Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Türk Kızılayı Eskişehir Şube Başkanı Yüksel Girgin, Eskişehir’e yapılan iki büyük proje olan Hasırca Kampı ve Kızılay Bölge Kan Merkezi’nin açılışını Ağustos ayında gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. Girgin, toplam maliyetleri 27 milyon lirayı bulan bu iki projenin Eskişehir için de büyük önem taşıdığını ifade etti.

Öncelikle Eskişehir’de kan bağışı ne durumda diye sormak istiyorum. Özellikle Ramazan ayı ve yaz tatili nedeniyle stoklarda bir düşüş yaşandı mı?

Evet, her sene Ramazan ayında kan bağışlarında düşüş yaşanıyor. Yaz tatilinin de etkisi ile kan stoklarımızda azalma yaşanıyor. Oruçların geç saatte bozulması nedeniyle biz kan merkezlerimizi gece geç saatlere kadar açık tuttuk. Ancak buna rağmen ciddi bir düşüş yaşandı. Eskişehir halkının Ramazan ayından sonra kan bağışlarını yeniden düzenli hale getirmelerini bekliyoruz. Özellikle düzenli olarak kan bağışı yapan donörlerimizin bağışlarını bekliyoruz. Kan acil bir ihtiyaç değil, sürekli olan bir ihtiyaç. Hastaneler her gün bizden kan istiyor.

Ama genel anlamda baktığımızda, Eskişehir halkı kan bağışı konusunda oldukça bilinçli. En çok kan bağışı yapılan 10 il varsa, Eskişehir bu iller arasında önemli bir yere sahip.

Türk Kızılayı Eskişehir Şubesi olarak en önemli projeniz Hasırca Kampı. Bu konuda son durum nedir, bilgi verir misiniz?

Kampımızın açılışı için geç kaldık. Bunun sebebi de müteahhit ile sorun yaşamamız oldu. Müteahhit işi bırakıp gitti. 2017’de bitmesi gereken kampı bitiremedik. Müteahhidin son hak edişlerini ödemedik ve o para ile kalan işleri yaptırarak kampı bitirdik. Son olarak iç mefruşatı kalmıştı. Bu konuda da Kızılay Genel Merkezimizin onayı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı ile bir protokol imzaladık. İç mefruşatını A’dan Z’ye bakanlık döşedi. İşletme maliyetini de bakanlık sütlendi. İki kurum arasında kampı ortak kullanma konusunda bir protokol imzalandı. Kamp; Ağustos, Eylül, Aralık ve Nisan ayları olmak üzere 4 ay Kızılay tarafından kullanılacak. Kalan 8 ayda da kampımızı bakanlık, gençlik kampları için kullanacak.

KAMP 5 YILDIZLI TATİL KÖYÜ GİBİ OLDU

Kamp kaç kişi kapasiteli, içerisinde neler var?

Biz bu kampı daha çok tatil köyü konseptinde yapmak istedik. 50 yıllık bir kampı tatil köyü konseptine çevirdik. 5 yıldızlı otel gibi konaklama, yeme-içme ve spor alanları oluşturduk. Her odada tuvaleti ve banyosu olan odalar tasarladık.

Kampta futbol, voleybol sahaları, tenis kortu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu var. Misafirlerimizin konaklayacağı 18 odalı butik otelimiz var. Bu otelde 20-40 ve 60 kişilik 3 toplantı salonu var. Engelli vatandaşlarımız ve öğrencilerimiz için 5 tane bungalov ev var. Her bir bungalov evde 2’şer kişilik 2 oda bulunuyor. Yani bungalov evlerimiz toplamda 20 kişi kapasiteli. Bunun yanı sıra her blokta 70 kişi kapasiteli, 4 blokta toplam 280 kişi kapasiteli konaklama yerleri yaptık. Tüm bu konaklama yerleri kamp tipi değil, 2’şer ve 4’er kişilik odalarda, her odada özel banyo ve tuvaleti olan, 5 yıldızlı otel tipi konaklama mekânları. Bunların yanı sıra 350 kişilik toplantı salonu, 300 kişilik yemek salonu, 300 kişilik anfi tiyatro yapıldı. Eskişehir’e yakışan bir kompleks oldu.

