Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal aile hekimliği ve yeni yönetmelik hakkında şu açıklamalarda bulundu; "Pandemiyle beraber gördük ki birinci/birincil basamak sağlık hizmetlerinin ne kadar önemli ne kadar değerli olduğunu. Bilinen bir kavram olmakla beraber vatandaş nezdinde şu hastane şöyle iyi bu hekim böyle güzel hizmet veriyor.

Esasında uygar devletlerin gelişmişlik düzeylerini de birincil basamak sağlık hizmetlerinden sağlanan veriler ile saptanmaktadır. Tamda burada devreye Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları devreye giriyor.

Sağlıkta dönüşümle beraber birincil basamak sağlık hizmetlerinden devrim gibi değişiklikler yapıldı, sağlık ocağı sisteminden çıkıldı ve 2006 yılından bugüne kadar peyder pey her 4000 nüfusa 1 Aile Hekimliği Birimi ve Birim içerisinde 1 Aile Hekimi ve 1 Aile Sağlığı Çalışanı istihdam edildi.

Aile Hekimliği sistemine 2006 yılından günümüze bugünlere kadar getiren 2 müthiş mevzuat var. Aile hekimliği uygulama ve ödeme yönetmeliği. Geçen hafta iyisi ve kötüsü ile ödeme yönetmeliğinde kısmi değişikliklere gidildi. Öncelikle bizimde yıllardır dile getirdiğimiz Genel Merkezimiz tarafından gerçekleştirilen "Halk Sağlığı Günleri" sonuç bildirgelerinde geçen olumlu gelişmelerden bahsedelim.

Tek birimlik Aile Hekimliği Birimlerimizin kesintisiz 7 gün izin hakkı 14 güne çıktı yetmez ama evet diyoruz. Yıllık 30 günlük izin hakkımız var ise bu rakam 30'a çıkarılmalı. Yeni açılan 0 nüfuslu Aile Hekimliği Birimlerine ücret iyileştirilmesi yapılarak Toplum Sağlığı Merkezinde çalışan emsali personel seviyesine çekildi.

Güzel haberlerle beraber Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanlarımızın yeni düzenlemeyle bazı çekinceleri var bunların başında basın ve sosyal medyada açıklama yasağı hadi vermiş olduğumuz hizmetten ötürü 657 DMK' da devlet memurlarında da olan durum ile aynı düzenleme yapıldı kamu hizmeti hakkında amirlerinden izinsiz açıklama yapılmayacak. Sosyal medya nedir? Tüm dünya gibi bizlerde dijitalizmin içindeyiz. Anlam veremedik.

Bir başka konu kronik hastalıkların takibi Düzenlemede gri alanlar mevcut. Kronik hastalık yapılmaz ise 0.9 çarpanı ile maaşlar %10 düşecek, yapılır ise maaş çarpanı 1.5 çıkarak %50 oranında ücret artacak. Şimdi 4000 nüfuslu bir Aile Hekimliğinin Biriminin genelde %25'i kronik hastalık durumunda olduğunu düşünürsek ekstra, ekstra, ekstra yapılması gereken rutin işler dışında ayda 1000 hastanın kronik kontrolü hukuk dilinde söylersek HAYATIN DOĞAL AKIŞINA AYKIRI. Bakanlık bürokratları İllerde çalışanlara uzaktan bilgilendirme yapsa da yeterliği değil. Biran önce resmi yazı ile kafalarda soru işaretlerini gidermeli.

Birde aynı fiil tekerrürler halinde tekrarlanırsa komisyon maarifetiyle idarelere sözleşme fesih hakkı verilmiş. Hiçbir idarecimizi zan altında bırakmak istemeyiz ama kötü niyete açık bir karar alınmış.

Sözün özü odur ki Sağlık-Sen olarak birincil basamak sağlık hizmetlerini yakinen takip ediyoruz, bir kısım taleplerimizin geçte olsa gerçekleştiğini gördüğümüzden ilgili arkadaşlara teşekkür ediyoruz, ancak gri alanların ve suiistimale açık alanlara acilen düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

Özellikle birincil basamak sağlık hizmetinin bel kemiği Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanlarımıza nasıl yıllar önce hafta sonları işe gitme kararı alıp üyelerimize herhangi bir cezai işlem yapılmasına müsaade etmediysek yeni yapılan değişiklerle üyelerimizin zarar görmesine müsaade etmeyiz.

Bazı kesimler ve STK lar ne kadar sizin aklınızı karıştırsada, bizlerin çözüm ve çalışmasına her zaman ortak olmaya çalışsa da SAĞLIK SEN her zaman yanınızda. Birileri konuşur Sağlık Sen icraat yapar.

Bizler her zaman sahada olarak Halk Sağlığı Başkanı Dr. Aslı Aslı Melek Potuk Zeytin, Başkan Yardımcıları Dr Ahmet Mamur, Gökhan Özboz, Aile Hekimliği Birim Sorumlusu Uzman Özer Öner’i ziyaret ederek çıkan yeni düzenleme üzerine görüşmeler yaptık".

Editör: TE Bilişim