9. Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Ecz. Metin Kamış, “Salgındaki en büyük silahımız aşıdır” dedi.

“Ben aşı olmam” söylemini son günlerde sıkça duymaya başladıklarını belirten Başkan Kamış, “Bunu söyleyen insanların muhtemelen yakın çevresinde kimse bu hastalığı geçirmemiş ya da bu hastalıktan bir yakınını kaybetmemişlerdir. Aşı karşıtlığını zaten anlayabilmiş değilim ki şu zamanda bu işin şakasının olmadığı aşikârdır. Hangi aşıya ulaşımımız olursa mutlaka olalım. Aşıların kısa vadedeki sonuçları iyi görünmektedir. Aşı salgını tamamen bitirmeyecek ama virüsle mücadelede biz sağlık çalışanlarına çok büyük bir güç verecektir” ifadelerini kullandı.  

50 MİLYON DOZ ÇİN AŞISI

Konuyla ilgili bilgi veren Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, şunları aktardı: “Bildiğiniz gibi Sağlık Bakanlığı Corona Virüs’e karşı kullanılacak aşıda Çin bilim insanlarının ürettiği aşı olan Coronavac aşısından 50 milyon doz ülkemizde kullanılmak üzere tedariğini sağlayacak. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki dünya üzerindeki tüm salgınlarda en büyük silah aşıdır. Bu sebeple aşının bulunmuş olması insanlık adına sevindirici bir haberdir. Gelelim farklı ülkelerde bulunan aşıların birbirlerinden ne gibi farkları olduğuna. Biontech/Pfizer aşısı ve Moderna aşısı M-RNA teknolojisi ile üretilmiş aşılardır. Sputnik V ve Oxford/Astra Zeneca aşıları ise Viral Vektör tekniği ile üretilen aşılardır. Coronovac aşısı ise inaktif virüs aşısıdır.

NEDEN CORONAVAC

Coronovac isimli aşılar gibi inaktif aşıların temeli virüsün inaktif hale getirilip canlıya verilmesi ve vücutta ona karşı antikor üretilmesine dayanmaktadır. Bu sistem zaten yıllardır kullanılan bir teknolojidir. M-RNA aşısı ise moleküler biyoloji tekniği ile üretilen inaktif aşılamaya göre çok daha yeni bir teknolojidir. Peki neden İnaktif aşı modeli yerine M-RNA teknolojisi son 10 yılda geliştirilmeye çalışılmıştır? Çünkü inaktif aşı modelinde süreç pahalı, zahmetli ve çok daha fazla zaman almakta. Çok fazla virüs üretip bunları inaktif hale getirmek gerçekten zaman alan bir süreçtir. Bu sebeple bu zaman sıkıntısını M-RNA aşılarındaki teknoloji ortadan kaldırmıştır. Peki ne de Biontech/Pfizer aşısı değil de Coronovac aşısı ülkemize geliyor? Bu işin birden fazla faktörü var. Birincisi ve en önemlisi Biontec/Pfizer aşısının saklama koşullarındaki zorluklar. -70 derecede muhafaza edilmesi dolayısı ile lojistik sıkıntılar olabilir. Bir diğer neden de Coronovac aşısının Faz3 çalışmalarında gönüllü ülkelerden biriydik. Bu sebeple Coronovac aşısının tedariği daha kolay olmuştur diye düşünüyorum.”

Editör: TE Bilişim