Tuğba KOÇAL

Yeni eğitim öğretim dönemi başlarken gözler servis araçlarına çevrildi. Özellikle son dönemde yaşanan olaylar nedeniyle velileri uyaran Servisçiler Odası Başkanı Abdurrahman Yüceer, “Şehrimizde çok sayıda korsan servis var. S plakası olmayan korsan araçlara çocuklarınızı emanet etmeyin” dedi.

Eskişehir’de kaç servis aracı var? Servis şoförleri olarak Eskişehir’deki en önemli sorununuz nedir?

Eskişehir’de 1329 tane servis aracı var. Bunların 750 tanesi sadece okul servisi olarak çalışıyor. Şehrimizde yaklaşık 250 tane de korsan servis aracı var. Bizim en büyük sıkıntımız korsan sorunu. Bu korsan araçlar, okulların kendi üzerine olan servis araçları. Kreşler, anaokulları, dil okullarının kendi üzerlerine işlettikleri araçlar. Bunlar S plakalı araçlar değil. Bunlara zaten servis aracı diyemiyoruz çünkü servis aracı olma özelliklerini taşımıyor. Bu araçlar ve sürücüleri yeterince kontrol edilmiyor. Bu araçlara gereken denetimler yapılmıyor. Bizim servis araçlarımız yılda 2 kez denetimden geçiyor. Hem belediye, hem zabıta hem devletin kolluk kuvvetleri tarafından sürekli kontrol halindeyiz.

Tüm sıkıntı korsan araçlardan kaynaklanıyor. Okullarda öğrenci taşıyan 750 tane servis aracımızın bir tanesinde dahi bir tek çocuğumuzun burnu kanamamıştır.

Bu işi nasıl yasallaştırıyorlar?

Okul kendi üzerine bir servis aracı alıyor. Ya da servis aracı olan kişiler okula gidip “Benim servis aracım var. Bunu sizin üstünüze yapayım” diyor. Bu da okul yönetiminin maliyet olarak düşük olduğu için işine geliyor. Çünkü biz S plakalar için korkunç paralar veriyoruz. Bir servis aracı S plakası ile beraber 500 bin TL. Bu kişiler, araçlarını 30-40 bin gibi rakamlara okulun üzerine yaparak, korsan servisçiliği yasallaştırmış oluyorlar. İşin yolunu bulmuşlar yani. Okul böylece maliyeti düşürdüğünü zannediyor. Ama çocukların hayatını tehlikeye atmış oluyorlar. Allah korusun o serviste bir çocuğa bir şey olsa bu işin içinden çıkamayacaklarını bilmiyorlar.

UYGULAMA 1 SENE ERTELENDİ

Bu gibi korsan araçlarda, içinde çocukların unutulduğu, hayatını kaybettiği olayları hep yaşadık. Bu olaylar da dönüp dolaşıp servis şoförlerine mal ediliyor. Bu olaylar sonrasında yeni okul yönetmeliği çıkartıldı. Bu da acele ile yapıldı. Bu şekilde de servis şoförleri olarak bizlerin şartları ağırlaştı. Servisçi arkadaşlarımızın omzuna birçok maliyet yükü bindi. Bizim bütün servis araçlarımıza koltuk sensoru, 3 nokta emniyet kemeri, kamera gibi birçok özellik zorunluluğu getirildi. Bunları Eylül ayına kadar taktırmamız gerekiyordu. Biz genel merkezimizle beraber bununla ilgili bir mücadele başlattık. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile bunun 2019 yılı Eylül ayına ertelenmesini sağladık. Bize göre yapılması gereken bu özelliklerin yeni üretilen sıfır araçlarda bulunması. Çünkü mevcut araçlarımıza bu sistemleri kaldırmayacağını düşünüyoruz. Çünkü en arka koltuktan en öne kadar tüm koltuklara elektrik sistemi kabloları gelecek. Araçlarımız bu yükü taşır mı, araçları yakar mı, çocuklarımızın hayatı böyle bir durumda tehlikeye girer mi diye endişe taşıyoruz. İnşallah önümüzde 1 sene daha var. Bu durumu Milli Eğitim Bakanımıza, İç İşleri Bakanımıza anlatacağız.

Siz bu konuda ne gibi girişimlerde bulunuyorsunuz?

Korsan araçlarla ilgili sıkıntıları Emniyet’e bildiriyoruz. BİMER ve CİMER’e de yazılı olarak gerekli şikâyetleri yaptık. Bu konuda birçok çalışmamız var. Önümüzdeki dönemde de korsanla mücadelemiz devam edecek.

BU YAZ 850 SERVİS ŞOFÖRÜ EĞİTİM SONUCU SERTİFİKALARINI ALDI

Okul dönemine hazırlık noktasında ne gibi çalışmalar yapıldı? Araçlar yeni eğitim- öğretim dönemine hazır mı?

Yaz döneminde tüm servis şoförü arkadaşlarımız araçlarını okul dönemine hazırladı. Araçlarımızın hepsi yeni döneme hazır. Zaten bizim okul servis araçlarımız arasında en eskisi 4-5 yaşında. Bir de biz zaten her yıl belediyenin uygunluk testine giriyoruz. Ayrıca her sene TÜV’den geçiyoruz. Yani her S plakalı servis aracı yılda 2 kez denetimden geçiyor.

Bu yaz döneminde yaklaşık 850 servis şoförü arkadaşımıza eğitim sonucu sertifika verdik. Servis şoförü arkadaşlarımıza 30 saatlik eğitim veriyoruz. Bu eğitim sonucunda bir sınava giriyorlar. Sınav sonucu hak kazanan arkadaşlarımıza sertifika veriyoruz. Bu sertifika okul servis şoförlüğü ya da okul servis rehberliği yapma hakkı kazanmalarını sağlıyor. Ama bu korsan araç şoförleri kimdir, necidir hiç kimse bilmiyor. İnsanlar en değerli varlıklarını emanet ettikleri şoförün sabıkası var mı, daha önce bir olaya karışmış mı bilmiyorlar. Bu konuda lütfen hassas davranın. Biz bu konuda elimizden gelen girişimleri yapıyoruz. Korsan araçlara göz açtırmamaya çalışıyoruz. Ama burada iş en çok ailede bitiyor. Ailelere bir kez daha seslenmek istiyorum. S plakası olmayan araçlara çocuklarınızı emanet etmeyin.

Editör: TE Bilişim