Kaynak: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Tuğba Koçal
Eskişehir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Neşet Ertoy ile oda çalışmaları, meslek sorunları ve yapılması gerekenlerle ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik. Aynı zamanda kendisini de yakından tanıma imkânı bulduğumuz Ertoy, kendisinden önce 23 sene başkanlık yapan İlker Özokçu’dan sonra göreve gelmenin cesaret gerektirdiğini söyleyerek, hedefinin çıtayı daha da yükseltmek olduğunu söyledi.
Kendinizden söz eder misiniz?
1971 Emirdağ doğumluyum. Üniversite eğitimimi iki aşamalı olarak tamamladım. Önce, o tarihlerde Anadolu Üniversitesi’ne bağlı olan Afyon Meslek Yüksek Okulu Muhasebe bölümünü, daha sonra ise Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesinde Lisans eğitimimi tamamladım. Mali Müşavirlik Mesleğine ilk adımı 1989 yılında Staj Eğitimi ile attım. 1995 yılında stajımı tamamlayıp ruhsatımı alarak meslek mensubu oldum. 1996 yılında ise büro açarak mesleki faaliyete fiilen kendi adıma başladım. 2000’li yıllardan bu zamana odanın değişik organlarında görev aldım. 2016 yılı mayıs ayında yapılan genel kurulda ise üyelerimiz oda başkanlığı uygun gördüler sağ olsunlar, bizde onların güvenine layık olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Sizden önceki başkan İlker Özokcu hem uzun yıllar görevde kalmış hem de çok sevilen bir isim. Ondan sonra böyle bir görevi almak nasıl bir duyguydu?
Eskişehir odasının kurulduğu tarihten bu yana, 23 yılı oda başkanlığı olmak üzere sürekli odanın ve meslek camiasının içinde bulunan ve camia ile tamamen iç içe geçmiş Sayın başkandan sonra bu görevi üstlenmek elbette kolay değildi ve cesaret gerektiriyordu. Kendisinin mesleğimize ve odamıza katkılarını çok büyüktür. Yeri gelmişken tüm hizmet ve katkıları için bir kez daha sizlerin vasıtası ile kendisine teşekkür ediyoruz. Zaten bu meslek örgütü de genel kurulda kendisine onursal başkanlık ünvanı ve eğitim salonuna ismini vermek kaydıyla hizmetleri için teşekkür etmiştir ve ödüllendirmiştir. Bizlerde sayın onursal Başkan İlker Özokcu’nun yükseltmiş olduğu çıtayı daha da yükselterek camianın takdirini kazanmaya çalışıyoruz. Böyle bir dezavantajın yanında bir de avantajım vardı. 2008 yılında odamızın eğitim birimi olan TESMER şubesinde yönetim kurulu üyesi olarak göreve başladım. 2010 yılında oda saymanı olarak 2013 yılında da oda sekreteri olarak görev yaptım. Yani odanın her biriminde görev aldım. Bu sürede yapılamayanları, talepleri, eksikleri gördüm ve buna göre bir çalışma programı hazırladık ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz
HEM SOSYAL FAALİYETLER HEM DE EĞİTİM
Göreve geldiğinizden beri ne gibi çalışmalar yaptınız?
Önceliğimiz eğitim faaliyetlerimiz oldu, mesleğimiz son yıllarda hiç olmadığı kadar mevzuat ve uygulama değişikleri ile karşı karşıyadır. Ve Meslek mensuplarımız bu bilgilerini sürekli güncel tutmak zorundalar. Bizlerde meslektaşlarımıza zamanında, güncel konularda eğitimler düzenleyerek işlerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu zamana kadar ki eğitimlerimiz e-uygulamalar, KDV kanununda özellikli konular, Vergi Barışı ve Matrah artırımı, şirketler için özellikli konular, dönem sonu yapılacak işlemler, teşvikler gibi eğitimlerin yanında, kişisel gelişim eğitimlerine yer verdik. Çünkü zor ve stresli bir mesleği icraa ediyoruz. Meslektaşlarımızı o stresten bir nebze de olsa uzaklaştırmak, zamanı iyi kullanmalarını sağlamak için stres yönetimi, zaman yönetimi gibi konularda eğitimler düzenledik. Her ay bu şekilde 2-3 eğitim yaptık. Tamamı meslektaşlarımızdan oluşan eğitmen kadromuz ile sınavlara yönelik hazırlık kurslarımız çok başarılı bir hale geldi. Artık sınava girecek adaylar başka illere kurslara gitmiyor aksine diğer illerden kurslarımıza katılanların sayısı oldukça fazla olmaya başlamıştır.
Oda binamızın fiziki ortamı her faaliyete elverişlidir. Binamızın en alt katını, çok amaçlı salon ve spor salonu haline dönüştürdük. Buralarda meslektaşlarımız ve yakınlarına yönelik, hocalarımız eşliğinde plates, kardiyo, boks, kick-boks, taekwondo ve masa tenisi branşlarında spor faaliyetleri yapılabilmektedir.
Yine hocası ve oyuncularının tamamı meslektaşlarımızdan oluşan halk oyunları ekibi oluşturulmuştur. Halk oyunları ekibi, çok amaçlı salonda yapmış oldukları çalışmalar ile Aralık ayındaki geleneksel gecemizde dört oyunluk bir gösteri yapmışlardır ve çalışmaları devam etmektedir. Bunun yanında doğa yürüyüşleri yapan bir gezgin grubu oluşturduk her ay farklı bir parkurda doğa yürüyüşleri organize ediyorlar.  Sosyal faaliyetleri biraz daha ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.
Meslektaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaşmak ve onların işlerini kolaylaştırmak için çalışmalarımız oldu, Web sayfamızı ve Sosyal Medya hesaplarımızı yeniden düzenledik ve güncel hale getirdik. Üyelerimiz odaya gelmeden de faaliyet belgesi gibi birçok işlemini ücretsiz olarak şifresi ile web sayfamızdan alabiliyor.
Ayrıca mesleğin geçmişi ve geleceği arasında bağ kurulması adına muhasebe müzesi çalışmalarımızı tamamladık.  1-7 Mart Muhasebe Haftasında meslektaşlarımızın görüşlerine açtık. Müzede önceki dönemlerde muhasebe mesleğinde kullanılan cihazlar, defter ve belgeleri sergiledik.
Üyelerden alınan ücretleri en düşük seviyeye çektik. Yasa gereği zorunlu olarak alınan aidatların haricinde hiçbir işlem için ücret talep edilmemektedir. Aidatlar da yasanın elverdiği ölçüde en alt seviyede belirlenmiştir.
Birçok meslektaşın oda faaliyetlerine katkı sunması ve destek olması amacıyla yeni kurul ve komisyonlar oluşturduk. Bu kurullarımızdan olan Basın Yayın Kurulumuz ilk sayısı birkaç gün önce yayınlanan e-dergiyi hayata geçirdi.
Bundan sonrası için başka ne gibi projeleriniz var?
Öncelikle güncel uygulamalar ve kişisel gelişim eğitimleri gibi alanlarda meslek içi eğitim çalışmalarımız TURMOB’un da desteği ile artarak devam edecektir.
Meslektaşlarımız arasındaki iletişimi güçlendirip, meslekte kaynaşmayı sağlayacağına ve haksız rekabeti önleyeceğine inandığımız sosyal faaliyetlerimizi, Günübirlik kültür turlardan başlayarak daha uzun süreli gezi ve turlara dönüştürerek faaliyetlerimize devam edeceğiz.
Genel Kurulda yetkisini almış olduğumuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonunun kurulmasıyla ilgili çalışmalarımız sürmektedir. Fon kurulduktan sonra, zor durumdaki üyelerimize ve yakınlarına bazı şartların varlığı halinde yardım ve destek sağlanacaktır.
Kaç üyeye hizmet veriyorsunuz?
886 üyemize, 200 civarı stajyerimize ve yaklaşık 200 kişilikte stajyer olmak için sınava giren adaylara hizmet veriyoruz.
“SORUNLARA ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
Meslek olarak ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz?
Kurumlar bilgi alışverişini kendi aralarında yapabilecekken her türlü bilgiyi muhasebeciden istiyorlar. Gelir İdaresi, SGK, İş-Kur, Ticaret Sicili, Banka, KOSGEB, TUİK, aklınıza hangi kurum gelirse, Çoğunlukla bu kurumların istedikleri bilgiler aynı şeyler. Bu konuda kurumlar arasında kullanılabilecek ortak bilgi havuzunun oluşturulması ve sistem (proğram) alt yapılarının daha kullanılır hale getirilmesi gerekir. Her kurum bilginin internetten elektronik ortamda verilmesini zorunlu kılmakta ve düzgün çalışır bir program yapamamaktadır.
Meslektaşların müşterilerinden almak zorunda olduğu ücretleri tahsil sırasında karşılaşılan sorunlar hala en büyük problemimiz. Bugüne kadar müşterilerin gider kalemlerinde en son sırada yer alan ücretler meslek mensuplarımızın bu iş yoğunluğunda bir de tahsilat sorunu ile mücadele etmesine neden oluyor.
Bir diğer sorun ise vergi ve diğer kanunlarda yaşanan çok sık değişiklikler nedeniyle bilgi takibi zorluğu, beyanname verme sürelerinin kısalığı ve kurumlar tarafından süre uzatmalarında son dakikaların beklenmesi çok sıkıntılara sebep olmaktadır.
Bunun yanında meslek mensuplarına yüklenilen müteselsil sorumluluk hükümlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.
Meslek sorunlarımızın çözümüne yönelik girişimler birliğimiz tarafından yetkili makamlar nezdinde sürdürülmektedir. Olumlu ve işbirliğine dayalı olarak süren ilişkilerle bu alanda önemli sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz.
“HAYATIMIZI MESLEĞİMİZE ADADIK”
Biraz da aile yaşantınızdan, sosyal yaşantınızdan söz edelim.
Eşimde Mali Müşavir birlikte çalışıyoruz, 18 yaşında bu yıl üniversite sınavına girecek bir oğlum ve ilkokula başlayan 7 yaşında bir kızım var. Bu anlamda ailecek hepimiz yoğun bir dönemden geçiyoruz. Biz zaten kendimizi fazlasıyla mesleğe adadık, çocuklarında eğitim hayatlarında önemli bir dönüm noktasında olmaları nedeniyle sosyal aktiviteye çokta zaman kalmıyor. Şu an en büyük hayalimiz birkaç günlüğüne de olsa birlikte tatil yapacağımız günlerin biran önce gelmesi.


 
Editör: TE Bilişim