Dışarıdan bakıldığında her ne kadar bilgisayar oyunu oynadığı düşünülse de aslında bu yöntem ile hastalar tedavi ediliyor. Sanal Gerçeklik Rehabilitasyonu özellikle felçli hastaların fiziksel ve zihinsel tedavilerinde kısa sürede yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Yinelemek gerekirse bu yöntem ile yalnızca kol ve bacak, el ve ayak hareketlerinde artış sağlanmıyor aynı zamanda zihinsel fonksiyonlarda da iyileşme sağlanıyor.

Sağlıkta uygulanan son inovatif yöntemlerden biri olan Sanal Gerçeklik cihazlarını merkezlerinde Eskişehirlilerin hizmetine sunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Türkan Tünerir, Sanal Gerçeklik Rehabilitasyonu’nu anlattı. Yöntemin 2000’li yıllardan itibaren Avrupa’da uygulanmaya başlandığını anlatan Dr. Tünerir, “Sonrasında yöntem yüksek teknoloji laboratuarlarında geliştirildi. İnme (felç) rehabilitasyonunda sanal gerçeklik uygulamaları son 10 yılda dünyada en popüler yöntemlerden biri oldu” diye konuştu.

Fiziksel ve zihinsel iyileşme

Yeni yönteme ilişkin bilgi veren Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Kurucusu ve Tıbbi Direktörü Dr. Türkan Tünerir, “İnme (felç) vakalarında, hastanın tedaviye katılımını arttıran, güvenli ve kolay uygulanabilen bir yöntem. Sanal Gerçeklik Rehabilitasyonu; bozulmuş kol, bacak, el ve ayak fonksiyonlarını hızla düzeltebilen, bu arada hastanın zihinsel ve bilişsel fonksiyonlarını da çalıştıran uygulamalardır” dedi. Bu yöntemde sanal gerçek ortamlar yaratılarak klasik rehabilitasyondan daha hızlı ve etkili sonuçlar alınabildiğini aktaran Dr. Türkan Tünerir, “Bu yöntem, özellikle hastanın denge ve ileri düzey motor fonksiyonlarını, becerilerini arttırır. Felçli hastaların bu yöntem ile ciddi gelişmeler gösterdikleri yapılan çalışmalarda belirlenmiştir. Özellikle felçli hastalarda beynin işlevselliği, kol beyin koordinasyonu bu yöntem ile yeniden düzenlenebilmektedir. Özellikle beyinde beyin hücrelerinin yenilenmesi ve yeniden işler hale getirilmesi de yine yöntemin önemli özelliklerinden biri” ifadelerini kullandı.

Seviye atlıyorlar

Sanal gerçeklik cihazlarının nasıl kullanıldığına ilişkin de bilgi veren Dr. Türkan Tünerir şunları kaydetti: “Cihazlarla hastanın öncelikle seviyesi tespit edilerek, başlangıç programı belirlenir. Kolunu az hareket ettiren biri ile çok hareket ettirebilen birinin hareketleri mutlaka farklı olmalı. Hasta kol hareketlerini geliştirdikçe, bilişsel olarak faaliyetleri daha iyi duruma geldikçe oyunlarda olduğu gibi, bu programda da kişi puan kazanıyor ve seviye atlıyor. Hasta kendi kendini geçmek için daha çok çaba harcıyor ve puan kazanmak hastada başarılı olma tatmini sağlıyor. Normalde fizyoterapist ile isteksiz çalışabilen, kolunu kaldırmak istemeyen bir hasta, bu sanal uygulamalarda üstün bir çaba gösteriyor ve başarılı olmak için daha azimli oluyor. Tabi bu da tedaviyi çok olumlu etkiliyor. Yakınları da hastadaki zihinsel ve bedensel gelişmeleri fark ediyor ve mutlu oluyorlar.”

Özellikle denge bozukluklarında…

Sanal Gerçeklik Rehabilitasyonu’nun aynı zamanda klasik rehabilitasyona da büyük destek ve katkı sağladığını belirten Dr. Tünerir, “Bu yöntem, klasik nörolojik rehabilitasyona (felç rehabilitasyonuna) da katkı sağlıyor. Beynin aynı zamanda -motor- bilinç- dikkat işlevselliğini arttırıyor, tüm Avrupa’daki kliniklerde uygulanıyor” dedi. Yöntemin öncelikle klasik tedavileri tamamlayıcı bir yöntem olarak geliştirildiğini anlatan Dr. Tünerir, “Özellikle denge bozukluklarında çok etkili bir cihaz bu. Eskiden denge bozukluğu yaşayan hastalarda klasik yöntemlerle iyi sonuç almak pek mümkün değildi. Oysa sadece denge bozukluğu nedeni ile yürüyemeyen hastalarımız vardı. Şimdi ise bu cihazlar sayesinde hastalarımız daha dengeli ve düzgün bir şekilde yürüyebilir hale geldiler"şeklinde konuştu.

Hasta katılımı en üst düzeyde

Yöntemin hasta katılımını en üst seviyede tuttuğuna dikkat çeken Fizyomer Terapia Tıbbi Direktörü Dr. Tünerir, “Yöntem Bio-feedback uygulamaları ile hasta katılımını maksimum seviyede tutar ve hastanın motivasyonu arttırır, hastanın nöromotor gelişimini sağlamada önemli bir yöntemdir. Özetle hastanın hem fiziksel, hem de zihinsel anlamda iyileşmesine yardımcı olur” şeklinde konuştu. Sanal Gerçeklik Rehabilitasyonu’nun haftada her gün ya da 3 gün şeklinde uygulandığını aktaran Dr. Tünerir,  “Genelde 15 seans 1’inci dönem ve 15 seans ikinci dönem toplam olmak üzere 30 seans yapılabiliyor. Ancak hasta tedavisi boyunca bu uygulamalardan yararlanabiliyor, bir sayı sınırlaması yok” diye ekledi.

Editör: TE Bilişim