Kampın toplam maliyeti ne kadar oldu?

Kampın inşaat maliyeti 8 buçuk milyon civarındaydı. İç mefruşatı için de Gençlik ve Spor Bakanlığı yaklaşık 3 milyon harcama yaptı. Toplamda yaklaşık 12 milyonluk çok büyük bir yatırım oldu. Bu projede katkıları nedeniyle Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Türk Kızılayı Genel Merkezi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na teşekkür ederiz.

AÇILIŞLAR AĞUSTOS’TA OLACAK

Peki, açılış ne zaman olacak?

Kampımızın tüm işleri bitti. 26 Haziran tarihinde ilk misafirlerimizi kampımıza aldık. Emek mahallesinde bulunan 1. Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu’ndan 70 öğrenci ve 70 öğretmen ilk kamplarını gerçekleştirdi. Açılıştan önce hem kampımızı denemiş olduk, eksiklerimizi gördük hem de öğrencilerimiz 4 günlük bir kamp yapmış oldular.

Hasırca Kampı’nın resmi açılışını Ağustos ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kızılay Genel Başkanımız ve Türkiye’deki bütün Kızılay şube başkanlarımızın katılımı ile büyük bir açılış yapmayı planlıyoruz. Aynı gün hem Hasırca Kampının hem de Kızılay Bölge Kan Merkezi’nin açılışını yapacağız. Bunun da müjdesini sizinle paylaşmış olayım.

TÜRKİYE’NİN EN MODERN KAN MERKEZİ OLACAK

Kızılay Bölge Kan Merkezi de bir diğer önemli projeniz. Bu merkez hakkında da bilgi verir misiniz?

Tepebaşı’nda hemen çevre yolunun kenarında, Tepebaşı İlçe Müftülüğü’nün yanındaki 2 bin 250 metrekare arsayı yaklaşık 1 milyona satın aldık. Bu arsa üzerine 850 metrekarelik bir merkez inşa ettik. Bunun 2 katı yerin altında, 2 katı da yerin üstünde olmak üzere 4 katlı bir bina yaptık. Bodrum katlarının birini otopark, diğer katı da kan evraklarının depolanması için planladık. Diğer 2 katı da hem kan bağış merkezi ve bölge kan merkezi olarak planladık. Şehir merkezinde Doktorlar caddesinde kan bağış merkezimiz var. Yine Valilik önünde ve Kızılcıklı caddesinde seyyar kan verme TIR’larımız var. Ama tüm bu merkezlerimizde araçla gelme sorununu yaşıyoruz. Yeni merkezimizde hem trafik sorunu hem de otopark sorunu olmayacak. Vatandaşlarımız araçlarıyla rahatlıkla gelip kan bağışı yapabilecek.

Şu anda burada böyle bir merkezimiz olmadığı için kanlar Ankara’ya gidiyor, oradaki özel cihazlarda ayrışıp geliyordu. Bundan sonra Uşak, Kütahya, Afyon, Bilecik ve Eskişehir’in kanları buradaki modern cihazlarda hazırlanacak. 5 ilin kan ihtiyacı hastanelere buradan gönderilecek. Burası Türkiye’nin en modern kan merkezi olacak. Yaklaşık 15 milyonluk bir yatırım olacak. Bu binanın inşaatı bitti. Sadece iç mefruşatı kaldı. Dünyanın kullandığı son teknoloji cihazlar geliyor. Bir aya kadar tüm cihazlar gelmiş olacak. Dediğim gibi ağustos ayında Hasırca Kampımız ile aynı günde burasının da açılışını yapmayı planlıyoruz.

Editör: TE Bilişim