Haber Kaynağı Manşet gazetesi

Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez, Şehir Hastanesi çevresinde eczane sorunu yaşandığını belirterek, “Şehir Hastanesi etrafında eczane açılmaya müsaade yer yok. Çok kısa vadede de Şehir Hastanesindeki eczane sorunu çözülür gibi gözükmüyor” dedi.

Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez Türkiye’de ilaç sıkıntısı yaşandığını söyledi. Yenilmez kur farkından dolayı ilaç sanayisinin piyasaya ilaç vermediğini belirterek, “İlaçlar 2,67’den işlem görüyor. Euro’nun 6 buçuklara geldiği bir yerde sanayici 2,67’den sana ilaç verir mi? Şimdilik azda olsa ilaç veriyorlar.  Hastaya yansıyacak kadar çok büyük problem yok. Ancak ilaç sektörü ellerindeki hammadde bitene kadar bu şekilde ilaç tedarik edeceklerini,  hammadde bittikten sonra bu kurla yeni hammadde getirmelerinin mümkün olmadıklarını söylediler. Eğer fiyat ayarlaması yapılmazsa 2019 yılında daha çok ilaç yokluğuyla karşı karşıya kalabilecekmişiz gibi görülüyor” dedi. İlaç fiyatlarına dikkat çeken Yenilmez, “Avrupa’nın en ucuz ilaçlarına sahip ülkesiyiz. Biz yılbaşından sonra yüzde 15 zam bekliyoruz” diye konuştu.

Eczacıların sorunları nelerdir?

Yıllardır süregelen sorunlarımız var. Bizim en büyük sorunumuz çok fazla bürokrasiye gömülmüş olmak. Bizim asıl işimiz sağlık danışmanlığı ama eczanelerde o kadar çok bürokratik işlem var ki biz sağlık danışmanlığından çok raftan ilaç alıp hastaya vermek üzere kurgulanmış bir sistemin parçası olduk. Bunu yıkmak için elimizden geleni yapıyoruz. Biz sağlık danışmanlığı işini yapmak istiyoruz.  Elektronik ortama geçilmekle belki bu bürokratik işlemler biraz daha azaldı ama zamana ihtiyaç var diye düşünüyorum. 

TÜRKİYE’DE İLAÇ FİYATLARI ÇOK DÜŞÜK

Tüm ülkede olduğu gibi ekonomik sorunlarımız mevcut. Biz yıllardır ilaç fiyatlarının düşmesi gerektiğini savunduk ama geldiğimiz noktada gereğinden çok fazla ilaç fiyatları düştü. Sonuçta bizimde gelirimiz ilaçtan elde ettiğimiz kâra bağlı.  Fiyatlar düşünce bizim kârlarımız azalıyor. Ciddi gideri olan meslek grubuyuz. Tüm alışveriş devletle olduğu için vergiyi, sigortayı günü gününe ödemek zorundayız.

YENİ MODEL ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ

İlaç fiyatlarından bağımsız meslek hakkı alabilmek için yeni bir model üzerine çalışıyoruz. Eğer bunu hayata geçirebilirsek, eczanelerin ekonomisini biraz daha düzeltebiliriz.  2005 yılından bu yana ilaç sektörü, eczane sektörünün harcamaları yüzde 173 büyüdü ama hastanelerdeki harcamalar yüzde 300 civarında büyüdü. Biz enflasyonun altında bir büyüme yaşadık. Ekonomik sorunları çözme noktasında çalışmalarımız var ama ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizde bu ne kadar çözülebilir kısa vadede pek kolay görülmüyor.

VERESİYE İLAÇ SATIYORUZ

Meslek odaları kriz yüzünden meslektaşlarının işlerinin bozulduğu yönünde söylemleri oldu. Ekonomik kriz eczacıları etkiledi mi?

İşlerin bozulması noktasında diğer meslek mensupları gibi değiliz. Bizim pratikte müşterimiz vatandaş gibi gözükse de teorikte asıl müşterimiz devlet. İlacı vatandaş alsa da biz para alışverişini devletle yapıyoruz. Devlet bize ödeme yapabildiği sürece biz iflasa sürüklenecek bir sıkıntı yaşamayız. Şuan ödemelerde bir sıkıntı yok. Bu rutin eczane işlerimizi döndürebilmek için yeterli bir ödeme. Bizi batmaya götürmez ama vatandaş ekonomik krizden etkilendiği için eczanelerde veresiye işleri artmaya başladı.  İlaç fiyatlarına zam gelmediği için eleman gideri, elektrik gideri artıyor bundan dolayı biraz sıkıntı yaşarız. 

2019 YILINDA İLAÇ SORUNU YAŞABİLİRİZ

Bir dönem ilaç sıkıntı yaşanmıştı. Şimdi sorun var mı?

İlaç sıkıntısı var. 500 civarında ilacın olmadığı ya da daha çok az piyasaya verildiğiyle ilgili bir veri var elimizde. Krizden kaynaklı mıdır? Bir kısmı krizden kaynaklıdır. Geçen sene Türkiye’deki ilaç fiyatları için Euro kuru 2,67’ye sabitlenmişti. İlaçlar 2,67’den işlem görüyor. Euro’nun 6 buçuklara geldiği bir yerde sanayici 2,67’den sana ilaç verir mi? Şimdilik azda olsa ilaç veriyorlar. Hastaya yansıyacak kadar çok büyük problem yok. Ancak ilaç sektörü ellerindeki hammadde bitene kadar bu şekilde ilaç tedarik edeceklerini,  hammadde bittikten sonra bu kurla yeni hammadde getirmelerinin mümkün olmadıklarını söylediler. Eğer fiyat ayarlaması yapılmazsa 2019 yılında daha çok ilaç yokluğuyla karşı karşıya kalabilecekmişiz gibi… Her ilacın bulunabiliyor olması lazım. Şimdilik sıkıntı var ama çok büyük sıkıntı yok. Böyle giderse çok büyük sıkıntı olur. Çünkü biz ilaç sektöründe tamamen yurtdışına bağlıyız. İlaç üreten firmamız yok. Şimdi yerli ilaç, milli ilaç diyorlar ama biz yıllar önce bunu söylemiştik. Yerli ilaç sektörünün yüzde 90’ı da yabacılara satılmış durumda. İlaç konusunda tamamıyla yurtdışına bağlıyız.

