Eskişehir Bilecik Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada; 6 Eylül 2021 tarihi itibariyle, vizit sürelerinin 5 dakikaya indirildiği ifade edilerek, bunun kabul edilemez olduğu belirtildi.

“Şehir Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde, aynı anda 2 hastaya birden randevu vermek veya hekimlerin yatan hastalarına vizit yapmak zorunda oldukları saatlere de poliklinik randevusu verilmek suretiyle 5 dakikaya indirildiğini öğrenmiş bulunuyoruz” diye konuşan Eskişehir Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Neşe Çağlayan Yılmaz, halihazırdaki 10 dakikalık randevu sürelerinin bile süre çok kısa olduğunu, bu sürenin iyileştirilmesini beklerken 5 dakikaya indirilmesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Dünya’da bir hasta için kabul edilen muayene süresinin 20 dakika olduğunu aktaran Yılmaz, “08:00-12:00 13:00-17:00 arasında sadece poliklinik hizmeti veren hekimler için 2 kez 10’ar dakika ara dinlenme de düşünülerek günlük hasta sayısı 23 olarak hesap edilir. Ancak bu şekilde gerçek anlamda öykü alınabilir, muayene yapılabilir, hasta hastalığı ve ilaçları hakkında bilgilendirilebilir. Oysa bizlerden günde 90-100 hastaya bakmamız istenmektedir. Hastane yöneticilerinin gözünde bizim hastalarımızın hiç mi kıymeti yoktur” diye sordu.

Muayene süreleri azaldıkça pek çok sorun yaşandığını dile getiren Yılmaz, bunları şöyle sıraladı: “Muayene süreleri kısaldıkça; mesleki hataların,  dolayısıyla çekinik hekimliğin arttığı, karmaşık olgulara müdahalenin azaldığı, aslında asıl yardıma ihtiyacı olan bu grup hastaların tanı ve tedavilerinin geciktiği, hastaların yeterli sağlık hizmeti alamadığı, şifaya kavuşamadıkları ve tekrarlayan kereler hastaneye başvurdukları, daha çok tetkik istendiği, istenen, hemen tamamını ithal ederek kullandığımız gereksiz tetkiklerle önemli milli servet kaybının olduğu, gereksiz istenilen görüntüleme metodları ile görüntüleme alanında görevli hekimlerin iş yükünün çok arttığı ve değerlendirme için gereken sürelerin bu alanlarda da yetersiz olduğu, hastaların ayrıca gereksiz radyasyona da maruz kaldıkları, hekimlerin daha çok ilaç yazmak zorunda kaldıkları, kısa sürede hasta bakmanın, sistemin hekimi buna zorladığını bilmeyen hasta ve yakınları tarafından hekimin tercihi gibi algılandığı  ve maalesef şiddet gerekçesi olduğu, hekimlerin iyi hekimlik ilkeleri ile kısa sürede hasta bakma zorlaması arasında sıkışarak, ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklar yaşadıkları, çok defa dinlenmeden, hatta yemek yemeden, uzamış mesai saatleri ile çalışmak zorunda kaldıkları, bu nedenle ailelerini ve kendi sağlıklarını ihmal ettikleri, erken dönemde mesleki tükenmişlik yaşadıkları iyi bilinmektedir.”

“Peki hekimler neden çok kısa sürelerde çok sayıda hastaya bakmaya mecbur edilmektedir” diye soran Yılmaz, “Maalesef, mevcut sağlık sisteminde hastanelerin giderleri ve sağlık çalışanlarının hak ettikleri ücretler, poliklinik, yatan hasta ve ameliyatlar yoluyla elde edilen gelirlere bağlanmıştır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.  Bu kötü düzenin en önemli mağduru maalesef hekimler, sağlık çalışanları, hastalarımızdır. Bu uygulama ayrıca hepimizin güvencesi olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nu da zarara uğratmaktadır” dedi.

Tüm bu gerekçelerle 6 Eylül 2021 tarihinde başlatılan uygulamanın ivedilikle sonlandırılmasını istediklerini ifade eden Yılmaz, “Hasta muayene süresinin, hastaların ve hekimlerin (Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği) hak ettikleri süreye değiştirilmesini, bu değişiklik sağlanana dek ortaya çıkabilecek tıbbi veya hukukî sorunlarda, sorumluluğun meslektaşlarımızda değil, bu sistemden sorumlu yetkililerde olduğunu bir kez de buradan beyan etmek isteriz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim