Anhedoni, hiçbir şeyden keyif alamama ve mutsuzluk şeklinde tanımlanan bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyon belirtilerinden biri olarak da tanımlanan Anhedoni, günümüzde pek çok kişinin şikayetçi olduğu rahatsızlıklardan biridir. Anhedoni rahatsızlığıyla mücadele eden kişiler, önceden keyif ve heyecanla yaptıkları aktiviteleri artık yapmak istemezler. Eğer istemedikleri bir aktiviteyi yapmak zorunda kalırlarsa, hiçbir zevk alamadan yaparlar. Anhedoni’ de önemli olan aktivitenin ne olduğu değil, artık kişiye hiç keyif vermiyor olmasıdır.

Anhedoni rahatsızlığının risk faktörleri arasında en önemlisi, ailenin diğer üyelerinde Şizofreni ya da Majör depresyon öyküsünün varlığıdır. Bu durum, Anhedoni riskini büyük oranda artırır. Bunun dışında diğer risk faktörleri ise şu şekilde sıralanabilir:

·       Travmatik veya stresli bir olay yaşamış olmak,

·       Geçmişte istismara maruz kalmak,

·       Çok fazla ihmal edilmek,

·       Beslenme bozukluğu yaşamak,

·       Hayat kalitesini ciddi oranda etkileyen bir hastalık geçirmek

Anhedoni Nedenleri Nelerdir?

Anhedoni rahatsızlığının nedenlerinin neler olduğu henüz kesin olarak belirlenememiştir.  Fakat yine de bu rahatsızlığın;

·       Anormal bir zihinsel durum olduğu,

·       Ruhsal bozukluklar,

·       Psikolojik sorunlar,

·       Madde bağımlılığı,

·       Yetersiz eğitim ve

·       Sosyoekonomik düzeyden kaynaklandığına dair yaygın görüşler bulunur.

Bu nedenlerin dışında depresyon, anksiyete, erteleme gibi çeşitli alışkanlıklar ve motivasyon eksikliği gibi durumlar da Anhedoni’ye neden olabilir. Depresyonla direkt olarak bağlantısı bulunan Anhedoni’den en etkili ve kolay şekilde kurtulmak için psikolog desteği almanız önerilir.

Anhedoni Nasıl İyileştirilir?

Sıklıkla karşılaşılan psikolojik rahatsızlıklardan biri olan Anhedoni, yaşam kalitesini ciddi derecede düşürür. Bu yüzden mutlaka iyileştirilmesi gerekir. Anhedoni sorunu yaşayan kişiler, vakit kaybetmeden alanında uzman bir psikologdan destek almalıdır.

Anhedoni  iyileşme sürecinde genellikle insan vücudunda Serotonin ve Endorfin hormonlarını yeniden harekete geçirmek hedeflenir. Bunun için ana terapötik yöntemlerin kullanılması gerekir. İyileşme süreci boyunca ağırlıklı olarak terapi yöntemleri uygulanırken, Anhedoni’de bu süreç çok daha geniş kapsamlıdır. Doğru terapi yöntemleri uygulandığı takdirde, bu hastalığın üstesinden gelmeniz mümkündür.https://usetappy.com/ üzerinden seçeceğiniz danışmanlar ile bu durumu hafifletmek mümkün olmaktadır.

Editör: TE Bilişim