Türkiye Yardım Sevenler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Serpil Çamoğlu 91’inci kuruluş yıldönümünde derneğin Eskişehir’deki 78 yıllık geçmişini ve çalışmalarını paylaştı. Çamoğlu, sosyal, çevre ve sağlık projelerinin yanı sıra özellikle eğitim alanında verdikleri desteklerin toplumsal yaşama sundukları katkıyı anlattı.

Yardım Sevenler Derneği'nin tarihçesinde söz eder misiniz? Eskişehir Şubesi ne zaman açıldı?

Türkiye Yardım Sevenler Derneği, Ankara’da 19 Şubat 1928 tarihinde Yoksul Kadına Yardım Derneği adı altında kurulmuş, daha sonra büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün “Büyük varlık ve faziletleri unutulmamış Türk kadınlarına, ayağa kalkarak hürmetlerimizi göstermeliyiz. Türk kadını yoksul olamaz. Türk kadını bizatihi bir varlıktır” diyerek derneğe “Yardım Sevenler Derneği” adını vermiştir. Bu yıl 91’inci kuruluş yılımız kutlamaktayız. Eskişehir Şubemizin kuruluşu 1941 olup, 78 yıldan beri sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz. Yönetim kurulumuz 9 kişiden oluşmaktadır. Derneğimiz, Eskişehir Valiliği İnsan Hakları Komisyonu (2004), Eskişehir Kent Konseyi (2008), Eskişehir Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi (2001), Eskişehir Kadın Platformu (1988) üyesidir.

Yardım Sevenler Derneği’nin faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Eğitim, Sosyal yardım, çevre, sağlık, sosyal çevre konularında; kadın, erkek, çocuk, yaşlı ve engelli ayırımı yapmadan çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Yurt genelinde okullarımız, ana sınıflarımız, yatılı öğrenci yurtlarımız, sağlık merkezlerimiz, huzur evlerimiz mevcuttur. Özellikle Eskişehir’de otizmli çocuk ve gençlerimize açtığımız okullar ile eğitim desteği veriyoruz. TYSD Otistik Çocuklar Eğitim Merkezimiz ve TYSD Suzan Gürcanlı Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devrettiğimiz okullarımız. Bu okullarımızda 100’e yakın çocuk ve gencimiz tam gün eğitim almaktalar. Okullarımıza ve öğrencilerimize maddi ve manevi her türlü destek yönetim kurulumuzca verilmektedir. Eskişehir Şubesi olarak birçok hasta odası, ana sınıfı ve sınıf, kütüphane yapılmış, ayrıca Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum bölümüne bağlı Üreme Merkezi’ne (tüp bebek merkezine), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Check-Up merkezine bağış yapılmıştır. Şubemiz sosyal sorumluluk projelerine de önem vermektedir, bu konuda ilimizde Avrupa Birliği ve BEBKA ile birçok proje gerçekleşmiştir. Halen Tepebaşı bölgemizde yapılmakta olan Ekolojik Park Projesi’nin paydaşı durumundayız.

Kaç kişiye burs veriyorsunuz?

Her yıl genelde 70-80 arası çoğunluğu üniversite öğrencisine Atatürk Eğitim Bursu verilmektedir.

Derneğinize nasıl üye olunur, koşulları nelerdir?

Derneğimize 18 yaşında,  TC vatandaşı olan her kişi yönetim kurulundaki bir üyenin önerisi ve yönetim kurulunun kararı ile üye olabilir. Şubemizin 167 üyesi vardır.

Derneğinize bağışlar nasıl yapılır?

Derneğimize, 78 yıldır derneğimizin yarattığı güven duygusu içinde herkes bağış yapabilir. Üyelerimiz bu konuda çok destek veriyor.

Toplumda çalışmalarınız biliniyor mu, bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Gerçeği söylemek gerekirse çalışmalarımızı görselde pek paylaşmıyoruz. Ama 77 yıldır her ne kadar sesiz çalışmaya çalışsak da toplum tarafından iyi gözlemlendiğimizi fark ediyoruz.

2019 yılına ödüllerle başladık, TEMA, TEV’e yapılan bağışlar nedeni ile plaketlerimizi, 26. Ugur Mumcu Anma ve Ödülü töreninde yıl içi özverili çalışmalarımız nedeni ile ödülümüzü aldık. Tepebaşı Sağlıklı Kent Konseyi’nin 20’nci yılı dolayısı ile Eskişehir şubemizin katkılarından dolayı bir plaket ile ödüllendirildik.

Editör: TE Bilişim