Basın mensupları ile Madam Tadia Otal’de gerçekleştirilen kahvaltıda bir araya gelen Sendika Başkanı Köksal, burada çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hükümetin yanlış politikaları nedeniyle halkla sağlık çalışanlarının arasındaki bağın koptuğunu belirten Köksal, Beyaz reform adı altında duyurulan bildiriye karşı dava açacaklarını söyledi. Bunun diğer meslek gruplarını yok sayarak, yalnızca doktorla sınırlı kaldığını tüm sağlık çalışanlarını kapsamadığını kaydeden Köksal, “Tüm sağlık çalışanları; birinci basamakta hizmet veren aile hekimleri, riskli gruptaki 112 çalışanları da dahi buna ilave edilmedi” diye konuştu. 
HER HAKSIZLIĞA KARŞI DAVA AÇACAĞIZ
Ocak ayından Nisan ayına kadar artan enflasyon oranları nedeniyle ücretlerin yeniden düzenlemesi konusunda başvurularda bulunduğunu aktaran Köksal, “Ne yazık ki Türkiye’deki tutmayan siyasi sitemlerden bir tanesi de sözleşmesi yönetici sistemidir, bizde de bu yüzden sorunlar çözülemiyor. Bizle sürekli değişen açıklamalar nedeniyle artık maaşımız bile hesaplayamıyoruz. Binalar, tesisatlar yenileniyor, sağlık çalışanlarına bir iyileştirme yapılmıyor. Şehir hastanesi büyük, konforlu ancak 50 kişiye 1 hemşire düşüyor, sağlıkçı sayısı yetersiz.” ifadelerini kullandı. “Yaşanan sessiz kalıyorsak, yapılan yatırımlara gölge düşmemesi içindir” diye konuşan Köksal, şöyle konuştu: “Ancak bu şehirde bazı siyasiler sınırı ve haddi aşmıştır, sağlık çalışanlarının hakkına girmiştir,  biz bu arenayı bırakıp siyaset arenasına da gireriz, hiç sıkıntı yok.  Şehrin sokaklarında kaybolan siyasilerin kimi koruduğuna dikkat etmesi lazım, çünkü sağlık çalışanın hakkı korunmuyor, insan yerine konmuyor, kimse onların fikrini sormuyor, keyfi uygulamalar yapan idareciler var, odadan kovulan yüzlerce sağlık çalışanı var ve buna sessiz kalan AK Parti iktidarındaki milletvekillerinin birbirleri ile küs olmasından kaynaklanan siyasi boşluktan kaynaklanan idarecilerin azgınlığı var. Biz bugünden sonra gerekirse iç savaş başlatacağız idarecilere karşı çünkü bazı idareciler kendilerini her şeyin üstünde görüyor, bundan sonra avukat arkadaşımızla birlikte her yapılan haksızlığa karşı dava açacağız.” 
“SAĞLIKÇLARI AK PARTİ’YE KARŞI TARAF YAPTILAR”
Mutsuz sağlıkçılarını iyi hizmet vermesinin beklenilemeyeceğini vurgulayan Köksal, “Herkesin beka dediği 2023 seçimleri arifesinde bürokratların keyfi uygulamaları sağlıkçıları, AK Parti’ye karşı taraf yapmıştır. Bizim 5 bin üyemiz var, sayımız birçok ilçenin nüfusundan fazla ancak, hekim sendikaları kuruldu ya sorun ne diyen bir tane siyasimiz yok” dedi. En iyi hizmet için Eskişehir’e yakışacak en iyi sistemin bir an evvel kurulması gerektiğini belirten Köksal,  “Biz bir yanlış varsa bunu söyleriz, bundan sonra yanlış yapan idareciye de huzur yok, bazı şeyleri basınla sosyal medyayla paylaşmıyorduk ama bundan sonra böyle olmayacak. Tarafsız birinin yapacağı bir anketle sağlıkçıların ne durumda olduğu çok net bir şekilde görülebilir.” şeklinde konuştu. 

BEYAZ REFORM 900 BİN SAĞLIK ÇALIŞANINI KAPSAMIYOR!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaları da eleştiren Köksal, şunları söyledi: “Devlet sosyal medyadan yönetilemez, Bakan ‘Carpe diem’ ‘anı yaşa’ diye tweet atmış, biz bakanımız sayesinde gerçekten de her gün anı yaşıyoruz, yarın ne olacağını bilmiyoruz. Yine Sağlık Bakanı başka bir tweetinde; ‘Sağlık Bakanlığı ek ödeme yönetmeliğinin yayınlaması ile birlikte bir süredir bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişi çekilmiştir.’ diye tweet atmış, iktidarda olan sizsiniz, biz bunun ölü olduğunu defalarca söylediğimizde bizi neden dinlemiyorlardır, 4 yıldır devleti yöneten sağlık bakanı kendi ağzı ile sistemin öldüğünü itiraf ediyor, böyle bir şey olabilir mi?” Sağlık Bakanı Koca’nın açıkladığı Beyaz Reform’u da eleştiren Köksal, “Açıklanan Beyaz Reform; 1 milyonluk sağlık çalışanından yalnızca 100 binini kapsamaktadır. 900 bin kişi 200-400 lira arası teşvik alacaktır, buna göre. Bizim ne işçinin, ne hekimin aldığı maaşta gözümüz var, herkes emeğinin karşılığını en yüksek derecede alsın. Ama biz artık geçinemiyoruz, yeni atanan arkadaşlarımız ayın 15’ini nasıl denk getireceğini kara kara düşünüyor.”
NEDEN KASIM AYINDAN SONRA SORUNLAR BAŞLADI?
Vatandaşların doktor randevusu alamama konusunda yaşadığı sorunlarla ilgili basın mesuplarının sorusunu yanıtlayan Köksal şöyle konuştu: “Pandemide sorun yaşamıyorduk, Kasım ayından bu yana randevularda neden sorun yaşanıyor bunu sorun, hekim sendikaları niye ayrılıyor diye soran var mı? Yarının garantisi olsa birçok sağlıkçı işinden ayrılır, bir sürü formül sunarsanız hiç biri tutmaz. Kanser hastasına 4 ay sonra MR randevusu verilirken ESOGÜ’de ücret verirseniz ertesi gün çekiliyor, bu sosyal devlet ilkesine uygun mu? Biz bu sistemi bize bırakırsanız 4 haftadan 4 güne iner dedik ama olmadı, birilerine sürekli aracılık ederseniz birilerini sürekli araya alırsanız, sistem bu hale gelir.”
PROMOSYON İHALESİ 26 AĞUSTOS’TA
Köksal son olarak “Eskişehir’de 6500 sağlık çalışanı işçilerle birlikte 9 bin 500 personel için 26 Ağustos saat 10’da promosyon ihalesi yapılacak.” duyurusunda bulunarak, Eskişehir’in yine rekor bir promosyona imza atacağını dile getirdi.

Editör: Mustafa YILDIRIM