Türkiye Mart ayından itibaren normalleşme dönemine geçmeye hazırlanıyor. Her şehir kendine has verileri dikkate alarak normalleşmeye başlayacak. Bilim kurulu çalışmalarında salgınla ilgili olarak illerin dört aynı kategoriye ayrılması kararlaştırıldı.

Yüz bin nüfusta 10 ve altı vaka varsa az bulaştırıcılık, 10-50 arası ise orta düzeyde bulaştırıcılık, 50-100 arası riskli, 100 ve üstü ise yüksek düzeyde bulaştırıcılık olduğu anlamına gelecek.

Şehirlerin karar almalarında sadece vaka sayılarının değil, o şehirdeki aşılama oranı, test-vaka oranı, hastane kapasitesi, 65 yaş üstü nüfus yoğunluğu, ölüm oranları ve ağır hasta sayıları da dikkate alınacak.

Normalleşmeye başlayan şehirlerin verileri bir ve iki haftalık periyotlarla takip edilecek. İlk etapta yüz yüze eğitim, kafe ve lokantaların açılması ve hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması gündeme gelecek. Mart ortasından itibaren ise ikinci doz aşısını yaptıran 65 yaş üstü vatandaşlara yönelik sınırlamaların kaldırılması hedefleniyor.

Bilim Kurulundaki genel kanaat, özellikle yüz bin nüfusta 50’den fazla günlük vaka çıkan şehirlerde, sınırlamalara devam edilmesi yönünde. Ancak bu oran İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde biraz daha esnetilecek.

Mart ayında yüksek bir aşılama seviyesine ulaşılacağı için normalleşmenin ay sonunda hızlanması bekleniyor.

-İHA-
Editör: TE Bilişim