Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Fidanlıkta bulunan Tıbbi Aromatik bitki parseline ekilen Safran bitkisi çiçek açtı, ilk ürünler toplandı.

Bilindiği gibi, son dört yıldır Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin ortaklaşa yürütmüş oldukları Tıbbi Aromatik Bitkiler yetiştiriciliği ve genetik kaynak oluşturma projesi kapsamında onlarca tıbbi bitki başarıyla üretilmekte.

İlk kez denenen safran bitkisi, çok önemli bir tıbbi aromatik bitki olmanın yanı sıra önemli bir boya bitkisi olma özelliğine de sahiptir. Safran bitkisi Anadolu coğrafyasında binlerce yıldır üretilen ve tüketilen bir kültür bitkisi olarak bilinmekteydi. Fakat son yüzyılda üretimi ve aynı zamanda tüketimi büyük oranda unutulmuş olan bu çok önemli tıbbi aromatik bitki günümüzde tekrar dikkatleri üzerinde toplamıştır. Ülkemizde özellikle son 15-20 yılda tekrar gündeme gelmiş olan bu bitkinin üretilip tüketime sunulması için çalışmalar başlatılmıştır. Safran çok değerli bir ürün olup, 1 kg ‘mı 40-60 bin lira gibi fiyatla toptan alınıp satılan bir üründür.

Son yıllarda ülkemizde üretimiyle ilgili başlatılan çalışmalar olumlu sonuç vermiştir. Devam edecek olan çalışmalar ile öncelikle ülkemizin kendi iç tüketiminin karşılanması hedeflenirken, bir sonraki adımda ise çok kaliteli safranlar üretilip dünya piyasalarına sunulması hedefleniyor.

İlk yetiştirilen safran soğanları üretimi çoğaltmak için kullanılacak.