YILBAŞINDAN SONRA YÜZDE 15 ZAM BEKLİYORUZ

Türkiye’ye yeni çok fazla ilaç gelmiyor. Referans sistemi dediğimiz bir sistem var. Biz 5 ülkeyi referans alıyoruz. Birçok Avrupa ülkesi bizi referans alıyor. Bir ilacın o 5 ülke içinde satıldığı fiyatlara bakıyorlar hangi ülkede en ucuz fiyata satılıyorsa onun altında fiyat veriyorlar. Avrupa’nın en ucuz ilaçlarına sahip ülkesiyiz.  Böyle olunca ilaç firmaları Avrupa’daki ilaç fiyatları düşmesin diye Türkiye’ye ilaç getirmiyor.  Eskiden ilaç fiyatları çok yüksekti şimdi ise çok düşük. Bu da doğru bir yöntem değil. İlaçların bulunamamasında etken. Doğru ilaç politikası hala bulunabilmiş değil. Bizden çok ilaç sektörü zam talebinde bulunuyor. Zam için söylenen şu: ‘ilaç enflasyon kalemi ilaca zam yaparsak enflasyon artar. Onun için zam yapmayacağız’ diyorlar. Biz yılbaşından sonra yüzde 15 zam bekliyoruz. Bu bile yeterli değil. Yüzde 60 civarında bir zam olması gerekiyor. Yoksa piyasaya ilacı kısıtlı vermeye devam ederler.

İnternet üzerinden ilaç satışı oluyor sakıncaları nelerdir? Bunu engellemek için bir çalışma başlattınız mı?

Tüm eczanelerimizde anne-bebek ürünleriyle ilgili çalışmaları yapıyoruz. Bir tane çok bilinen pişik kremi ruhsatını değiştirdi ve kozmetiğe geçti, internete çıkarttı ürünlerini. Bizde o firmaya tepki koyuyoruz. Hatta firma ‘bizim ürünümüzün hiçbir tedavi özelliği yoktur’ yönünde bir açıklaması var. Yalan söylüyorlar. Yıllarca Sağlık Bakanlığı ruhsatlı bir üründü.  Tek amacı daha çok insana satmak. İlacın amacı daha çok insana satmak olmamalı. İlacın amacı o ilaca ihtiyacı olanları tedavi etmek için kullanılması gerekir. İlaç sanayisinin böyle bir derdi tasası yok. Onlar hedef kitleden çok herkesin alabileceği ürün yaratma peşinde. Onun için internete çok ürün koyuyorlar. Biz yıllardır vatandaşlarımızı uyarıyoruz internetten alınan ürünün ne olduğu bilinmiyor. Çok sayıda insan öldü internetten alınan ilaçlar yüzünden. Şimdilerde internette satılan bir çay var. Çayın içinde zayıflamak için kullanılan kimyasal madde tespit edildi. Şunu söylemek istiyorum ilaç ya da gıda takviyesi için tek adres eczane olmalı.

Devlet Hastanesinin kapanması bölgedeki eczaneleri nasıl etkiledi?

Bölgedeki eczanelerimizin işleri tamamen durdu.  Orada 15 tane meslektaşımız var, şehrin en yoğun en iyi iş yapan eczaneleriydi. Maalesef şimdi en kötü iş yapan eczaneleri durumundalar. Bölgedeki arkadaşlarımız taşınacaklar.

Şehir Hastanesi etrafında eczane sorunu var mı?

Şehir Hastanesi etrafında eczane açılmaya müsaade yer yok. Arka tarafta mahalle içinde yerler var. Mahalleye ulaşım yürüme mesafesinde değil. Orada sıkıntı olacak. Hastane içine bir eczane açılacağı söyleniyor. Böyle bir şeyin olması yasal olarak mümkün değil.  Bugüne kadar orada 2 eczane açıldı. Belki belediyeler iş merkezleri yapıp eczanelere kiraya verebilirler. Çok kısa vadede Şehir Hastanesindeki eczane sorunu çözülür gibi gözükmüyor. Bir müddet vatandaş sıkıntı yaşayacak gibi gözüküyor. Bizim insanımız hastaneden çıktı mı ilaç almaya alışık. Şehir hastanesinde böyle bir durum yok. Hastane ile şuan var olan eczane arasında 1,5 kilometre mesafe var. Nöbetlere baktık. Hastaneye yakın eczanelerde nöbetler azaldı. Şehir içindeki eczanelerde nöbetler yoğunlaştı. Anladığımız kadarıyla vatandaş geceleri Şehir Hastanesi aciline gitmiyor. Oraya ulaşım için harcayacağı benzin ya da taksi parasını şehir merkezindeki özel hastaneye gidip parasını ödemekle yapıyor ya da Tıp Fakültesine gidiyor.

Editör: TE Bilişim