Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Eskişehir Şube Başkanı Sevgi Akmen ile derneğin çalışmaları hakkında konuştuk. Eskişehir’de STK’ların önem taşıdığına değinen Akmen, Türkiye’ye örnek çalışmalar yapıldığını söyledi.

ÇYDD ile ne zaman tanıştınız ve ÇYDD ile bugüne kadar neler yaptınız?

ÇYDD’ye 1998 yılında üye oldum. Sekiz yıldır da Şube Başkanlığı görevini yürütüyorum. Arkadaşlarımızla birlikte ÇYDD’nin çıtasını daha yükseğe çıkarmak için hep birlikte çalışıyoruz. Onursal Genel Başkanımız Prof. Dr. Türkan Saylan’ın bize açtığı yolda çağdaş insan yoluyla çağdaş bir toplum yaratma hedefi doğrultusunda projeler üretiyoruz. Eğitim ve kadın odaklı çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bugüne dek kadınlarla, gençlerle hep bir arada olduk. Ülkemizde eğitimin kalitesinin yükseltilmesi için toplumsal mücadelenin içinde yer aldık. Laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin neferleri olarak Atatürk ilkeleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürdük.

Kız çocuklarının eğitimde fırsat eşitliğinden yararlandırılması, meslek sahibi olması, sosyal yaşama katılması için onların yaşamlarına dokunuyoruz. ÇYDD olarak, ilköğretim ve lise çağındaki maddi imkansızlık içindeki kız çocuklarına, yine maddi zorluklar yaşayan, başarılı üniversite öğrencisi kız ve erkek öğrencilere burs veriyoruz.

Burslar dışında kadınlara yönelik kurslarımız ve eğitim etkinliklerimiz devam ediyor. Yine maddi zorluk içinde dershaneye gitme olanağı olmayan sınavlara hazırlanan ilköğretim ve lise öğrencilerine gönüllülerimiz aracılığıyla destek veriyoruz. Ayrıca çok sayıda gençlik projesiyle gençlerin toplumsal yaşama katılmasına katkıda bulunuyoruz.

Engelsiz Çağdaş yaşam Projesi, Hey Yeni Kampüslü Projesi, Denizyıldızı projesi hemen sayabileceğim bazı projeler.

Ayrıca Genel merkezimizin KalDer (Türkiye Kalite Derneği)’nin mükemmellik ödülü adaylık başvurusu kapsamında pilot şubelerden biriyiz. Kurumsal süreçlerimizi yeniden yapılandırarak mükemmellik ödülünü alma hedefi doğrultusunda yoğun bir şekilde çalışıyoruz.

Diğer yandan, gelecek yıl şubat ayında derneğimizin kuruluşunun 30. kuruluş yıldönümünü kutlayacağız. Bu kapsamda çok sayıda etkinlikle derneğimizi tanıtmak ve amacına uygun bir şekilde kutlama programları yapmak üzere hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.

ÇYDD Eskişehir Şubesinin kaç üyesi var, üyelerinize yönelik ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Şubemizin 200’ün üzerinde üyesi var. Bu noktada belirteyim, nitelikli üye kazanmayı anlamlı bulduğumuz için üye sayısını belirleyici bir ölçüt olarak görmüyoruz. Dernek olarak sayısı yüzleri aşan gönüllülerimiz, gençlerimiz var. Üyelerimizle sosyal dayanışmaya dönük düzenli buluşmalar yapıyoruz. ÇYDD, kurumsallaşma bakımından Türkiye’ye örnek olacak bir kurum bu nedenle Dernek içi eğitim etkinlikleri aralıksız bir şekilde sürdürülüyor. Üyelerimizin ve yöneticilerimizin bilgilerinin güncellenmesi, ÇYDD bilincinin tüm üyelerimize yaygınlaştırılması amacıyla çok sayıda eğitim ve toplantı düzenliyoruz. Toplumsal bellekte kurucumuz Prof. Dr. Türkan Saylan’ı canlı tutmak ve ÇYDD’yi anlatmak için üyelerimizi sürekli bilgilendiriyoruz.

Eskişehir sivil toplum kuruluşlarının yoğun ve aktif olduğu bir şehir. Sizce STK’lar şehrimizde yeterince söz sahibi mi?

