SMMMO Şube Başkanı Neşet Ertoy ile oda faaliyetleri ve üyelerine yönelik sürdürülen çalışmaları konuştuk.

Öncelikle kendinizden ve odanızdan biraz bahseder misiniz?

1971 Örenköy/Emirdağ doğumluyum. 1993 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden mezun oldum. 1995 yılından itibaren ise Eskişehir’de Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik yapıyorum. 2008-2010 arası Eskişehir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında Tesmer Yönetim Kurulu Üyeliği, 2010-2013 arası Oda Saymanlığı, 2013-2016 arası Oda Sekreterliği ve 2016 Mayıs ayından itibaren de Oda Başkanlığı yapmaktayım. Eşimde Mali Müşavirdir, birlikte çalışıyoruz. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıfta okuyan bir oğlum ve İlkokul 3 sınıfta okuyan bir kızım var.

Odamız, şu an 960 üyesi, 220 stajyeri ve 190 da aday stajyeri olan bir sivil toplum kuruluşudur.

Başkanlığınız döneminde eğitim faaliyetlerinizin yoğun geçtiğini biliyoruz.  Eğitim faaliyetlerinizden okuyucularımıza biraz bahseder misiniz?

Bunları birkaç başlık altında değerlendirmek gerekir. Daha önceki eğitimlerimizi, Mesleğimize ve Meslektaşlarımıza, stajyerlerimize ve büro çalışanlarımıza yönelik yaparken, şimdi yetkili kurumlardan almış olduğumuz akreditasyonlar ve Üniversitelerimizin desteği ile birçok alanda eğitim yapmaya başladık. Bunlar, Bilirkişi Temel Eğitimleri ve Uzmanlık Eğitimleri, Konkordato Komiserliği Eğitimleri, Uzlaştırmacı Eğitimleri gibi. Bu eğitimler için hem sınıf ve salonlarımız hem de eğitmen kadromuz yeterlidir. Özellikle Bilirkişilik Eğitimleri için ilk yetkilendirilen kuruluşlardan biri olmamız nedeniyle bu güne kadar Ülke genelinde yaklaşık 350 kişinin eğitimlerini tamamladık.

Mali Müşavirlik mesleğinde uygulama ve mevzuat değişiklikleri çok sık olmaktadır ve Teknolojik gelişmelerden bire bir etkilenmektedir. Bu durumda Meslek mensuplarımız bu bilgilerini sürekli güncel tutmak ve gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorunda kalmaktadırlar.  Bizde oda olarak meslektaşlarımıza zamanında, güncel konularda eğitim ve seminerler düzenleyerek işlerini kolaylaştırmaya ve yardımcı olmaya çalışıyoruz. Artık bu eğitimler zorunlu hale gelmiştir. Çıkarılan bir yasa ile Mali Müşavir Meslektaşlarımızın faaliyetlerine devam edebilmeleri için her yıl en az 30 saatlik zorunlu eğitim almaları gerekmektedir.

Zorunlu eğitimlerimizin yanında Stres Yönetimi, Zaman Yönetimi, Beden Dili, Hizmet Pazarlaması ve İşyerinde Mobbing gibi Kişisel Gelişim Eğitimlerine de yer vermeye çalışıyoruz.

Stajyerlerimizin ve stajyer adaylarımızın girmiş oldukları sınavlara yönelik düzenlemiş olduğumuz kurslarımıza diğer illerden de olmak üzere her yıl yaklaşık 100-120 kursiyerimiz katılmaktadır.

Başka ne tür faaliyetleriniz ve etkinlikleriniz var?

Odamızın Halk Oyunları Grubu ve Türk Müziği Korosu var, bu gruplarımız belirli özel günlerde gösterilerini sunmaktalar. En son 29 Ekim’de “Cumhuriyet ve Atatürk” ana temalı bir gösterimiz çok büyük ilgi gördü. Meslektaşlarımız arasında her yıl Halı Saha Futbol Turnuvası düzenliyoruz. Yine bu yılda 13 takımın katılımıyla yapmış olduğumuz turnuva geçtiğimiz ay sona erdi.

Odamızın bir müzesi var artık. Mesleğin geçmişi ve geleceği arasında bağ kurulması adına oluşturduğumuz muhasebe müzesinde eski yıllarda muhasebe mesleğinde kullanılan cihazlar, defter ve belgeleri sergiliyoruz.

