Haber: Nevin Bulut Atak
Stajyer ehliyet uygulamasına göre sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el konulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecek. Kişi, psikoteknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alabilecek.
Yönetmeliği göre iki yıl boyunca trafik ışıklarının ihlal edilmesi, belirlenen hız sınırlarını aşmak, geçiş üstünlüğü olan yerlerde yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının ihlal edilmesi, emniyet kemerinin bağlanmaması, park yasağına uyulmaması, araç kullanırken telefonla konuşmak ve 0,20 promil alkol ile yakalanması halinde ceza puanını dolduranların ehliyeti iptal ediliyor.
Stajyerlik eğitimin kalitesini artırdı
Yeni ehliyet sisteminin trafiğe etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Celalettin Başer, “Avrupa birliği uyum yasaları çerçevesinde stajyer sürücü belgesi uygulaması getirildi. Sürücüler iki sene stajyerlik yapacak ve ondan sonra asıl ehliyete kavuşacak. 1 Ocaktan beri uygulama böyle. İlk bakışta insanlar bunu yadırgadı, stajyerlikten korktular. Stajyerlik korkulduğu kadar zor ve güç değil. Stajyerlikten maksat, stajyerlik boyunca sürücüleri kurallara uymayı alışkanlık haline getirmek. Aslında amaç diğer paydaşlarla hoşgörüyü sağlamak, birbirinin haklarına saygı göstermeyi en basitinden bir yol vermeyi alışkanlık haline getirmek. Bu da eğitimin kalitesini artırdı. Stajyerlikle birlikte sürücü belgesi çeşitleri de değişti. 18 ayrı sürücü belgesi veriyoruz şu anda. Bu kapsamda araç filolarının değişmesi gerekli oldu. Biz de bunu yeni yasalara uyarladık ve şu anda toplamda ondan fazla yeni araç bulunan filomuzla hizmet ediyoruz” dedi. 
Artık herkes araç kullanabiliyor
Stajyerlik uygulaması ile eğitimin kalitesinin artışına bağlı olarak ehliyet alan herkesin trafiğe rahatlıkla çıkabildiğini ifade eden Celalettin Başer, “Bir ocaktan önceki yönetmeliklerde sınav sisteminde daha çok teorik öğretim ağırlıklıydı. Direksiyon nispeten biraz daha kolaydı ancak yılbaşından sonra direksiyon sınavları ağırlaştı. Bu da üstün körü eğitimi ortadan kaldırdı ve herkesin daha disiplinli eğitim almasını sağladı. Daha önce ehliyeti olduğu halde araç kullanamayan kişiler artık almış oldukları disiplinli eğitim sayesinde trafiğe rahatlıkla çıkabiliyorlar. Direksiyon sınavlarında puanlama sistemi de kaldırıldı. Puanlama sisteminin yerine yeterlilik sistemi getirildi. Ve bununla yeterli olmayan adaylar tekrar sınavlara girmek zorunda kalıyor. Bu uygulama ilk etapta sürücü kurslarının direksiyon sınavlarında başarısını düşürmüş gibi gözükse de direksiyon eğitiminin ciddiyetini artırdı. Kursiyerlerimiz daha ciddi bakmaya başladı. Eğitimin kalitesi yükseldi. Bu da otomatikman başarıyı artırdı. Artık ehliyeti olanlar araç kullanabiliyor rahatlıkla. Ehliyetlerin uluslar arası kullanılır olması da ayrı bir avantaj. Artık sürücü belgeleri Dünyanın seksen dört ülkesinde geçerli” dedi. Başer, eski ehliyetlerin ise 2020 yılına kadar geçerliliği olduğunu; daha sonraki dönemde minibüs, kamyon, otobüs ehliyetleri 5 yılda, otomobil ve motosiklet ehliyetlerinin ise 10 yılda bir yenileneceğini de sözlerine ekledi.
Teknoloji ve yenilikleri takip etmek önemli
1998 yılında hizmete açılan Yediler Sürücü Kursunun kurucusu Celalettin Başer, emekli öğretmen olduğunu ve eğitimden gelen biri olarak her alanda eğitime ayrıca önem verdiğine vurgu yaparak, “Kursumuzu açarken eğitimden geldiğimiz için önce eğitim dedik. Doksanlı yıllarda sürücü kurslarında eğitimde eksiklik olduğunu tespit ettik. Bu eksikliği tamamlamak üzere kursu açmaya karar verdik. Ve kendi kendimize kalite ve kursiyer memnuniyetini esas alacağımıza söz verdik.  Önce insan dedik ve merkeze insan aldık. İnsan odaklı düşünce ve eğitim önemli. Eskişehir’de 18 seneyi doldurduk ve iyi bir imaj oluşturduk. Bununla birlikte sürekli bir yenilenme de lazım. Günü takip etmek ve teknolojiyi, sistemleri takip etmek önemli. Günün değişen şartlarına kendimizi sürekli, adapte ettik. Vizyonumuz, sürücü eğitiminde son gelişmeleri ve günceli takip ederek kaliteyi ön plana çıkaran bir anlayışla trafikte bilinçli önsezili etkin saygın ve saygılı sürücüler yetiştirmek. Misyonumuz ise adaylarımızın sürücü bilgi ve becerilerini kazanabilmeleri için büro hizmetleri ile başlayan teorik ve beceri eğitimleri ile devam eden, sınavlarla sonuçlanan koşulsuz kursiyer memnuniyetini esas alan insan odaklı ve güler yüzlü, uyumlu bir takım ruhu ile profesyonel bir anlayışla hizmet sunmak olarak belirledik. Geriye dönüp baktığımızda 18 senede bunları gerçekleştirmenin mutluluk ve huzurunu yaşıyoruz. Bugün gelen kursiyerlerimizin yüzde doksanı eski kursiyerlerimizin tavsiyeleri ile geliyor. Tabi bu kolay değil. Gece gündüz demeden kursiyerlerimizin bütün sorunları ile ilgilendik. Kursiyerlerin sorunlarını anında çözmek bize bu başarıyı getirdi. Tabi bu ekip başarısı. Arkadaşlarımızla bir bütünüz. Evrakların takip edilmesi bile çok önemli. Tek bir evrak eksik olsa bile adaylarımız büyük sıkıntı yaşayabilir. Sınıflarımızda bilgisayarlı eğitim veriliyor. Kadromuz öğretmenlerimiz uzman. İşinin ehli insanlarla çalışıyoruz. Direksiyon usta öğreticilerimiz hem ehil insanlar hem de liyakat ile birlikte hoşgörü ve sabır sahibi kişiler. Bazen direksiyona hiç oturmayan insanlar geliyor. Freni debriyajı bilmiyor. Yaşı ilerlemiş adapte süresi uzun insanlarımız var. Bu kursiyerlerimize sabırla eğitim vermek önemli ve bu konuda uzman ekibimize güveniyoruz. Amacımız kalitemizi daha da yükseltmek ve öncülüğümüzü devam ettirmek. Araç gereç ve kadromuzla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hedefimiz Eskişehir’de ilkleri gerçekleştirmek. Bununla alakalı projelerimize de yakında paylaşacağız” dedi.
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

 
Editör: TE Bilişim