Röportaj: Gökhan Koçal
Gazipaşa mahallesinde oturan öğrenciler mahallelerinde okul olmadığı için her sabah farklı yerlerde bulunan okullara gitmek zorunda kalıyor. Muhtar Gülnazik Yüksel okul sorununun bir türlü çözülemediğini ifade ederek, “Üniversitesi olan, ilkokulu olmayan tek mahalle biziz” dedi. 


2 bin kişinin yaşadığı Gazipaşa mahallesinin en büyük sorunu okul. Mahalledeki tek okul olan Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de taşınınca mahalle okulsuz kaldı. Mahallede okul olmadığı için öğrenciler 5 kilometre uzaklıktaki Muttalip Atatürk İlkokulu ve bir buçuk kilometre uzaklıktaki Fevziçakmak mahallesindeki İsmet Paşa İlkokulu’na gitmek zorunda kalıyor. Ortaokul ve lise çağındaki öğrenciler ise merkezdeki okullara gidiyor. 200’e yakın öğrencinin mahallede okul olmadığı için farklı yerlerdeki okullara gittiğini aktaran Gazipaşa Mahalle Muhtarı Gülnazik Yüksel, “Okul çağında 200’e yakın çocuk var. Fevziçakmak mahallesi ve Muttalıp’taki okullar bize yakın. Muttalıptaki en yakın okulun mesafesi 5 kilometreden fazla. Fevziçakmak mahallesindeki İsmetpaşa İlkokulu bir buçuk kilometreden fazla uzakta, Sarar Ortaokulu 2 kilometre… Bunun yazı, kışı var. Yağmuru, karı var. Biz mahallemize okul istiyoruz” dedi.  Yüksel 20 yıl önce mahalleye okul temeli atılmasına rağmen, günümüze kadar hiçbir çalışma yapılmadığını kaydetti.  

Nüfusunuz nedir?
2 binden fazla kişi mahallemizde yaşıyor. Yaklaşık 200’den fazla çocuğumuz var. 2014 yılındaki seçimlerde muhtar oldum.  4 yıldır mahallemizin gelişmesi için mücadele ediyoruz, sorunlarımıza Tepebaşı Belediyesi’nden başka hiç kimse dönüp bakmadı.

Mahallenin en önemli sorunu nedir?
Okul başlı başına bir sorun. Çocuklar okul çağına geldiği zaman ailelerde bir telaş başlıyor, “Çocuk nereye okula gidecek” diye.  Fevziçakmak mahallesi ve Muttalıp’taki okullar bize yakın.  Muttalıp’taki en yakın okulun uzaklığı 5 kilometreden fazla. Fevziçakmak mahallesindeki İsmetpaşa İlkokulu bir buçuk kilometreden fazla uzaklıkta, Sarar Ortaokulu ise 2 kilometre…  Şimdi siz buradan çocuğunuzun sırtına o çantaları takın gönderin bakalım. Nasıl gidecek. Bunun yazı, kışı var. Yağmuru, karı var.  Herkesin altında arabası yok. Kimi veli çocuğunu İsmetpaşa İlkokulu’nda okutmak istemiyor. Böyle olunca servis sıkıntısı da yaşanıyor. Servis bulamadığımız için ben çocuğumu 4 sene İsmetpaşa İlkokulu’na kendim getirip, götürdüm.

20 YIL ÖNCE İLKOKUL TEMELİ ATILDI…

Mahallede kaç öğrenci var?
200’e yakın öğrenci var. Mahallemizde ne ilkokul, ne ortaokul, ne de lise var.  Mahallemizde bir lise vardı o da taşındı. Liseye giden çocuk yine bir şekilde okula gidiyor ama ilkokula giden çocuğu tek başına oraya okula gönderemezsiniz.  50 çocuk var dediler. Kapı kapı dolaşıp okul çağındaki çocukları tespit ettim. 200 tane çocuğumuz var böyle. Velilerden imza topladım mahallemize bir okul açılsın diye İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdim yine kabul etmediler.  20 yıl önce bir ilkokul temeli atıldı buraya öyle kaldı. Başta dediler ki oraya okulu yapalım. Planda değişiklik yapmak gerekiyordu onu da yaptırdık.  7 bin metrekare bir alan orası, şimdiki yasaya göre en az 8-10 bin metrekare bir alan olması gerekiyormuş, bakanlık buna onay vermedi.  Mahallenin ortasında Milli Emlak’a ait 30 bin metrekare bir alan var. Hazinenin yeri kamulaştırıp buraya okul yapılabilir. Onu da istemiyorlar.  Okul olmadığı için gençler de durmak istemiyor.  Mahallemiz güzel, aile ortamı var ama insanlar okul sıkıntısı yaşadıkları için burada kalmak istemiyorlar, “Çarşıda ev tutar orada otururum, çocuğum okula rahat gider gelir” diyorlar.
Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Lisesi taşındıktan sonra eski okul binasındaki son durum nedir?
Bina için karar çıktı. Yıkılacak. İçinde ne varsa çaldılar. Sadece duvarları kaldı. İhale ile birine verdiler, yıkılacak. Orası sit alanı. Zamanında sit alanına yapılmış okul. Yeni bir okul yapılması çok zor.  Çözüm bulunabilirdi, ilkokul ve ortaokul olabilirdi. Yazık oldu.  

ÜNİVERSİTESİ OLAN, İLKOKULU OLMAYAN TEK MAHALLE BİZİZ
Mahallemizde okul yok ama üniversitemiz var.  Anadolu Üniversitesi 2 Eylül kampüsü bizim mahallemizin sınırları içerisinde. Üniversitesi olan, ilkokulu olmayan tek mahalle biziz.

Okul dışında başka sorunlarınız nelerdir?
Bir diğer sorunumuz hayvancılık. Önceden Zafer mahallesinde hayvancılık yapılıyordu. Orada yapılaşma başlayınca hayvancılıkla uğraşanlar buralara geldi.  Milli Emlak arazilerini hayvancılık için kullanılıyorlar. Önüne gelen kendine bir yer çeviriyor, hayvancılık yapıyor.  Yerleşim yerinde hayvancılık yapılmaz.  Milli Emlak yetkilileri “Burası bizim yerimiz, kira ödeyeceksin” diyor.  Ancak bir müddet sonra burayı dede toprağı gibi sahipleniyorlar, kendilerine rant sağlıyorlar. Belediyenin bunları çıkartma gücü yok. Kaymakamlığa gittim, çıkarma kararı aldırdım. Kaymakamlık diyor ki “Milli Emlak’ın yeri Milli Emlak çıkartacak”, Milli Emlak diyor ki “Temizlik işini belediye yapacak” En son artık bunu yargıya taşıyacağız.   

SOKAK LAMBALARI YANMIYOR
Aydınlatma sorunumuz var. Bir tek ana caddemiz var. Oranın aydınlatması çalışmıyor. OEDAŞ’ı ne zaman arasam kayda alınmıştır diye mesaj atıyorlar.  Bir senedir sorunu çözmediler. Takacakları iki tane ampul.  Aydınlatma sorunu sürekli var. Mahallemizin yarısında doğalgaz yok. İmar sorunumuz var. Mahallenin yarısı tarla olarak geçiyor.
 
 

Editör: TE Bilişim