Eskişehir’de STK’lar bir arada hareket ettiğinde önemli kazanımlar sağlanıyor. Örneğin bir süre önce Kentpark’ın bugün olduğu yerde konut projesi uygulanmak istendi.  STK’lar birlikte mücadele verdi, bu bölgenin yeşil alan olarak kente kazandırılması için çaba harcandı. Sonunda konut projesine izin veren dönemin belediye başkanı yargılandı ve konut projesi iptal edilerek bugünkü görkemli park alanı kazanıldı.

Yine yakın bir örnek verirsek, Alpu ovasına kurulmak istenilen termik santral projesi ile ilgili STK’ların öncülüğünde büyük bir çaba harcandı. Kamuoyu projenin zararları konusunda bilgilendirildi. Diğer yandan kamu kurumları nezdinde hukuki süreç yönetilerek ihalenin 4. kez iptal edilmesi sağlandı. Tabi ki nihai hedef santral projesinin tamamıyla iptal edilmesini sağlamak olacak.

Eskişehir’de STK’lar katılımcı yönetim anlayışının uygulamaya geçmesi için baskı grubu olarak çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Kent Konseyleri, çok sayıdaki Mahalle Meclisleri de kenti halkla birlikte yönetme konusunda Türkiye’ye örnek olacak güzel çalışmalar yapıyor.

Eskişehir’de STK’ların birbirleriyle iletişimini nasıl buluyorsunuz?

Eskişehir’de çağdaş bir Türkiye özlemi içinde olan Atatürk ilkeleri doğrultusunda çalışan STK’lar olarak, yıllardan beri geleneksel hale gelen kitlesel buluşmalar gerçekleştiriyoruz. ÇYDD olarak 29 Ekim, 19 Mayıs, 30 Ağustos gibi önemli tarihlerde binlerce Eskişehirliyi bir araya getiren etkinliklere önderlik yapan ekip içinde yer alıyoruz.

Diğer yandan ortak tavır içinde olunması gereken konularla ilgili de her zaman bir arada hareket ediyoruz. Kentimizde çok sayıda Platformun olması da STK’lar arasındaki iletişimin ve işbirliği anlayışının geliştiğinin bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Eskişehir Kadın Platformu, Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu gibi içinde çok sayıda STK’yı barındıran yapılanmalar güç birliğini arttırma yönünde güzel örnekler olarak sıralanabilir.

Sevgi Akmen siyasette tanınan bir isim. Önümüzdeki süreçte siyasete yeniden dönmeyi, Milletvekili veya Belediye Başkan adayı olmayı düşünüyor musunuz?

Siyasete uzun yıllar hizmet etmiş bir kişi olarak elbette bahsettiğiniz sürecin dışında değilim. Siyasete emek veren kişilerin kentimize ve ülkemize katkı sağlamak adına ortaya çıkan görevleri üstlenme sorumluluğu var. Önümüzdeki dönemin koşulları hangi görevi yapmayı gerektirirse elbette sorumlu bir yurttaş olarak ben de deneyimlerimi aktarmayı sürdüreceğim.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu söyleşi nedeniyle ulaştığımız okurlara eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanamayan kız çocuklarımıza sağlayabilecekleri katkı varsa Derneğimize ulaşmaları için çağrı yapmak istiyorum. Duyarlı Eskişehirliler fitre, zekat, kurban bağışı ya da burs destekleriyle kızlarımıza, gençlerimize katkıda bulunabilirler. Sizin aracılığınızla her zaman yanımızda olan üyelerimize, gönüllülerimize ve bağışçılarımıza sonsuz teşekkürlerimizi iletiyorum.

Dernek olarak taleplerimizle ilgili her zaman bize destek olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e, Prof. Dr. Türkan Saylan Erken Çocukluk Eğitim Merkezi’ni kentimize kazandıran Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’a, Prof. Dr. Türkan Saylan Parkı ve Halk Merkezi’ni açarak onursal genel başkanımızın ismini yaşatan Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a şükran duygularımızı iletiyorum.

Manşet gazetesine, şahsıma ve derneğimize gösterdiği ilgi için çok teşekkür ediyorum. Halkımızın haber alma özgürlüğüne sağladığınız katkıyı çok önemli buluyor, başarılarınızın devamını diliyorum.

Editör: TE Bilişim