SES Şube Başkanı Dr.Birtürk Özkavak  idari izin raporu nedeniyle hekimleri ve vatandaşları karşı karşıya getiren  gelişmelere karşı bir açıklama yaparak sarı kartını gösterdi. Özkavak, "Covid-19 salgınıyla ilgili geldiğimiz aşamada birçok önemli problemle karşılaşmaya devam ediyoruz. Kanımızca zamanından erken ilan edilen normalleşme süreci sağlık emekçilerine birçok yeni sorun olarak geri dönüyor.

1 Hazirandan itibaren uygulamaya konulan “tedbirler den biriside kamuda çalışan kronik hastalıkları olanların idari izinli sayılmasına yönelik çıkarılan kararlardı. Buna göre kronik hastalığı olan vatandaşlar e-nabız üzerinden ilgili yönergeyi takip ederek kronik hastalıklarını tespit eden belgeyi indirerek çalıştıkları kuruma ibraz ederek idari izinli sayılacaklardı.Gerek e-nabız sistemi yoğunluğundan gerek idari izinli sayılacak kronik hastalıklar sınıflamasının yeniden düzenlenmesinden dolayı birçok vatandaşımız kronik hastalıklarını belgeleyemedi. Mağduriyetler gelişti. Ancak gelişmeler bununla bitmedi. Dün öğle saatlerinde Sağlık Bakanlığının yayınladığı ve bir yazı ile süreç AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE yöneldi. Ve e-nabız üzerinden gerekli belgeyi alamayan vatandaşların Aile Hekimlerine başvurarak “covid 19 idari izin”  raporları alması gerektiği ifade edilerek, yüzlerce kişinin aile hekimlerine yönlendirilmesine tanık olduk. Aile Hekimleri görev yetki ve sorumluluklarını aşan bir angaryayla baş başa bırakıldı. Birçok ASM de yeni rapor düzenlenmesi talepleriyle karşılaşan hekimler tartışmalar ve gerginlikler yaşadı. Yaşanmaya devam ediyor.

SES olarak salgının kontrol altına çalışılmaya söylendiği bu günlerde, böylesi bir karmaşanın yaşanmasını kabul edilemez buluyoruz. E-NABIZ sisteminin daha işler hale getirilmemesi, yada kronik hastalıklar sınıflandırılmasının yapılmasındaki bilimsel olmayan yaklaşımlar hem vatandaşı hem hekimleri mağdur etmiş gereksiz iş yüküne ve tartışmalara yol açmıştır.

Öncelikle Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekimlere ve sağlık çalışanlarına ağır bir yük ve gerilim kaynağı olan bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz. Kişilere verilmiş olan tüm kronik hastalık raporları ayrımsız kabul edilmeli ayrıca ASM lere yönlendirilmemelidir.Hem vatandaşlara hem hekimlere yeni angaryalar getirecek yaklaşımlar derhal durdurulmalıdır. Sağlık yöneticilerinin her başı sıkıştığında her türlü angaryada birinci basamağı işaret etmesinden vatandaşlarla karşı karşıya getirmesinden bıktık.

Ne yazık ki daha önceden olduğu gibi salgın süresince de Aile Sağlığı Merkezinde çalışan sağlık emekçilerine hak ettikleri değer verilmemiştir. Salgın başlangıcında KKE temini konusunda çıkarılan zorluklar akıldan çıkmamıştır. ASM de çalışan sağlık emekçileri (boy boy propagandası yapılan) salgına yönelik ek ödemelerden tek kuruş almamıştır. Ve son uygulamalarla gördüğümüz gibi değerbilmezlik devam etmektedir.

Salgın boyunca birinci basamakta çalışan tüm sağlık emekçileri büyük fedakârlıklarla görevine devam etmiş çok sayıda hastalığa yakalanan olduğu gibi hayatını kaybeden arkadaşlarımızda olmuştur. Sistemin yapısal sorunları sağlık çalışanlarının üzerine yıkılarak çözülemez.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin gerçek sendikası SES olarak tepkiliyiz. Böylesi hassas bir dönemde sağlık emekçilerine yüklenen angaryalara karşı ekonomik özlük haklarının verilmemesine karşı biriken dağ gibi sorunlarımızın çözülmemesine karşı tepkilerimizi dile getirmek için Sağlık Bakanlığına SARI KART gösteriyoruz. Tüm ASM çalışanlarını SARI KART göstermeye davet ediyoruz."

Editör: TE Bilişim