinizden itibaren Eskişehir ticari hayatına ne gibi hizmetlerde ve katkılarda bulundunuz, anlatır mısınız?

Eskişehir Ticaret Odası başkanı olarak göreve geldiğimde çalışma arkadaşlarımla birlikte 4 yıllık stratejik hedefimizi oluşturduk. Bu kapsamda kalıcı eserler, eğitim, kalite, dış ticaret ve üyeye mali destek ana başlıklarında yeni yol haritası belirledik.

Kalıcı eserler kapsamında ilk olarak Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi’ni planladık. Uzun süren çalışmalar neticesinde Eskişehir ekonomisinin tarihini anlatan ETOMÜZE’yi şehrimize kazandırdık. Elbette bunu gerçekleştirirken Eskişehir’in kent markası ve turizm vizyonunu da göz önünde bulundurduk.  Hem Eskişehir’in turizmdeki marka değerine katkı sağlamak hem de Eskişehir’in ticaret ve sanayi kimliğini gelen turistlere anlatmak istedik. Ne kadar doğru bir iş yaptığımızı da müzemizin açılışından bu yana 30 binden fazla kişinin ziyaret etmesinden anlıyoruz.

Kalıcı eserler kapsamında önem verdiğimiz ve Eskişehir ekonomisine 600 milyon lira katkı sağlayacak olan Eskişehir Fuar Kongre Merkezi ve ETO Yeni Hizmet Binası da yoğun çaba harcadığımız bir proje oldu. Bu projeyi planlarken hem odamızın 50 yıllık hizmet binası ihtiyacını hem de Eskişehir’in kongre ve fuar turizmindeki vizyonunu düşünerek harekete geçtik. Yoğun çalışmaların ardından Fuar Kongre Merkezi (EFKM) projemizin inşaatı yüzde 60 oranında tamamlandı. Yine EFKM ile eş zamanlı yürüttüğümüz ETO Hizmet Binası projesi de aynı hızla devam ediyor.

ETO AKADEMİ BİR ÜNİVERSİTE GİBİ İŞLİYOR

Geride bıraktığımız dönemde Eskişehir’in Madencilik sektöründe de ön plana çıkabilmesi için çok kıymet verdiğimiz bir projeye imza attık. ETO-METSEM’i hayata geçirerek Eskişehir’i madencilik sektörünün kurallarını belirleyen, yeterliliklerini ve ulusal standartlarını tespit eden bir noktaya getirdik.  Eğitim stratejilerimiz doğrultusunda da ETO tarihinde görülmemiş bir başarıya imza attık. ETO Akademi’yi adeta bir üniversite gibi verimli ve kaliteli bir vizyona kavuşturduk. ETO Akademi sayesinde 30 binden fazla üyemize ve çalışanına eğitim ve seminer verdik. Üyelerimizin ve çalışanlarımızın kanunen almak zorunda oldukları belgeleri temin edebilmek için BAKSAN ve TEKSAN’da yeni sınav merkezleri açtık. Bununla da yetinmeyerek bir ilke daha imza atıp internet üzerinden canlı yayınlarla eğitim ve seminerler organize ettik. ETO Akademi ile gösterdiğimiz bir başarı da girişimcilik noktasında oldu. Odamız tarafından düzenlenen girişimcilik eğitimleri sayesinde iş yerini açıp ekonomiye, istihdama ve üretime katkı sağlayan kişi sayısı 300’ü geçti.

Dış ticaret vizyonumuz doğrultusunda da çok önemli adımlar attık. Vize kolaylığı protokollerimize Macaristan’ı da ekleyerek ihracatçımızın ve üyelerimizin daha kolay vize alabilmelerinin önünü açtık.  Bu sayede 1500’den fazla iş insanına uzun süreli vize sağladık. Dış ticarette önem verdiğimiz konulardan birisi de düzenlediğimiz yurt dışı fuar organizasyonları oldu. Binlerce üyemizi dünyanın en önemli fuar organizasyonları ile buluşturduk, düzenlediğimiz iş gezileri ve birebir görüşmelerle yabancı satınalma heyetlerini KOBİ’lerimizle bir araya getirdik.  Bu sayede daha önce bu ülkelerle hiç iş yapmamış olan üyelerimiz ticaret yapma fırsatı yakaladı. İhracatçı üyelerimiz için çok önemli bir adım atarak Türk Eximbank Eskişehir İrtibat Bürosu’nu üyelerimizin hizmetine sunduk. Bu sayede yaklaşık 3 gibi çok kısa bir sürede ihracatçı üyelerimizin 175 milyon lira kredi ve sigorta desteği alabilmesine vesile olduk. Odamızın diğer mali desteklerinden birisi de öz kaynaklarımızı da seferber edip katkı sağladığımız TOBB Nefes Kredisi oldu. TOBB Nefes Kredisi ile oda tarihimizin en büyük desteğini sağladık. Tam 2000 üyemiz toplam 54 milyon lira kredi kullandı. 

Başkanlığım boyunca diğer önem verdiğimiz konulardan birisi de odamıza projeler sayesinde yeni mali kaynaklar yaratmak oldu. Bu kapsamda gerek hibeler gerekse sponsorluklarla yine odamız tarihince alınan en büyük kaynak olan 18,5 milyon lirayı Eskişehir’e kazandırdık. Bu sayede hem üyelerimiz için yeni hizmet birimleri açtık hem de projelerimiz için kaynak yarattık. Sadece aidat gelirlerine bel bağlayan ve tüketen bir oda durumundan, yazdığı projelerle de kaynak üreten, üreterek hizmet veren bir oda konumuna geldik.

“MALİ BÜTÇEYİ DOĞRU YÖNETTİK”

Mali disiplin ve tasarruf da önem verdiğimiz konular arasında. 2012 yılında bütçesi 154 bin 792 lira açık vermiş bir oda idik. Benim göreve geldiğim tarihte yani 31 Aralık 2013’te ETO’nun kasadaki nakit durumu 22.406.930 lira idi. EFKM’ye harcanan 35 milyon liraya, 3 bin üyemize sağladığımız ücretsiz yurt içi desteğine, ETOMÜZE’ye, yeni birimler açmamıza, 30 binden fazla kişiye verdiğimiz eğitimlere ve sayamadığımız birçok hizmete rağmen bugün kasamızdaki miktar 24 milyon lira civarında. İşte bütün bu hizmetleri verebilmek için mali bütçeyi de çok doğru yönetmemiz gerekiyordu onu tam manasıyla yerine getirdik. Odamızın kaynaklarını doğru kullanarak, hibe ve destekler alarak bütçemizi en doğru ve verimli şekilde yönettik. 

Başkanlığım döneminde üyemize verdiğimiz hizmetlere de yenilerini ekledik. Örneğin ETO Hasta Nakil Ambulansımızı üyelerimizin ve birinci dereceden akrabalarının hizmetine sunduk. Üyelerimiz sorunlarını tespit edebilmek için üye ilişkileri birimimizi kurduk. Haftanın 6 günü 4 kişilik ekibimiz üyelerimizi iş yerinde ziyaret edip, sorun ve taleplerini dinliyor. Bu çerçevede gerçekleştirilen ziyaretler sonrasında 2 binden fazla talebi yazılı olarak milletvekillerimize, bakanlıklarımıza, belediyelerimize, TOBB’a ve ilgili kurumlara ilettik.

ETO sizce Eskişehir’de gücünü kullanabiliyor mu?

ETO’nun kuruluş amacı bu. Gücünü kullanarak, kentin ve üyelerinin gelişimine katkı sağlamak. Kentin ekonomisinin büyümesinin lokomotifi olmak. Bir önceki sorunuza karşılık verdiğim cevaba ve yaptıklarımıza bakınca bu soruya otomatik olarak olumlu cevap verebiliyorum. Yönetim olarak biz, üyemizin sorunu olan her noktada varız. Bu görevi onlar adına yürütüyoruz. Birinci önceliğimiz de onlar için ETO’nun gücünü sonuna kadar kullanabilmek.