Diğer illerdeki Mali Müşavirler odalarımızın eğitimlerine eğitmenlerimiz ile katkı sunmaya çalışıyoruz, Üst Birliğimiz olan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve yeminli mali Müşavirler Odaları Birliğinin (TÜRMOB) çalışmalarına ve projelerine katkı sunmaya çalışıyoruz. Eskişehir’in tanıtımını yapıyoruz, en son İstanbul Mali Müşavirler Odası 65-70 kişilik bir eğitmen kadrosunun Eğitim çalıştayını geçtiğimiz kasım ayında burada gerçekleştirdi. 

ARABULUCULUK HAKKI MESLEKTAŞLARA DA TANINMALI

Mesleğinizin ve meslektaşlarınızın genel olarak sorunları nelerdir? Çözülmesi yönündeki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Öncelikle zor ve zamana karşı yarıştığımız bir işi yapmaya çalışıyoruz. Mükellef ile Kurumlar arasında bir köprü görevi görüyoruz ve devlete kamusal bir hizmet sunuyoruz. Teknolojideki gelişmelere bağlı olarak, dijital ortamın giderek yaygınlaşması ve mevzuatlardaki ve uygulamalardaki sık değişimler zaman ve maliyet anlamında meslektaşları çok zorlamaktadır. Benim başkan olarak görevde bulunduğum iki buçuk yıllık süre içerisinde bile 6736-7020 ve 7143 sayılı üç tane çıkarılan af kanunlarını uygulamak zorunda kaldık. Bunlar meslektaşlar açısından ücreti olmayan ama çok zaman harcanan işlerdir.

Bunun gibi birçok iş bedeli alınmadan yapılmak zorunda kalınmaktadır. O nedenle gereksiz iş yüklerinin meslektaş üzerinden kaldırılması, tahsilat sorunlarına çözüm bulunması ve ücret getirisi de olan ek iş alanlarının yaratılması gerekiyor.

Bu yıl uygulamaya giren Arabuluculuk Müessesi ilk taslak olarak meclise geldiğinde, bizlere Arabuluculuk yetkisi verilmekte iken nedense meclisten yasa olarak çıkarken sadece Avukatlara bu hak tanınmıştır. Arabuluculuk müessesenin dünya uygulamasında konusunun uzmanları tarafından yapılmaktadır. Şu an İşçi işveren uyuşmazlıklarında uygulanan sisteme ticari uyuşmazlıklarda eklenmekte, bu belirtilen iki alanda Meslektaşlarımız zaten uzmanlaşmış durumdadırlar ve arabuluculuk hakkı meslektaşlara da tanınmalıdır.

Oda olarak hedefleriniz ve gelecekte yapmayı planladığınız faaliyetleriniz nelerdir?

Eğitim ağını genişletmek istiyoruz, onun için Bağımsız Denetim Eğitimleri başta olmak üzere birkaç farklı alanda daha eğitim akreditasyon çalışmalarımız devam ediyor.

Üyelerimizin birlik Beraberliğinin simgesi haline gelen Geleneksel Gecemiz geçtiğimiz ay geniş bir katılımla yapıldı. Burada amacımız meslektaşlar arasındaki bağı geliştirmek bu tür sosyal faaliyetlerimize devam edeceğiz.

Meslektaşlarımızı zamanında ve doğru bir şekilde bilgilendirmek için internet sayfamızı ve sosyal medya hesaplarımızı etkin bir şekilde kullanıyoruz ve daha da geliştirmeye devam ediyoruz. Ve yeri gelmişken mutlaka meslektaşlarımızın bu hesapları takip etmesini istiyoruz. Sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi değişik alanlarda geliştirmek için çalışmalarımızda devam ediyor.

KABUS GİBİ BİR 5-6 AY GEÇİRDİK

Son dönemlerdeki Türkiye ve Eskişehir genelindeki ekonomik durumları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben bu konuya, cari işlemler dengesi, enflasyon, işsizlik oranı, faiz oranı gibi parametrelerden yaklaşmayacağım. Biz her türlü esnaf sanayicinin gerçek durumunu bizler görüyoruz.  Bir röportajımda 2 yıl önce “Mustafa Kemal Atatürk’ün en iyi İktisatçılar Muhasebecilerdir güvencesiyle, birkaç kelime etmek gerekirse, şu an uygulanan ekonomik politikalar sayesinde vezir de olabilirsiniz rezil de olabilirsiniz. Ayarı size kalmış” şeklinde bir beyanım vardı. Ayarı iyi yapılamadı ki kabus gibi bir 5-6 ay geçirdik ve bu sıkıntıları da tek başına bir ekonomik veriye veya dış güçlerin etkisine bağlamıyorum. Bu günlerin geçici olmasını diliyorum ve bunun için üreten toplum modeline geçmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Editör: TE Bilişim