Eskişehir’e son yıllarda neden istihdam yaratacak yatırımlar yapılamıyor? Bu konuda ETO ve ESO gibi kurumlar sizce yeterince etkili mi?

Konjonktür ile ilgili durumlar da var tabii. Başka bir kurum adına konuşamam ama kendi kurumumuz adına şunu söyleyebilirim; Eskişehir’in büyümesi için somut yatırım yapan, kentin dışındaki ulusal ve küresel yatırımcılara Eskişehir’imizi anlatan, tanıtan ve bunun için özel gayret gösteren bir yönetim anlayışımız var.

3 adayın yarıştığı bir seçim sürecindesiniz. Seçim süreci ve rakipleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Biz seçime ve rakiplerimize değil, her zaman olduğu gibi projelerimize  ve daha ileri ne yapabilirize odaklandık. Dün olduğu gibi yarın için de gelişen Eskişehir’in büyüyen ekonomisi için çaba gösteriyoruz. Tüccarımızın daha çok kazanabilmesi, sanayicimizin daha çok istihdam sağlayabilmesi, ihracatçımızın daha çok ülkeye malını satabilmesi için gayret gösteriyoruz.

SEÇİM ODAKLI DEĞİL, HİZMET ODAKLI

Yeniden seçildiğiniz takdirde üyelerinize neler vaat ediyorsunuz? Yeni dönem ile ilgili sizin için en önemli ve çarpıcı olan projeleriniz neler?

Biz seçim odaklı ve vaat merkezli değil; hizmet ve vizyon odaklı bir anlayış benimsedik. Seçim öncesinde Türk Eximbank İrtibat Ofisi sözü vermiştik, o sözümüzü yerine getirdik. Yine aynı şekilde Hasta Nakil Ambulansımızı üyelerimizin hizmetine sunduk. Eskişehir’in hayali Fuar Kongre Merkezi’ni hayata geçireceğiz dedik, yüzde 60 oranında tamamladık. Yeni dönemde de projelerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Eskişehir’in turizminde dönüm noktası olacağı Eskişehir Fuar Kongre Merkezimizi yeni yılda hizmete sunmayı planlıyoruz. Bu sayede Eskişehir ekonomisine yılda 600 milyon lira gelir sağlayacağız. Ulaştırma, konaklama, restoran, reklamcılık gibi sektörlerimize katma değer yaratacağız. Eskişehir’de düzenleyeceğimiz fuar ve kongrelerle şehrimizin tanınırlılığına ve marka değerine de katkıda bulunacağız.

2018’de üyelerimizin işlerini kolaylaştırmak için attığımız adımlara da devam edeceğiz. Üyelerimizin indirimli ve avantajlı alışveriş yapacakları ETOKART’ı da yeni yılda hizmete sunmayı planlıyoruz.  Bu sayede çarşı kültürünü canlandırmayı, üyelerimiz arasında alışverişi artırmayı, hem üyelerimizin daha çok kazanmalarını hem de alışverişlerinde indirim alabilmelerini hedefliyoruz. Yine önümüzdeki yılda Yaşam Merkezi projemiz, Eskişehir İnovasyon ve Kuluçka Merkezi projemiz için de adım atacağız. daha çok kazanabilmesi için de bazı projelerimiz olacak.

“ELEŞTİRİLERDEN DEĞİL HAKSIZ VE GERÇEKLİĞİ OLMAYAN SÖYLENTİLERDEN RAHATSIZIZ”

Fuar ve Kongre Merkezi ile ilgili eleştiriler hakkında ne söylemek istersiniz? Sizce bu proje için harcanan paranın karşılığı alınabilecek mi?

Eleştiriler hep olacaktır, biz eleştirilerden değil haksız ve gerçekliği olmayan söylentilerden rahatsızız. Çünkü Eskişehir Fuar Kongre Merkezi yalnızca odamızın değil tüm şehrin istikbal projesidir. Şehre yılda 600 milyon lira gelir sağlayacak bir projeden bahsediyoruz. Kalkınma Bakanlığı’nın 10 milyon lira ile desteklediği, KOÇ Holding’in 6 milyon lira vererek Kongre Merkezi’nin isim hakkını aldığı projeden söz ediyoruz.

Öte yandan biz temennilerle değil rakamlarla konuşuyoruz. 600 sayfa fizibilitesi olan, fuar şirketleriyle ile yapılan istişareler neticesinde şekillendirilen, Kalkınma Bakanlığı’nın fikriyle oluşturulan bir proje Eskişehir Fuar Kongre Merkezi. Ayrıca Türkiye’de fuarcılığın bitmediğini ve her geçen gün geliştiğini görüyoruz. İzmir’de 2017 yılında 25 fuar düzenlenmiş, 2018 yılında ise bu rakam 42’ye yükselecek.  Bursa’da 2017 yılında 18 fuar düzenlenmiş, 2018’de planlanan fuar sayısı ise 32. Konya’da bu yıl 15 fuar düzenlenmiş, gelecek yıl ise 32 fuar planlanıyor. Keza Antalya’da bu yıl düzenlenen fuar sayısı 20, gelecek yıl ise 28 fuar düzenlenecek. Bu rakamların hepsini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin fuarlar takviminden edinebilmek mümkün. Yani fuarcılık küçülmenin tam tersine büyüyor. Her yıl düzenlenen fuar sayısı artıyor. Eskişehir’in de bu pastadan payını alması gerekiyor. 

Hizmet sektörüyle, şehir dokusuyla, tarihi yönüyle önemli bir yeri olan, hele ki son zamanlarda turizmdeki cazibesi artan Eskişehir, neden fuarcılığın ve kongre turizminin Anadolu’daki Merkezi olmasın ki?

VERİMLİ TARIM ARAZİSİ İÇİNE TERMİK SANTRAL YAPILMAMALI

Eskişehir gündeminde yer alan en önemli konu da Eskişehir’e yapılması planlanan kömürlü termik santral. Sizin ETO başkanı olarak bu konudaki düşünceniz nedir?

 

Şu anda cari açığımızın en önemli nedeni enerji. Ülke olarak enerjide dışa bağımlı olmak zorundayız. Benim baktığım taraf, enerjinin daha düşük maliyetlerle sanayicimize ulaşması. Böyle olursa üretim maliyetleri düşer. Enerji üretmenin de çeşitli yolları var ve kömür bunlardan biri. Güneşten, rüzgardan nasıl faydalanılması gerekiyorsa, kömürden de faydalanılması gerekiyor.

 

Termik santralin yapılacağı yer ve teknolojik özellikleri önemli.

  Çok verimli bir tarım arazisi içinde termik santral yapmak tabi ki anlamsız. Bu yatırımın ne aldığını ve ne verdiğini iyi değerlendirmek lazım. Eskişehir’de daha teknolojik termik santral uygulaması yapılabilir. Tarım arazisi içinde termik santralin kurulması uzun vadede hem o bölgedeki tarımı hem de orada yaşayan insanları olumsuz etkileyecektir. Termik santral, Alpu Ovasından uzaklaştırılmalı. Çıkacak kömür rezervinin taşıma yoluyla işlenmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Kesinlikle alanın kaydırılması gerekiyor.

“ESKİŞEHİRLİLERE İYİ ANLATILMALI”

“Enerjiden vazgeçmek mümkün değil, Enerjiye ihtiyaç yok diyemeyiz. Enerjiye hayır deme şansımız yok. Ben de enerji üretilmesine karşı çıkamam. Kömüre hayır demiyorum, ama stratejik olarak yapılacak yer çok önemli. Kurulacak termik santralin teknolojik özelliklerinin kamuoyuna çok iyi anlatılması lazım. Çevresel olarak yaşadığımız kente orta ve uzun vadede ne gibi etkisi olacağının verilerinin ortaya konması lazım. Birtakım bilgi kirlilikleri var. Bunun Eskişehir halkına çok doğru anlatılması lazım”

Editör: TE Bilişim